Şimdi Ara

Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
4.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Polonya Gniewino Jeczewo'daki rüzgar çiftliğinde bir türbin yanıyor. Öteki türbinler dönüyor. Öteki türbinler dönüyorsa rüzgar dumanı yatay sürüklemeli fakat duman dikey yükseliyor.

    Yani rüzgar yok. Rüzgar yoksa o türbinler nasıl dönüyor? Bunun gibi birkaç vaka daha var.

    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • @sis651

    Konuya buradan devam edelim isterseniz.

    Verdiğiniz belgede Türkiye'de 154kV yer altı kablolama maliyeti olarak 80 ila 189 milyon TL / km rakamlar zikrediliyor.

    İngiltere'de benzer voltajda 132 kW yer altı kablolama maliyeti 986bin sterlin / km.



    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Türkiye'de 1,5 ila 3.6 milyon sterlin / km şişirilmiş fiyatları referans veriyorsunuz.



    Yer altı kablolamada maliyet şişirmece yerüstü kabloları gerekli göstermek için sık başvurulan yöntem. Herşeyin otomatik makinalaştığı, çimento, bakır hammaddelerin sorun olmadığı 20.yy'da yerden 1m altta kablo maliyetini şişirmenin perde arkasında başka bir sebebi olmalı.

    Fakat diyelim ki yeraltı kablolama maliyeti gerçekten dediğin düzeylerde yani 1,5 ila 3.6 milyon sterlin / km olsun, bu yine yeraltı kablodan vazgeçme için yeter sebep değil çünkü o kablo yüzlerce yıl kullanılacak. Amortisman maliyeti olarak düşünülünce maliyet 0'a gider.

    Dedim ya, çünkü yeraltı kablo yapılmamasının sebebi başka. Gerçek sebep, yeraltı kablo ile atmosferik elektrik çekilemeyeceği için.

    Konu ile ilgilenirseniz: Rüzgar türbinleri. Sürekli dönüyorlar. Rüzgar olsa da olmasa da... Bir üstteki gönderiye bakınız. Yanan türbinin dumanı yukarı yükseliyor. İyi ama öteki türbinler dönüyorsa o duman yatay gitmeliydi.

    Çünkü o rüzgar türbinleri içerden motorla dönüyor, esen rüzgarla değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • https://mini.donanimhaber.com/kayseri-de-tramvaylar-ruzgar-enerjisinden-guc-aliyor--161229530

    konusunda Türbinler gerçekten dönüyor mu diye soru sormuşsunuz. Türbinlerin dönmesi konusunda başka soru işaretleri var. O soru işaretlerinin incelendiği konumuza hoş geldiniz.

    bu türbinler rüzgar yokken de dönüyor gibi. Bunun en basit tezahürü, yangın çıkan türbinlerden çıkan dumanın yönünde görülüyor. Enerji üreten cihazların böyle kolay yangın başlatması ayrı bir soru. Konu altında ona ilişkin açıklamalar var. Şimdilik dumanın yönüne odaklanacağız.

    Almanya'nın Leipzig şehri Frohburg Frankenhain bölgesindeki türbin çiftliğinde bir türbin yanıyor. Dumanın yönü yukarıya doğru. Bu durumda yanal rüzgar hiç esmiyor demektir. Öteki türbinler dönmeye devam ediyor. Rüzgar yok, türbinler nasıl dönüyor?


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • @Antor

    Engineering Worldyoutube
    5 Wind Turbines Which Failed (Environmentally Friendly?)
    https://www.youtube.com/watch?v=MVHzfUWul2Y


    Video 0:58-1:15'ta tek kanadı hiç kopmamışcasına dönüyor.

    1:50-2:15 'ta türbin tek kanat kalmış yine de maşallah 3 kanat gibi dönüyor.

    ancak türbin içerden motorla döndürülüyorsa öyle dönebilir.

    Rüzgar türbinlerinin daha birçok kuşkulu yönleri var. Konudaki gönderileri inceleyiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Konuda bir mesajımı göremedim ama arızaya düşmüş türbinlerden bahsediyoruz.


    Elektrik makinaları ve güç elektroniği uzmanlık alanımdır. Şöyle kısa bir bilgilendirme yapayım :

    Elektrik jeneratörü veya motor diye bir şey yoktur. Makina vardır.

    Makina hem jeneratör hem motor olarak kullanılabilir.

    Motor olarak dönmekte olan bir makinayı dışardan tahrik ile şebeke frekansı üzerine çıkartırsanız jeneratör olarak çalışacak şebeye enerji basacaktır.

    Teorik olarak boşta dönen motorlar sürtünmeler hariç minimum güç çekerler. Örneğin pompa ve fan motorları boşta çalışıyor farz edilir. Buna bilgisayarını soğutan fanlarda dahil. O yüzden sürtünmeyi yenecek kadar güç çekerler sadece. Ancak duran bir motoru 0'dan atalet sağlayarak kaldırmak yüksek akım çekmesine sebep olacaktır. Aynı şekilde çalışan bir motoru zorla durdurmakta onu kısa devreye düşürecektir.

    Her türbinin yapısı ve kontrolü farklıdır. Kimisi düşük rüzgarda fren yapıp yüksek rüzgarda kalkmayı bekliyor olabilir, kimisi düşük rüzgarda motora düşüp yüksek rüzgar hızı yerine şebekeden enerji çekmeyi tercih ediyor olabilir. Bunlar tamamen tasarımla ilgili.


    Şu perspektiften bakabilirsin, türbin örn 4-5km/s rüzgar ile nominal dönüp enerji üretebilirken durmuş olan türbin 10km/s rüzgar bulmadan kalkamayacaktır. Bu durumda türbini şebeke enerjisi ile kaldırıp sonra jeneratöre düşürmek mantıklı olabilir.


    Kanatlardan biri kopmuş türbini döndürmek akıl kari değil zaten devriliyor. Ancak zamanında fren yapamamış fren mekanizması dağılmış bir türbinin otomasyonunun hala çalışmasını düşünmek veya hala dönüyor diyerek genelleme yapmak bence yanlış.


    Türbin konulacak yere 2 yıl boyunca ölçüm yapılıyor. Teknik olarak sürekli motora düşecek yere türbin yapmayacakları kesin.


    Rüzgar türbinleriyle ilgili tartışmak istediğim en önemli konu şu : Bir türbin temeli için 120-180 ton demir kullanılıyor. 1 ton çimento üretmek için bu ağırlığın 30%u kadar CO2 salınıyor ve bunun sadece 1/3 ü kadarı beton olabiliyor.

    Kısaca türbin dikmek için harcanan enerji, salınan CO2 ve maliyet gerçekten türbinin yaptığı üretim ile kısa zaman içinde (5-10 yıl) kompanze edilebiliyor mu ?


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 25 Mayıs 2025; 20:2:4 >
    _____________________________




  • Antor kullanıcısına yanıt
    Kayseri'de tramvay rüzgar türbinlerinden güç alacak gibi bir haberde yorumlarınızı gördüğüm için konuyla ilgisinden dolayı buradan mesaj attım; konu hortlatmış gibi olmamak için Kayseri konusundan mesaj atmadım.

    Son paragrafta siz de belirttiniz, rüzgar türbinleri ile ilgili pek akla yatmayan kimi bazı sorular var.

    bir tek türbin inşası, bir dolu karbon ayakizi üretiyor, bu nasıl iş? Benim açıklamam şu: Bu türbinler karbon ayakizi ile mücadele için inşa edilmiyor. Bu görüşü, İngiltere'nin kırsal yerleşim bölgelerinde yaşayan bir İngiliz den duydum ilk kez.

    Almanya'da bir rüzgar çiftliği, görüntü çirkinliği boyutunu da gözler önüne seriyor.

    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?


    Fakat ben bunların ötesinde rüzgar türbinlerinde başka tuhaflıklar olduğunu da düşünüyorum:

    3 kanadından ikisi kopuk, dönüyor. Bu öteki videolardan farklı cunku türbin istasyonu yıkılmadan türbin inatla dönüyor:

    WindAndYourWalletyoutube
    Proven Wind Turbines Problems 15 Kw ? Proven Energy Problems - Blade Failure uk
    https://www.youtube.com/watch?v=ukjnwhNkz4w


    Bir türbin, onca rüzgar olsa bile tek kanat nasıl öyle dönebilir?

    Motor-jeneratör konusunda da tuhaflıklar var
    Şu video sizde açacak mı önce onu soralım:

    Sääsch Bääschyoutube
    Windturbine SWT 2.3 Testrun @ full Power with explanations.
    https://www.youtube.com/watch?v=3bYZ14eebFw

    Bu videoda duran türbinin başlat tuşuna basarak adam döndürmeye başlıyor, videoda 1:15 'ten başlayarak tiz Jet sesi duyuluyor. Bildiğin Airbus Boeing jet motoru sesi; tiz sesler dahil.

    Video açarsa ona göre ek açıklamalar göndereceğim, velev ki açmazsa daha başka bir yorum göndereceğim, şunun gibi: Youtube'a videoyu yayınlama diye bir yerden emir geldiği için mi video açmıyor diye soracağım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    İlk videodaki türbin 15kw lik muhtemelen şahısa ait off-grid bir türbin. Yani bazı standartları karşılayacak diye bir şartı yok. Şebeke erişimi olmayan bir vatandaşın şahsına ait bir türbin gibi duruyor. O yüzden bu türbin üstünden yorum yapmaya gerek yok bence. İlla yorum yapacaksak ortamda aşırı bir rüzgar var ve tek kanat kalmış. Tek kanat üstünden taşı ipe bağlayıp çevirdiğimiz gibi dönüp duruyor. Fren veya başka şeylerin varlığından bahsetmek bile mümkün değil.


    Diğer videoya gelince ben bir anormallik göremedim. Örneğin kalkış için 25m/sn rüzgar gerekecekse ama nominalde 8-12m/s'de şebekeye basabilecekse bu sebeple 25m/sn rüzgarı beklememek veya tehlikeye düşmemek için: 8m/sn'de şebekeden enerji çekerek kalkış yapıyor. Power -14 diyor.


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?



    Kalktıktan sonra güç + ya geçiyor yani şebekeye enerji basmaya başlıyor.

    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?


    Bahsettiğiniz anlarda tam şebekeye basmaya başlayacağı anlar. Seslerin çok farklı sebepleri olabilir. Birinde çok büyük bir alternatörü önden çalıştırmak için çok daha küçük bir motorla start verildiğini görmüştüm. Yani elektrik motorunu başlatmak için başka bir motor vardı. 1:1000 oranında bir dişli grubu olsa büyük motor 6rpm dönerken küçük motor 6000rpm dönüyor olabilir. Bu sesinde starter motordan gelmesi doğal olabilir. Başka bir sebep rulmak dişli veya diğer dişli takımlarından da geliyor olabilir.


    Güç = Volt * Akım = Tork * W (çizgisel hız RPM desekte bu aşamada yanlış olmaz).


    Sonrasında zaten yav ve pitch ayarları yapıyor. Gayet normal.


    Farklı makineler farklı bağlantılar var rüzgar türbinlerinde.


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Bak burada sincap kafesli asenkron motor var. Gavurlar induction motor der geçerler.

    Bu motorun özelliği rotorunda sargı yoktur. Herkes motor der ancak nominal hızının üstüne çıkartınca jeneratör olur. Bunu defalarca yaptım. Senkron sorunuda yoktur çünkü kalkış için zaten şebeke elektriği kullanır.


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Burada yine aynı makine var. Burada motoru kaldıracak bir soft starter yok ama converter var. Hem genlik hem frekans kontrolü yapılıyor.



    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Burada senkron jeneratörlü bir setup var. Senkron makinenin senkron dönebilmesi için uyartım akımı veriliyor.


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?


    Rotoru sargılı asenkron makine kullanılmış.


    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Burada çift beslemeli asenkron makine kullanılmış.


    Yani bu rüzgar türbinlerinde tek bir tip yok o yüzden genel konuşacaksak endüstriyel boyutlarda olanlara bakmak mantıklı. Jeneratör olarka DC bir makine bile kullanılabilir. Mesela DC makine aynı PV panel gibi aküyü şarj ediyodur. Yükler akü üzerinden invertörle besleniyodur. Bunda bir sorun yok.


    Rüzgarsız durumda dönen makineler olabilir bu gayet normal bunu da biliyoruz.

    Çok rüzgar varken neden dönmüyorlar bunu da biliyoruz.


    Edit : Kurulum maliyetleri ve bunlar için çıkan karbon ve bunların amortismanı hakkında illa çalışma yapılmıştır. O hesap kitapları bilmiyorum ancak kafama takılmıyor da değil. Gerçekten mesela 1MW lik bir türbin'in gerçek maliyeti nedir ? Kaç yıl çalışır ? Dikildiği yere göre bu maliyeti kaç yılda çıkartır ? Bakım masrafları ve revizyonları ne kadar tutar ? Bu türbinlerin bakımlarında çalışan kişiler bile belli fiziksel özelliklere göre seçiliyor aynı su altında çalışanlarda olduğu gibi. Gerçekten tamamen yenilenmesi için gereken süre nedir.... bunlar kafama takılıyor açıkçası.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 26 Mayıs 2025; 10:44:46 >
    _____________________________




  • Antor kullanıcısına yanıt
    Video açtı demek. Güzel. Siemens SWT 2.3 ta türbin ilk başta bir motor ile döndürülüyor. Rüzgar olsa da olmasa da başlangıçta içerdeki motor döndürüyor pervaneyi.

    Şimdi "sincap kafesli, sargısız rotorlu asenkron motor, nominal hızının üstüne çıkınca jeneratör olur, kalkış için şebeke elektriği kullanır" dediniz...

    Fakat burada büyük bir genelleme oldu. Gerçek öyle mi?

    Üstte gönderdiğim videoda power -14 yani türbin enerji harcıyorken kabin içinde çalışan motorun sesi, jet uçak motoru gibi ses çıkardığı için onun frekans analizini yaptım.

    Siemens SWT 2.3 ile Airbus A330 motorunun frekans dağılımı ile şaşırtıcı benzerlik gösterdi (her ikisinde de kHz'e doğru grafik sert iniş yapıyor)

    Analizi, Youtube'tan video indirip içindeki sesi ayıklayıp Audacity adlı programda yaptım.

    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Bu grafiğe dayanarak SWT 2.3 içinde bir jet motoru olduğu iddia edilebilir mi? Startup esnasında, orada değindiğiniz sargısız rotorlu asenkron motor değil de bir jet motoru ilk gücü veriyor olabilir mi ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Senede 6 defa sincap kafesli asenkron makineyi motor olarak kaldırıp kuplajlı dc motor ile aynı yönde tahrik ederek önce sürtünme ve diğer kayıpları yendirecek şekilde 1500 rpm 0A çekecek şekilde sürüp daha sonra şebekeye enerji bastırmak için hızlandırıyorum. Kısaca bu deneyi bolca yapıyorum. Kısaca asenkron motora kısa devre testinden boşta çalışma ve tork hız eğrisindeki bütün alanlara sokma deneyi yapıyorum.


    Ses konusuna gelince gerçekten bilemiyorum. Yani ses analizinde otorite olmayı bırakın gitarı bile zor akort ediyorum. Yani değil jet motoru, dinazor var deseniz inanırım. Şebekeye yük bindirmemek için yakıtlı jet motoru tahriki ile türbin kaldırıyorlar deseniz neden olmasın derim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Antor kullanıcısına yanıt
    Rüzgar türbinleri motor-jeneratör 'den ibaret cihazlar değil, başka sürpriz parçalar da var o kabinlerin içinde, Windturbine SWT 2.3 Testrun @full Power videosunda tipik bir jet motoru sesi duyuluyor. Yani tam tekmil bir jet motoru yada ona benzer ek bir cihaz var o kabin içinde.

    Buradaki önemli soru şudur: Siemens ürün tanıtımlarında bu ek cihazdan neden bahsetmiyor?

    Sorular bitmiyor: Almanya'da adam, rüzgar çiftliği ile kavak ağaçları olan bölgede, ağaçların en üstüne odaklanmış, ağaçların en üstünde dallar oynamıyor, yaprak kımıldamıyor. Rüzgar sıfır, ağaçların hemen yakınındaki rüzgar türbinleri dönüyor. Youtube'un anında çeviri özelliği ile anladığım kadarıyla adam bu nasıl olabilir diye soruyor.

    Video burada:
    Tageshoroskopyoutube
    Unfassbar - ÖKOSTROM WINDRAD DREHT SICH OHNE WIND...
    https://www.youtube.com/watch?v=0NiSXFv6r-w


    videodan oluşturduğum foto burada:

    Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor?

    Buradan ben de sorayım: Bunun gibi daha birçok video var. Rüzgar yok, türbinler 7x24 dönüyor. Bu nasıl iştir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • elektrik havadan üretilseydi, hadi elektrik firmaları ve devlet milleti kandırıyor diyelim.. kendi bahçelerine güneş panelleri, rüzgar tribünleri kuranlar niye kuruyor o zaman? onlar da mı göstermelik ?

    _____________________________
  • izengel kullanıcısına yanıt
    İngiliz kampçı videoda anlatıyor gösteriyordu. Bir arkadaşından yarı fiyatına yanılmıyorsam rüzgar gülü almış, rüzgarlı günde deniyordu. Wattmetre 10 W, 80W dalgalanıyor cunku rüzgar değişik yönlere esiyor. Video linkini bulursam atarım. Sabhtan akşama kadar iPhone şarj edemeyecek bir sistem. Bahçeye kurulacak güneş paneli gündüz buzdolabını 100W çalıştırabilir, A/C klimayı çalıştıramaz.

    bahçeye kurulacak paneli türbini referans göstermişsin o yüzden anlatayım dedim.

    duvardaki prizde 10kW hazır bekliyor. bahçedeki panel ve türbin onun 50'de 1'i olan 200Watt'ı istikarlı olarak üretse öpüp başıma koyacağım fakat onu bile üretmesi zar zor.

    Bir TOKI sitesinde 1000 daire vardır. Aynı anda hepsi 10kW kullanabilir, bu 10MW elektrik anında bir yerden gelebilir demek. Aynı anda hepsi 10kW kullanmayı bırakabilir, üretilmekte olan 10MW elektrik bir amnda atıl hale gelebilir. Şehir genelinde binlerce site var. Bildiğimiz hiçbir mühendislik sistemi ile tutturulamayacak güç (Türkiye çapında 40 milyon kW elektrik), kalite (220 Voltaj hiç düşmüyor) , güvenirlik (elektrik güç istasyonlarında hiç yangın cıkmıyor,hiç elektrik üretim yetmezliği olmuyor( ölçeklenebilirlik (şehirler büyüdükçe artan enerji ihtiyacını karşılanması), fizibilite (düşük yatırım maliyeti) sürdürülebilirlik (50 yıl önceki elektrik direkleri sorunsuz kullanılıyor), şu anda dünyada heryerde tutturuluyor. Bunun normal mühendislik kriterleriyle açıklanamayacak bir kaynağı olmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    u/BerkanEngineer




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.