Şimdi Ara

PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
2.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]





    Arkadaşlar merhaba ,



    Daha önce belki de 30 dan fazla disk kullandım , deneyimledim, elimden geldiğince de bunları aktarmaya çalıştım. Kendi sistemimde kullandığım 960 Evo 250GB diskim, uzun zamandır işimi fazlasıyla görüyordu. Lakin son dönemlerde bazı uygulamaların ciddi yer kaplaması nedeniyle hep 20-30GB yer kaldı ibaresini görüyordum. Bu sebeple bu diski emekli edip , gen4 disklere geçiş yapana kadar bir disk ihtiyacı oluştu , bunu da ülkemize yeni gelen PNY XLR8 CS3030 500GB ile giderdim.



    Bugün yakından bakacağımız ürün, amerika ve avrupa pazarında kullanıcıların aslında çok tercih ettiği bir ürün. MRSP olarak çıktığı fiyat, donanımına göre oldukça rekabetçi kaldığı için, aslında gaming ibaresinin hakkını veriyor. Disk , Samsung 970 ve WD Black serilerini doğal olarak kendine rakip olarak hedeflememiş, hedeflediği bir alt gruptaki diskler. Performans olarak geçip fiyat olarak aşağıda kalmak gibi bir durumu var, ama çok çok ilginç bir durum daha var ki , disk dayanıklılık olarak aslında en tepedeki disklerin rakibi. Şimdi gelin beraber 3500mb okuma, 2000mb yazma hızı vaad eden CS3030 un detaylarına yakından bakalım.





    Kutu ve İçeriği




    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]





    Bildiğiniz üzere depolama çözümlerinde , kutu içeriğinde diskten başka birşey olmaz. Eğer bir SSD ise bu depolama çözümü, firmaya ve modele bağlı olarak sadece soğutucu olabilir kutu içerisinde. PNY CS3030 da herhangi bir soğutucu bulunmuyor. Esasında çokta gerek yok , son dönemde çıkan anakartların yarısından fazlasında soğutucu bir blok, zayıf ta olsa konumlandırılıyor. Sıcaklık ile ilgili bir sorunu yok diskin zaten, bundan değerlendirme kısmında bahsedeceğim.



    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]



    PNY XLR8 CS3030'un daha önceki incelemelerine baktığımızda, karşımıza Toshiba 64 katmanlı bir yapı çıkar, can suyunu ise PS5012-E12-27 kontrolcüden alır. PNY nin SKHynix ve Nanya Dram kullandığını da görebiliriz. Lakin benim kullandığım diskte durumlar biraz daha farklı. Dram olarak Kingston'a dönüş yapılmış. 64 Katmanlı 3D TLC Nad yapısının , 96 Katmanlı QLC ye geçtiğini görüyorum. Hali hazırda sorulsa , TLC ile QLC arasında çok fark olmadığını söyleyebilirim. Nand konusundaki en ekonomik çözümler TLC ve QLC ' dir. SLC ve MLC disk bulmak günümüzde pek mümkün de değil zaten. 2020 yılında yapılan incelemelere bakıldığında, PS5012-E12-27 kontrolcüsünü görürken, PNY bu nesilde PS5012-E12S-32 ye geçmiş. Phison da bunun karşılığı aslında yapı olarak daha küçük ama ısınma vb. açılardan baktığımızda daha kaliteli bir kontrolcü demek. Bu güzel haber. En azından şuan ülkemizde satılan üretimler, yeni nesil kontrolcüyle geliyor.




    Ürün Özellikleri ve Kontrolcü Detayı





    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]








    PNY XLR8 CS3030 serisinde , 250GB / 500GB / 1TB / 2TB ve 4TB lık depolama seçenekleri bulunuyor. Depolama kapasitesiyle doğru orantılı olarak dayanıklılık seviyesi ve yazma hızları da artış gösteriyor. Kendinize uygun kapasitedeki ürünü tercih edebilirsiniz. Benim incelediğim ürün 500GB kapasiteye sahip , kapasiteye göre üründekli dram markası farklılık gösterebilir, kontrolcününse çok büyük ihtimal aynı olacağını düşünüyorum.



    Üründeki belkide en önemli detaya gelmeliyiz, buraya kadar orta üst seviyeye hitap eden bir disk gördük, sadece teknik detaylarına bakarak. Gözümüze çarpan TBW değeri ( SSD nin ömrü diyebiliriz ) , oldukça yüksek 500GB model için 800TBW nin yanı sıra kapasite arttıkça doğrudan oransal olarak bu değerde katlanarak artıyor. Yani bu esasında şu demek , fiyat olarak aynı klasmandaki ürünlerin değerlerine baktığımızda, genelde çok çok daha düşük değerler görürüz. PNY XLR8 CS3030 , bu noktada rakiplerinden bir değil 3-4 adım öne geçiyor, ilginç bir şekilde kendinden dayanıklı SSD diye bahsettiğimiz üst seviye Samsung disklerden bile daha iyi rakamlar sunuyor. Bu gerçekten şaşırtıcı ve son kullanıcı adına oldukça olumlu bir detay. Son olarak ülkemizde sınırlı 5 YIL garanti ile sunulduğunu belirtelim. 2 Yıldan sonra diskte bir sorun olması halinde garanti prosedürü nasıl işler, öğrenip buraya ekleyeceğim en kısa zamanda.



    Şimdi gelin beraber test sonuçlarına bakalım :







    Test Sistemi :



    MSI B550 Tomahawk

    AMD R9 5950X

    Crucial Balistix 4x16GB CL16 3600Mhz

    XFX 6800XT

    FSP Aurum PT 1200W



    Testler yedek kasam olan Corsair 220T ve dahili 3 fanı ile beraber yapıldı. Tomahawk anakartın kendi soğutucuları kullanıldı.





    TEST SONUÇLARI






    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]


    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]


    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]


    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]


    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]






    SONUÇ / YORUMLAMA





    PNY XLR8 CS3030 500GB , tam bir sistem diski olmuş. Sistemimi nasıl kullandığımdan biraz bahsetmekte yarar görüyorum, bazılarınız için bu kapasiteler çok yada az diye düşünülebilir. Sistem diskinde kullandığım 5 uygulama ve işletim sistemi oluyor sadece, ekstra olarak kurulum yaptığım ve boş zamanlarımda kurcaladığım test yazılımlarıda bu diskte yer alıyor. Bu diskten harici çalışmalarımı yaptığım 512GB James Donkey marka M2 disk kullanıyorum. Çalışmalarımı bu disk üzerinde yapıyorum, kullandığım bazı dosyaları da hızlı iletişim için bu diskte tutuyorum. Bir villa çalışmam ortalama 40-50GB arasında tutuyor. Bu şekilde 5-6 tane projem aynı diskte sorunsuz durabiliyor. Bu sebeple o kapasite de bana yetiyor. Bu diski M2 olarak kullanmamın sebebi , anlık küçük boyutlu dosya aktarımından yararlanmam. Dosya boyutlarım maksimum 50GB olduğu için, disk yavaşlamaya başladığında dosya aktarımının yarısı tamamlanmış oluyor. Oyunları 1TB lık sata bir SSD de kullanıyorum, işlerimi 6TB WD Red Pro diske arşivliyorum, onunla beraber kişisel belglerimi ve işlerimi yine yedek olarak taşınabilir seagate diske yedekliyorum.



    Sadede gelirsek, neden tam bir işletim sistemi diski yapmış PNY ? Oyuncular ve standart kullanıcıların büyük boyutlu dosyalar ile çok işi olmaz, bu sebeple QLC nand ın büyük boyutlu dosya aktarımlarında belli bir süre sonrasında yaratacağı yavaşlamadan, sıradan kullanıcı etkilenmez. Ayrıca dosya silip kaydetme noktasında da muazzam TBW değeri , bu diski tüm rakiplerinin önüne taşıyor. Şimdi bu kadar varyasyondan sonra, test sonuçlarına baktığımızda, kağıt üzerindeki değerlerden yer yer fazlasını gördüğümüzü söyleyebilirim. Sıcaklık olaraksa tüm testleri arka arkaya yapıp, üzerine 100GB dan fazla dosya yazdıktan sonra gözlemlediğim en yüksek sıcaklık 46 derece. Bunda kasa içi havalandırmamın güzel olması ve anakartın soğutucu bloğunun biraz kalın olması da etkili tabiki, ama yine de değerler çok güzel. Hepsini alt alta yazınca , bu diskin fiyatlandırma olarak tepede olmasını düşündüyseniz çok normal , ama PNY nin bu disk ile avrupa ve abd pazarında kendinden çok söz ettirmesinin nedeni , Fiyat / Performans oranı.



    İnceleme tarihi itibari ile incelemedeki model olan , 500GB kapasiteye sahip olanı 650TL , 1TB kapasiteye sahip olanı 1100TL ye bulunabiliyor. Güne özel yapılan kampanyalar ile çok daha uygun fiyata düşebildiğininde bilgisini vermiş olalım.



    Eğer Gen4 disklerin fiyatları benim gibi sizler için de halen yüksekse ve bir M2 disk ile sisteminizi canlandırmak istiyorsanız , büyük boyutlu dosyalar ile sürekli uğraşmıyorsanız , 500GB kapasitede 800TBW , 1TB kapasitede 1600TBW ömür vaad eden bu disklerden birisini gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 28 Şubat 2021; 14:36:47 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hayırlı olsun hocam güzel inceleme. Pioneer marka m2 leri merak ediyorum bende tlc ve qlc olarak iki modeli var qlc modelinde sınırsız yazma ömrü vermiş 3400/3000 okuma yazma değerleri mevcut stok bulamadım yurtdışı siteleri hariç denk gelirse almayı planlıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugrpkr kullanıcısına yanıt

    Disk konusunda , gen4 harici çok fiyat avantajı görmüyorum hocam yurtdışından almayı gerektirecek. Pioneer hiç kullanmadım fırsatım olursa onunda bir incelemesini yaparim, ama genel olarak kullanımda M2 diskler arasında performans farkı standart kullanıcı nazarında çok belirgin olmuyor. Bu sebeple TBW değeri , dolaylı olarak seçilen kontrolcü ile uyum önem arz ediyor. Gen4 disklere geçişten önce , bana kalırsa daha çok zaman bu diskler sistemlerimiz de olacak. En azından kendim icin, yaptığım iş ve verim oranına bakarak bunu net soyleyebiliyorum. Bir de markasal bazda bakmak ta önemli tabiki , PNY yeni yada bilinmedik bir marka değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 28 Şubat 2021; 14:13:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fp bir ürün tarzına yakışır bir inceleme elinize sağlık

  • Eline sağlık hocam teşekkür ederiz inceleme için, merak ettiğim markalar arasındaydı, f/p oranı yüksek bir ürün çıkarmışlar, gayette serin çalışıyor söz edilen değerleri de vermişPNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ] 

  • Teşekkürler. İlginç bir şekilde kaliteli dediğimiz üst seviye disklerin bile TBW değeri 500/600 bandindayken, 800TBW ye sahip diskin fiyatı, onu gercekten FP yapıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Disk konusunda , gen4 harici çok fiyat avantajı görmüyorum hocam yurtdışından almayı gerektirecek. Pioneer hiç kullanmadım fırsatım olursa onunda bir incelemesini yaparim, ama genel olarak kullanımda M2 diskler arasında performans farkı standart kullanıcı nazarında çok belirgin olmuyor. Bu sebeple TBW değeri , dolaylı olarak seçilen kontrolcü ile uyum önem arz ediyor. Gen4 disklere geçişten önce , bana kalırsa daha çok zaman bu diskler sistemlerimiz de olacak. En azından kendim icin, yaptığım iş ve verim oranına bakarak bunu net soyleyebiliyorum. Bir de markasal bazda bakmak ta önemli tabiki , PNY yeni yada bilinmedik bir marka değil.

    Tamamen duygusal aslında benim ki avatardan kaynaklı :) pioneer şuan ssd sini kullanmakla beraber yanına birde m2 arkadaş getirmek :) normal kullanıcı çokta önemli değil m2 dediğin gibi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Pioneer diyince aklıma araba teybi geliyor ne yalan soyleyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ellerine sağlık, değerlendirelim. PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ] 

  • hocam, bu disk ile beraber crucial p5 ve adata xpg 8200 pro yu da test e tabi tutabilir misiniz? birde bu disk i daha dün bir inceleme sitesinde inceliyordum 250 ve 500 gb kapasiteli olanlarında ddr3 1 tb ve 2 tb olanında ddr4 cache bellek kullanılmış adatada durum nasıl bilmiyorum crucial de p5 de ise hem ddr4 cache bellek kullanılmış hemde micron kendi kontrolcüsünü kullanmış; uzun lafın kısası benim favorim crucial p5...

  • 1tb olanını almayı düşünüyordum. Güzel inceleme eline sağlık.

  • Teşekkürler arkadaşlar. Dreamblue35, hocam ürünleri kullanmadım ama bir göz atacagim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Hocam adatadaki kontrolcü, bir çok diskte gördüğümüz eski kontrolcü, crucial ise geliştirmiş. İkisi arasında genel anlamda crucial bir tık daha önde görünüyor. lakin değerlendirmeleri eşit kapasitelerde yapmak gerekiyor. Genel performansta absürt farklılıklar olmayacağı da aşikar. Fiyat Performans olarak değerlendirmekte fayda var. Burada şöyle bir detay var, 500GB seviyesi için crucial 300TBW , Adata 320TBW ömür biçerken, PNY 800TBW ömür biçiyor. Aynı fiyat aralığında bana kalırsa PNY bir adım önde gibi görünüyor. Ha şuna da bakmak lazım, standart bir kullanıcı için aşırı önem arzetmiyor ama , daha yavaş ömür kaybı var sonuçta. Fiyatalrı hepsinin az çok aynı seviyede yada çok yakınlar.


    https://forum.donanimhaber.com/test-ssd-ler-yarisiyor-10-ssd-tek-incelemede-bulustu--146506843


    Şöyle bir inceleme buldum, Türkçe bir kaynak. Adam baya uğraşmışa benziyor, görmediyseniz faydası olabilir karar vermek için PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ] 





  • Muten Baba kullanıcısına yanıt

    sağolun hocam konunuzun takipçisiyim zaten, sizin sayenizde ssd lerin performanslarını bir nebze görmüş oldum, konudaki ssd lerden team force ve apacher ısınma ve skorlarda diğerlerinden daha iyi sonuçlar vermişler... bunlara crucial p5 de eklerseniz eğer çok çok iyi olur; keza ben 8200 pro ve crucial p5 indirimi kovalıyorum aciliyetim olmadığı için incelemeleri ve alan kişilerin yorumlarını dikkate alıyorum... bilgisayarım bozulunca yeni sistem toplamak zorunda kaldım düz sata ssd bile şu an bile hızlı geliyor 2. jenerasyon işlemcim yerine 10. jenerasyon intel işlemci baya bir fark yarattı bende nvme ssd almadan bu sistem tam performans vermez kanımca; neyse konudan sapmadan elinize sağlık diyorum: pny de artık indirim kovalayacağım ssdler arasında yerini alacak

  • Güzel ve detaylı bir inceleme olmuş elinize sağlık hocam incelemeleriniz sayesinde ssd diskler hakkında bayağı bir bilgi sahibi olduk. PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]  1 Tb depolama için sandisk ultra 1 tb nvme modelini düşünüyordum ama incelemeye göre pny 1tb modeli daha iyi gibi.

  • Teşekkürler arkadaşlar. Sadece depolama amaçlı kullanılacaksa oyun vs. yani , bilindik bir markanın diski olması yeterli, merdiven altı disk alamdıktan sonra sorun yok. Dediğim gibi ben projelerimi JD512 içerisinde çalışıyorum, oyunlar sata sandisk 3D de duruyor. PNY nin TBW avantajı büyük, onun dışında söylediğin diskten de üst sınıf zaten. Aradaki farka değer yani. Sandisk 1TB 600TBW , PNY 1TB 1660TBW. Bana kalırsa ben aradaki fark bu kadar azken PNY derim :) Ha bunları fiyat farkı az olduğu için söylüyorum, yoksa TBW olayı kendi başına belirleyici değil. Etmenlerden biri sadece. Günlük 50GB yazan birisi, disk söylenildiği gibi 500TBW de ölürse , ortalama 10 sene kullanır diski :) Burada dram/kontrolcü vb. hususlar devreye giriyor. Bu sebeple PNY aslında şu fiyatıyla gayet hesaplı bir disk konumuna gelmiş oluyor esasen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 1 Mart 2021; 21:7:22 >
  • selamlar, şu sitedeki incelemede nand ların tlc olduğunu belirtmişler bir yanlışlık mı var ?


    https://www.kitguru.net/components/ssd-drives/simon-crisp/pny-xlr8-cs3030-1tb-ssd-review/all/1//

  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Hocam , Phison PS5012-E12-27 var onlarda, bendeki üründe ise PS5012-E12S-32 var. Çektiğim fotoğraflarda görebilirsiniz.


    https://www.phison.com/images/products_datasheet/Consumer_PS5012-E12S_202011.pdf


    E12S-32 olarak biten(bendeki) için 3D QLC belirtmişler, düz E12 olan zaten 3D TLC. Atladığım bir yer varsa bilmiyorum :) Esasında bu aynı yonganın yenilenmiş versiyonu demek, eski dediğimiz de aslında yeni bir yonga, oldukça da performanslı.


    Kitgurunun incelemesi çok kapsamlı bu arada , suan piyasadaki disklerin çoğu SMI SM2262EN ile geliyor.


    Read more: https://www.tweaktown.com/articles/8690/next-gen-nvme-ssd-showdown-phison-e12-smi-sm2262en/index.html





  • Muten Baba kullanıcısına yanıt

    evet hocam doğru yazdınız, ülkemizde satışa sunulan 500gb versyon 3D QLS versyon önceki versyon 512gb 3D TLC olanı; yalnız şu farkı gördüm; TLC olan yonga QLC den daha performanslı imiş...


    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]
    PNY XLR8 CS3030 500GB Nvme SSD İNCELEMESİ [ Uzun Ömür Vaad Eden F/P Disk ]




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.