Bu konu Fiat Topolino kullanıcılarının yardımlaşması ve araç ile ilgilenenlerin kullanıcılardan bilgi alması için oluşturulmuştur.
Bu mini elektrikli araç Citroen Ami ve Opel Rocks ile aynı platformu kullanıyor; ücreticisi Stellantis grup. Dolayısıyla bu üç aracın dış görünüşü farklı olsa da sürüş deneyimi aynı olsa gerek. Ülkemizde Topolino ve Ami var, biz de çok daha güzel gözüktüğünü düşündüğümüz için tercihimizi Topolino'dan yana kullandık.
Öncelikle bunlar elektrikli otomobil değil. Ruhsatta dört tekerlekli motorlu bisiklet olarak geçiyor ve yalnızca arka plaka yeterli. Otellerde bavullarınızla sizi kalacağınız bloka götüren elektrikli araçlarla benzer sürüş hissiyatı var. Maalesef ülkemizde vergiler sayesinde gerçek değerinden çok daha pahalı (400-500 bin TL bandında) satılan bu elektrikli mini araçlar ikinci el gerçek otomobiller ile karşılaştırılabilir araçlar değil yani. Çinli, menzili ve hızı daha fazla, geri görüş kamerası, klima ve abs gibi ekstra özellikleri olan diğer elektrikli araçlara kıyasla fiat/performans açısından daha pahalılar, ancak marka güveni, şıklık ve erişilebilirlik açısından bu araçların piyasada yeri var. Ülkemizde benzer araç projeleri var ancak şu anda satın alınabilirlikleri, erişilebilirlikleri kısıtlı. Garanti ve onarım desteği ne kadar güvenilir olacak, henüz fikrimiz yok. Bu araçlardan ilk piyasaya çıkan Citroen Ami ülkemizde epey satıldı. Fiat Topolino'yu kısa bir süredir kullanmaktayız, şıklığı ile herkesin çok dikkatini çeken, tüm bakışların üzerinize kilitlendiği bir araç olduğunu bizzat deneyimledik.
Minik fare Fiat Topolino'nun 3 farklı versiyonuna ait teknik bilgilere buradan ulaşabilirsiniz:
Kullanıcı kılavuzunda buradan ulaşabilirsiniz:
Resmi web sayfası:
https://www.otomobil.fiat.com.tr/modeller/topolino
Kullanıcı deneyimlerimizi zaman içerisinde paylaşmaya devam edeceğim. Tek rica edeceğim konu, bu araçla ilgilenmeyenlerin, bu aracı gereksiz bulanların bu konuya gereksiz yorum yapmamaları olacak. Bu forumda sizin de ilgilendiğiniz araçlar vardır, o konularda paylaşım yapabilirsiniz.
Bu akşam üzeri whatsapp sohbet geçmişi ile ilgili sorun oluştu mesajı geldi. Ardından sohbet geçmişinin önemli bir bölümü silindi gitti. Twitter'da arattım, benzer şekilde bu akşam sohbet geçmişi giden birine rastaladım. Forumda var mı bu olayı yaşayan?
Sohbet yedeğim haftalıktı, ama 1 haftalık veri gitmiş oldu.
Tepe Home kabusu
Tepe Home ile ilgili çok ciddi problem yaşamaktayız. Olay o kadar sinir bozucu bir hale geldi ki, başka insanlar da mağdur olmasın diye paylaşmak istiyorum.
Tepe Home Ankara mağazasından gördüğümüz ve beğendiğimiz üç avize ile bir tane dev boyutlu tablo saat siparişini özellikle internet mağazasından verdim. Çünkü özellikle çok büyük boyutlu tablo saati özel aracımıza sığdırmamız mümkün gözükmüyordu. Epey pahalı olan ürünlerdi ve iyi bir firmadan alışveriş yaptığımızı sanıyorduk. Maalesef avizelerin kolları eğri büğrü geldi, Dev boyutlu saat ise camı yerinden çıkmış, kenarları silikon lekeleri ile çok çirkin ve ayıplı şekilde geldi. Tonlarca para verdiğim ürünlerin öyle gelmesine sinir olduğumdan daha çok eşim muhatap olduğu şikayet süreciyle. Ben e-posta ile ürünlerin kusurlarını çekip gönderdim. Avizeleri kusurlu haliyle kullanmaya karar verdik, ancak tablo saatin iadesi ve yenisinin gönderilmesi konusunda anlaştık. Ne var ki Tepe Home ürünleri Aras kargo ile geri göndermemizi istiyor. Ürünün kutusunu bozmadan açmak imkansızdı, dolayısıyla ambalajı bozulduğundan kargonun almayacağını, kendilerinin gelip almasını istedik. Tepe Home ürünü bir şekilde poşetle vs sararak kendilerinin yönlendireceği kargo elemanlarına verebileceğimizi söyledi. Ancak Aras kargo Ümitköy şubesinden gelen kargocular, ürünü sardığımız balonlu poşetle kargoyu alamayacklarını söleyip geri gitti. Tepe Home'u tekrar aradık, "nasıl almazlar, kusura bakmayın, tekrar yönlendireceğiz" dediler. Yaklaşık 1 haftadır her gün Aras kargo bekliyoruz, gelmiyor, her gün Tepehome arıyoruz, "ha gelmediler mi, çok üzgünüz, çok da mağdur ettik sizi, tüh vah" deyip kargo gelecek masalını anlatıp tekrar telefonu kapatıyorlar. Bir süredir telefonla daha zor erişiyoruz, çünkü her gün aradığımızdan sanırım, numarayı öğrendiler, daha çok bekletip daha geç açıyorlar. İlk gelen Aras kargo elemanına tekrar rastladık, sorduk, gelip alacağız dedi, ama yine almadı.
Çıldırmamak elde değil. Tonlarca para verdiğiniz ayıplı kusurlu bir ürün için Tepe Home ve muhtemelen Aras kargo iş birliği ile sizi çileden çıkarıyorlar. Diyelim ki Aras kargoya söz geçiremiyorlar. Koskoca Tepe Home markasının "üzgünüz, sizi de mağdur ettik" lafı dışında bir çözümü olması gerekmez mi? Firma merkezine 15 dakika mesafedeyiz. Koskoca Tepe Home ayıplı bir ürününü alıp kusursuz bir ürünü bize teslim etmekten aciz mi?
Bu sinir harbi nasıl bitecek bilmiyorum ama aklı olan Tepe Home'dan uzak dursun diyorum.
|
Bildiğiniz üzere yakın zamanda Bakan Mehmet Şimşek, araç için kredileri kısacaklarını, sadece parası olanın almasını desteklediklerini söyledi. Bir kaç gündür youtube'da yayınlanan videolarda bunun araç talebini olumsuz etkileyeceği, firmaların elinde fazla stok kalacağı, firmaların indirim kampanyaları yapmak zorunda kalacaklarını söyleniyordu. Austral almayı düşündüğümden takip ediyordum bu aracı, Eylül ayına özel 50 bin TL indirim geldiğini farkettim. Ford araçlarda da manuel seçeneklerde 200 bin TL'ye ulaşan indirimler olduğunu izledim.
Olası vergi artışları ve döviz kuru artışının araç fiyatlarını artırma ihtimali mi daha yüksek, ya da piyasanın durgunlaşıp araç fiyatlarının daha da düşmesi mi beklenir. Bilemiyorum.
Renault Kadjar araç sahibiyim, Renault Austral düşünüyordum, gittim gördüm, çok şık bir araç, ancak yakıt tüketimi ve Türkiye'ye gelen modelde bazı özelliklerin kırpılmış olması beni üzdü.
Yakıt tüketimi açısından ekonomik, cam tavan, android auto özelliğine sahip, güvenlik paketleri tam olan bir model arayışındayım. Kadjar ayarında ya da düşük performanslı ya da daha küçük bir araç olmasını istemiyorum. Kadjar kadar ekonomik yakıt tüketimi olan araç modeli göremedim ama en azından Austral gibi çok yüksek tüketimi olmasın.
Nissan qashqai e-power motoru açısından bana çok çekici gelse de bayiye gidip içine oturduğumda Kadjar'dan öte bir his oluşturmadı bende.
Toyota Corolla Cross, Opel Grandland, Peugeout 3008 bakıyorum Austral'in verdiği hissiyatı verirler mi bilemiyorum. Bu araçları da gidip bayiye göreceğim.
Şuna da bak, bu aradığın araç olabilir diyeceğiniz ne olabilir?
S22 Ultra kullanıcısıyım. "Google kişiler" rehberimde senkronize. Dün aniden benim, çalışma arkadaşımın, başka bir şehirde yaşayan ablamın, benzer saatlerde başına aynı rehber sorunu geldi. Rehberimde kayıtlı olan kişilerin adları duruyordu ama hepsinden numara bilgisi silinmişti. Son aramalara gidip baktığımda ise sadece numaralar vardı, kime ait olduklarına ilişkin ad bilgisi yoktu. Google kişilere PC'den girip baktım, sorun yoktu. Senkronize ettim telefonu, düzelmedi. Rehber kısmında benim telefonda "çöp kutusu" vardı ve 30 gün silinenler tutulur diyordu. Girip baktığımda tüm numaraların silinmiş olarak burada olduğunu gördüm. Hepsini seçip geri yükle dedim düzeldi. Ablamın telefonu da Xiaomi redmi 12c , "değişiklikleri geri al" seçeneği ile geri yükleme yaparak kurtarmış. Çalışma arkadaşım Huwaei kullanıyor, onda öyle bir seçenek bulamadık.
Dün akşama doğru aynı saatlerde benzer sorun yaşamış olmamız, kurmuş olabileceğimiz bir kötü niyetli program kuşkusu mu oluşturur, bilmiyorum. Telefonfaki McAfee ile taratınca bir şey çıkmadı. Bir fikri olan olur mu?
Edit: Yurtdışı sitelerden benzer problem olduğu ve sorunun google kaynaklı olduğu bilgisi var
S22 Ultra kullanıcısıyım. "Google kişiler" rehberimde senkronize. Dün aniden benim, çalışma arkadaşımın, başka bir şehirde yaşayan ablamın, benzer saatlerde başına aynı rehber sorunu geldi. Rehberimde kayıtlı olan kişilerin adları duruyordu ama hepsinden numara bilgisi silinmişti. Son aramalara gidip baktığımda ise sadece numaralar vardı, kime ait olduklarına ilişkin ad bilgisi yoktu. Google kişilere PC'den girip baktım, sorun yoktu. Senkronize ettim telefonu, düzelmedi. Rehber kısmında benim telefonda "çöp kutusu" vardı ve 30 gün silinenler tutulur diyordu. Girip baktığımda tüm numaraların silinmiş olarak burada olduğunu gördüm. Hepsini seçip geri yükle dedim düzeldi. Ablamın telefonu da Xiaomi redmi 12c , "değişiklikleri geri al" seçeneği ile geri yükleme yaparak kurtarmış. Çalışma arkadaşım Huwaei kullanıyor, onda öyle bir seçenek bulamadık.
Dün akşama doğru aynı saatlerde benzer sorun yaşamış olmamız, kurmuş olabileceğimiz bir kötü niyetli program kuşkusu mu oluşturur, bilmiyorum. Telefonfaki McAfee ile taratınca bir şey çıkmadı. Bir fikri olan olur mu?
Edit: Yurtdışı sitelerden benzer problem olduğu ve sorunun google kaynaklı olduğu bilgisi var
Kadjar'dan Yeni Austral'e geçmeli mi?
2015 Kadjar Icon 1.5 dCi EDC 110 bg araç sahibiyim. Artık aracımı değiştirme zamanı geldi diye düşünüyorum. Kadjar'ın yerine konumlandırılan Yeni Austral'i gördüm. Hibrit araç olsa da hafif hibrit, elektrikli modda gitmeyecek veya yakıt tüketimi de yüksek. Resmi verisi 3.8lt/100km olan Kadjar'la 5 civarı tüketimim varsa, yakıt tüketimim iki katına çıkacak. Hibrit nasıl azaltmıi yüketimi anlayamadım. EDC yerine CVT şanzıman nasıl olur bilemiyorum, EDC'den gayet memnundum. Kadjar'a kıyasla biraz da dar gibi. Kararsız kaldım. Öte yandan 160 bin km yaptığım 2015 Icon Kadjar'ı kaça satabilirim, onu da bilmiyorum. Onu satmadan zaten yeni araç alamam.
Merhabalar
Anakart üzerindeki ön panel USB 3.0 19pin yuvasındaki 1 pin kırıldığı için ön panelde bir eksikliğim oluştu. Pci-e bir kartla bu eksikliği giderebilirim. Piyasadaki tüm kartlar Çin'de yapılıp üzerine farklı markaların basıldığı kartlar aslında. Benim için önemli olan güvenli olması. Üzerinde ekstra güç girişi olan ve olmayan kartlar var. Ama üzerinde ekstra güç girişi olmayanın kart devreleri daha güvenilir gibi geldi bana. Elektronik devrelerinden anlayan varsa önerilerini rica edeceğim.
Mesela bu kart üzerinde ekstra güç girişi yok. Bir kablo da ekstra güç için uzatmayacak oluşum da iyi olur. Açıklamalarına bakarsak 4 güç modülü, 4 bağımsız sigorta, 4 katı kapasitör yazıyor. Şu üzerinde 330 yazan yuvarlak siyah parçalar sanırım sigorta? Bana güvenilir gözüktü ama Çinde yapılıp farklı markalarca piyasaya sürülen bir kart. Toplamda 8A güç kaynağı demiş (4x2A). Bu her türlü usb 3.0 senaryosunda yeterli ve güvenilir olur mu?
Bir de ekstra güç girişi olanlar var.
Mesela bu da basit şekilde işimi görür. Ama bunun üzerinde o yuvarlak siyak devre elemanı (sanırım sigorta) yok?
Bir de bu var
Bunda da ekstra güç girişi var. Ayrıca üzerinde 150 yazan o sigorta sandığım devre elemanı var. Ama bir tane. İlk kartta 4 tane vardı.
Hangi kart daha güvenilir sizce?
Meslek: Tıp Doktoru
Son Giriş: 8 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.269
İkinci El Bölümü Mesajları: 76
Konularının görüntülenme sayısı: 310.530 (Bu ay: 2.158)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 258 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar