AMD Ryzen 9 9950X3D Soğutma Problemi
Selamlar arkadaşlar,
Bir süre önce kurduğum AMD Ryzen 9 9950X3D'li sistemimde işlemci sıcaklığımı bir türlü düşüremiyorum. Idle'da bile CPU Package 60'lada, Forza Horizon 6'da 70, FC26'da 80 dereceleri görüyorum :(
Bugün AIO'yu (Ryou IV) söktüm, anakart ile gelen işlemci etrafındaki frame'î de kaldırıp "Thermalright ASF AM5" taktım.
Önceden kalan termal macun kalıntılarını hem işlemci üstünden (işlemciyi frame değişimi esnasında komple çıkararak) hem de AIO üzerinde CPU ile temas eden yüzeyden özenlice temizledim.
Yeni termal macunu (Arctic MX-6) X şeklinde uyguladım ve AIO'yu tekrar yerleştirdim.
Neredeyse sıcaklık durumu hiç ama hiç farketmedi, düşmedi :(
Tek aklımda kalan termal macunu işlemci üzerine sıktıktan 5 dk sonra (frame ile vs uğraştığım için) AIO'yu yerleştirdim üstüne ama o ara hiç kuruma vs olmadı, yani o tarafta sorun yoktur diye düşünüyorum.
Forumda bu konuda kimden destek alabilirim; tecrübeli, bilgili bir arkadaş ile sistem üzerine biraz konuşsak belki bir tarafta aksaklık, eksiklik varsa farkedilir de düzeltiriz, çok makbue geçer.
Sistemin özeti :
Hyte Y70 Touch
Asus 870E Extreme Anakart
AMD Ryzen 9 9950 x3d işlemci
96 GB Gskill Z Royal Neo 6000 MT/s CL30 RAM
8TB samsung 9100 pro ssd
Asus ROG Thor PL III 1200W güç kaynağı
Asus Ryou IV 360 sıvı soğutucu
RTX 5090 Asus ROG Astral White GPU
Fanlar: Arkaya 140'lık Lian Li. Yan (dikey) ve alta reverse, üste ise düz 120*3'lü.
Fan bağlantıları için Lian Li Hub aldım, hepsini CPU Fan header'ına bağladım anakartta, şuan 1500 devirlerde hepsi, max ayarladım BIOS'tan. AIO'dan geleni de W_PUMP'a bağladım (3170 devirde).
Burada nerede yanlış yapıyorum sizce?
Not 1: 24 senenin ardırdan sistem topluyorum, kendi başıma ayağa kaldırmaya çalıştım ama CPU TEMP kısmında patladım :)
Not 2: AIO'nun fanlarını (3*120) söküp aynı boyutta ve adette Lian Li taktım, burada bir performans düşüşü olmaz diye düşünüyorum.
Desteğiniz, cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
4090'lı Oyun Sistemi Önerisi
merhabalar,
Yıllardır sistem toplamadım, çok uzun yıllardır.
Bu sebeple toplamak yerine hazır sistem almayı düşünüyorum.
4080 Super ile 4090 arasında çok fazla fiyat farkı var farkındayım ama yine de monitor/TV olarak çok iyi bir seçim ile birlikte en iyi performansla kullanmak istiyorum.
%90 oyun %10 başka amaçlar için kullanırım diye düşünüyorum.
İşlemci olarak Intel'ler çok sorunlu deniliyor, son durum bu şekilde mi? Bir de, oyun için de ayrıca yine (Intel'deki sorunlardan bağımsız) AMD daha iyidir deniliyor, hangisini önerirsiniz?
Anakart olarak ne önerirsiniz?
RTX 50x0'ler 1-2 aya çıkacak ancak fiyatları da yüksek olacak gibi duruyor, sizce RTX 40x0'li bir sistemi şu Kasım fırsatları ile toplamak mı mantıklı olur yoksa 2025 Q1'de çıkacak olan RTX 50x0'leri beklemek mi gerekir?
Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
XBOX SERIES X için Monitör Tavsiyesi
|
|
|
BootCamp - Windows 10 Boot Problemi
Philips Hue Ana Konu
|
Benelüx İçin Tur Firması Tavsiyesi
HMDI Matrix Switch Tavsiyesi
Meslek: Serbest
İlgi Alanları: F1, Ferrari, Futbol, Teknoloji, Basketbol, Film
Son Giriş: 4 gün önce
Son Mesaj Zamanı: geçen hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 7.317
İkinci El Bölümü Mesajları: 570
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 525)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 446 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sıcak Fırsatlar

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
5 Yanıt
0