Şimdi Ara

Radarın Hangi Tür Dalga boyunda Çalışır (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: modrizzt


    quote:

    Orijinalden alıntı: pirefokkes

    quote:

    Orijinalden alıntı: modrizzt


    quote:

    Orijinalden alıntı: pirefokkes

    quote:

    Orijinalden alıntı: modrizzt


    quote:

    Orijinalden alıntı: qsczse

    quote:

    Orijinalden alıntı: modrizzt


    quote:

    Orijinalden alıntı: qsczse

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Radarlar mikrodalga ile çalışır yani çok çok çok yüksek frekans. Bu frekans değeri eski radarlarda 500 Megahertzlerin başından, 100 GHz lere kadar çıkar. Doğal olarak ne kadar yüksek frekans o kadar gelişmiş radar teknolojisi demektir. Yüksek frekans düşük menzile ulaşır, düşük frekans daha uzun menzile ulaşır. Hepsinin ayrı yeri var. Alıcı antenin boyutu çok önemli olduğundan taşınabilir sistemler kısa menzil, düşük boyut, yüksek frekans demektir. Uzun mesafe için devasa antenler ve görece düşük frekans kullanılır.

    dalga boyu nekadar büyük olursa nüfus edicilik artar yansıma azalır diye biliyorum ama ???

    F = Co. lambda dir

    Co isik hizi 300.000.000m/s hizla gider. Formule gore frekans arttikca dalga boyu azalir. Nüfus edicilikten kastiniz ne onu pek anlayamadim, ama yansimada derken radar dalgalarinin cisme carpip geri dondugu ekodan bahsediyorsaniz yaniliyorsunuz. Dalga boyu ne kadar buyuk olursa siz yansiyan ekolari daha net ve ayrintili gorursunuz, dalga boyu kuculup frekans arttikca detaylar hafiften yokolmaya baslar.

    Yani dalga boyunun (lamdanın) büyük olmasımı lazım ozaman radyo dalgası boyunda bir dalga olucak peki neden 9ghz gibi yüksek frekanslı kullanıyorlar? dalga boyunu küçültmüyormu?? formule göre?

    O parça yerine transistör kullanamazsın malesef. Transistörün görevleri farklı. Magnetron sinyal üretir, kullandığınız dijital saatlerde falan magnetronun bir benzeri ama daha küçüğü olan kristal osilatörler kullanılır örnek olarak. Frekansın fazla olmasının nedeni dalga boyunu küçültmek. Dalga boyu ile anten genişliği doğru orantılıdır. Mobilite ve az yer kaplaması açısından avantajlıdır. Hem diğee bantlar(frekanslar) askeriyeye yada sivil kullanımlar için falan ayrılmıştır. Bu yüzden yakın menzillerde genelde S band kullanılır. Frekansı daha düşüktür, daha yakın mesafelerde detaylı sonuç verir. Daha uzak hedefler için X band radarlar kullanılır. Eğer bu işlere yenı başlıyorsanız radar sizi aşabilir, daha basit devrelerle başlamanızı öneririm

    hayırdır bol kepçeden niye sallıyon kardeş? transistörün görevi farklıymış magnetron sinyal üretir transistör üretmezmiş he öyle mi hacı madem spektrumun bu bölümünde çalışmadın bilmeden etmeden ne diye sallarsın zaten forumun bu bölümünde arama hanesine "ghz" yazınca üçbeş mesajdan başka bişey çıkmıyor ama atıp tutmaya gelince geri kalan yok seç beğen al bakalım 120ghze kadar sudan ucuz vco dolu piyasadahttp://www.hittite.com/products/index.html/category/233

    Transistör bir referans olmadan nasıl sinyal üretsin ? Çok yüksek frrkanslarda çalışan transistörlerin varlığımdan hanerim var fakat sadece tramsistörle olmaz o iş. Yukardada belirttiğim gibi ben gemi radarları üzerine eğitim aldım. Atıp tuttuğum yok, sudan ucuz dediğiniz ise 1000dolardan başlıyor. Ayrıca konuşma tavrınıza dikkat edin

    insan atılan linkteki şeyleri de bir araşırır eder ama nerdeee nasıl sinyal üretsinmişmiş vco ne demek voltage controlled oscillator osilatör ne demek bilir misin? transistör nasıl sinyal üretsin dediğine göre cevabı tahmin ediyorum. bal gibi de atıp tutuyosun bilmeden etmeden yalan söylüyosun 10dolara da 8ghz vco bulursun illa 240ghz frontend cihazın fiyatını söylemen gerekmez bana

    Sen hala demek istediğimi anlamadın. Benim sektörüm gemi radarları üzerine, ben onlar üzerinden konuşuyorum. Ve dediğin vco yu ise bilmiyorum. Transistör ile sinyal üretmekten kastın ac kullanmak ise onu biliyorum. Eğer küstah konuşmalarınla anlatmayacaksan vcoyu öğrenmek isterim. Gemilerde kullanılan sistemler en üst düzey olmak zorundadır, solas ve ımo anlaşmalarında belirlenmiştir bunlar, çünkü denizde ne olacağı belli olmaz ve radar sistemi bozulursa gemi resmen kör ilerler. O yüzden gemilerde 8 dolarlık vcolar değilde üst düzey malzemeler kullanılır

    magnetron yerine transistör kullanamazsın diye adama yalan sıkıp 50yıllık yarıiletken osilatör megasektörünü silip atan sensin bence niye cinlerimin tepeme çıktığını hala anlamayan sensin yalanını söylemek küstahlıksa yalan söyleyene ne demeli radar sistemin istediğin kadar üst olsun az faz gürültülü olsun içindeki osilatörün feedback alınmış bir transistördür hem yalanları sık hem ortaya çıkarana hakaret et hem de kendin araştırıp anlamadığın yerlerini sormak yerine gecenin bi yarısı iki dakkada hızlandırılmış vco dersi iste nerden baksan her tarafın ofsayt




  • Hadi bakalım o transistörünle kolay yoldan 10 kw lık ghz seviyesinde bir puls üret. Saçma sapan konuşuyorsunuz. O zaman herkes aptal binlerce dolara magnetron alıp radara koyuyorlar. Benim radar lambaları kolleksiyonum var. O magnetronları ateşlemek için kafam kadar lambaları var. Hala birçok yerde lambalar kullanılıyor ki magnetron da lambadır( elektron tüpü).
    Adam gibi bilgi vermeye çalışıyoruz. Biraz mantıklı olun. Madem radar yapmak kolay önce basit bir lnb yapıp uydu sinyallerini almayı becerin sonra gidin o frekanslarda en basitinden 1 kw puls üretecek bir verici yapın mesela 10 ms boyunca üretebilsin o sinyali ondan sonra konuşun. Daha o frekansları ölçebilecek spektrum analizörü bırakın elinizde uygun yük dirençleri ve o sinyalleri ölçüm cihazına aktaracak kablolarınız var mı! Bu sistemlerdeki kabloları bile temin edemezsiniz.
  • mikro dalga fırınlardaki magnetronlar bir işe yaramaz dimi??
  • gan transistörü duydunuzmu???
  • Bu tip tüpler sağlık açısından tehlikelidir. Rastgele çalıştırılmaz takıldıkları ünitelerde rf ve iyonize edici (x ışını gibi) radyasyonun her yere yayılmasını engelleyen yapılar olur. Bizim eski iş yerinde yüksek güçlü vericilerin tamir işlerinde çalışan arkadaşların hepsinin vücütlarında rf e maruz kalan bölgelerde daha yoğun olmak üzere et benleri çıktı ve ciltlerinde lekelenmeler oluştu. Öyle ki 2-3 yılda bir küçük operasyonlarla aldırmaları gerekiyor. Bu işler çok sakat tehlikeli işler. Gözle görülmeyen bu dalgalar çok ciddi sağlık problemlerine ve başta kanser olmak üzere ölümcül hastalıklara yol açarlar.

    Örneğin büyük radarların çalışırken önünden yakın geçen kuşların dahi anında öldükleri bilinen bir gerçek.

    Eğer amatör olarak bu işleri yapmak istiyorum diyorsan hala ultra ses dalgaları ile birşeyler yap. Sistem, benzer mantık aynıdır. Üstelik düşük maliyetli ve zararsızdır.


    Xray konusuna gelirsek. Bir elektronu yüksek gerilim ile katoddan anoda çarptırırsan bu tüplerdeki gibi yeterince enerji kazanan elektron çarpışma anında x ışını üretir. Birçok katod ışını tüpünde bu durum vardır. Örneğin eski tüplü tvlerde de 15-20 bin volt anod hızlandırma gerilimi olur. Bu ekranların camı kurşun da içerdiğinden ön kısımdan çok fazla x ışını çıkışı olmaz. Basit cam olsaydı ve birkaç cm değil ince olsaydı x ışını yayarlardı.




  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    quote:

    Örneğin büyük radarların çalışırken önünden yakın geçen kuşların dahi anında öldükleri bilinen bir gerçek.


    Askerliğimi bir radarda yaptığım için bu cümleniz beni biraz endişelendirdi açıkçası.. Ayrıca şu benler falan..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sürekli maruz kalmadığınız ve artık geçmişte kaldığı için kafanıza takmayın. Hala rf e maruz kalıyorsanız endişe edin ki askerliğiniz bitmiş :)
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.