Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (285. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.456.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 283284285286287
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Üslubunuz hoş değil. çöplük insanı diyor, sonra seviyeden bahsediyorsunuz. burada ticari kaygıları olan insanların olması doğaldır. tüm forum gibi buradan da birileri menfaat ummaktadırlar. iyi niyet kelimesiyle üstünü örtmeye çalıştığınız durum açıktır. bu davranışınızın sebebi açıktır.
    hakaret etmek istiyorsanız, gerçekten bu mertliği gösterebilecekseniz pm den eder, cevabınızı alırsınız.
    anlamamakta ısrar etmeyin.

işi zor ve çetrefilli gösterip, yeni başlayanlara yardım adı altında, onları beceremeyeceklerine ikna edip, pm den görüşerek motor satmak, para karşılığı akıl vermek istiyorsanız, burası bunun yeri değildir.

ben 2 aydır burada yazılanları takip ediyorum, bir tane sebep sonuç içeren paylaşım göremedim. herkes ekmeğinize bal sürmek zorunda değil sizin. ticari kaygınız varsa edepli bir şekilde yapın.

aranızda bir türbini 3 yılda yapamamaktan, standartları belirleyememekten dolayı oluşmuş kader ortaklığı veya dostluğunuza kimse birşey demiyor. siz takılın. birbirinizin hezeyanlarını dinleyin. yarın bir gün ben mesihim diye çıkabilecek kadar hezeyanlarınız var ve devir daim makinesi yaptım diye çıkabilecek kadar teknik bilginiz var, görüyorum.

Paylaşım ortamı bozulmasın, muhabbet devam etsin diye uğraştıkca , ısrarla siz biz yapmaya devam ediyorsunuz.

Siz iyi niyetle!! yeni başlayanları hakir görmeye, işin zorluğuyla korkutmaya devam ededurun. bundan nemalanın, masraflarınız çıksın..
    Siz voltmetre patlatmaya, tel kopartmaya devam edin olurmu.

Uçtu, kaçtı yakıyor, kavuruyor, vay aslanım, yiğidim... bu muhabbetin içerisine dahil olmak gibi bir niyetim yok zaten.

XDiscovery, İzzy, Mehmet Turhan, Kenakord ve ismini anımsamadığım 1-2 kişi daha, Teşekkür ederim. Sizden gerisi ne birşey biliyor ne de laf ebeliğinden başka birşey yapıyor.

XDiscovery, ben ve bizim gibi acemiler! ayrı bir başlık açar orada devam ederiz, paylaşımlarımıza. Mekan edindiğiniz forumunuz size kalsın.
    birbirinizi yağlayıp oturun siz. mekanınızda rahatsız etmeyelim daha fazla.

quote:

Orijinalden alıntı: hesay

sayın Şef34 ve malisert arkadaşım cevap yazmayın ilgi göstermeyin bu tipinsanlara onların seviyesine düşmeyin nasılsa bir kaç mesaj yazarlar kendi çöplünde yok olup giderler ama siz gene siz olun iyiniyetli yeni başlayan arkadaşlar olursa onlara yardımlarınızı esirgemeğin.bol rüzgarlı günler dilerim

• sayın discovery hazır kullanıyorsanız zaten değerler veriliyor benim aklım hep tasarımda olduğu için paralel bağlantıda voltaj değişmez seri bağlantıda voltajlar toplanır isterseniz internette taratın güzel kaynaklar vardır ama tasarım yapmıyacaksanız okadar önemli değil bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avsar35 -- 17 Mart 2011; 11:35:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: XDiscovery

Sn.Mehmet Bey, bu forumda en çok değer verdiğim insansınız ve doğal olarak yazdıklarınızı dikkate alıyorum. Şu anda kendimi buraya gelmiş ve karıştırmış gibi hissediyorum. Belki doğru belki yanlış ama öyle. Keşke diyorum gelmez sormaz olaydım. Birçok kişiye de rahatsızlık verdiğimi düşünüyorum. Yanlış düşünerek, hata yaparak buranın herkese açık olduğunu varsayımıyla geldim ama meğerse sadece burası malisert,hesay,şef adına tapulanmış. Bende geldim kuzu gibi kurtların arasında bilgi felan arıyorum. Gerçekten saf olduğumu kabul ediyorum.Rahatsızlık verdiğim tüm okuyuculardan özür dileyerek ayrılıyorum. Buyrun hesay,malisert,şef arkadaşlarım topik sizindir.Ben maddi imkanlarım müsait oldukça kendi çöplüğümde devam ederim.

xdiscovery kardeşim gitmemiş olsaydın şurada sohbet ederdik tecrübelerinden yararlanır istifade ederdim desemde seni anlayabiliyorum.sahiplenmişler burayı hesaplarını bozan insanı istemezler.sen hatayı motoru burada göstererek yaptın kardeşim.kendin yapıp göstermeyecektin.gösterdin yaptın yetmedi aldığın çıkısları yazdın mekanı sahiplenenlere kafayı yedirtin.olmadı yapamadım deseydin herkez dostun olurdu.Allah onların ellerine düşürmesin.yenilere yer yok bende yokum

• Rüzgar türbünü için solar sistem için jel akü kullanabilirsiniz.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

http://www.bayucuz.com/?urun-54553-Endustriyel-AGK-Jel-Aku-12V--60-Ah.html

GK aküler Jel Teknolojisi ile üretilmiş stasyoner akülerdir. Bu nedenle kapalı bakımsız kuru tip akülerden ayrılırlar. Şimdilik üretimimiz 12Volt sistemlerle ilgili olup en kısa zamanda traksiyoner 2Volt akülerle ilgili de çözümler sunabileceğiz. Akülerimiz uzun süreli hizmet ömrü için ve üstün emniyet gereklilikleri ile rezerv güç temini sistemleri için tasarlanmıştır. Gaz çıkışı olmadığından Kapalı ortamlarda sorunsuz çalışırlar. Yüksek sayıda şarj deşarja uygundurlar. Kullanıldığı yerler arasında Kesintisiz Güç Kaynakları, Telekominikasyon Sistemleri, Güç istasyonları, Alternatif enerji sistemleri, Acil durum aydınlatma, endüstriyel temizlik araçları ve sinyalizasyon sistemleri sayılabilir. Avantaj Akü olarak endüstriyel akü üretimine ağırlık vererek standartlarını yükseltmekte olup dışarıya olan bağımlılığı ortadan kaldırmış olmaktadır.

• Merhaba arkadaşlar. malisert32, aktuz, MEHMET TURHAN abiler istanbulda olanınız varsa pazartesi istanbula gelecem inş. sizleri ziyaret etmek istiyorum. Tabi eğer musait olursanız. Forumda başka amatör profesyonel çalışanlar farketmez tanışmak biraz bilgi almak istiyorum. Benim elektronik bilgim o kadar iyi değil. yani pek birşey veremiyecek olsamda tecrubelerinizden faydalanmak isterim. PM atabilirsiniz.
    Ben tartışmalara pek girmiyorum. Çünkü bu formun paylaşım formu. birinin diğer kişeye bir garezimi var varki yalnış yönlerdirsin. birde tanımadığı kişi nede olsa .
  • Bu gün wın fuarının 2. fazına gittim (pazar gününe kadar devam edecek) femsan motor(yerli ac, dc motor üreticisi) standında ac ve dc motorları görünce oradaki yetkiliyle (ürün yönetimi müdürü Yük.Müh ) rüzgar türbününde kullanaileceğimiz 250 - 350 devirlerde 300 W üretebilecek bir motor istesem maliyeti ne olur dedim.. Bir haftada yapar veririz fiyatı da 150 euro civarında olur dedi.. Sadece bir tane olduğu için fiyatı böyle olurmuş.. İsterseniz ac çıkışlı isterseniz dc çıkışlı yapabiliriz dedi. Aslında istanbulda olan ustalarımız bu fuara gelseler çok faydalı olurdu.. Rüzgar türbünü için ideal şartlarda istenen devirlerde dönebilecek ve istediğimiz değerleri üretecek motor belirlenip böyle profesyonelce hem de yerli firmalara yaptırılabilir.. Tabi kendisi yapamayan benim gibiler için.. :)
  • Şimdi rakam biraz daha makul yerlere inmiş gibi görünüyor değil mi Kenan hocam :) Bir şeyler pahalı olunca hep ithal olduğundan zannederiz ama maşallah bu yerli firma ama rakamlar yerli üretim karakteristiğinde gibi görünmüyor. Sanırım onlar da epey ithal parça kullanıyorlar, o sebepten fiyatları bu şekilde olabilir..
  • Motor üreten bir tanıdığım, mıknatıs fiyatlarından veryansın ediyordu. istediği kalite ve geometride mıknatıs bulmakta zorlanıyordu, mıknatısları yurtdışından getirdiğinde de mıknatıs fiyatları dolayısıyla motor fiyatları çok artıyordu. öyle olunca da ithal motorlarla fiyat farkı kalmıyordu.

en çok sıkıntı yaşatan şey mıknatısların temini. tüm sanayimizde bu tür kritik noktalarda eksiklik yaşıyoruz.
    yoksa üreticiler elinden geleni yapıyorlar. kaliteli ürünlerimiz var. kenar köşe bir işyerinde üretilen marş dinamoları ingiltereye gönderilip, üzerine LUCAS metal etiketi konulduktan sonra dünyaya satılıyor, burdan 150 $ a gidiyor, o dinamo iş makinesi orijinal ve yedek parçası olarak, dünyaya 1400 $ a satılıyor. yeterki mıknatıs gibi kritik malzemeler gerektirmesin.
  • Zor Yaparsın
  • Tüm form üyesi arkadaşlara selamlar ben uzun zamandır paylaşımları takip ediyorum bazen seviniyor bazen üzülüyorum zaman zaman luzumsuz fındık kabuğunu doldurmayan yanlış anlaşılmalardan doğan tartışmalara üzülüyorum.
    Benim bugüne kadar yapmış olduğum muhtelif güçlerde horizantal ve vertikal aks turbinlerim var ama bende böyle tartışmalara maruz kalırım korkusuyla paylaşımlarınıza sunmadım inşallah cesaretimi toplarsam paylaşıma sunacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Arkadaşlar;Millet olarak yenilenebilir enerji konusunda tam bilgi sahibi olmadığımızı bu yüzden yapımındada çekimser kaldığımızı sizlerde onaylarsınız.Bu bağlamda hatırlarsanız fuardaki sunumda sorusu olan varmı denilince,konuşmacıya bir soru sormuştum;Kısaca;millet olarak avantajlarını tam bilmiyoruz ama bilinçlendirmek,teşvik etmek adına firmalar nasıl bir yol izlemeli? demek istemiştim.Konuşmacı boynunu büküp falan filan.. dediğini yani net bir açıklama yapamadığını iyi hatırlıyorum.

Aslında benim asıl vurgulamak,açığa çıkarmak istediğim;bu işi yapan büyük şirketlerin(forumdaki üyeler değil)asıl amacının öncelikle mallarını satmak olduğu.Yani tamam onlarda kazanmalı ki değirmenleri dönsün ama karşı tarafı yada tanıtım amaçlı herkesi yapılması yönünde çıkar gözetmeksizin öncelikle bilinçlendirmek,faydalarını anlatmak daha güzel olurdu.Daha açıkçası;müşteriye inandırıcı olmaları güven vermeleri çok önemli.

Buyurun size bir örnek;önceki incelediğim sistemde;güneş paneli+R.T var üretim bol ama kapalı kutu içinde;akü grubu,inverter kapasitesi ne kadar belli değil.Böyle çok üretimli bir sistemde ışıklar ve TV.yi çalıştıramayacak kadar zayıf bir inverter.Yani 300W olacağına 600-800W takılsaydıda adamlarda rahat işlerini görseydi,bir başka gören ve sorana tavsiye etseydi daha güzel olurdu değilmi?

Ne yazık ki,çoğu şirketler henüz bu güven ve garantiyi karşı tarafa verebilmiş değil.Oysa yanlış hatırlıyorum olabilir ama ülkemizdeki elektrik üretiminin % 60'ı doğal gaz ile karşılanıyor.Eninde sonunda bitecek bu doğal gaz.Sonrasında ne yapacağız?CO2 salınımı ve döviz çıktısıda cabası.Haydi hayırlı akşamlar.

Bu konuda çok haklısın. kimse ne biliyor nede yanaşıyor. birazda bizim buralarda özellikle kaçak kullanım çok fazla tedaş yeni özelleşti. güneş olarak türkiyenin en fazla verim alınacak yeri güney doğuda kaçak çok fazla. bundan sonra biraz sıkarlar herhalde.
    şirketlerin garanti verememeside farklı bir sorun sanki onlarda bu nu yapacaklarınamı inanmıyorlar anlamış değilim. türkiyenin dışa bağımlılıktan mutlaka kurtulması lazım. buda elinde sonunda olacak. rüzgarlamı olacak güneşlemi olacak nükleer olacak belli değil.

bu mesajı yazdıktan sonra bu haberi okudum. tek seçenek kaldı YENİLENEBİLİR ENERJİ.

Fukushima nükleer santralında yaşanan facia, santrallere ortak olan enerji şirketlerini geri adım atmaya zorladı. Dünya enerji ekonomisi yeniden şekillenecek.

Japonya'da yaşanan nükleer faciadan sonra Almanya'nın Baden Württemberg Eyaletin Başbakanı Stefan Mappus çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında 'artık yeni enerji çağı dönemi başlayacak' dedi. Nükleer santrallerin her yerde tehlikeli olduğu bir kez daha görülüp,enerji sektörlerini nükleer enerji yerine alternatif olan rüzgar, güneş, su, kömür ve diğer enerji kaynaklarına yönelmeleri gündeme geldi. Nükleer enerji mühendisleriyle, Saarbrücken Yüksek Okulu, ekonomi,teknik öğretim üyesi Prof. Uwe Leprich “nükleer santraller halk tarafından artık kabul görmüyor, borsada sürekli değer kaybediyor, enerjide değişiklik yapmanın zamanı geldiö diye konuştu.

ÜLKELER SINIRDA TEHLİKELİ SANTRALLERİ İSTEMİYOR

Almanya,İsviçre sınırında Fransa'nın Colmar kentindeki 900 MW Fessenheim Nükleer Santralı, başta soğutma sistemlerinde çıkan arızalar nedeniyle komşu ülkelerin tepkisine yol açıyor. Santralde çalışan yaklaşık 1300 kişi, iş yerlerini kaybetmemek için 34 yıllık santralin güvenli olduğunu çıkan arızaların küçük olduğunu söylüyor. Almanya'da yapılan anket sonuçlarında halkın %75'i , Almanya'nın nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığı fikrinde. Fransa'da yapılan anket sonucunda Fransızlar 58 nükleer santralin güvenli olduğuna inandıklarını yalnız meydana gelecek nükleer faciadan korktukları için çoğunluğun nükleer enerjiye karşı oldukları ortaya çıktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gulnare -- 18 Mart 2011; 23:16:21 >

• Bu gün rüzgar türbünleri, elde edilen elektiriğin şebekeye verilmesi ve bu konuda şebekenin beklentileri (olmazsa olmazları), şebekenin isteklerinin hangi yöntemler ve yazılımlarla elde edilebileceği, Sıemens in yüksek mühendislerinden biri tarafından anlatıldı. Ve orada tam başlama saatinde yalnızca ben vardım. 20 dakika içinde 5 kişi daha geldi onların da 2 si rüzgar türbünleri ile ilgileniyordu, diğerleri mühendisi bulmuşken şunu bunu konuşalım hesabıyla gelenlerdi.. Yani İstanbulun göbeğinde rüzgar enerjisi ile ilgili elektirik-elektroniğin devleri tarafından bilgilendirme faaliyeti yapılıyor ve katılım çok çok az.. Yani nette bu kadar ilgileneni, heveslisi, uğraşanı var diye görüyor biliyorum ama realde durum öyle görünmedi tabi belki bu fuarın ve bu seminerin tanıtımının zayıflığı sebebiyle de olabilir.. Çünkü renex fuarında katılım iyiydi..

Mehmet ali hocam, femsan teklifini yazılı olarak bildirecek bana ben de söylediğiniz gibi yeni bir teklif isterim onun da çalışmasını yapar fiyat talebini gönderirler.. Hakkaten mesela rüzgar türbünü için ideal bir motor düşünsek ve fiyat talebini istesek, sonra buna talep çok olacak deyip fiyatını da düşürtsek gayet güzel olurdu.. Burdaki ustalarımızdan bu değerleri yazmalarını isteyelim. Yani atıyorum r.türbünü için 300 d/d da dönüp 40 V 8 A üretecek bir motor olsa idealdir... Bu değerler kaç olmalı.. ???

Başka bir motor üreticisi firmanın (%100 yerli yazıyordu) motorlarına baktım 300 d/d 382 V 5.2 A motor vardı.. Onun üzerinde durup ona bakarken firma yetkilisi bir mühendis gelip ilgilendi.. Rüzgar türbünü için kullanmayı düşünsek uygun mudur dedim.. Yani alternatör olarak tavsiye etmeyiz ama çok hassas cihazlar çalıştırmayacaksanız olur dedi.. Sonra da ya bu konuda çok talep oluyor biz de yakın zamanda rüzgar türbününe özel bir model çıkartacağız dedi.. Valla yaparsanız fiyatı da afaki olmazsa satacağınızdan emin olabilirsiniz dedim.. Ama bu firmanın fiyatları femsan a göre çok daha pahalı idi..

Bir de fuarda küçük de olsa hoş hediyeler var.. Hem ücretsiz elektirik dedektörü aldım, elektirik kablosuna veya elektirikli bir cihazda elektirik varken yaklaştırıldığında hem led lamba yanıyor hem de buzzer den ikaz sesi geliyor.. Bu duvarı deleceğimiz veya kıracağımız zamanlar kabloların nerden geçtiğini bulmak veya bir ucundan elektirik verdiğimiz halde diğer ucunda elektirik olmayan kablonun kopukluğunun veya temassızlığının nerde olduğunu nokta isabetinde bulmak için gayet elverişli bir cihaz. Kontol kalemi tipinde yapmışlar.. Bir de ayrıca dijital kontrol kalemi iki fonksiyonlu.. o da hem temassız elektirik olup olmadığını gösteriyor hem de temaslı da kaç volt olduğunu gösteriyor..hem ac hem dc..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müverrih -- 19 Mart 2011; 1:21:08 >

• Arkadaşlar resim yüklemek istiyorum ama sayfada sorun var herhalde yükleme yapamıyorum acaba benmi beceremiyorum?
  • quote:

Evet daha öncedende böyle yapabildiğimi yazmıştım.Şu anda bu çalışmayı tamamen sonuçlandırdım artık görücüye çıkabilir demek istiyorum.Piyasaya çıkacak şekilde bitti,kutusuna montajladım yani.Haa seri üretimmi?Şimdilik pek düşünmüyorum.Çünkü yapımı gerçekten zor oluyor.Bunu 2 günde yaptım.

Sayın malisert32 sizi taktir etmemek elde değil siz bu enerji konusuna çok vakıfsınız vede çok hızlı ekonomik olarak sorunlara çözüm getirebiliyorsunuz
    Fakat bu güzel tecrübelerinizi parayada çevirmeniz lazım kendi imkanlarınızla üretemiyorsanız imkanı olan sermayedarlar bulup enerji işiyle uğraşan arkadaşlarımızın hizmetine sunmanız gerekiyor diye düşünüyorum yapmış olduğunuz o çalışmaları.
    Mesela kenakord08'un yapmış olduğu gibi daha önceleri enerji işiyle uğraşan bir firmaya heralde fason üretiyordu bir arkadaşım şarj kontrol çıhazı almıştı çok memnundu. Sizinde artık ürünlerinizi piyasaya sürme zamanınız geldi diye düşünüyorum tabiki bu benim nacizane fikrim

• quote:

Uzun oluyor ama yazmakta fayda görüyorum.
    Yaklaşık 2 ay önce nihayet bizim düldülün aküsü bittiği anlaşıldı gitim bizim arkadaşa.(oto elk.çi)Kaput aç,çalıştırdık ve voltajı ölçtü 14,2V.Motoru durdurup ölçtük aynen 10,5-11V.Aldım yeni bir akü no problem.

Hani bizler oto alt.leri yok 2000 dv.de yok 4000 dv.de şarj eder biliyoruz ya işte size canlı örneği.Rolentde şarj ettiğini gözlerimle gördüm.Tamam ışıklar,klima v.b. açık değil ama ROLENTDE ŞARJ EDİYOR yani.

Bu örneğimide alt. yapımında göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.Biliyorsunuz ben yeni konj. alıp dikkatle parçalayıp inceledim zamanında.Ayrıca 30-35-50A değişik kapasiteli çok alt.ün bobinlerini öğrenmek adına söktüm sardım.Özetle;daha detaili açıklama isteyene teferruatlı anlatırım Allah'ın izniyle.Haydi hayırlı günler.

Malisert32 üstadım bende yenilebilir enerjiye meraklıyım benimde kendimce çalışmalarım oluyor ama sizdeki medeni cesareti biz gösteremiyoruz.
    Siz güzel çalışmalar yapıyorsunuz ve hekezle paylaşıyorsunuz işin en güzelide bu ama bazen sizin önerilerinizi yanlış anlayıp biraz üzerinize geliyorlar.
    Buradaki yazılarınızı sileceksiniz korkusuyla daha önceki sayfaların hepsini bilgisayarıma kopyaladım sizin gibi bu konuya gönül verip çesitli yazılarıyla buraya
    bilgilerini paylaşan arkadaşlarada çok teşekkür ediyorum.

• herkese selam arkadaşlar uzunsüredir foruma işlerimin yogunlugundan dolayı katılamıyordum
    görüyorumki forum arkadaşlarının emekleri ve katkıları hergeçengün artıyor herkesin emegine saglık
    çok degrli ve kıymetli bir çalışma formu oldugunu düşünüyorum
    bazı arkadaşların gereksizyere birbirlerinini incilttiklerini okuyorum bu bizleri bilim platformunda ziyadesi ile üzüyor hepinize saglık başarı ve iyi çalışmalar diliyorum

saygılarımla
  • Mehmet Ali Hocam Ş.Ünitesinde ulaştığın noktadan ötürü takdire layıksın.. Bu çözüm bazı sorunları da ortadan kaldırmış oluyor.. Seni eskisi gibi aktif görmek beni de mutlu etti, paylaşımlarının devamını diliyorum..
  • Zaten bir otomobilin şarj sisteminin doğru çalıştığını ölçüm cihazı olmadan tesbit etmek için, otomobil çalıştırıldıktan sonra rölantideyken, uzun farlar, kalorifer vs.. açılıp akü kutup başı sökülür. otomobil çalışmaya devam ediyorsa şarj ediyor diye tesbit edilirdi.
    Yalnız rölanti devri 800-1000, büyük motorlarda 600 Devir/dak dır. Krank ve alternatör kasnak çapları oranı en az 2.5 - 3 tür. yani rölanti dediğimiz devir alternatör tarafında 2000 devir/dak üzeridir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Zaten bir otomobilin şarj sisteminin doğru çalıştığını ölçüm cihazı olmadan tesbit etmek için, otomobil çalıştırıldıktan sonra rölantideyken, uzun farlar, kalorifer vs.. açılıp akü kutup başı sökülür. otomobil çalışmaya devam ediyorsa şarj ediyor diye tesbit edilirdi.
    Yalnız rölanti devri 800-1000, büyük motorlarda 600 Devir/dak dır. Krank ve alternatör kasnak çapları oranı en az 2.5 - 3 tür. yani rölanti dediğimiz devir alternatör tarafında 2000 devir/dak üzeridir.

tamda ben diyecektim:)

bu oran,aracın dizel ,benzinli,gazlı olmasına vesilindir sayısına görede değişebilir.

bu bağlamda rölentideyken frekans ölçülerek devir bulunabilir...
  • quote:

Haaa düşük üretimlerin aküye zarar vermesini yazmama gerek yok sanırım

sevgili mehmetali kardeşim,bu cümleyi anlayamadım.biraz açarmısın ?
  • 
Sayfa: önceki 283284285286287
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.