Vatan Bilgisayar Rezalet Servis Süreci
23.08.2024 'te Gigabyte marka anakartımı servise gönderdim. Haftalarca hiç haber alamadığım için 12.09.2024 'te Endeks Bilişim 'i aradım. "Ürününüze fiyat çıkmış, ücret onayı bekliyoruz Vatan'dan onaylamanız gerek" dendi ve Vatanbilgisayar'ı arayıp durumu anlattım, ücret bilgisi tarafıma iletilmedi dedim.
13.09.2024 'te saat 10:00 ücret sms'i geldi, 10:06 'da ücreti onayladım ve çağrı merkezini arayıp doğrulattım.
17.09.2024 Vatan Samsun mağazasından arandım, ürünü "Ücreti onaylamadığım" gerekçesiyle geri yollamışlar, ben onayladığımı ve elimde kanıt olduğunu söyledim. Ürünü tekrar servise sevk ettiler.
Şimdi bu olay niye yaşandı, neden geri sevk oldu dersek. Endeks Bilişim ile görüştüğümde oradaki çalışan arkadaş sağ olsun özetledi.
02.09.2024 tarihinde Endeks, Vatan'a ücret talebini iletmiş fakat Vatan'a ya ulaşmadı ya da sallamadılar (ben sallamadıklarını düşünüyorum çünkü takip etmiyorlar), ben 12'sinde Endeks'i arayınca tekrar mail atmalarını rica ettim ve Vatan'ı aradım. O akşam ücret bilgisi ikinci kez iletilmiş ertesi gün de bana iletildi zaten fakat ServisPoint (Gigabyte'ın yetkili servisi) çoktan ürünü geri yollamış.
30.09.2024 'te ServisPoint'i aradım ürün ne durumda diye, servise bugün ikinci kez giriş yaptığı için bugün ilk iş günü olarak sayılıyor. Yurtdışından parça bekleniyor, gelmesi birkaç hafta sürer. 20 iş günü dolana kadar gelmez ise ürün değişim olacak, gelirse onarılacak dendi.
RAM slotlari arizasi
Gigabyte B650M DS3H anakartim var. 6 aydir 1x16GB RAM ile sorunsuz kullaniyordum. Simdi ekstra 2x16 GB RAM aldim dual-channel calistirmak icin fakat diger slotlarda sorun var gibi.
Anakartta 4 slot var. Ben bu zamana kadar hep A2'de kullandim diger slotlari denemedim sanirim ya da hatirlamiyorum. Diger slotlara RAM'i taktigimda RAM'in isiklari yaniyor fakat ekrana goruntu gelmiyor sistem kendini boot etmiyor.
Diger RAM'lerle de test ettim. Elimde su an 3x RAM var. 3'u de A2 slotunda sorunsuz calisiyor fakat diger slotlarda hicbirinden goruntu gelmiyor. Her RAM ayri ayri test edildi.
CMOS sifirladim, BIOS Update yaptim, sistemi tekrar kurdum. BIOS'u sifirladim, EXPO acik/kapali sekilde denedim. BIOS pilini cikaramadim bir tek onun haricinde neredeyse her seyi denedim.
Anakarttaki CPU pinlerine baktim 1-2 tanesi hafif yamuk gibi farkli acilardan bakinca, tek bir acidan bakinca hepsi ip gibi fakat 1-2 tane pin gidip 3 tane slot'u birden iptal eder mi? Baska neleri test edebilirim?
Kartin garantisi mevcut, cozum olmazsa servise yollayacagim.
28.10.2024 guncelleme:
Soylenene gore chipset kaynakli problemmis tamir edilemedigi icin ucret iadesi yapildi. Ayni sorunu yasayan olursa bilginize.
20.899TL! XFX RX 7900GRE Merc
Satici HB, Fiyat bedava, Merc modeli zaten efsanedir.
XFX RADEON RX7900GRE Merc Oyuncu Ekran Kartı 16GB Gddr6 HDMI Fiyatı (hepsiburada.com)
SIM kullanim sureleri dusurulur mu?
Priz regülatör işe yarar mı?
Bu linkteki priz regülatör bir işe yarar mı? Bugün PSU mefta oldu. Bilgisayarım açık ve boştaydı hiçbir şey yapmıyordum yük altında değildi. 4lü prizime monitör, kasa takılıydı ve ekstradan şarj aleti(20w) taktım 1dk geçmeden PSU 'dan patlama sesi geldi.
4lü prizde sıkıntı yok, o sırada takılı olan monitör ve şarj aletinde de sorun olmadı, sigorta da atmadı fakat binanın elektrik hattının dandik olduğunu biliyorum.
PSU 'yu servise yollayacağım fakat bu patlamanın tam olarak neyle ilgisi vardır bilemedim. PSU da veya kasanım başka bir yerinde yanık kokusu yok bu arada, sadece patlama sesi geldi ve bilgisayara bir daha elektrik gelmedi. Bu linkteki ürün voltaj dalgalanmalarını engeller mi bir işe yarar mı yoksa UPS tarzı şeylere mi yönelmeliyim? Ya da bu patlamanın bunların hiçbiriyle alakası olmayabilir mi?
PSU Tier B kalitesinde gayet iyi bir PSU.
Highpower Performance Gold 800W
PSU Patladı
Evvet arkadaşlar yıllarca thermaltake'in dandik modelleri, hazır sistemlerle gelen aigo, gamepower psu'lar kullandık ve en son sisteme dedim ki kaliteli bir PSU alayım da sorun çıkmasın diye Highpower Performance aldım, sistem boşta dururken hatta monitör çoktan uyku moduna girmişti güm diye bir patlama sesi geldi ve bilgisayarın fanları usul usul yavaşladı ve durdu.
Şimdi PSU patladığına emin gibiyim çünkü fişi taktığımda led fanlar bir yanıp sönerdi şu an hiçbir hayat belirtisi yok fakat herhangi bir yanık kokusu yok ne PSU'da ne de başka bir yerde.
2 aylık ürün, patlama sebebi ne olabilir ve tekrar yaşanmaması için ne yapabilirim?
Bina eski, elektrik hattı zaten çok sağlam olmadığını düşünüyorum çünkü ütüyü fişe takınca ampuller hafif kararıyor. Benim odada topraklama yok diye banyonun dışındaki prizden 10m uzatma kablosu çektim bilgisayarı ona bağladım ama yine de maalesef bu tatsız olay yaşandı ve patlayınca sigortalar ATMADI.
Uzatma kablosu sapasağlam, şarj aletlerim, laptop'ım, monitörüm takılı sadece kasa vefat gibi duruyor.
Bu bağlamda bu olayı tekrar yaşamamak için ne yapabilirim? UPS mi almalıyım yoksa akım korumalı prizler işimi görür mü? Akım korumalı prizlere baktım maalesef 10M yok maks 5m bulabildim, bunu elektrikçide yaptırma şansımız var mı?
Bu arada tekrarlayayım, PSU yük altında değildi. Boşta duruyordu. 4lü priz kullanıyorum sürekli laptop, kasa, monitör ve şarj kablom(20W) takılı oluyordu. Bugün telefonu şarja taktım, 15-20 saniye sonra bu patlama oldu sanırım bir dalgalanma vs bir şeyler oldu mantıklı bir cevap bulamadım.
600W 7500F + 7700XT yeterli mi?
Zalman MegaMax 600W 80 PLUS PSU,
2K Ekran + Ryzen 5 7500F + Sapphire Nitro+ 7700XT modelini besler mi? Kasa alacağım için mecbur yanında gelecek eğer beslemezse kasayı alıp PSU'yu da direkt satışa koyacağım duruma göre.
Tam sistem tahminen:
7500F, 7700XT, 32GB 6000Mhz RGB RAM, 1x NVME, 1x SATA SSD olacak, kasada da 4x RGB fan var.
silinsin
silinsin
silinsin
silinsin
Meslek: System Administrator
Son Giriş: 6 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.186
İkinci El Bölümü Mesajları: 230
Konularının görüntülenme sayısı: 149.534 (Bu ay: 2.753)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.501 (Bu hafta: 10)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar