Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (336. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 334335336337338
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar şu kanat konusunda bazı teknik değerler var onlara bir değinelim daha bilinçli iş yapmış oluruz kanat yapısı ve eğrisinin ( radyüsün ) çok önemi vardır öncelikle şöyle düşünmemiz gerekiyor kanadın süpürdüğü alan kanadınızın uç kısmı büyük arkası küçük olursa üstten süpürebildiği rüzgarı altan firenlemek zorunda bırakacaktır yani sayısal taslaklara göre 10-8-6-4-2-0 gibi olacaktır ayrıca rüzgarın süratine göre kanat eğilme formunu yapamıyacağı için kırılacaktır oysa doğru kanat uçtan ince dibe geldikçe kalınlaşırsa o zaman gelen rüzgarın taslağı şöyle olur 0+2+4+6+8+10 gibi ayrıca rüzgarın hızına göre kanatlar eğim göstererek kırılmadan işlevini yapacaklardır

resimde görülen orjinal rüzgar türbini kanatlarıdır bence en doğrusu böylesi
     Rüzgar türbünü yapıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: angorapardus

2 farklı amaç var. birincisi türbin yapıp ihtiyacınız için kullanmak, diğeri de türbin üreticisi olmak, buna burada hobi de diyebiliriz. Çünkü bu hobi bir süre sonra ticarileşme eğilimi gösteriyor :)) İhtiyacınız varsa ve ekonomik bir şey yapmak istiyorsanız direnç, manyetik alan gibi değerlerle uğraşmaya gerek yok, basit olarak örneklerden yola çıkarak flans ya da motordan devşirme mekanik olarak anlaşılır ve kolay br şekilde yapılabiliyor. Bu sistemde verim ve teknik en son düşünülen şey... manyetik akı yoğunluğu ile manyetik akı arasındaki fark gerçekten de önemsiz. İhtiyacınız olan gücü elde ettiyseniz iş bitmiştir. Normalde de böyle olması gerekiyor.

İşi ticari olarak düşünen hobiciler bu işi nasıl yapıyor konusuna gelince ; daha alternatörün direnci hakkında ciddi bir çözümleme yapılmadı.. Takıldık kaldık tel direncine.. Akım kapasitesi aynı şekilde, daha manyetik alan nüve ilişkilerine de gelemedik. Gelenler olmuştur da onlar da işin sırrını öğrendikleri için ya şu an üreticiler yada üretici olacaklar. Tabii iyi bir araştırmacı iseniz hiç bir sır yok, bunlar yüz yıldır bilinen şeyler, biz ABD keşfindeyiz .:)) Fırsatçılar da var da o konu kavga çıkarır, boşverelim..

Buradakiler nasıl yapıyor : 1.2 mm tel 110 tur sarılıyor. Çapı 300 mm 2 adet rotora 12şer adet 2" neodyum mıknatıs yapıştırılıyor. nüve yok. Başlama çok kolay yapılış kolay elektriksel bağlantı 3 faz ve seri, bağlantı ve anlaşılması kolay. sonuç 500watt falan... bahtına ne çıkarsa... Ya da motorun ince telleri sökülüp kalın tel takılıyor, neodyum mıknatıs yapiştırılıyor, ortaya çıkan sonuç tam bir şans.. bahtına ne çıkarsa.. Bunları da satanlar falan var, adama desen ki ben 250 devir 2 kw 2 ohm alternatör istiyorum, öylece bakacak suratına :)) Yine motor satanlar da var, rüzgar türbini için diye, orası trajedi...

Bu arada bizi takip eden bir çok insana şunu söylemeliyim. hugg pigott menşeli sitelerde satılan 700 watt 1000 watt gibi değerlerde statorlar var, bu statorların söylenilen devirlerde bu güçleri vermesi imkansız. Bu adamların sırf yabancı diye hobi sitelerine de kayıtsız şartsız doğru diye bakmamak lazım...

Cevap "nokta"Kıvamında olmuş.Tam hesaplamaları buldum en sonunda.Aslında çok daha az mıknatıs ve tel ile rasgele yapılan işten daha fazlasını elde edebiliyoruz.Heleki pervane yapmayı biliyorsanız mükemmel.Bu işde en mühim mesele mıknatısların manyeti akı yoğunluğu ne tel ne devir.Mıknatıslarınızı doğru seçerseniz o kücücük değer muazzam farklılıklar oluşturuyor.Hesaplama öyle aman aman bir iş değil.Bazı anlayamadığım kısımarı var onlarıda çözünce buraya yazacağım inşallah.Üniversitelerin ilgili bölümler bu konular hakkında makaleler yayımlıyorlar onlardan yararlanmalıyız bence ki tam projeler var orada çalışır durumda.

• ne devir ne tel dediğini sana bir gün hatırlatırım : )
  • quote:

Orijinalden alıntı: adalı murat

arkadaşlar dediniz gibi inceleme yaptım içinde diot yoq fırçalı bi sistem bu motorun rotorundada sargı war sıtatorunda sargı war içinde mıknatısa dair hiç bişi yoq 12 v 7 ah verdim ufakbi döndü elle cevirdiğimdede ölçü aletinde 0.08,0.11 gibi doğru akım değerleri çıkıyo şimdiden teşekkürler....

sn adalımurat.
    bu elinizdeki eskiden kullanılan sarz dinamosu 6-12-24 volt olanları var.
    enrji alabilmeniz icin üzerindeki vida seklindeki klemenslerin ince olanın
    sase ile arasına 12v sabit uygulayacaksınız sase ile kalın olanından urettiginiz enerjiyi
    alacaksınız akuden elektro mıknatıs olusturmak icin yastıga uyguladıgınız 12v regulasyon
    ucudur yani oto elektirikcilerin konjoktor dedikleri sarz regulatoru.
    ruzgar jeneratorunde kullanmaga pek uygun degil nedeni ise yastık uzerinde
    surekli enerjı harcaması ve 1500 rpm nin altında ise yarayacak bir gerilim uretmemesi.
    uzerindeki iki klemense beraber artı 12 saseyede eksıyı baglarsanız motor olarak calısır
    yuksek devir alır fakat uzun sure calısmaz.
    kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yıldız5 -- 9 Ağustos 2011; 11:37:10 >

• yani bu motorda olmazmı diyosunuzzpeki rotoru değiştirip sabit mıknatıs koymayı denesem nasıl bi sonuç alırım sizcee şimdiden teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler den ötürüü... saygılar..
  • quote:

ne devir ne tel dediğini sana bir gün hatırlatırım : )

Bundan kasıt belirleryici faktör olması.Mıknatısın alanında en ufak bir değişiklik sargı,çıkış gerilimi ve devirde acayip derecede fark ediyor.Yani 1 mm 100 sarım bir bobinde diyeyim,40x20 bir mıktatıstan 300 devirde 12 v alınırken 50x30 da ki gaus değeri pek değişmiyor ama kayıp azalıyor.18 v alıyorsunuz ve çekebileceğiniz akım mıktarı da doğal olarak artıyor.Çünkü manyetik akı artıyor.

3 husus var her alternatörde

1.Manyetik akı yoğunluğu
    2.Devir
    3.Sargı sayısı

ama kutup sayısı deviri etkiler aynı zamanda akı yoğunluğunu.Stator demir olursa akı artacak...Yani aslında bütünü birbirini etkiliyor ama düşük devirlerde yüksek güç isitiyorsanız ne tel nede devir hocam Ne kadar çok kutup okadar akı bunlara bağlı olarak devir düşsün sipir sayınız azalsın.Bu sayede telin direnci de düşüyor hoş telden kalkıp 1000 A geçirecek değiliz en fazla "Ben kendim için söylüyorum" 5 A ki 1 mm telde 30 A çekiliyor.

sürekli hesapladım, mıknatısın alanı ve kutup sayısı her şeye etki ediyor sargı sayısını dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.Ama daha hala alternatör yapmadım.Mıknatıslar çok pahalılar.Tam bir tasarım sonrası düşük devirde yüksek güç alabileceğim alternatör çıkacak inşallah ortaya.12 v 5 A alacağım Verebileceği doğal olarak 10-12 A olacak bu sayede yüke vurduğumda güç ihtiyacını askari seviyede tutabilirim.

Aslında Büyük jeneratörlere bakmalı.500 KW lık bir jeneratörden 2100 m yükseklikte ki rakım yüksek olduğu için dizel motor 500 kw veremiyor.Verir ama kendinide verirdi herhalde bunu oksijen bağının yerine Yük ve ihtiyaç olan kuvvete vurursak, daha iyi sonuçlar alırız.Bu yazılar umarım faydalı olur herkeze.Genel kanı 1 mm tel 12 mıknatıs 100-120 sargı.Aslında iş böyle değilmiş.

formul gayet basit.

Şöyleki

1.414 x 3.14 x N x m x Φ x F Şimdi diyeceksiniz bu ne açıklayayım

√¯ 2 = 1.414
    π = 3.14
    N =iletken sayısı
    m = seri bobin sayısı
    Φ = akı yoğunluğu "bir mıknatısın Maxwell "
    f = frekans

bulalım değerleri.

2P = kutup sayısı 2p = 10 olsun yani 10 mıknatısımız var
    n = devir n = 300
    Frekansı bulmak için f= 2P * n / 120 = f 10 * 300 / 120 = 25 hz "

hatta kutup sayısı bilinmeyen alternatörlerde formul değişerek kutup sayısı bulunur yada devir sayısına göre uygun kutup sayısı ek bilgi"

F = 25

Manyetik akıyı bulalım
    Φ = A*B DEN
    A = Alan
    B = gauss
    http://www.kjmagnetics.com/calculator.asp?calcType=block adresinden bulabilirsiniz.

atıyorum 40 * 20 * 10 mm lık n52 tip bir mıknatıs olsun bunun gaus değeri = 4174 g dir bunu Teslaya çevirdiğimizde 0.4174 olur biz 0.4 olarak alalım.Yani 10000 g = 1T dır.
    Mıknatısın alanını bulalım 40 mm * 20 mm = 800 mm2 eder bunu m2 ye çevirelim buda = 0.0008 m2 eder.

http://www.birimcevir.com/alan-birimleri/alan-birimleri.aspx alanları çevirmede kolaylık olsun.
    http://www.translatorscafe.com/cafe/units-converter/magnetic-flux-density/calculator/gauss-%5BGs-to-tesla-%5BT%5D/ buda gaus tesla çeviride kolaylık olsun.

şimdi :
    Φ = A.B
    Φ = 0.4 * 0.0008 = 0.00032 gibi manidar bir değer eder
    Φ = 0.00032 bulduk.

şimdi voltaj için sargıyı bulalım

aynı formül =

1.414 * 3.14 * 0.00032 * 350 * 25 = 12 v bulunur mutlu son

Şimdi oradaki 350 ne ? N = 350 yani İltken sayısı dilediğiniz gibi oynayarak sargı ve çıkış voltajını hesaplayabilirsiniz.

Yani
    E = √¯ 2 * π * m * Φ * f = voltaj Şimdi mutlu son oldu :)

Kutup sayısı frekansa etki eder.Telin direnci akıma aynı zamanda verime,Ama en mühimi mıknatısının akı yoğunluğu ve alanı .Hesaplayın görün.Hesaplamada hata olabilir.Bu rüzgar hızı pervanenın boyutu ve yapısı ile de orantılı bu hesaplamalar. piyasada cirit atıyor.Alın yapın deneyin.Bir tasarıma muhtaç olmayın.En acayip şey neden herkez birbirinden bilgi saklıyor ? Ha
    bu arada kaynağım

Seyfullah UGUZ tarafından hazırlanan RÜZGAR ENERJiSi iLE ELEKTRiK ÜRETiMi yüksek lisans tezi belgeler.org adresinde bunun gibi yığınla makale var alın okuyun.
    http://www.belgeler.com/blg/kt7/pelton-tipi-ruzgar-turbini-kullanarak-elektrik-enerjisi-uretme-generating-electricity-by-using-pelton-type-of-wind-turbine
    Bu tezde komple yapım var al yap.Ben hazır arıyorum dersen buyur.Hesaplamalarda mevcut içerisinde.Güzel bir kaynak.

• Manyetik akı elbette çok önemlidir de bir pahalıdır iki bu şekilde hesaplanamaz. Mesela bobin kalınlığın 15 mm olsa her teldeki manyetik alan etkisi farklı olacaktır. Manyetik alanın uzaklıkla ilişkisi malum, tasarımda nüve varsa farklı, çift rotor varsa faklı ve hatta rotor ya da stator nüvesinin cinsine göre farklı değerler verecektir. Manyetik alandan yola çıkarsan yaya kalacaksın.... bir de 1mm telin akım kapasitesi : tek tel için : 8.28amp, 15 ve daha fazla turlu bobinler için 4.14 amp..

Bu hocamızın ve bir çoğunun tezlerini okudum. Eğer senin formulunle aynı deviri tutturarak bir alternatör yapsınlar, .... yapamazlar :)) Önceden manyetik alanın etkileri gözlenmlenmiş bir düzenek için ancak mümkündür. Yoksa al mıknatısı hesap bu, şu rotora yapıştır, daha kafadan yenik başlarsın. istersen mıknatıslarını bir st37 çeliğe, bir de başka demire ve bir de silisli saca montele ve yüzlerindeki manyetik akının değişimini gözle... bunu yapmak için hall sensor ile yapılan pratik gaussmeterler var nette onları inceleyebilirsin.

• quote:

Manyetik akı elbette çok önemlidir de bir pahalıdır iki bu şekilde hesaplanamaz. Mesela bobin kalınlığın 15 mm olsa her teldeki manyetik alan etkisi farklı olacaktır. Manyetik alanın uzaklıkla ilişkisi malum, tasarımda nüve varsa farklı, çift rotor varsa faklı ve hatta rotor ya da stator nüvesinin cinsine göre farklı değerler verecektir. Manyetik alandan yola çıkarsan yaya kalacaksın.... bir de 1mm telin akım kapasitesi : tek tel için : 8.28amp, 15 ve daha fazla turlu bobinler için 4.14 amp..

Bu hocamızın ve bir çoğunun tezlerini okudum. Eğer senin formulunle aynı deviri tutturarak bir alternatör yapsınlar, .... yapamazlar :)) Önceden manyetik alanın etkileri gözlenmlenmiş bir düzenek için ancak mümkündür. Yoksa al mıknatısı hesap bu, şu rotora yapıştır, daha kafadan yenik başlarsın. istersen mıknatıslarını bir st37 çeliğe, bir de başka demire ve bir de silisli saca montele ve yüzlerindeki manyetik akının değişimini gözle... bunu yapmak için hall sensor ile yapılan pratik gaussmeterler var nette onları inceleyebilirsin.

Yayımlanan tez içerisindeki hesaplama bu.Bu şekilde hesaplamışlar.Madem olmuyor kullanılan hesaplama nedir ? yazın bilelim nasıl hesap yapıyorsunuz ? hoş basit bir bobinaj kıtabında da aynı şeyler ve aynı sonuçlar var.Neden olmuyor ? Hoş bir çok alternatör hesaplaması bu şekilde anlatılmış ? Doğrusu nedir ??? Hatta nereyi araştırsam aynı hesaplamalar var ??? Soyvet zamanı gibi soğuk savaş.Herkez birşeyler biliyor ama kimse söylemiyor

Temel alındığında sargı-manyetik akı-ve devir.Bu na göre ahşap rotor ve stator üzerine bağlı mıknatıs ve bobinlerle yakın sonuç alınıyor.olmayan ne burada ?Olmaması mı gerekiyor yoksa oluyorda mı olmuyor ?Elektirik = manyetik alan 11 yıldır bunu biliyorum yannışmı ? sonuçların tutmasının sebebi ne o zaman ? elle tutulur bir şey söyleyecek biri yokmudur bu konu hakkında ???

• quote:

Orijinalden alıntı: adalı murat

yani bu motorda olmazmı diyosunuzzpeki rotoru değiştirip sabit mıknatıs koymayı denesem nasıl bi sonuç alırım sizcee şimdiden teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler den ötürüü... saygılar..

rotor aynı kalarak statora uygun mıknatıs bulabilirseniz alternatör olur. elektro mıknatısta yani yastıklarda
    harcadığınız enerji kazancınız olur motor olarak yine aynı durum değişmez sonuçta uğraşmağa değmez.
    saygılar.
  • Formul yanlış demedim, eğer manyetik akıyı tam olarak hesap edebiliyorsan problem yok, ben sadece edemezsin çünkü manyetik akı bir çok parametreye bağlıdır, diyorum. Mesela bakırın direncini hesaplıyorsun ama bakır saf bakır değilse ki bir çok zaman satılan bakır öyle değildir, o zaman da hata yaparsın. Bu manyetik alanda bariz olarak etkilidir. Ben her hocanın her dediğine ya da çizdiğine doğru gözü ile bakmıyorum. mesela madem söyledin bu tezi, kullanılan tel 1.15mm ki bobin olarak akım taşıma kapasitesi 5.05 amp. 2 bobin bağlı tel omik direnci 0.88 ohm .. burada bir probblem var.... ortada nüve de yok ki, reaktans falan da öyle çok etkili değil... Ki bu şekilde bağlı bir alternatör anormal derecede kayıp yapar. 5 faz bile bağlanmamış.. 5 faz bağlı halde bu alternatör 600 devirde 196 watt maksimum güce sahiptir. Anlık olarak 1000 watt bir dirence bağlarsanız belki size yüksek voltaj ya da amper değerleri görünebilir ama yarım saat sonra kokuyu ve yanığı tecrübe edersiniz. Ya da ben halen bir yerlerde hata yapıyorum :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi angorapardus -- 11 Ağustos 2011; 19:24:21 >

• quote:

Formul yanlış demedim, eğer manyetik akıyı tam olarak hesap edebiliyorsan problem yok, ben sadece edemezsin çünkü manyetik akı bir çok parametreye bağlıdır, diyorum. Mesela bakırın direncini hesaplıyorsun ama bakır saf bakır değilse ki bir çok zaman satılan bakır öyle değildir, o zaman da hata yaparsın. Bu manyetik alanda bariz olarak etkilidir. Ben her hocanın her dediğine ya da çizdiğine doğru gözü ile bakmıyorum. mesela madem söyledin bu tezi, kullanılan tel 1.15mm ki bobin olarak akım taşıma kapasitesi 5.05 amp. 2 bobin bağlı tel omik direnci 0.88 ohm .. burada bir probblem var.... ortada nüve de yok ki, reaktans falan da öyle çok etkili değil... Ki bu şekilde bağlı bir alternatör anormal derecede kayıp yapar. 5 faz bile bağlanmamış.. 5 faz bağlı halde bu alternatör 600 devirde 196 watt maksimum güce sahiptir. Anlık olarak 1000 watt bir dirence bağlarsanız belki size yüksek voltaj ya da amper değerleri görünebilir ama yarım saat sonra kokuyu ve yanığı tecrübe edersiniz. Ya da ben halen bir yerlerde hata yapıyorum :))

Tez'in en altında farklı devirlerde alınan voltaj ve çekilen akımı vermişler düşük devirde de yüksek devirde de aynı yük bağlanmış.O kısımla şu an için ilgilenmiyorum.Denemediğim bir şey için heleki tam bilgi sahibi değilim bir şey diyemem.Ama sonuçta elde etmek istediğim voltaji üretebilmek için ne kadar sarım yapacağımı bilmem gerekiyor, bunun içinde bir hesaplama yapak gerekiyor.Şöyle güzel bir şekilde de hesaplanıyor.Benim alternatörüm minyatürratörüm daha doğrusu :

4 seri bobin üzerine 8 mıknatıs yerleştireceğim .20x20 mm n48 = 6300 g, daire derdim 12 v 150 devir/d alan 3. cm2 f = 10

3/(6350*3.1*10*3.14*1.41*10^-8) = 344 sarım N = 344 yani hocam ben bu değeri alıp "işte ben 150 dervirde 8 kutupla 12 v alabilmek için 344 sarımlık bobin yapmalıyım."deiyebilmeliyim Buda bu şekilde yapılıyor.şimdi nüve metal olunca muhakkak akı artacak voltaj artacak manyetik akı yaklaştıkça endüktans artacak voltaj artacak karşılıklı mıknatıs dizersem endüktans 2 katı olacak daha düşük devirde voltaj aynı kalacak çekilecek akımda otomatikman farklılık gösterecek.

Ve tel uzadıkça direnç artacak doğal olarak enerji kayba urayacak V/Ohm = I yanlışsam düzeltin.Cevaplarınız için teşşekkür ederim.Şimdi mıknatısların dizilimi bobinler ile nasıl konumlandırılacak onu bulmalıyım.Yani hocam ben ağır ağır gidiyorum.Her yazdığınız cevap benim yararıma Bütün cevaplarınız için teşşekkür ederim.Şimdi 8 mıknatıs ve 4 bobin kullanacağım her bobin başına bir N bir S kutubu düşüyor.ama burada bir birlerini sıfırlama olayı nedir ? tam bobinlerin üzerine gelmeyecekler analdığım kadarı ile ?

• İrfan kardeşim, bitirme tezinizle size aşağıdaki videodan yardımcı olmaya çalışayım, basit kamerelar Pixel değerine göre dönen bir cismi belli bir hızdan sonra ters dönü şeklinde görütü aktarırlar.( bu video da oldugu gibi 980 devirde durmuş görüntüsü veriyor) gerçek dönü görüntüsünü profosyonel kameralarla çekmelisiniz, ben 1300 devir e kadar ölçüm yaptım. 2000 devir e çıkan türbin ler mevcut kolay gelsin .tezinizde bu video yuda örnekleme olarak kullanabilirsiniz

http://www.facebook.com/video/video.php?v=115257455179732&oid=360521266156

• 8 mıknatıs 4 bobin sistem tek faz ve bobinler ters sarılmalı, yani eksilerin artıya birleştirilmesi lazım( Buraya dikkat : ters sarılınca + - - + sırası oluşur. bu durumda yanyana kolar birleştirilir. Eğer düz sararsan da + - + - şeklinde dizilir ki bu durumda yine çapraz kollları birleştirmelisiniz... obin ortası en az mıknatıs genişliği kadar, bobin kolu genişliği en az 2 mıknatıs arası kadar olmalıdır. Resimde kırmızı ve mavi mıknatıslar aynı anda bobinin aynı kolu üzerinde iken kayıp yaşanır... ayrıca yuvarlak bobini de hiç sevmem ve tavsiye etmem... :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi angorapardus -- 11 Ağustos 2011; 23:13:31 >

• çok teşekkür ederim yeni bi motor yada bu motorla biraz daha oynamam gerekk :):):)
  • quote:

8 mıknatıs 4 bobin sistem tek faz ve bobinler ters sarılmalı, yani eksilerin artıya birleştirilmesi lazım( Buraya dikkat : ters sarılınca + - - + sırası oluşur. bu durumda yanyana kolar birleştirilir. Eğer düz sararsan da + - + - şeklinde dizilir ki bu durumda yine çapraz kollları birleştirmelisiniz... obin ortası en az mıknatıs genişliği kadar, bobin kolu genişliği en az 2 mıknatıs arası kadar olmalıdır. Resimde kırmızı ve mavi mıknatıslar aynı anda bobinin aynı kolu üzerinde iken kayıp yaşanır... ayrıca yuvarlak bobini de hiç sevmem ve tavsiye etmem... :))

/>

/>

Cevabınız için teşekkürler.Yuvarlak bobin neden kötü ? bobini üçgen şekilde sarıp yuvarlak mıknatıs kullanmayı düşünüyorum ben.Yuvarlak mıknatıs seçmemin sebebi:Aynı ölçülerdeki dikdortgen mıknatıstan daha ucuz ve güçlü olması, alanı da hemen hemen aynı.biri 6300 g iken diğeride 5000 küsür ama çok az alan farkı var.Alan farkınıda akı yoğunluğunun yüksekliği sayesinde kapatıyor.Tabi bu yazdıklarım teoride denemede ne olur Allah c.c bilir.

bildiğim kadarı ile bobin şekli aşırı boyutlarda olmadıkça kazanca pek etki etmiyor.Hatta yuvarlak bobin daha kazançlı değilmidir ? Enerji toplamada daire daha iyidir diye biliyorum ben ?

• yuvarlak bobin su borusu örneğinden yola çıkarsak, daha az direnc gösterir. dikdörtgen ya da yamuklara göre bu açıdan daha iyi denilebilir amaca göre.... Bobin ne kadar az kıvrık köşesiz ve düz ise daha az dirence sahiptir.. Manyetik alan içindeki bobinin 90 derece ile kesilmesi gerektiğini düşünürseniz yuvarlak bobinin zayıf noktasını yakalamış olursunuz, bu dizayn sorunudur, yuvarlak bobin ile belki daha iyi şeyler de ortaya çıkabilir.yuvarlak mıknatıs ile de kesinlikle yuvarlak bobin kullanın derim....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi angorapardus -- 12 Ağustos 2011; 4:48:53 >
  • Merhaba arkadaşlar bir konuda yardımınız ihtiyacım var.
    24 oyuklu küçük bir motoru dinamo yapmaya karar verdim. motoru 6 bobin 8 mıknatıstan yapacağım.

Hangi ölçüde mıknatıs kullanacağıma kara veremedim nüvye karşıdan karşıya 6.7 cm geliyor resimdeki gibi. 6.7x3,6=24.12/8=3,015

mıknatıs yeri 3.015 geliyor. şimdi ben 40X20x5 ebatında mıknatıs kullansam olumu veya 40x25x10 ebatındamı kullanmam gerek.

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • 10mm çapa sığmaz, 5mm olur. 24 anguşa 12 adet bobin ve 3 faz olabilir..

• Şema için teşekkürler.
    Ben başka türlü yapacaktım iyikide başlamamışım.
  • 
Sayfa: önceki 334335336337338
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.