Şimdi Ara

rezistans telleri hakkında... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
1
Favori
37.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Rezistans teli ile yapılan çalışma gayet güzel ve kullanılabilirliği var. Önemli olan burada kullanılan rezistans telinin direnç değeri ve buna bağlı olarak kullanılacak akım değeri diye düşünüyorum.Zaten bu konuyu açan arkadas yukarıda rezistans teli hakkında baya güzel bir hesaplama ve bilgilendirme çalışması yapmış.Ben bugün 0.2 mm capimda rezistans teli aldim.satici , tellin 1 metre deki direncinin 48 ohm olduğunu söyledi.V=IxR formülün den ve arkadaşın bahsettiği hesaplama yönteminden ve de deneme yanılma yoluyla 12 volt 5 amperlik adaptör kullanarak telin istedigim kizarma derecesine gelinceye kadar çektiği akımı ölçerek telin boyutunu tespit edip bu projeyi yapmak istiyorum.Ancak benim için acil gerekli olan üflemeli sıcak hava tabancası yapmak.
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Hocam ben şu videoda gördükten sonra kendim de yapmaya karar verdim:
    https://www.youtube.com/watch?v=9PY1kJpojc4&t=145s

    Benzer bir şekilde yaptım ama benimkisi daha çirkin tabi. Aliexpressten aldığım 5 volt ile çalışan bir mini fanı da hava üflemesi için arka kısma yerleştirdim. Bulabilirseniz 12 voltluk fan daha iyi olabilir.

    Kızdırma bujisine malum direkt 12 volt veriyoruz. Aynı 12 voltla fanı da çalıştırmak gerekiyor. Bunun için de bir adet voltaj regülatörünü yani LM7808’i kullandım. LM7805 de olur ama fan bana o şekilde biraz yavaş geldi. Ayrıca LM7808’in artı girişine de bir adet diyot ekledim ki yanlışlıkla kutupları ters bağlarsam fana (buna bir şey olmaz muhtemelen) ya da özellikle LM7808’e zarar gelmesin.

    Bunların dışında bir de fanın hızını ayarlamak için potansiyometre ekledim ama tam da işlevsel denemez. Potansiyometrenin değeri olabildiğince küçük olsun. Olmazsa da paralel direnç ile aralığını düşürebilirsiniz.

    Uç olarak da hem tenekeyi uygun şekilde bükmeye çalıştım hem de uca bozuk bir havyanın boru gibi olan uç kısmını ekledim ki daha dar alana hava üfleyebilsin.

    Kızdırma bujisi ısınmaya ilk başladığında 10-15 amper aralığında yüksek akım çeker. Isınınca çektiği akım bir miktar düşer.

    Kullandığım malzemeler:
    - 1 adet 12 volt kızdırma bujisi (voltaja dikkat edin bazıları farklıdır),
    - 1 adet uygun boyutta fan (duruma göre voltaj regülatörü),
    - Fanı ve voltaj regülatörünü korumak için 1 adet diyot,
    - Kızdırma bujisinin etrafını ve üfleme kısmını yapmak için teneke,
    - Gövde icin ahsap,
    - Vidalar, bakır tel vs.

    Not: Sarı renkte gördüğünüz bant kapton banttır. Bendeki tenekelerin araları biraz açıktı. Hava sızıntısı olmaması için sardım.

    Benim yaptığım sıcak hava tabancasının görüntüsü şu şekilde (tipsiz ama işimi görüyor)


     rezistans telleri hakkında...
     rezistans telleri hakkında...
     rezistans telleri hakkında...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 25 Eylül 2019; 9:59:38 >








  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Üstadım harika bir paylaşım oldu.Benim için değerli bilgiler bunlar.Linklerde ki hesaplamalar ise pasta çileği oldu.👏👏👏

    Size zahmet olmazsa bir kağıt üzerine çizim yaparak bunu paylaşır mısınız
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Aslinda videoda anlatıyor ama sizin elinizdeki malzemeye gore çizmek lazim. Yukaridakilere ek olarak kizdirma bujisini hem ac hem de dc ile calistirabilirsiniz. Sonucta bir cesit rezistans.

    Siz guc kaynagi olarak ne kullanacaksiniz? Bir de nasil bir cizim lazim? Fan kısmıni soruyorsunuz galiba. Ona gore çizerim ama 12 volt fan varsa ona gore cizmek lazim. Ondan soruyorum malzemeleri
  • Ben DC adaptör ile kullanmak istiyorum. Ancak ilk etapta ciddi bir akım değeri gerekli sanırım.Ac akimda nasıl kullanılabilir o kısmını bilmiyorum açıkçası.Pot bağlantısını nasıl yaptınız.Sanirim potu pil ile fan arasında negatif hattına bagladiniz.Ac akimda hangi voltaj değerinde çalışır ?
  • PC işlemci fanini kullanabilirim.12 volt
  • Hız devre bağlantısını nasıl yaptiniz
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    O üfleyicide kullandığın fanı daha evvel test etmiştim. Hiç olmasa daha iyi diyebilirim.

    Ancak elimde şu fanlardan var:https://www.roboshop.com.tr/3dprinter-40x40x10-fan?gclid=EAIaIQobChMIovbbk4ns5AIVhcCyCh2BJwdzEAYYCSABEgLtX_D_BwE

    O kullandığın fana göre fırtınalar estiriyor. Hız kontrolünü de kolayca yapabilrisin. Ben bu fanı bilgisayarımın birinin kuzey köprüsünü soğutmak için kullanıyorum.
  • Bence , fan'ın boyut ve çalışma kriterleri her ne kadar inkar edilemez ise de sanki muhafaza olarak kullanılan metalin üzerinde biraz daha çalışılırsa ve üflenen havanin kaçak olmayacak şekilde isiticaya ulaşması sağlanırsa performans olarak ciddi bir artış söz konusu olabilir
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    E tabiki o bir gerçek. Ama arkadaşın fandan bende vardı hiçbirşey alamadım. Dönüyordu ama hava akışı hissedilemiyordu. Direk çöpe gitti. Dediğim fan ise gayet iyi üflüyor. Kaçak olmaması için iyi bir tasarım, fana da hız ayarı verdin mi bu iş tamam.
  • Kesinlikle katılıyorum. O zaman boş durma vakit değil.Çalisip bu arkadaşın yaptığını biraz daha geliştirelim derim.
  • Çizimi ekliyorum.Hatalarım olabilir. Kusura bakmayın. Ben öyle çok devre çizmeyi falan bilmem. Benim için bu işler hobi. Yaptığımı anlatmaya çalıştım.

    Bu arada elbette daha iyi fanlar var. Boyutuna göre çok iyi üfleyenleri gördüm ama işte aliexpressin gazabına uğradım. İyi üflediğini yazmışlardı. Bendekiler pek iyi çıkmadı. 6 volt vererek bir nebze giderdim gibi. Başlarda pek bir şeye benzemese de ilginç bir şekilde bu fan ısındıkça açılıyor ve daha hızlı üflemeye başlıyor.

    Fan hava giriş kanalına ne kadar iyi oturursa o kadar verimli olur. Buna dikkat edin.

    Burada fanın küçük ama güçlü olması tasarımı kolaylaştırıyor. Pc fanlarını yerleştirmek biraz zor ve kaba oluyor ama 90numaraşanzumanyağı nın söylediği fan iyi görünüyor.

    Geliştirmeye açık bu sistem. Herkese kolay gelsin.




     rezistans telleri hakkında...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 25 Eylül 2019; 19:50:49 >




  • Yalnız devrede kullanılan sabit voltaj regülatörünun eğer ki var ise potansiyometre ile olan bağlantısı kafamı karıştırdı. 7808 8 volt çıkış veren sabit bir voltaj regülatörü. Potansiyometre ile hız ayarı yapmak için bunun yerine LM317 kullanilsa sanki çok daha verimli ve voltaj secenekli devre olabilir miydi
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Üstad çizim dosyasında bir sorun var sanırım.Ya da benim telefonumda bir sorun var.Dosya açılmıyor
  • Heeh tamam şimdi oldu.ozur dilerim
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Ben 7806 kullanmışım. Önceki mesajımda yanlış yazdığımı farkettim. Pardon 7808 değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 25 Eylül 2019; 19:53:28 >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Bu arada çizimin olduğu mesajı güncelledim. Yazı kısmına eklemeler yaptım . Bilginiz olsun.
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Gördüm üstadım.elinize emeğinize sağlık.Dediginiz gibi kaynak gerilimi 12 volt ve fan 5 Volt olursa sizin devrede LM317 kullanmak voltaj ve akım değerlerini goremeyecegimiz için sorun teşkil edebilir.Ancak şöyle bir ironi yapmak istiyorum. Devreye voltaj regülatörü bağlamadan kaynak geriliminin artı veya eksi hattı üzerine sadece uygun değerli bir pot koysak ne olur ?
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Pot o sekilde de olur ama pek verimli olmuyor. Pot hassas bir ayar sunmuyor. Ben ekleyecegim paralel direnci bulana kadar epey ugrastim ama yine de kademeli fan hizi sunmuyor. Hesaplamalarla yapmaya çalıştım ama evdeki hesap çarşıya da uymuyor.

    Ben yapmadım ama lm317 daha iyi olabilir. Problem de olmaz. 5 voltluk fandan hemen önce lm7806 kullandığınızda lm317 ne verirse versin fana max 6 volt gidecektir.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.