GPU KULLANIMI ANİDEN YÜZDE SIFIRA DÜŞÜYOR
Merhaba. Resident Evil 4 oynuyorum. Oyunda 14. saate kadar hiçbir sorun yoktu. Ancak bugün birdenbire FPS drop girmeye başladı. MSİ Afterburner ile baktığımda gpu kullanımının aniden sıfıra düştüğünü gördüm. Videosunu çektim. Soru ne olabilir?
Sistemim:
Ekran Kartı: Palit RTX4080 Gamerock Oc 16GB 256BIT GDDR6X
İşlemci: Amd Ryzen 5 7600x
Anakart: MSI PRO B650-P WIFI AMD AM5 DDR5 6400MHz (OC) M.2
Ram: GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO Siyah DDR5 6000MHz CL32 1.35V
SSD: SAMSUNG (SAPSI) NVMe 980 1 TB
İşlemci Sıvı Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 240 mm
Furmark testi yaptım. Çok düşük skor aldı ekran kartı.
Bir süredir FPS drop ve gpu kullanımının %0'a inmesi sorunu yaşıyordum. 2 hafta kadar sayısız araştırma, ayar değişikliği, kontrol, test yaptım ve kafayı yeme noktasına geldim. Tüm değerler, sıcaklıklar kusursuz çıkıyordu. En son pes edip Diablo 4'te grafik ayarı kısarak oynamaya karar verdim. Ve sadece bir tık kıstığımda sorun ortadan kalktı. Kontrol ettiğimde sadece 3 ayarı kısmıştı oysa. Bunlardan biri SSAO teknolojisi idi. Diğerlerini ultra yapıp sadece bunu bıraktığımda hiçbir drop, donma yaşamadım. Kaynağı bulmuştum. Sonra Diğer sorun yaşadığım NFS Unboun'u açtım orada da SSAO yerine Nvidia'nın ortam aydınlatma teknolojisi olan HBAO'yu açtım ve oradaki problem de çözülmüştü. Bu SSAO teknolojisi neden böyle sorunlu ve bu teknolojiyi işleyen donanım hangisi bilen varsa yazsın lütfen. Ya da bir ayar mı değiştirmem gerekiyor?
Nvidia kartı olup da bazı oyunlarda drop, kasma sorunu yaşayan varsa bu ayarı kapatsın yahut kıssın.
ÜST DÜZEY PC TOPLADIM AMA OYUNLARDA DEVAMLI SORUN YAŞIYORUM
Çok fazla para harcayıp üst düzey bir PC topladım ama oyunlarda crash yeme, ani FPS düşüşleri, donma gibi problemler yaşıyorum. GPU genelde 60 derece, CPU en fazla 80 derece görüyor. Defalarca ram değerleri ile oynadım, bios güncelledim ama sonuç değişmedi. Oyunlarda CPU %100 kullanmıyor. Bir sürü güç seçeneklerini değiştirmek gibi ayar da değiştirdim olmadı. Kafayı yiyeceğim. Allah aşkına bilen biri yardım etsin.
Yaşadığım problemler:
Diablo 4 - oyundan atma
NFS Unbound - 140'dan 30'a kadar FPS düşüşü
Hogwarts Legacy - Donmalar
Warhammer Darktide - oyundan atma
Sistemim:
MSI PRO B650-P WIFI AMD B650 Soket AM5 DDR5 6400MHz (OC) M.2 Anakart
GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO Siyah DDR5 6000MHz CL32 1.35V PC Ram
Palit RTX4080 Gamerock Oc 16GB 256BIT GDDR6X
SAMSUNG (SAPSI) NVMe 980 1 TB (SSD)
Amd Cpu Am5 Box Ryzen 5 7600x
Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 240 mm İşlemci Sıvı Soğutucu
Not: Ekran olarak 48 inç TV kullanıyorum.
LG OLED48C24LA 48"
aida64 testi:
OYUNİÇİ:
AŞAĞIDAKİ FOTODA TÜM DEĞERLERİM NORMALKEN ANİ FPS DÜŞÜŞÜ YAŞIYORUM VE OYUN KASIYOR.
Gigabyte RTX 4080 Gaming OC vs MSI RTX 4080 Gaming X Trio
Arkadaşlar 4080 alacağım ama 2 model arasında kaldım. Msi gaming x trio mu daha iyi, Gigabyte gaming OC mi? Maliyetleri hemen hemen aynı bana. 6 yıl kadar kullanmayı düşünüyorum. Bu yüzden soğutma ve malzeme kalitesi enerji ve fiyattan daha önemli benim için.
Gamepass'teki Shadow Warrior 3 definitive edition oyunu için yama yapabilen olursa çok makbule geçer.
Arkadaşlar, malum oyun zamlarından sonra çoğumuz orjinal oyun kullanımı konusunda sıkıntıya düştük. Bir çoğumuz belki hayatı boyunca yapmadığı korsana yöneldi. Ben de bu konu hakkında ne yapabiliriz diye uzunca düşündüm ve tamamen yasal bir yöntem buldum.
Belki çoğunuz Steam hesaplarının aile paylaşımı ile ortak kullanılabildiğini biliyordur.
STEAM AİLE PAYLAŞIMI NEDİR?
Steam Aile Kütüphanesi Paylaşımı, aile üyelerinin ve misafirlerinin kendi Steam başarımlarını kazanıp kendi oyun ilerlemelerini Steam Cloud'a kaydederek birbirlerinin oyunlarını oynamasını sağlar. Bunların hepsi, paylaşılan bir bilgisayar ve kullanıcılara yetki vererek etkinleştirilir.
NASIL YAPILIR?
Oynamak istediğiniz oyunun olduğu Steam hesabını PC'nizdeki Steam uygulamasında açın. Yukarıdaki menülerden Steam>ayarlar>aile>bu bilgisayara kütüphane paylaşımı için yetki ver seçeneğine tik atın. Aşağıda kullanıcı adı çıkacak, onu da tikleyin ve tamam deyin. Artık kendi hesabınıza geçtiğinizde bu ikinci hesaptaki oyunları kütüphanenizde göreceksiniz. Üstelik başarım ve kayıtlar sizin hesabınızda kalacak.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Hesaplarda Steam guard aktif olmalı.
-Maalesef Ubisoft, Rockstar, EA gibi ikinci bir uygulama üzerinden açılan oyunlar kütüphanede gözükmüyor.
-Bir kütüphaneye aynı anda 2 kişi erişemez.
STEAM KARDEŞLİK NASIL İŞLEYECEK
Bu yöntemle, tıpkı Playstation ve Xbox bölümlerinde olduğu gibi "hesap aç-tek bir oyun al-oyna-sat" sistemini hayata geçirebileceğiz. Herkes oyunlarını ana hesabından oynayacak. Oynamak istediği oyunu ikinci bir hesapta alıp bu aile paylaşımı yöntemi ile oynayacak ve daha sonra forumda kardeşlik konusunda satacak. Böylece örneğin 1000 TL'ye aldığımız oyunu belki 50 belki 100 TL aşağı satıp, yeni çıkan bir oyunu dahi çok ucuza oynamış olacağız. Üstelik başarımlardan ve save'lerimizden de feragat etmemiş olacağız.
Tabii bunun için öncelikle, oyun konsollarının altında bulunan kardeşlik konusunu PC bölümü için de açtırmamız lazım. Bunu admin arkadaşlarla konuşuruz. Bunun dışında sistemle ilgili gözümden kaçan bir açık varsa belirtebilirsiniz.
Sürekli Oyundan Atma Problemi (ntdll.dll hatası)
Yüksek performans isteyen oyunlarda sürekli sistem masaüstüne atıyor. 4k'da oyun oynuyorum. Ekran kartı sıcaklığı 75-76 derecede oluyor. Ekran kartım 3080 ti işlemci 7600x.
Crash yediğim oyunlar: GTA5, Warhammer darktide, Battlefield 2042
Olay görüntüleyici kaydını yazayım:
Hatalı uygulama adı: GTA5.exe, sürüm: 1.0.2824.0, zaman damgası: 0x63d7c4e7
Hatalı modül adı: ntdll.dll, sürüm: 10.0.22621.900, zaman damgası: 0xa97a9ed6
Özel durum kodu: 0xc0000374
Hata uzaklığı 0x000000000010c249
Hatalı işlem kimliği: 0x0x1578
Uygulama başlangıç zamanı: 0x0x1D93962ACC6A2B1
Hatalı uygulama yolu: C:\Program Files\Epic Games\GTAV\GTA5.exe
Hatalı modül yolu: C:\WINDOWS\SYSTEM32\ntdll.dll
Rapor kimliği: 21445c0f-fe0d-4838-ba71-3b9f75bf05a8
Hatalı paket tam adı:
Hatalı paketle ilgili uygulama kimliği:
Yardım edebilecek var mıdır?
CELL SHADE GRAFİKLİ OYUN ÖNERİSİ
Dostlar; Zelda, Brotato, Kena gibi tatliş ve animasyonvari grafikli, aksiyon içeren, pek de bilinmeyen oyun önerir misiniz?
Steam başarım sesi açma
|
AM5 SOKET - 7600X İŞLEMCİ İÇİN SOĞUTUCU ÖNERİSİ
Arkadaşlar DDR5 sisteme geçtim. İşlemcim 7600x ve eski sistemimden (AMD 5600x) stok fanı taktım ve işlemci 97 derecede çalışıyor. Teknoloji mağazalarına gittim, toptancı satıcıları aradım ancak herkes farklı bir bilgi veriyor. Uyumlu soğutucu bulamadım. AM4 soketli soğutuculara kimisi AM5'e de olur diyor, kimisi olmaz diyor. Lütfen tavsiye verin. Fiyat 4 bine kadar olur. İyisi olsun.
Meslek: mübaşir
Sistemim: Ekran Kartı: Palit RTX4080 Gamerock Oc 16GB 256BIT GDDR6X İşlemci: Amd Ryzen 5 7600x Anakart: MSI PRO B650-P WIFI AMD AM5 DDR5 6400MHz (OC) M.2 Ram: GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO Siyah DDR5 6000MHz CL32 1.35V SSD: SAMSUNG (SAPSI) NVMe 980 1 TB İşlemci Sıvı Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 240 mm |
Sistemim: Ekran Kartı: Palit RTX4080 Gamerock Oc 16GB 256BIT GDDR6X İşlemci: Amd Ryzen 5 7600x Anakart: MSI PRO B650-P WIFI AMD AM5 DDR5 6400MHz (OC) M.2 Ram: GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO Siyah DDR5 6000MHz CL32 1.35V SSD: SAMSUNG (SAPSI) NVMe 980 1 TB İşlemci Sıvı Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 240 mm |
Son Giriş: 13 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 5 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.355
İkinci El Bölümü Mesajları: 75
Konularının görüntülenme sayısı: 112.584 (Bu ay: 892)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.597 (Bu hafta: 3)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun