Bu sorunu çözmek istiyorum. Buyrun birlikte çözelim... 2tane 320gb Seagate Sata2 diskim ile raid0 kurdum ancak değerler çok kötü. Sorunun sebebini arıyorum. Anakart Abit IN9 Max32 Wi-fi 680i Nvidia chipsetli anakartın Raid sürücülerini Nvidia.com sitesinden indirip 32 bit WinXp cd'sine entegre ettim. Raid kurumuna F10 ile girip Stripe seçeneğinden Stripe size 32kb olacak şekilde Raid ayarladım. Ancak Raid bölümünü iki parça yapamadım. Bunun için sunulmuş bir seçenek yok. Anakartta (R) array rebuilt seçeneği aktif değil. İllaki tek parça oluyor.
Diskleri seçip Stripe size seçip F7 ile finish denildiğinde tek parça 698gb raid oluşturuyor. Windows yüklemesinden sonra Hd Tach sonuçları 45-50 mb arası. Bu değer bırakın raid sistemi tek diskten bile kötü.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Hocam değerler gerçekten kötü. Disklerde sorun olmadığını varsayarak bakalım. ( Yinede bir hdtune taramasından geçirin derim )
Normalde Stripe size boyutu performansı çok çok etkilemez. Sadece küçük dosyalar ile çalışacaksanız küçük, büyük multimedia dosyaları ile çalışacaksanız büyük (en fazla 128 sanırım) seçmeniz önerilir. Tabi boyut büyüdükçe diskteki boş alanın kullanılması daha baştan savma olur. Yinede boyutu büyüterek mutlaka deneyin.
Kullandığınız sata sürücülerde bir problem olabilirmi ? İmkanınız varsa windows vista yada 7 ile deneyin. Sürücü gömmeye gerek kalmadan hemen hemen tüm kontrolcüleri tanıyorlar. Bu şekilde sürücü problemi olasılığını değerlendiririz
Hocam çok teşekkür ederim. Oldukça detaylı bir cevap olmuş. Diskler başka işletim sisteminde tek başlarına 65mb değerlerini görüyorlar. İki diskide Hd tune ile kontrol ettim herhangi bir olumsuzluk yok. Stripe size 128 seçmek kolay hatta 1-2 saat içinde onu deneyebilirim...
Malesefki Abit batınca siteside batmış. Sürücü indirme vs. hiç bir link ve sunucuları çalışmıyor. Sürücüleri buradan indirdim. http://www.nodevice.com/driver/download.html#body Doğrulama kodu yazınca çıkıyor... NvRaid sürücülerini gömdüm Windows'a. Sürücü problemide olabilir belki diye Nvidia'nın sitesindeki sürücüleri gömüp denedim onlarla da olmadı.
Birde sil3132'yi deneyeyim bakalım.
Yalnız asıl merak ettiğim raid oluşturduktan sonra raid setini ikiye bölemiyorum. İnternetten bulduğum bios görüntülerinde alt tarafta "(R) Rebuilt" seçeneği var. Benim anakarttada var yalnız silik aktif değil. Anakartta son bios yüklü.
USA FTP server lar sağlam hocam, onlardan indirmeyi deneyin. Verdiğim iki linkte abit usa server dan ve çalışıyor.
Raid setini bölmekteki amacı anlayamadım, windows kurulumunda neden bölmüyorsunuz ? Yada benmi anlamadım durumu ?
quote:
Orijinalden alıntı: clarion
USA FTP server lar sağlam hocam, onlardan indirmeyi deneyin. Verdiğim iki linkte abit usa server dan ve çalışıyor.
Raid setini bölmekteki amacı anlayamadım, windows kurulumunda neden bölmüyorsunuz ? Yada benmi anlamadım durumu ?
Önceden dediğin gibi yapıyordum. Fakat forumda yaptığım aramalarda, performans testlerinde raid setini raid oluşturma esnasında volume1 ve volume2 şeklinde ayıranların daha fazla performans alabildiğini gördükten sonra bende Asus anakart ile öyle yapmış ve memnun kalmıştım. Raid entegreli yeni cd yazıyorum bakalım bu sefer nasıl olacak???
Bu arada Usa FTP'de deneyeyim. Evde 10 tane falan Win Xp cd'si oldu. Fazlalıkları atmak lazım.
Edit: Benim laptop Usa FTP bağlanmıyor. Explorer ve Firefox ikiside sayfa görüntüleneiyor hatası veriyor.
İlginç, ben bütün US ftp servar lar ile indirme yapabiliyorum abit sitesinde. Neyse siz deneyecekerlinizi deneyin tekrar bakalım. Bahsettiğiniz konuları okudum bende. Kendim denemedim ama windows kurulacak bölümü küçük Stripe size diğer bölümü büyük Stripe size yapmak çok etki etmez diye düşünüyorum. Elbette SQL server gibi binlerce incik boncuk dosya işi varsa küçük olması iyidir. Ama bu seferde büyük boyutlu dosyalarda başınızı ağrıtır. Stripe size ın büyük olmasının tek dez avantajı boş alan biraz israf oluyor. Size lar büyük olduğu için misal 100kb lık küçük tek bir data 128kb lik Stripe size birimini dolduruyor. 28kb boşa gidiyor. Elbette çok dert edecek bir şey değil.
Hali hazırda var ise PCI yada PCI-e raid kontrolcü kartlar kullanarak sorunun nereden kaynaklı olduğu anlaşılabilir hocam.Tabi disklerin durumuda önemli Bad sektör taraması yapılarak disklerin durumu kontrol edilmeli.
128Kb stripe set başka bir Windows cdsine raid driver gömmeli sonuç 70mb/sn çıktı. Ancak hala çok düşük. Şimdide aynı Win cd'sine sil3132 gömüp deneyeceğim.
Pcı kart ve raid kontrolcü kartı yok malesef. Deneme yanılma yönetemide yoruyor aslında ama yapacak başka birşey yok.
45-50 den 70 e çıktı ??
Ama sebep, 128 size dan ziyade gömdüğünüz sürücü farklılığıdır tahminimce. ( Yanlış anlamadım umarım, bu sefer denediğiniz Cd ye ilk denemeden farklı bir sürücümü gömdünüz ? )
Evet 50'den 70'e çıktı. Sil3132 ve Nvraid sürücülerini elimdeki başka bir Win Cd'sine gömdüm. O Windows Cd'sine ayrı ayrı hem NvRaid hem de Sil3132 gömdüm. İki cd ile de ayrı ayrı iki kez Windows kurdum. İkisinde de sonuç 70mb/sn. Olmadı bu iş.
Bugün mutlu sona ulaştım. Aslında çok değişken denediğim için hangisi sonucu kesin değiştirdi bilmiyorum. Teki 65-70mb/sn skor veren iki diskin raid ile yine 65-70mb/sn skor vermesi zaten bir garipti. Son biosla, tüm raid sürücülerinin hepsini hiç oynanmamış bir Windows Xp Cd'sine gömüp, yeni iki tane 500gb Seagate 7200.12 disk ile sonuç 185 mb/sn civarlarında değişiyor. Açıkçası bu değer beni tatmin edeceği için sistemi bu şekilde kullanıcam. Beraber kafa yorduk çok teşekkür ediyorum.
bütün malzemeleri tencereye koyup kaynattınız demek. E mantıklı, eğer sürücü problemi ise göm gitsin hepsini içinden beğendini seçsin... ( Bu arada disklerde değişmiş, acaba diyesim geliyor ama kurcalamayalım fazla )
Bizede afiyet olsun demek düşer hocam, güle güle kullan. Amman Raid 0 a fazla güvenme hassas verilerin yedeğini düzenli olarak al
Supremum yedek konusunda tecrübelidir..Alır yedeklerini :))
quote:
Orijinalden alıntı: mesuthaksoy
Supremum yedek konusunda tecrübelidir..Alır yedeklerini :))
Uçtu uçtu raid uçtu. Epey bi tırmalamıştık Asus anakart bozulunca. Neyseki şansımız yaver gitti. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Yedek iyidir.
@Clarion Eski diskleri tekil yaptım. Windows'ta açtım tarattım baktırdım. Her ikiside son derece sağlıklı. Hd tach testine göre her ikiside ortalama 65 mb/sn civarı skor alıyorlar. Neyse yemek hazır ya, artık tuzun memleketi, soğanın cücüğü çok önemli değil.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme