Şimdi Ara

Rent a car aracıyla yapılan kazada ticari gelir kaybına istinaden başlatılan ilamsız icra takibi hk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba 2016 yılı Haziran ayında karşı tarafın kiralık bir aracıyla kaza yaptık. Nasıl oldu bilmiyorum ama suç %100 bana verildi (bence her ikimiz de suçluyduk). Karşı tarafın aracında yürümesine engel teşkil etmeyen bir tampon yırtığı oluştu. Benim araçta neredeyse bir şey yoktu. Kiralayan şahıs farklı bir ilden getirmişti aracı ve tutanak tuttuğumuzda bulunduğumuz lokasyonu ikimiz de o anda bilmediğimiz için sona bırakalım dedik (kaza yeri kısmını). Sonra tamamen unutmuşuz doldurmayı ve boş olarak ayrılmışız (tutanağın bir nüshası hala bende). Sonrasında bu tutanağı firmaya vermiş karşı şoför. Kazadan yaklaşık 2,5 ay sonra bana %100 kusurlu olduğuma dair bir sms geldi. Ben de çok araştırmadım. Ne de olsa sigortam öder diye. Nitekim sigortam hem hasarı hem de değer kaybını karşı tarafa ödemiş ama iş burada bitmedi. Rent a car firması bir avukatlık bürosuna ticari gelir kaybı ile ilgili bizim kaza evraklarını vermiş ve avukatlık bürosu da 2018 yılı Ekim ayında benden ticari gelir kaybı+harçlar+vekalet ücreti+işlenmiş faiz adı altında bir para talep etti. Ben de bu defa dosyayı araştırdığımda kaza yapılan yeri kendi ellerinde olan nüshaya bulundukları il/ilçe olarak girdiklerini ve hayali bir lokasyon yazdıklarını gördüm. Aslında galiba bu ticari gelir kaybının istenmesini sanırım engelleyen bir şey değil ama özel evrakta sahtecilik suçuyla ilgili.


    İcra konusuna tekrar gelirsek; kaza benim olduğum şehirde olmasına rağmen hukuki işlemler kendileri lehine kolay olsun diye mi tam emin değilim, firmanın bulunduğu şehir olarak göstermelerinin yetkisiz olduğunu ve ayrıca hiç bir borcum da olmadığını ifade ederek 2018 yılında 7 günlük sürede itiraz edip takibi durdurdum. Bundan da yaklaşık 1 yıl sonra (2019) bu defa (kazanın benim bulunduğum şehirde olduğunu kabul ettiklerini bildirerek) buradan icra takibi başlattılar. Ben yetkisiz ilk icraya itiraz ettiğimde ptt yoluyla karşı tarafa itiraz ettiğimi tebliğ ettim ancak ikincisine ait tebligatı yapmadım. (İlkinde tebliğ etmemin sebebi de oradaki memurun beni uyarmasıydı ancak ikincisinde uyaran olmadı. Uyarmak zorunda değil kimse ama ben de olayı sonradan kavradım. Neden tebligat gerektiğini. Bu konuları bilmiyordum ve ilk defa başıma gelmişti.)


    Şimdi bu itiraz ettiğim ancak tebligat yapmadığım takipli dosya 2019 yılından bu yana nedense edevletteki sorgulama kısmından düşmemişti ve dün bana aynı dosya birebir haliyle tekrar tebliğ edildi. Bu nasıl olabilir? Onlara bunu bildirmemiş olsam da (Uyaptan yaptığım itirazı gördüklerini gördüm ama bu tebligat sayılmazmış) yine de aynı dosya bana tekrar yollanabilir mi? İtiraz edilen dosyaya ancak itirazın iptali davası açılmaz mı? Aynı dosyaya tekrar mı itiraz edeceğim şimdi? Eğer tebligat yapmamak itiraz edilmemiş sayılıyorsa şu anda Uyap'tan baktığımda itiraz edildi ve durduruldu yazısı neden yazıyor?


    Bir de önemli bir husus daha var. Biz kazayı 04/06/2016'da yaptık. Kazayı ihbar eden karşı taraf ve bu Sbm sitesinde 10/08/2016 olarak görünüyor. 2 ayı aşkın sürede ne yaptılar bilmiyorum ama Karayolları trafik kanunu madde 109: Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar, diyor.


    Kazayı aynı gün, hadi ertesi gün öğrendikleri belli çünkü kişi aracı geri iade ediyor; sigortaya ihbar ettikleri tarihi baz alsak bile ilk yolladıkları icra takibi bile 25/10/2018 tarihinde. Yani 2 yılı aşan bir süre. Aracı tamir ettirip değer kaybını bile almışlarken ticari kazanç kaybını en az 2 yıl sonra göndermiş oluyorlar ki o da yetkisiz icra dairesinden. Bu süreyi kesen hallere bakıyorum bir şey bulamıyorum. Yani her şeyi karşı tarafın lehine düşünsem bile zamanaşımı görünüyor. Ticari gelir kaybını istemeyi herhangi bir sebepten 2 yıl içinde yollamadılar diye düşünüyorum.


    Bana bu konuda lütfen yardımcı olur musunuz?


    Kaza Tarihi: 04/06/2016


    Sigortaya bildirim tarihi: 10/08/2016


    Yetkisiz İcra Dairesinde talebin yapıldığı tarih: 25/10/2018


    Yetkili İcra Dairesinde talebin yapıldığı tarih: 07/10/2019 (Buna benim yaptığım itirazın tarihi 7 gün içinde)



    2019'da yaptığım itirazlı dosyanın dün bana ''tekrar'' tebliğ edilmesi 26/04/2023








  • Öncelikle, kazanın gerçekleştiği yerin doğru bir şekilde belirtilmemesi ve tutanağın eksik doldurulması gibi durumlar, dava sürecinde size dezavantaj sağlayabilir. Ancak, sahtecilik iddiası gibi ciddi bir suçlama ile karşı karşıya kalmanızın da önüne geçmek önemlidir.

    İtiraz ettiğiniz dosyanın tekrar size tebliğ edilmesi, muhtemelen itirazınızın daha önce iptal edilmediği ve dosyanın hala devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle, tekrar itiraz etmeniz gerekebilir. Ancak, bu konuda bir avukattan yardım almanız ve durumunuzu detaylı bir şekilde incelemesi önerilir.

    Zamanaşımı konusunda ise, belirttiğiniz gibi, talep edilen ticari gelir kaybının 2 yıl içinde istenmemiş olması nedeniyle zamanaşımı görünmektedir. Ancak, burada da yine bir avukattan yardım almanız ve durumunuzu detaylı bir şekilde incelemesi önerilir.

    Son olarak, dava sürecinde yapacağınız her adımı iyi düşünmeniz ve gerekli durumlarda bir avukattan yardım almanız önemlidir.





  • Dilek Karakuzu D kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Avukat arkadaşım var ama henüz görüşemedim. Benden istedikleri meblağ şu anda Uyap'ta ödemeye kalksam 1700 küsür TL görünüyor. Bu yüzden avukat tutmak bile belki daha fazla tutar diye tutmadım bu zamana kadar. İtiraz edilen dosya kapanmayıp devam eder dediniz. Bunun sebebi icra dairesinin bir ihmali olabilir mi? Çünkü ilk, yetkisizlikle kapanan dosya ben itiraz ettikten bir süre sonra edevlet sorgulamasında görünmüyordu ama bu düşmedi, 2019 yılından bu zamana kadar hep orada durdu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.