Şimdi Ara

Raspberry pi'da web sitesi yayınlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mantıklı mıdır yoksa gereksiz iş mi? Hem raspberry pi'yı öğrenmek istediğimden hem de server fiyatları çok yüksek olduğundan yapmak istiyorum ama çok yavaş olacaksa filan hiç uğraşmıyım

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Pi'yi 2012'de ilk cıktığında alanlardanım. O dönemde serbest web işleri yapıyordum. Magento ve OpenCart gibi PHP app'leri kurup çalıştırdım. Programları dpkg gibi hazır binary olmadan sıfırdan konfigüre ederek kurabiliyorsan Pi her türlü sistem (FTP, PHP vs) ve sunucu (Nginx, Varnish Cache, Magento, Joomla, vs) programını kaldırır. Pi 1-3 arası (mode B+ dahil) grafik işlemcisi ufak değişiklikler dışında aynı, o yüzden terfi etmedim. Masaüstünde FullHD veya Youtube video izlemek için Pi 4 ve üstü kullanmalısın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer raspberry pi öğrenip atıyorum robotik alanda vs ilerlemek istiyorsanız, bence deneyebilirsiniz. Ayrıca network alanında da kendini geliştirmiş olursun.

Tek sıkıntı eğer yayınlayacağın site uzun soluklu olacak ise, rasp pi'yi sadece server olarak kullanırsın. (Diğer rasp işleri için başka bir tane daha almak zorunda kalabilirsin)

• Pi'nin bence en büyük esprisi 100% açık donanımlı bir bilgisayar olarak sadece 1-2 Watt gibi aşırı düşük elektrik tüketmesi ve fiyatının da maksimum $35 olmasıydı fakat Pi 3'ten başlayarak RAM arttırdık falan diyerek fiyatı $35'in üstüne ve (incelemedim) elektrik tüketimini de 1-2 Watt'ın üstüne çıkardılar esprisi kalmadı.

• Hocam şuan 4 dolara filan çıkardıkları bazı modelleri var wattlar da baya düşük ama bunlar üzerinde site yayınlanabilir mi onu bilmiyorum

• Ec jok E kullanıcısına yanıt
    Bendeki 256MB RAM'li (grafik RAM dahil) 32bit 700Mhz işlemcili modeli. WiFi , BT yok ancak Ethernet var, bu cihazdan MySQL kullanan Magento tabanlı mağaza uygulamasını dahi çalıştırabiliyorum. Sözkonusu model en az bu özelliklere sahipse aynı seyleri yapabilir.

1. Profesyonel bir iş yapıyorsan uzak dur. Kendi kişisel web sayfanı filan yayınlayacaksan olabilir.
    2. RPi web sayfanı sadece "host" eder. Sen bu sayfaya başkalarının da ulaşmasını istiyorsan yine ücret ödeyip domain name satın alman lazım. Zaten çoğu şirket domain name parasına küçük bir site host edebilecek alanı ücretsiz veriyor, ya da tam tersi host alınca domaini ücretsiz veriyor. Yani amacın 0 ücret ödemekse yine uzak dur, git en düşük konfigurasyonlu hostu al.
    3. Ev internet bağlantıları genelde asimetrik olur, ADSL deki A asimetrikden gelir. Bu ne demek? senin bağlantının dowload ve upload hızları farklıdır. Yani benim download hızım çok yüksek o yüzden aynı bağlantıdan site host edebilirim düşüncesi yanlıştır. Çok ziyaret edilecek bir şey yapacaksan ev imterneti uygun değildir.
    4. RPi'nin kendi yayınladığı işletim sistemi olan "raspbian" debian tabanlıdır. Yani apt-get ile zahmetsizce istediğin programları yükleyebilirsin. Kaynak koddan derleme. dpkg gibi şeylerle uğraşmana gerek yok.
    5. O 4 dolarlık olan model "Raspberry Pi Pico" ve asıl raspberry pi ile aralarında dağlar kadar fark var. Yani biri diğerinin muadili değil. Pico microcontroller tabanlı, asıl rpi ise SoC (application processor). Yani şöyle düşün rpi araba ise pico ancak bisiklet olur. Yani site filan host edemezsin. Zaten ethernet, wifi bağlantısı da yok. Ancak ek modüllerle bağlantı kurabilirsin.

@Ec jok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi controller_ -- 11 Temmuz 2021; 15:53:23 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yeni Web Site Tasarımı
    8 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • controller_ kullanıcısına yanıt
    Hocam çok teşekkür ederim baya önemli bilgiler vermişsiniz
    Bu arada benim 4 dolarlık olarak kastettiğim raspberry pi zero idi o da pico gibi midir yoksa diğer rp'ler gibi midir

rpi zero bildiğim kadarıyla 4 dolardan biraz daha pahalı. O yüzden ben rpi pico olarak düşündüm.

rpi zero nunda iki modeli var, wifi olan ve olmayan. wifi olmayan model ile zaten direkt ağ bağlantısı yapamazsın, ek usb wifi bağlaman lazım.

rpi zero wireless modeli ile direkt wifi bağlanabilirsin. rpi zero ile normal rpi ile yapabildiğin herşeyi yapabilirsin. sadece zeronun işlemci gücü ve belleği biraz daha düşük.

Orada önemli dediğin hosting firmaları, domain name, ADSL vs, Pi ile alakasız bilgiler :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.