Bildirim
Rüzgar türbünü yapıyorum (446. sayfa)
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
www.beyelektronik.com sitremizi ziyaret ediniz.. -
öncelikle herkese selamün aleyküm
Bu mesajı bilgisayarım olmadığı için mobil olarak atıyorum
neyse bu konuyu 1.5-2 yıla yakındır takip ediyorum
konular sayfalar bayağı ilerlemiş.kendisini tanımadığım merhum Mehmet kardeşim (MEMOX ENERJI) vefatı beni derinden üzdü.
yazılarını devamlı takip ediyordum,R-T birçok aerodinamik bilgiyi, güç elektroniği Mehmet Turhan kardeşimizden öğrenip uyguladım.Allah yerini mekanını cennet eylesin
geride kalanlara sabır versin
amin.
bu kış işlerimin azlığından bende evimin çatısına bir RT kurayım dedim.
kullandigim eleman, bir markanın bulaşık makinesinin tuhaf 24 Oyuklu motoru,her oyukta
bobin sargı adedi 50 tane
0,4mm bobin Sargısına hiç dokunmadan alüminyum demir alaşım Rotor kısmını çıkartıp uygun bir plastik aparatla donen mil üzerine 6 adet Neodimyum 48 çift kompanentli yapıştırıcı ile yerleştirdim ve bayağı güzel oldu
mıknatısları yerleştirmede belirli d\dk da üretilen elektriğe göre yaptım çünkü hayatımda gördüğüm Rotorunda ne bir sargı ne de bir mıknatıs var, sanırım sargılardan üretilen magnetik alanın bu rotor üzerindeki alüm-demir alaşım üzerindeki hafif tırtıkları iteklemesi eddy veya fouchault akımlarıyla dönmesinin saglanmasıyla oluyor.
bobinlerin dizilişini çözemediğimden mıknatısları multimetredeki voltaj amper verimine göre yapmak bana zaman kazandırdı
pervaneler pvc borudan aerodinamik kurallara uygun, test ettim 250 dv\dk 30 volt 200ma
400 dv\dk 45v 400ma üretiyor
1 adet oto sinyal lambası yakabiliyorum
malum bizim çatı rüzgarı eksik olmuyor
elektronikten orta derece anlıyorum
cep telefonlarının bataryalarının 3 adedini seri bağlayip köprü diyotla Rüz Trb den şarjetmeyi başardım
şimdilik paralel bağlı 10 adet beyaz led tek şarjla 15 saat yanabiliyor
buda çok hoş bir duygu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullmanvectra -- 10 Ocak 2013; 18:36:04 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: elektromixs
ustalar kolay gelsin 12 kutuplu flanşı yapcam fakat nekadar bobin teli gider bilmiyom kaç kilo tel alayım birde 0,60x2 şeklinde sarmayı düşünüyom böyle saraarsam kaç watt güç alırım yardımlarınız için teşekkürler
Sn elektromixs
yapacağiniz flanşın en azından tam çap ölçüsünü belirtirseniz daha iyi olur.
mesela 25-30 cm olursa 1.5kg yi geçmez ama kullandıgın bobin 0.6 mm olursa amper düşük olur
bunu çift kat saracam dersen 1\4 kadar daha amper akım alırsın.bunun
nedeni bobin telinin inceliğinin oluşturduğu direncin telin uzunluğunun oluşturacağı dirence oranı
buda 1mm kesitli 1mlik telde 1000ma olan akım 4 m telde 960ma düşer
bu teli kıvırıp büktügümüzü düşünürsek kıvrılan yerde oluşan manyetik alan ve ısı dolaysıyla 40 sargıda 650ma
80 sargıda 400ma olur
rakamlar 3aşagı 5 yukari yaklaşıktır
meseleyi anlamak açısından rakamlar tutmayabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullmanvectra -- 10 Ocak 2013; 19:30:29 >
-
25 cm çaplı bir flanş yapcam bobinlerid nüveli yapmayı düşünüyom ama bu ay masraf çok oldu öbür aya kalcak gibi ama sizin vermiş olduğnuz bilgiler bizim için çok önemli yardımlarınız için saolun bu arada fullman vectra usta senin vermiş olduğun bilgiler biraz karış geldi bana şimdi biz bu 2x0,60 sarımla kaç watt alırız -
quote:
25 cm çaplı bir flanş yapcam bobinlerid nüveli yapmayı düşünüyom ama bu ay masraf çok oldu öbür aya kalcak gibi ama sizin vermiş olduğnuz bilgiler bizim için çok önemli yardımlarınız için saolun bu arada fullman vectra usta senin vermiş olduğun bilgiler biraz karış geldi bana şimdi biz bu 2x0,60 sarımla kaç watt alırız
yapacağın üretecten 0.6 telden 2 kat ve 100 spir saracam diyorsan
300 dv\dk da boşta 25-30 v 1.5-2 amper
oto sinyal lambası bağlıyken ise 10-14 v gerilim
alırsın
watt olarak 50-60 w olur
bu hesapları bendeki modifiye nüveli üretecin karakteristik yapısı üzerinden veriyorum nüveli yapacağını farzederek.
ayrıca benden Flanş yapacaklar için bir püf nokta, 2 adet Tahta veya plastik disk alıp bunlardan biri üzerine mıknatısları yerleştirip bunun yanına silisli sac üzerine sarılmış ve bağlantıları yapılmış bobin grubu şeklinde yaparsanız çok daha iyi verim alırsınız.
nedenine gelince
burdaki silisli sacın davranışı, aynen Oyuklu Ankuş gibi davranıp Mıknatısın daha fazla manyetik alanlarini bobin tarafına çekerek saç üzerinden almasina neden olur, dikatinizi çekerim
şayet miknatısın karşısınada ters kutup bi miknats yerleştirecekseniz nüveye gerek duyulmayacak. amaç, mıknatısın manyetik alanıni bobine dik hizalamak
zaten istenilen olayda budur.
durumu anlamak için foucault akım manyetizma davranışını iyi bilmek lazım.
basit bir örnekle, hoparlör mıknatısının yapıştırıldıgı demir kesiti T şeklindedir bobin sarım tekniği T nin alt ucundan şapkaya dogru sarılmasıyla bobine ve sarılı bulunduğu demir nüveye bir mıknatıs Yaklaştırıldığında manyetik akı T demirinin alt ucundan şapkaya doğru bir nizami ok şekline 90 dereceyle hizalanır bobinleri tam 90 c lik açıyla keser
burda 1. verimi almış oluruz
2. verim ise demirde biriken foucault akımının mıknatısı aniden uzaklaştırırken üreteceği elektrik ki bu 90c lik teli kesen 1.verimden elde edilen elektrikten kat kat fazladır, ankuşlardada olay aynıdır.
bir diğer konuda yaptiğimiz üreteç dönerken mıknatıs tarafından zorlanır, bu iyi bir şeydir, ne kadar zorlanacaksa o kadar verimlilik sağlar, başka yolu yok, varsada mıknatıs diziliminden oluşacak verim düşmesi.
-
http://www.izlesene.com/video/bozkaya-enerji/6810378
http://www.izlesene.com/video/bozkaya-enerji/6810382
GORMUS OLDUGUNUZ SARJ CIHAZI VE TURBIN 24 VOLT SISTEM A DAN Z YE KENDI IMALATIM VE TASARIMIMDIR SISTEMDE AYARLANABILIR KUYRUK KACIRMA ISTEDIGINIZ AMPERE AYARLANABILIYOR
SUANDAKI AYARDA FIRTINA CIKSA DAI 15 AMPERI GECMIYOR YAPACAK ARKADASLARA BASARILAR....
-
peki 36 ankuşlu 12 mıknatıslı bir alternatör yapsam aynı ölçülerde o zaman nasıl olur sef ustanın dedii klima motorlarında elimde bir tane mevcut onun verimi daha mı yüksek olur kafam çok karıştı -
quote:
peki 36 ankuşlu 12 mıknatıslı bir alternatör yapsam aynı ölçülerde o zaman nasıl olur sef ustanın dedii klima motorlarında elimde bir tane mevcut onun verimi daha mı yüksek olur kafam çok karıştı
sn : elektromixs
aklın karışmasın, Aynen şef34 ustanın dediği gibi yapabilirsin.
dikkat etmen gereken konu
1-) mıknatıs sayısı oyuk (ankuş) sayısının 1\3 u kadar olmalı
2-) yüksek amper almak istiyorsan ki bu en önemli şeydir voltaj ile fazla işimiz olmayacağından saracağın bobin kalınlığı 1mm den az olmamalı
nekadar kalın bobin, okadar amper. nekadar sargı okadar voltaj
3-) mıknatıslar neodimyum nd48-nd45 kullan.nd mıknatıslar oyuğu karşılamalı tam oyuk genişliğinden 2mm büyük olmalı
bobinlere nekadar yaklaştırırsan okdar verim alınır.
yapıştırmada çift karışımlı çabuk donan plastik türü yapıştırıcılara güvenmemek lazım, fiziksel destekle ip, vidalama veya sicak silikon vs. mikntslar tutturulmalı.
düşük devirde örn 16-17 volt 10 amper almak herkesin hayalidir : )
yaklaşık 180 dv\dk da
1.2 mm bir sargısında 120 sarım (yüksek voltaj almak için 400 sarıma kadar yolu var, 400den sonrası iç direnc yükseleceğinden daha fazla sarmak anlamsızdır eski ITT schaub lorenz trafolarından bolca primer-sekonder sargılarını ameliyat ettigimden diyorum, )
4-) birşey daha varki dikkatimden kaçmadi, şu ankuş uzunlukları, yani mıknatısın oyuğu görecegi, manyetik akıyı süpüreceği uzunluk ve dolaysıyla da oyuğun içindeki mıknatısın süpürdügü bobin uzunluğuda önemli, bunun uzun olması mesela sn malisert32 in kullandığı dalgıç pompa daki gibi ankuş uzunluğunun artması amperi arttırır.
sargı sayısı ise voltajı arttiriyor.
boş kalmamak açısından bende bugün bozuk ups den söktüğüm 600watt saglam trafo ile bozuk tasaruf ampullerinde kullanılan IN 4007 diyotlarından 4 adet köprüleyip Şehir elektriginden 60amper akü şarjetmeye kalktım oldu olmasına :) 2dk sonra etrafı yanık kokusu bastı :D
diyotları hemen 1bardak suya attım cıss dedi, şarjetmeye devam.
rüzgarımiz bol
pervanemiz devirdaim olsun...
-
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 19:22:13 > -
ALINTI
Sistem içinde uygun tel boyutu kullanmak çok önemlidir. bir telin çok ince olmasi isinma sinirlarini asarak yanmaya sebeb olabilir.
Önce sistemde kullanilacak kablo kalinligi ve uzunlugunu hesap etmek gerekir. alttaki sablonda görüldügü gibi.
Toplam RMS gücü x 2 = Toplam güç kullanımı
Kullanilan toplam güc / akü voltaj = Akım çekişi
RSM'in acilimi = root-mean-square
1. Kaç watt sizin icin amper tasiyacak RMS öğrenin
2. Toplam RMS gücü için özetleyin
3. 2 ile toplam RMS gücü çarpın (cogu zaman amper sadece %50 verimli oldugundan)
4. Ttoplam RMS gücü'nü 13v (ortalama aku voltajı) a bölün.
5. Bu rakam (toplam RMS olduğu söyleniyordu Özdirenci) toplam akım'la
beraber .
empedansin = özdirenc hesap amkinasi altta
6.Güç kablosu ne kadar olacak öğrenin ve daha sonra uygun tel boyutunu bulun
Şimdi alt empendansa (özdirenc) giderseniz, 2 ohm, akım çekimi iki katı kadar olacak demektir unutmayın!
Kablo uzunluğu (metre x) ve kalınlık (gauge)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 11 Ocak 2013; 22:39:30 >
-
sn malisert32, gözden kaçırdıgim yerleri belirttiginiz için teşekür ederim. burda manyetik akımla elektrik elde edilmesi hakkında sn elektromixs kardeşimizin uygulamalarini korkmadan yapabilmesi açısından aklında bilgi ve fikir uyandırmak açısından yazdım.
elbette en güzel olanı yaptıgımiz üreteçleri verimliliğini yükseltmek için çalışmasını an be an gözlemleyerek maksimum verim elde edecek şekilde dizayn etmektir. kimi zaman miknatisın en ufak bir eğimi bile yüksek devirde 1-2 amper farka neden olabiliyor
buda demek oluyorki bu işte tolerans var
ha eger milimetrenin onda biri hassasiyetinde bir fabrikasyon veya atölyemiz olaydı tolerans çok düşecek, dolaysıyla kesin hesaba dayalı bir üretim ortaya koymuş olacaktık.
neyse : )sn malisert32, aynı zamanda yazılarınızida takip ediyorum
daha ilkokuldan beri elektrik özellikle elektronikle hasirnesirim
daha 5. sınıf talebesi iken hoparlörlerden söktûgüm Ferrit mıknatıs ile yaptıgım ve açık pencere cereyanında çalıştirdigım daha led lerin olmadigı o dönemlerde rt bana çok zevk vermişti.
aslında bu işi anlamanın yegane yolu mıknatısı oluşturan maddenin atomlarının etrafında dönen elektron yükünün konumunun, cekirdegi oluşturan protona göre konumu ve topyekün mıknatisı oluşturan maddelerin bütün atomlarinın hepsinin elektronlarının aynen birbirinin aynı şekilde hizalanması, aynı an içinde dönmesi şeklinde tanımlıyorum
N ve S kutuplar nasıl olusur
nedir bu N S ?
kainatta tek bir kuvvet vardır oda çekim kuvveti.
itme kuvveti ise çekme kuvvetinin olmadigi yerde meydana gelir
nasılmı?
şöyle: elektronların hepsi atomun ekvator kısmında döner. bu şimdilik zayıf bir mıknatıstır. elektronlar yine ekvatora paralel dönüyor çok daha hızlı ama kutba daha yakın bir yerde, bu ise kuvetli mıknatis ND.
peki tam kutupta dönmeye zorlanirsa, işte bu sefer süper mıknats oluyor
-
Bende teşekkür ederim,kolay gelsin. -
aynı zamanda süper mıknatıs süper iletken oluyor çünkü elektronların hepsi örneğin atıyorum güney kutup tarafnda toplandıklarından kuzey kutup bölgesinde elektron bulunmayacağından tam ortada çekirdekteki proton, güney kutup bölgesini ekranlayarak protonun etki sahası oluşur
buda çekme kuvvetidir
elektronların bolca bulunduğu güney kutup bölgesi itme kuvveti öteki ferromanyetik özellikteki atomların elektronlarına etki ettiğinden itme kuvveti hasıl olur.
peki yumuşak demire mıknatısın her iki kutbunu tutturabiliyoruz değilmi?
evet, ister n tarafını, ister s tarafını yapiştiralım her iki tarafta tutuyor, buda şunu açıklıyor : yumuşak demir atomlarının elektronları tamda atomun ekvatoru üzerinde seyretmekte ve ekvatordan her iki kutba dogru protonun çekim kuvveti eşit oldugundan vede kutuplar arası mesafe farkı 0 a yakın oldugundan yumuşak demir her iki kutup tarafından çekildi
şimdi gelelim süpermiknatisa; bu miknatis elektronların hepsini kuzey veya güney kutbundan biri üzerinde toplar ama muazzam bir hizla ki eger bunu büyütüp bakabilseydik orda dolanan elektronu yerinde duruyor sanki hiç dönmüyormuş gibi zannederdik, bunun nedeni, yani elektronların kutup bölgesinde toplanmalarının nedeni (süpermıknatıs yapmak için sıvı helyum -273 c de sogutulup) elektronların kinetik enerjilerini kaybederek ayrıca atomun içine düşmeden dönmek istemeleridir.
işte bu farktan dolayı, yani elektronun dolandıgı yerin çekirdege göre konumu mıknatıslanmayı oluşturur
protondaki çekim kuvvetinitanrı parçacığı denilen higgs bozonu (G+ gravity)oluşturur.
eger bu parçacık olmasaydı yerçekimi-kovalent bağ-dolaysıyla itme kuv.-kimyasal baglarda oluşmaz, gezegen-yıldız-gökadalar-galaksiler olusmazdi.
vaybe nerden nereye
arkadaşlar bu yazdıklarım mıknatıs üzerine uzun araştırmalarım sonucu çözmş oldugum bir konuyd
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullmanvectra -- 11 Ocak 2013; 22:24:50 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ŞEF34
quote:
Orijinalden alıntı: şef64
http://www.izlesene.com/video/bozkaya-enerji/6810378
http://www.izlesene.com/video/bozkaya-enerji/6810382
GORMUS OLDUGUNUZ SARJ CIHAZI VE TURBIN 24 VOLT SISTEM A DAN Z YE KENDI IMALATIM VE TASARIMIMDIR SISTEMDE AYARLANABILIR KUYRUK KACIRMA ISTEDIGINIZ AMPERE AYARLANABILIYOR
SUANDAKI AYARDA FIRTINA CIKSA DAI 15 AMPERI GECMIYOR YAPACAK ARKADASLARA BASARILAR....
Çalışma güzel olmuş çakma şef64
Yalnız ikinci link ölü doğmuş galiba, çalışmıyor.
İlk video daha kapsamlı Sn. Şef34
ikinci videoyu sabah seyrettim, çatıda 6 kanatlı bir türbinin dönerken çekilmiş videosu vardı.
Evet, video şimdi açılmıyor. Sanırım kaldırmışlar.
-
bır altarnator de voltajı ne belırler sargının sayısımı telın kalınlıgımı yoksa mıknatıslarmı yapılan jeneratorun verecegı voltajı hangı etken belırler acıl yardım pls -
quote:
Orijinalden alıntı: qasva
bır altarnator de voltajı ne belırler sargının sayısımı telın kalınlıgımı yoksa mıknatıslarmı yapılan jeneratorun verecegı voltajı hangı etken belırler acıl yardım pls
sn qasva
Bir alternatörde voltajı belirleyen etkenler:
VOLTAJ; bobin sargı sayısı,sargının şekli,direnci,
mıknatısın gücü, çok azda olsa telin kesiti ki bu önemsenmez.
sargının sarıldıgı veya içinde bulundugu ferromanyetik malzemeye yakınlığı,ferromanyetik malzemenin şekli ve bileşimi(en uygun verim silisli saclarda oluyor, yumuşak demir kullanılırsa %30 dan fazla verim düşüklügü ve ısı artışı oluyor tecrübelerimle sabittir), manyetik alanı oluşturan mıknatısın, bobin sargısına olan yönü-uzaklıgı-adedi-dogru yerleştirilmiş olması, mıknatisın biçimi ve son olarak hız.
AMPER: arttıran etkenler, kullanılan tel kesiti, yani telin kalınlığı, mıknatısın gücü, paralel bağlı kutup sayısı(eger kutuplar seri baglanırsa voltaj, paralel baglanırsa amper artar)
ve yine mıknatısın konumu- adedi-biçimi-yanlış yerleştirilmemiş olması-iletken bobinin iç direnci, hatta bazen hava sıcaklıgı dahi etki edebiliyor.ve bundada hız etkili.
dahada sadeleştirirsek
voltajı arttıran ana etken
=================
*sargının spir sayısı veya seri bağlı kutup sayısı
*mıknatısın gücü
*ve hız
amper için arttıran ana etken
=================
*sargıda kullanılan tel kalınlıgı veya paralel baglı kutup sayısı.
*mıknatısın gücü
*hız.
Edit: Hızdan kastım, devir sayısı. yani mıknatısın teli kesme veya manyetik süpürme hızı.
Önemli nokta, voltaj tekbaşına hiçbirşey ifade etmez.
amper de tekbaşına birşey ifade etmiyor
220 volt 1miliamper hiçbir işe yaramaz yani bir tv bir radyo çalıştıramazsınız.
önemli olan uygun voltajın
uygun amperle kullanılması.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullmanvectra -- 12 Ocak 2013; 17:51:35 >
-
tesekkur ederımmıknatısla devır ı ayırırsak telın kalınlıgı amper sarımın coklugu voltajı belırleyen etken dogru anlamısımdır ınsallah
ü -
-
quote:
Orijinalden alıntı: ulvi51
/>
Ahahah.
: D
sn ulvi bey
gerçekten çok güzel resimler paylaşıyorsunuz.
bu Güzeldi.
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X