Şimdi Ara

Riot'un bu sezon yaptığı saçmalıklar. (Buff-nerf, lig sistemi, oyuncular vb.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
2.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
30 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Betadan beri bu oyunu oynamaktayım, serverlar ayrıldıktan sonra east'e, bir süre sonra west'e ve nihayetinde TR serverına geçtım. Bu bir kaç sene içinde binlerce maç attım, son 1 senedir her patch notunu tek tek inceledim, oyuna taktiksel bakmaya başladım anlayacağınız.

1- Lig sistemi hk.

Hatırlayanlar tabi ki olacaktır, uzunca bir dönem 0-2000+ diye giden puanlı lig sistemini kullandık. Bu sistem hakkında açıklama yapmayacağım zaten çoğumuz biliyoruz. Yeni sisteme geçileceği zaman bu işten faydalanan insan sayısının çok olacağı, yapılmaması gerektiği riot'a net bir şekilde anlatıldı. Zaten var olan bir sistem olan boost sisteminin önünün alınamayacağı net bir şekilde belliydi. Şöyle ki, adam bronz bir hesabı alıyor, ilk 10 maçı kazanıyor, hadi diyelim gold5'e attı. Tamam burda sıkıntı yok, eski sistemde de ilk 10 maç olayı vardı. Sıkıntı şurda başlıyor. Bu adam win streak yakaladığında, her maçtan 30 puan geldiğini farzedersek 3 win alıyor 90 puana ulaşıyor, bir maç daha kazandığında seri bile oynatmadan gold3'e çıkıyor bu arkadaş. Yine devam ediyor, 3 win 90 puan, bir win daha alıyor bu arkadaş gold1 oluyor bu sefer. Yaklaşık 22-23 win gibi komik bir win sayısıyla bronz bir hesap gold1/plat5 ligine çıkıyor. Minimum rakamları aldım, 10/10 yapan bir silver hesabı gold5'e atması güç bir ihtimal, daha yüksek bir lige atacaktır. Asıl nokta şu, bronz bir oyuncu, bir kaç yüz tl vererek asla ve asla dengi olmayan bir ligde, gold1 veya plat liginde hayli yüksek MMR sebebiyle plat oyunculara karşı oynuyor. Sonuç tabi ki tahmin edeceğiniz gibi hüsran.

Burdan en fazla kazanan şahıslar ise, her gün izlediğimiz, alkışladığımız o çok sevdiğimiz "profesyonel" oyuncular. Hatırlayacaksınız, bir dönem bir çok oyuncu eloboost sebebiyle banlanmıştı. Bu banlar ise sadece olayın görünen yüzü, günah keçileri. Mr Boqe (Egemen) bu konu hakkında zamanında uzun bir yazı yazmıştı hatırlayanlarınız olacaktır. Tekrar etmeme gerek yok ufak bir aramayla bulabilirsiniz. Riot olayın böyle bir hal alacağını bilmiyor muydu? Tabi ki biliyordu. Avrupa liginde durumlar biraz daha esnek olsa da orda da durumun pek farklı olacağını sanmıyorum. Riot olayın bu hale geleceğini biliyordu ve yalnızca rant sağlamak amacıyla bu olaylara göz yumdu ve yummaya devam ediyor, edecek. Çünkü dolaylı yoldan da olsa kazancının ciddi bir kısmını bu şekilde sağlıyor.

2- Yeni gelen champ-skin politikaları

Riot tabi ki para kazanacak, tabi ki kostum ve champ satacak bu adamlar bir şekilde geçinmek para kazanmak zorunda. Ama riot bu iş için hayli çirkin bir politika izliyor. Şöyle ki, gözde olmayan bir champ hakkında bir kaç dedikodu sızdırılır. Bir fotoğrafın arkalarında bir kaç skin olur mesela, karanlıktadır ama şeklinden tahmin etmek mümkündür. Bir süre bu dedikodular devam eder, herkes hayli meraklanır. Bu champimiz kısa bir süre sonra %90 ihtimalle indirime girer. Ardından bir kaç patch sonra gözde olmayan bu champimize hatrı sayılır bir buff veya rework gelir. Bu champimiz streamerlar tarafından bir süre oynanır, en çok oynanan champler listesine ilk sıradan giriş yapar, her maç denk geliriz. Bir süre sonra bu champimize güzel mi güzel bir kostüm çıkar. Bu champimiz yine gözde olur, yine oynanmaya devam eder fakat malesef ki çok yüksek ihtimalle günümüz metasında kendine yer bulamaz, bulursa da nerf yer, söner gider. Sonuç? Bu champ için milyonlarca rp harcanır, gerek kendisi gerek kostüm için ve bir süre sonra yüzüne bile bakılmaz. Bunun en net örneğini sanırsam Ez'de gördük, skarner'da ve Braum'da görmeye devam ediyoruz.

Braum için komik mi komik güzel mi güzel bir kısa film hazırlandı. Onun öncesinde uzunca bir süre gizli kaldı dedikodular yayıldı "Support olacak, kel olacak, jhonnie eheueheu" dedikoduları havalarda uçuştu. PBE'de denendi, tanıtım videoları yayınlandı. Fazlasıyla güçlü olduğu konusunda hem fikirdik. Braum oynandı, ertesi patch nerf yedi.

Adamlardan bir Allahın kulu da çıkıp demiyor ki" yav arkadaş biz bu oyuna 100den fazla champ getirdik, bunlardan en fazla 30 tanesi oynanıyor. bu işte bir terslik var." Adamlar oyunu nasıl geliştirebilirim nasıl daha oynanılabilir kılarım diye bakmıyor. Nasıl daha fazla oyuncu çekerim, nasıl insanları bu oyuna bağlarım, nasıl insanların gözünü boyarım diye bakıyor. Baksana şu pick rate'i düşük olan champlere. Zırt pırt saçma sapan buff-nerf yapıp, üç beş visual update yapıp, üç beş skin çıkarıp milletin gözünü boyayacağına şu champleri metaya uydursana? Ama yok, diyorum ya adamların amacı oyunu oynanılabilir kılmak değil. Oynanılabilirmiş gibi göstermek.

3- İlk 10 maç "yerleştirme" hk.

Kendim için konuşacağım, geçen sezonu Plat1 bitirdim ve bu sezon ilk 10 maçın tamamını kazandım (hatırladığım kadarıyla). En fazla Plat1'den başlanılması gayet güzel, gayet mantıklı. Sıkıntı şurda ki, belki de gold2-3 olan adam da 10 maçtan 10unu kazandığı an benimle aynı ligde başlıyor. Burayı da geçtik, "taze kan" diye bir illet geldi başımıza. Bu illet sayesinde bu plat1 başlayan gold oyuncular, 30-35 puan alıp 20 maç kaybederek bir şekilde diamond ligine çıktılar. Olay burda koptu, trajikomik durum burda. Adam diamond liginde 1000( B İ N ) maç atıyor. Bir maç kazanıyor bir maç kaybediyor bir maç kazanıyor bir maç kaybediyor. w/l en fazla +10, bu adam geliyor dia4'te 5'te tıkanıyor ama diamonddan da düşmüyor. Ve bu "toxic" tipler özellikle geç saatlerde sık sık oyununuza denk geliyor. Şu an d4 ve d5 liglerinde takılı kalan, yüzlerce maç atan oyuncuların %90ı geçen senenin goldları plat 4-5'leri.

4- Ufak çaplı turnuvalar hk.

Turnuva adı vermeyeceğim, bildiğiniz gibi TR serverında hemen hemen her hafta bir kaç turnuva oluyor. En güncel turnuvalarından birinde şahit olduğum bir olayı isim vermeden anlatacağım size, durumu açıklamak amacıyla. Turnuvanın kurallarında şu şekilde bir madde vardı "Şampiyonluk liginde oynayan veya oynamış olan oyuncuların turnuvaya katılması yasaktır.". Tamamdır gayet güzel, düşük seviye takımlar için yapılmış bir turnuva. Fikir güzel. Turnuvada bir maçta karşı karşıya gelen X ve Y takımları arasında bir tartışma çıktı ve X takımı, Y takımını "Y takımında bir oyuncu daha önceden şampiyonluk liginde şu şu takımda oynamıştı" şeklinde şikayet etti ve anında Y takımı turnuvadan diskalifiye edildi. İşin komik tarafı, şikayeti yapan X takımının kaptanının daha bir kaç ay önce şampiyonluk liginde hayli göz önünde bir takımda oynamış olmasıydı :) Y takımı bu durumu turnuva yöneticilerine dile getiriliyor ve ciddiye bile alınmıyor Y takımı. Bu olay, Türkiye liginde dönen çirkin dolapların adeta bir "minyatür" hali. Bu takımlardan herhangi birini bilen arkadaşlar lütfen isim kullanmazsa sevinirim, kimseyi ifşa etmeye gerek yok.

Aslında iki madde daha yazmıştım ama tepki çekeceği için sildim, eminim ki bunlar da tepki çekecek ama bu konuyu QQ konusu olarak algılamayın. Dediğim gibi yıllardır bu oyunu oynuyorum, özellikle Türkiye liginde çok fazla gerçekle karşılaştım ve 1. ağızdan dinledim, şahit oldum çevirilen çirkin oyunlara.

Konunun az tepki çekmesi, az küfür yemem dileğiyle. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ss4Gogeta -- 25 Haziran 2014; 1:34:32 >

• Kesinlikle haklisin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hepsini okudum güzel yazmışsın genel olarak haklisin. Suanda plat ligi tam bir cehennem. Plat 2 1 e dogruda degismiyor. Dia cikmak icin zaman harcasam mi tereddutteyim. Fakat 3. madde için gerçekten hakedip cikanlarda var. Ama bence bunlarin sayisi 10 da 3 4 denecek kadar az.

Daha Fazla Göster
  • bence haksızsın rito çok haklı yaptıklarında (gelsin pulsefire soroko)

Orijinalden alıntı: bravewarrior41

Oynamaya devam ediyor musun hala oyunu

O konuda bir şey de yazmıştım fakat onu da sildim. Oynamaya devam ediyorum ama bir süre öncesine kadar hemen hemen her ay düzenli RP çekmeme rağmen uzun bir süredir RP kullanmıyorum. Oyun ise benim için sadece bir vakit geçirme aracı.
  • Riot o eski para mantığıyla yaptığı nerf-buff, skin çıkarma işlerini bıraktı artık. Nerf-Buff dengesini de son zamanlarda çok iyi kurdular. Pick rate'si rezalet olan Ziggs, Shyvana, Mundo, LB ve bir çok şampiyonunu oyuna döndürdü. Para kazanıyorlar mı evet ancak s3'de ki saçma politikaların farkına varıp döndüler hatadan. Braum, Leona gibi supportlara karşı yeni bir supp itemini çıkarttılar ve böylece öteki supportlar daha etkin bir hale geldi.

Ama lig sistemi konusunda haklısın o sistemin çok kusuru var. Düzeltilmesi gerek.

Orijinalden alıntı: Rapid Step

x,y takımlarını merak ettim açıkçası iKite senmisin buarada gecen aynı maça geldik sanırım

Evet dostum benim. Kazanmıştık diye hatırlıyorum

Orijinalden alıntı: Stahli

ya onurcum niye beni ifşa ediyorsun şampiyonluk liginde oynamış olabilirim ama o takımlar arasında bi anlaşmazlık oldu sorunu çözdük

Üstüne mi alındın :p

Orijinalden alıntı: Çerkez*

Hepsini okudum güzel yazmışsın genel olarak haklisin. Suanda plat ligi tam bir cehennem. Plat 2 1 e dogruda degismiyor. Dia cikmak icin zaman harcasam mi tereddutteyim. Fakat 3. madde için gerçekten hakedip cikanlarda var. Ama bence bunlarin sayisi 10 da 3 4 denecek kadar az.

sen plat diyosun da agam bronzda adam kalmadı harbiden 2 hafta harçlık biriktiren her velet eloboost yaptırıyor , tam biraz öğrendim oyunu 2 kğme çıktım 3. kümede 2 defa seriden düştüm devam ediyorum çıkmaya diyorum o da ne bronzda adm kalmadı oyun bulamıyor . -40 olan wl -15'e düştü. ama yok boostsuz çok zor be
    ''Şu ve bu biçimde, birtakım kuş beyinli kimselere kendinizi beğendirmek hevesine düşmeyiniz; bunun hiçbir değeri ve önemi yoktur. Eğer şunun, bunun güler yüz göstermesinden kuvvet almaya tenezzül ederseniz, halinizi bilmem, fakat geleceğiniz çürük olur.''
    1908 (Atatürk’ün S.D.V, s. 112)
  • quote:

Orijinalden alıntı: U Mad BRO

quote:

Orijinalden alıntı: Çerkez*

Hepsini okudum güzel yazmışsın genel olarak haklisin. Suanda plat ligi tam bir cehennem. Plat 2 1 e dogruda degismiyor. Dia cikmak icin zaman harcasam mi tereddutteyim. Fakat 3. madde için gerçekten hakedip cikanlarda var. Ama bence bunlarin sayisi 10 da 3 4 denecek kadar az.

sen plat diyosun da agam bronzda adam kalmadı harbiden 2 hafta harçlık biriktiren her velet eloboost yaptırıyor , tam biraz öğrendim oyunu 2 kğme çıktım 3. kümede 2 defa seriden düştüm devam ediyorum çıkmaya diyorum o da ne bronzda adm kalmadı oyun bulamıyor . -40 olan wl -15'e düştü. ama yok boostsuz çok zor be

Bu boost olayına çözüm getirmek Riot'un elinde ama dediğim gibi göz yumuluyor. Göz yumulmasa, boost olayının kökü kazınsa önümüzdeki sezon her lig gayet oynanılabilir halde olabilirdi.

• Beğenmiyorsan oynama. 30 champion olayına da hala inanmaya devam edin.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.