Şimdi Ara

Sabahları erken kalkmak için bir çözüm (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
6.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Shisha

    Tavsiyem akşam yatarken küçük tuvalet ihtiyacınızı gidermeyin sabah çok rahatsızlık veriyor 5 te bile uyanırsın

    evet işe yarıyor 3 senedir kullanıyorum bu taktiği
  • Alarmla kalkmak marifet değil. Marifet erken ve dinç kendiliğinden kalkmak. O bizde yok işte...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ZeuSsss

    bende öyle masa saatleri arıyorum ;
    hani saati geldiğinde alarm yerine radyosu açılandan..
    varmıdır?

    vardır tabi saati geldiğinde helikopter gibi uçan saatler var susturmak için yakalaman lazım o sırada uykun kaçıyor zaten
  • Odaya siren bağla

     Sabahları erken kalkmak için bir çözüm
  • İstediğiniz saatte kalkmak için alarma falan gerek yok. İnsanlarda biyolojik saat denen bir olay vardır. Mesela akşam yatarken ben 6 da kalkacam die kendiniz şartlandırırsanız tam 6 da kalkarsınız. Şahsen ben hiç alarm falan kullanmam bu taktikle istediğim saatte kalkarım ve kalktığımda da dinç olurum. Örnek olarak yazın saat 11-12 civarı kalkan ben bir işim çıktığında saat 7 de falan çok rahat kalkarım. Ama şu da var tabi bu benim tesbitim bu diyelim 7 de kalktım yarım saat falan daha uyuyim dersem yarım saat sonra kalktığımda üstümden kamyon geçmiş gibi oluyom o derece yorgun hissederim kendimi. Size tavsiyem uyandığınızda hemen kalkarsanız daha dinç olursunuz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AnotheRDie

    Cep telefonu alarmını kur yataktan uzak biryere koy ister istemez kalkarsın basit ve kullanışlı

    bende böyle yapıyorum hatta koltuğun altına falan atıyorum onu çıkarana kadar uyku kaçıyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: jasonu

    http://www.bunlardanistiyorum.com/productdetails.asp?ProductTypeID=1542


    sabah ben onu yakalarsam var ya
  • quote:

    Orjinalden alıntı: n0fx

    İstediğiniz saatte kalkmak için alarma falan gerek yok. İnsanlarda biyolojik saat denen bir olay vardır. Mesela akşam yatarken ben 6 da kalkacam die kendiniz şartlandırırsanız tam 6 da kalkarsınız. Şahsen ben hiç alarm falan kullanmam bu taktikle istediğim saatte kalkarım ve kalktığımda da dinç olurum. Örnek olarak yazın saat 11-12 civarı kalkan ben bir işim çıktığında saat 7 de falan çok rahat kalkarım. Ama şu da var tabi bu benim tesbitim bu diyelim 7 de kalktım yarım saat falan daha uyuyim dersem yarım saat sonra kalktığımda üstümden kamyon geçmiş gibi oluyom o derece yorgun hissederim kendimi. Size tavsiyem uyandığınızda hemen kalkarsanız daha dinç olursunuz.

    Bende aynı şekilde düşündüm dün. 10da kalksam ne iyi olur kahvaltı yaparım duş alırım güne erken başlarım diye. Ve 10 gibi uyandım, tabi uzun sürmedi daldım tekrar 10.30dada pcnin alarmına uyandım.

    Geç dediğimde 2 belkide 3türmesela geçen 3te yatıp ertesi gün çğlen2de kalktığım için ne kadar sinir olmuştum. Şuanda gayette dinçim.




  • Gün doğmadan uyanmak iyidir, bu alışkanlık sağlıklı, başarılı ve akıllı olmaya katkıda bulunur.
    - Aristotle

    Erken kalkan biri doğulur mu olunur mu? Benim durumumda kesinlikle olunur. 20′li yaşlarımdan önce, seyrek olarak gece yarısından önce yatmaya giderdim ve çoğunlukla da geç saatlerde uyurdum. Genelde de geç saatlere kadar uyurdum.

    Fakat bir süre sonra erken uyanmak ile başarı arasındaki ihmal edilemez ilişkiyi farkettim. Çok seyrekte olsa erken kalktığım zamanlarda üretkenliğimin, sadece sabahları değil tüm gün boyunca, çok yüksek düzeylerde olduğunu farkettim. Bu zamanlarda belirgin bir biçimde iyi durumda olduğumu farkettim. İnisiyatifi elde tutmak isteyen hedef-odaklı biri olarak, erken kalkmayı alışkanlık haline getirmeyi amaç edindim. Saatimin alarmını 05:00′a ayarladım.

    …ve ertesi sabah, güneş batmadan az önce uyandım.

    Hımmm…

    Birçok defa denedim ve her seferinde bir gelişme kaydedemedim. Erken kalkan birinin genlerine sahip olmadığım sonucuna vardım. Saatimin alarmı çaldığında, her seferinde ilk düşüncem lanet olası gürültüyü durdurmak ve uyumaya devam etmekti. Bu alışkanlık bir kaç yıl devam etti fakat daha sonra bu yöntemin yanlış olduğunu gösteren çalışmalarla karşılaştım. Bu çalışmalarda belirtilen uygulamaları denedğimde sürekli olarak erken kalkan biri haline geldim.

    Yanlış yöntemlerle erken kalkan biri olmak çok zor fakat doğru metodla bu göreceli olarak daha kolay.

    Yaygın olarak bilinen yanlış şu: erken kalkmak için erken yatmak gereklidir. Ne kadar uyumanız gerektiğinden yola çıkarak, uyku saatlerinizi değiştirerek erken kalkabileceğiniz sonucuna varıyorsunuz. Yani gece yarısı yatıp sabah 8′de uayanıyorsanız, gece onda uyuduğunuz zaman sabah 6′da uyanacağınızı düşünürsünüz. Kulağa hoş geliyor ama genellikle işe yaramaz.

    Uyku konusunda iki farklı düşünce ekolü var gibi görünüyor. Bunlardan biri, hergün aynı saatte uyumalı ve uyanmalısınız. Yani uyumak içinde bir alarmınızın olması ve hergün aynı saatte uyumaya çalışmanız. Günümüz düzenli yaşamında bu mümkün görünüyor. İhtiyacımız sadece uygun bir uyku saati belirlemek ve buna uymak gibi görünüyor.

    İkinci görüş ise vücudnuzun ihtiyaçlarına göre uyku saatlerinizi düzenlemek. Yani yorulduğunuz zaman uyumak ve uykunuzu aldıktan sonra uyanmak. Bu yaklaşım biyolojik kökenlidir. Vücudumuz ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu bilmektedir ve biz de vücuduuza uymalıyız.

    Deneme-yanılma yoluyla her iki yolunda bana uymayan yönleri olduğu sonucuna vardım. Eğer verimliliği düşünüyorsanız her iki yöntemde yanlıştır. Nedenine gelince:

    Eğer uyku saatlerinizi belirli zamanlara göre düzenlerseniz bu bazen uykunuz gelmeden yatağa gitmenize neden olur. Bunun sonucunda uyanık bir şekilde yatakta zaman geçirirsiniz. Bir diğer problem ise, yanlış bir şekilde her gece aynı miktar uykuya ihtiyacınız olduğunu varsaymaktır. Uyku ihtiyacınız günden güne değişir.

    Eğer uykunuzu vücudunuzun ihtiyaşlarına göre belirlerseniz muhtemelen ihtiyacınızdan fazla uyursunuz - çoğu durumda bu haftada 10-15 saati bulabilirki bu uyanık geçen bir güne eşdeğerdir. Bu yöntemi izleyen çoğu kimse günde 8 saatten fazla uyumaktadır, bu da genelde fazladır. Eğer gününüz farklı zamanlarda başlıyorsa bu uyanma saatlerinizinde belirsizliğine yol açacaktır. Bunlarla beraber biyolojik ritmimiz bazen 24 saatten farklı olduğu için bu uyku saaterinizi değişmesine yol açacaktır.

    Benim için en uygun çözüm her iki yöntemi birleştirmek oldu. Bu çok basit, erken kalkan çoğu kişi bunu bilinçsiz bir şekilde zaten uygulamaktadır. Çözüm her gece uykumuz geldiğinde uyumak ve her sabah aynı saatte uyanmak (benim durumumda sabah 5′te). Bu tabiki farklı saatlerde uyumak anlamına geliyor.

    Ayakta duramayacak kadar uykum geldiğinde uyumaya gidiyorum. Kitap okurken uyuklamadan bir-iki sayfa ancak okuyorsam benim için uyku vakti gelmiştir. Çoğunlukla yatağa girdikten birkaç dakika sonra da uyumuş olurum. Uzanırım ve uyurum. Bazen 21:30 gibi uyurum bazen de gece yarısına kadar uyumayabilirim. Çoğunlukla akşam 10-11 gibi uyurum. Eğer uykum yoksa gözlerimi açık tutamayacak hale gelinceye kadar uyumam. Okurken uykumun gelip gelmediğini daha rahat anladığımdan, bu zaman zarfında birşeyler okumak en iyi aktivitedir. Her sabah alarm çaldığında, onu kapatır, bir kaç saniye gerilir ve yataktan kalkarım.

    Bu uygulamadan birkaç gün sonra, uyku düzenimin vücudumun doğal ritmine uyum sağladığını farkettim. Eğer bir akşam gereğinden az uyuduysam bir sonraki akşam otomatik olarak yatağa erken gidiyorum. Eğer gün içerisinde az yorulduysam ve enerji doluysam az uyuyorum. Vücudumda nasıl davranacağını öğrendi çünkü o uyanma saatinde pazarlık olmayacağını artık biliyor.

    Bu yöntemin bir yan etkisi, her günn 90 dakika az uyuyorum fakat gerçekten dinlenmiş oluyorum. Yatakta geçirdiğim zamanlarda uyuyor oluyorum.

    Uykusuzluk çeken çoğu kişinin uykusu gelmediği halde zamanını yatakta geçiren kişiler olduğunu okumuştum. Eğer uykunuz yoksa, çabucak uyuyabileceğinizi hissetmiyorsanız, hemen kalkın ve bir süre birşeylerle meşgul olun. Uyanık kalmakta zorlanıncaya kadar uykuya direnin. Eğer sadece uykunuz geldiğinde yatağa gider ve belirlenmiş saatte kalkarsanız, uykusuzluk ile başedebilirsiniz. İlk birkaç gün erken uyanmakta güçlük çekebilirsiniz, fakat doğru zamanda uykunuz gelecektir. İlk gün sadece birkaç saatlik uyku ile erkenden uyanmak zor gelebilir ve erkenden uyuma isteği oluşabilir. Birkaç gün sonra uyku saatleriniz düzene girecektir.

    Eğer erken uyanmak isteyen biri iseniz yada uyku düzeninizi daha kontrollü bir hale getirmek istiyorsanız yapmanız gereken: dayanamayacak kadar uykunuz geldiğinde uyumak ve tatil günleri de dahil her sabah aynı saatte uyanmak.

    Bu yazının orjinali Steve Pavlina‘ya aittir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: n0fx

    İstediğiniz saatte kalkmak için alarma falan gerek yok. İnsanlarda biyolojik saat denen bir olay vardır. Mesela akşam yatarken ben 6 da kalkacam die kendiniz şartlandırırsanız tam 6 da kalkarsınız. Şahsen ben hiç alarm falan kullanmam bu taktikle istediğim saatte kalkarım ve kalktığımda da dinç olurum. Örnek olarak yazın saat 11-12 civarı kalkan ben bir işim çıktığında saat 7 de falan çok rahat kalkarım. Ama şu da var tabi bu benim tesbitim bu diyelim 7 de kalktım yarım saat falan daha uyuyim dersem yarım saat sonra kalktığımda üstümden kamyon geçmiş gibi oluyom o derece yorgun hissederim kendimi. Size tavsiyem uyandığınızda hemen kalkarsanız daha dinç olursunuz.

    arkadaşıma katılıyorum kendini şartladın mı direk olarak o saatte kalkıyorsun.Nedense okula giderken sabah kalksamda uykumumu alamamış gibi oluyorum.Cuma 4.00 de yattımı sabah 8.30 ta kalksam bile uykumu alıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kiralıkbeyin -- 18 Haziran 2009; 13:15:13 >




  • erken yatıp erken kalkmak en iyisidir
  • Küçük tuvalet ihtiyacını yapmadan yatmak, idrar kesesine zarar, zorlanmaya sebep olabilir. Bir arkadaş telefonu yastığın altına koyun demiş, radyasyon manyağı yapar o bizi Çok yüksek bir sesle uyanmak, şoka sebebiyet verebilir başlarda.. bunları denemeyi bence erken yatın siz
  • Artık erken kalkma gibi bir ihtiyacım yok ama eskiden erken kalkmak istediğim zaman kaçta kalkmak istiyorsam sırt üstü uzanıp 30sn kadar kalkacağım zamanı planlıyordum.En geç ve en erken 10-15dk gecikme ile kalkardım.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.