Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.454.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Merhaba...Kamp ve karavan forumunda modifiye sinüs inverter lerin buzdolabı çalıştırmadığı ,hatta zarar verdiği konusunda bir görüş okudum. Buzdolabı için tam sinüs ınverter öneriliyordu.

Bu konuda bir fikri olan var mı aramızda? Çok önemli...
  • Kudduz kardeş, aşağıda bahsettiğiniz konuda daha evvel tartışan kişilerin mesajları mevcut..

www.kampkaravan.org sitesinden alıntıdır.

Burada önemli bir noktaya bakmak lazım. Teknik olarak elektrik enerjisini endüktif olarak tüketen her türlü elektriksel cihazınızı "Modifiye sinüs" üreten bir evirici (inverter) ile endişelenmeksizin çalıştırabilirsiniz. Yani hepimizin anlayacağı şekilde modifiye sinüslü eviricinizi her türlü motor (buzdolabı dahil) ve transformatör içeren cihazınızda kullanabilirsiniz. Teknik olarak harmonikleri fazla olduğu için motor ve trafonuz biraz daha sesli çalışacak ve biraz daha fazla ısınacaktır. Buzdolabındaki asıl sorun sinüs olması veya olmaması değil ilk hareket esnasındaki çektiği aşırı akımdır. Bu akımı engellemek için ben de bir çalışma yapmayı düşünüyorum. "Ancak henüz büyük bir karavanım olmadığı için 12V ile çalışan kompresörlü bir buzdolabı kullanmadım". Bu akımı engellemek için gerilim ve frekansı sıfırdan 50Hz 220V'a birkaç saniyede yükseltmek bir çözüm olabilir. Bunun için küçük güçlü bir motor sürücüsünü modifiye edip kullanabiliriz. Denemek lazım. Başka çözümler üretenler de olabilir.

Bununla birlikte modifiye sinüs üreten inverterinizi asla basit ve ucuz şarjlı aletlere takmayınız (ışıldak gibi). Bu tip cihazlar trafo içermiyor ve kondansatör ile akımı sınırlayıp aküyü dolduruyor. Tabii ki kondansatör patlıyor. -Denenmiştir. Taşınabilir bilgisayarımın, cep telefonu şarjımın anahtarlamalı güç kaynağı ise herhangi bir zarar görmeden çalışıyor.

buzdolabı haricinde herşey düz veya modifiye sinüs inverterle çalışır,buzdolabı için kesinlikle tam sinüs gereklidir.
    normal inverterlerde elekrik dalgası testere dişi gibi kırık kırık gelir termostat atınca dalga yay gibi kapanır,sinüs kenarları oval olan dalga boyudur yüke bindiği zaman yay gibi kapanır ama hiçbir zaman kırılmaz, bunu ancak elektriğe osiloskop bağlarsanız gözle görebilirsiniz....yani kırılmayan dalga boylu elektrik kaliteli elektrikdir, akü bitinceye kadar aynı voltajı verir.....

quote:

Orjinalden alıntı: kudduz

Arkadaşlar Merhaba...Kamp ve karavan forumunda modifiye sinüs inverter lerin buzdolabı çalıştırmadığı ,hatta zarar verdiği konusunda bir görüş okudum. Buzdolabı için tam sinüs ınverter öneriliyordu.

• Arkadaşlar,

7mm çapındaki DC motor milini pervane kısmına bağlayabilmek için nasıl bir sistem uyguladığınızı anlatabilirmisiniz. Çünkü 7mm lik mili pervanelere sağlıklı bir şekilde bağlamak önemli.

Ayrıca yabancı siteleri inceliyorum bizim burda iyi paralara satılan inverterler gerçekte oldukça ucuz cihazlar.

http://cgi.ebay.com/2000-4000-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ110271811861QQihZ001QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/1200-2400-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ120286020412QQihZ002QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/3000-6000-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ130239741760QQihZ003QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

Engin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilmenc -- 27 Temmuz 2008; 18:56:32 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ilmenc

Kudduz kardeş, aşağıda bahsettiğiniz konuda daha evvel tartışan kişilerin mesajları mevcut..

www.kampkaravan.org sitesinden alıntıdır.

Burada önemli bir noktaya bakmak lazım. Teknik olarak elektrik enerjisini endüktif olarak tüketen her türlü elektriksel cihazınızı "Modifiye sinüs" üreten bir evirici (inverter) ile endişelenmeksizin çalıştırabilirsiniz. Yani hepimizin anlayacağı şekilde modifiye sinüslü eviricinizi her türlü motor (buzdolabı dahil) ve transformatör içeren cihazınızda kullanabilirsiniz. Teknik olarak harmonikleri fazla olduğu için motor ve trafonuz biraz daha sesli çalışacak ve biraz daha fazla ısınacaktır. Buzdolabındaki asıl sorun sinüs olması veya olmaması değil ilk hareket esnasındaki çektiği aşırı akımdır. Bu akımı engellemek için ben de bir çalışma yapmayı düşünüyorum. "Ancak henüz büyük bir karavanım olmadığı için 12V ile çalışan kompresörlü bir buzdolabı kullanmadım". Bu akımı engellemek için gerilim ve frekansı sıfırdan 50Hz 220V'a birkaç saniyede yükseltmek bir çözüm olabilir. Bunun için küçük güçlü bir motor sürücüsünü modifiye edip kullanabiliriz. Denemek lazım. Başka çözümler üretenler de olabilir.

Bununla birlikte modifiye sinüs üreten inverterinizi asla basit ve ucuz şarjlı aletlere takmayınız (ışıldak gibi). Bu tip cihazlar trafo içermiyor ve kondansatör ile akımı sınırlayıp aküyü dolduruyor. Tabii ki kondansatör patlıyor. -Denenmiştir. Taşınabilir bilgisayarımın, cep telefonu şarjımın anahtarlamalı güç kaynağı ise herhangi bir zarar görmeden çalışıyor.

buzdolabı haricinde herşey düz veya modifiye sinüs inverterle çalışır,buzdolabı için kesinlikle tam sinüs gereklidir.
    normal inverterlerde elekrik dalgası testere dişi gibi kırık kırık gelir termostat atınca dalga yay gibi kapanır,sinüs kenarları oval olan dalga boyudur yüke bindiği zaman yay gibi kapanır ama hiçbir zaman kırılmaz, bunu ancak elektriğe osiloskop bağlarsanız gözle görebilirsiniz....yani kırılmayan dalga boylu elektrik kaliteli elektrikdir, akü bitinceye kadar aynı voltajı verir.....

quote:

Orjinalden alıntı: kudduz

Arkadaşlar Merhaba...Kamp ve karavan forumunda modifiye sinüs inverter lerin buzdolabı çalıştırmadığı ,hatta zarar verdiği konusunda bir görüş okudum. Buzdolabı için tam sinüs ınverter öneriliyordu.

Kamp karavan.org`da okuduğum yazı bu değildi. Başka bir yazı idi. Ama kafam fena halde karıştı, bu iki görüş birbiri ile tamamiyle çelişiyor. Hangisine inanalım?

• Sayın Kudduz kardeş,

Bence en iyisi hazır bir invertör almak, sana durumu şöyle izah edeyim:

Şu anda devre şeması temin edilebilen invertörler 100w ile 500w arasında değişiyor, üstelik koruma ve soğutmalarınında yeterli olabileceğini düşünmüyorum. İnvertörü hazır alalım dersek bu sefer işin içerisine, yüksek değerlere satılan invertörler giriyor. örneğin: Adamlar 2kw lık bir invertöre 600$-800$ para istiyor, mantık olarak insan düşünüyor, yav bu invertör ün içerisinde 600$-800$ edecek kadar parça mevcutmu? diye..Mantıksız,

Bu arada bir önceki mesajımda bazı linkler verdim, bu linklerden; aslında invertörlerin gerçekte o kadar pahalı olmadığı açıkça görülüyor, üstelik 2kw değil, 3kw-4kw-6kw invertörlerde var. Hesap ettim yurt dışı kargo masrafını bile eklesek yine pahalı olmuyor.

iyi çalışmalar,

Engin

• Sayın arkadaşlar, PVC borudan yapılan kanatlar ile ilgilenen arkadaşlar için, aşağıdaki linklere eklediğim dosyalar size yardımcı olabilir, saygılar

http://www.dosya.cc/PVC_Blade_Sample.jpg.html
    http://www.dosya.cc/HowToMakePVCWindTurbineBlades.doc.html
    http://www.dosya.cc/Wind_Turbines.doc.html
    http://www.dosya.cc/wind_turbine_with_PVC_Blade.doc.html

• Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar.Daha önce birki mesajım olmuştu,orada deiğim yasa çıktı.Kendi evinde ürettiğin elektriği devlete satabileceğiz.Benim beklediğim buydu.Depolamayla uraşma yok.Şimdi yasal prosedür ve şartları,gerekli donanımı örenip imalat ve montaj zamanı.Senkroçek,uyartım gerilim akım koruma gibi.
    Birde PVC kanat için 210litre PVC bidonlar var iki parçadan içi boş kanat yada şaseli düşünüyorum.
  • Şef üstadım merhaba,

Peki bu yapmış olduğunuz rüzgar türbininin alternatör kısmı ve diğer ekipmanlarını nasıl ayarladınız, bize bilgi vermeniz mümkünmü acaba? Örneğin: Bir dc motormu, değerleri, veyahut elle yapılan bir bobin ise kendinizmi tasarladınız yoksa bir şema mevcutmu? Şarj ve invertör kısımlarını hangi değerlerde ayarladınız. Ayrıca Profil kanatların ölçüsünüde bildirebilirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar,

Engin

quote:

Orjinalden alıntı: ŞEF34

Sayın arkadaşlarım !
    Pvc borudan yapılan kanatların merkeze bağlantı noktalarından kırıldığını görüyoruz. Ben bunu düşünerek yaptığım kanatlarda, kanat altlarına 20 * 20 mm profil destek koyarak sağlamlaştırdım ve çok sağlam oldu. En kuvvetli rüzgarda bile banamısın demedi. Kanat altında görülen siyah şerit 20 lik profildir.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

• Şef üstad,

Açıklaman için teşekkür ederim, 20 cm çapındaki pvc borunun et kalınlığını da yazabilirmisin.

Birde yukarıdaki resimde 3 kanat mevcut, ama siz dikine 4 e böldüm diye yazmışsın, sanırım Profili dikine 4 e bölüp çıkan kanatların 3 tanesini kullandınız.

teşekkürler, iyi çalışmalar,

engin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilmenc -- 30 Temmuz 2008; 10:03:42 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: h_orion

herkese merhabalar.
    rüzgar türbini ile ilgilenmeye yeni başlayanlardanım.
    bu konuyu gündeme getirdiğiniz için emeği geçenleri kutluyorum.

Sormak istediğim soru şu;
    uğraşan arkadaşlar neden step motor kullanıyor.Yani mesela asenkron motor
    kullanılsa nasıl olur? çünkü yabancı yayınlarda daha çok asenkron motor seçeneği
    üzerinde durulduğunu gördüm.

teşekkürler...

Arkadaşım asenkron motorla ilgili bulduğun bilgileri paylaşabilirmisin.
  • tkurt üstad merhaba,

Senkron ve Asenkron motor ile jeneratör sistemleri ile ilgili alttaki eklediğim dosyada bazı bilgiler mevcut.

iyi çalışmalar,
    Engin

>>>>>>>>>>>> http://www.dosya.cc/n_asenkron_motorlu_jenerator_sistemleri.doc.html <<<<<<<<<<<
  • yaparsan süper olur
  • selam arkadaşlar çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutlarım bu tür çalışmalar inanıyorumki bizleri daha iyi yerlere taşıyacaktır. benim sizden bir ricam olacaktı ben 30 kw gücünde bir rüzgar gülü üzerinde çalışmaya başladım bana 30kw lık bir alternatör vede buna uygun bir regülatör gerekmekte bulabileceğim bir yer tavsiye ederseniz sevinirim.
  • Üstad yanlış anlamadım değilmi, 30kw lik alternatör.. Çünkü bildiğim kadarı ile bu kadar büyük bir değer için alternatör bulunmaz, yani bu değerde akım verebilecek bir alternatör olmaması lazım. Ama şu şekilde dersen olabilir 30kw lik çıkışa sahip invertörü besleyebilmek için gerekli alternatör, ama yinede mümkün olabileceğini zannetmiyorum.

Çünkü bir adet normal alternatör ile beslemen zor, belki alternatör sayısını çoğaltırsan mümkün olur. 8-10kw invertör için desen tamam ama 30kw (30.000 Watt) çok yüksek bir değer. Bu sistemi nerede kullanmak istiyorsunuz acaba?

iyi çalışmalar,
    Engin

quote:

Orjinalden alıntı: kendisever

selam arkadaşlar çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutlarım bu tür çalışmalar inanıyorumki bizleri daha iyi yerlere taşıyacaktır. benim sizden bir ricam olacaktı ben 30 kw gücünde bir rüzgar gülü üzerinde çalışmaya başladım bana 30kw lık bir alternatör vede buna uygun bir regülatör gerekmekte bulabileceğim bir yer tavsiye ederseniz sevinirim.

• ilmenc vermiş olduğun dosyayı indiremedim,Başa dönüp tekrar sayıyor.Yinede teşekkürler.Bu işe salam başladım şu anda bilgi topluyorum hangi sistem benim için ugun onu belirledikten sonra imalata geçeceğim.İlk olarak 2KW'lık bir sistem düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tkurt -- 31 Temmuz 2008; 14:48:52 >
  • Üstad ben tekrar denedim, sayım bitti ve download düğmesi göründü, dosya indirilebiliyor.
    Ama her ihtimale karşı alttaki linkede ekledim..iyi çalışmalar,Engin

>>>>>>> http://www.dosyaupload.net/759n_asenkron_motorlu_jenerator_sistemleri.doc <<<<<<<
  • tkurt üstad, ben istanbul dayım, sistemi burada kurup köydeki evimizin bahçesine taşımayı düşünüyorum. Dediğin gibi 2kw ile başlamak ihtiyaçlar için yeterli, gelişmelerden bir birimizi bu forumda resimli olarak haberdar eder isek paralel olarak bir çok arkadaş bilgi sahibi olur, iyi çalışmalar..
  • ilmenc tamamdır dosyayı indirdim.Yaptığım her şeyi paylaşacağım,dediğim gibi şu anda sistem araştırması yapıyorum.Akılımda birkaç fikir var gerekirse bunlarıda paylaşırım.Benim hayalim 20KW bir türbin aylık getirisi yaklaşık 1700 ytl,bakalım bu işin sonunda belki hayalim gerçek olur.Elektrik santralinde çalışıyorum işallah minik'de olsa kendi santralim olur.Bakalım yasa işallah boş çıkmaz.
    Başarılar dilerim.
  • tkurt üstad yasa boş çıkmaması lazım, zaten yetkili ağızdan yasanın onaylandığı açıklandı, fazla enerjinin satılabileceği de söylendi. Ama tabi benim o fazla enerjiyi sağlayabilmem için baya fırın ekmek yemem lazım gerektiğine inanıyorum. İnşallah bilgi baylaşımı ile bizde iyi bir seviyeye geliriz.

iyi çalışmalar, Engin
  • quote:

Orjinalden alıntı: ilmenc

Üstad yanlış anlamadım değilmi, 30kw lik alternatör.. Çünkü bildiğim kadarı ile bu kadar büyük bir değer için alternatör bulunmaz, yani bu değerde akım verebilecek bir alternatör olmaması lazım. Ama şu şekilde dersen olabilir 30kw lik çıkışa sahip invertörü besleyebilmek için gerekli alternatör, ama yinede mümkün olabileceğini zannetmiyorum.

Çünkü bir adet normal alternatör ile beslemen zor, belki alternatör sayısını çoğaltırsan mümkün olur. 8-10kw invertör için desen tamam ama 30kw (30.000 Watt) çok yüksek bir değer. Bu sistemi nerede kullanmak istiyorsunuz acaba?

iyi çalışmalar,
    Engin

quote:

Orjinalden alıntı: kendisever

selam arkadaşlar çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutlarım bu tür çalışmalar inanıyorumki bizleri daha iyi yerlere taşıyacaktır. benim sizden bir ricam olacaktı ben 30 kw gücünde bir rüzgar gülü üzerinde çalışmaya başladım bana 30kw lık bir alternatör vede buna uygun bir regülatör gerekmekte bulabileceğim bir yer tavsiye ederseniz sevinirim.

nasıl yani ????? nedemek 30 kwatlık alternatör yok...!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 1 Ağustos 2008; 16:02:06 >

• 
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.