Arakdaşlar uzun zamandır forumda görüyorum.. Pleksi glasın üzerine yazılar yazıp yanlardan ışıklandırıyorlar ve çok güzel duruyor. Bu yazıları ve ışıklandırmayı nasıl yapmak lazım?
Ve 2 farklı ince pleksiglasa yazı yazıp 2sininde yanlarını delerek farklı renklerde ledler bağlayarak ikisni üst üste getirip 2 renkli bir yazı elde edebilrmiyim?
Ben sana anlatayım Ata'cım...
Plexi işleme yaparken kalite ve görselliği önde tutman şart.Bunun için gravür çalışmasını yaparken Dremel yada Motorun ucuna takılı freze'leme ucu ile yapmalısın.
En iyi şekilde ışıklandırma istersen plexinin yanlarına LED'in çapı kadar bir delik açıp,içine ledleri gömmelisin.
NOT:En son sorun bence olmaz.Neden dersen; İki plexi arka arkaya geldimi karakterler yada desenler aynı hizzada olmadığından görsellik bozulabilir.
ermanunal01 e yazdıklarında katılıyorum bir şekilde motor şart bu işleri yapabilmek için. Ancak bunun yanında el işçiliğine güveniyorsan ve ince çalışırım sbırlıyımdırda diyorsan çizimi kalem ile yapıp zımpara yardımıylada yapabilirsin ama dikkat et bayağı zor oluyor bu zımpara ile yapmak. Birde çok çok daha iyi bir işlem yapmak istiyorsan tabela kesimi yapan yerlere gidip (harf vs kesen CNC tezgahı olan) istediğinide çizdire bilirsin yalnız burada bir sorun çıkıyor CNC tezgahının istanbul maltepede saati 40$ belki vicdanı olan insaniyetli birisine denk gelirsin ücret konusunda birazda olsa yardım eder. Kendin 2 plexy i birleştirmeye kalkışmanı tavsiye etmem yapıştırıcı kullancaksan hiç deneme derim kloroform ince kullanmalısın bunun için ve tezgaha ihtiyacın var mutlaka aksi durumda ermanunal01 inde dediği gibi tam karşı karşıya getiremezsin 2 plexy i kaydırırsın birkere yapışıncada birdaha çıkmak gibi bir şanşı malesef yok. bu işlem için mutlaka profesyonellerden yardım almalı yada uygun tezgahı hazırlamalısın Kaldıki o derinlikte harfleri yapabilmen için zaten CNC ye gitmen gerekir dremel in ucunun fiyatı konusunda ve kullanım miktarı konusunda böyle bir durumda cnc yi geçer masrafın dremel 60 ytl desek ortalama plexy e derin çizik atmak için kullancağın üçlar hemen biticektir onların fiyatınıda ekle üzerine.... Not: dremel Büyük yapı marketlerde bazen kampanlayalar ile 30 - 40 ytl yede buluna biliyor ama uçlarını vermiyorlar :)) çoğunlukla..
sağolun... 2 pleksi dediğim bir tane yazı ama iki farklırenkte yapabilmek için yazının bir kısmı bir pleksiye diğerini de öbür pleksiye yapıp kisini üst üste getirip erman abimin dediği gibi yanlarına led taksam güzel durur diye düşünüyorum. Anakart tablasının arkasındaki panele yapacağım bu yazı işini onun için...
Peki dekupajla paneli kestirsem istediğim şekilde arkasına pleksi takıp ışıklandırsam o nasıl olur?
olur onda birşey olmaz. Üzerine yazınıda yazarsın istersen dediğim gibi elinle ben şu an yapıyorum desenim hazır ve kasamın yan kısmına elle zımpara ile resim yapıyorum herhangi bir sorun olmaz.
bu küçük elektrik motorları var uzak kumandalı araba falan parçaladıysanız bilirsiniz. Bu motorlardan bir tane alıp ucuna matkab ucu taksam onla yapabilrmiyim(zaman önemli değil hobi olarak yapıyorum)
ata ben cd rom un motorunu söküp ucunu eğe ile biraz değiştirdim ama bilmen gerekli diye söylüyorum o motor çok hızlı dönüyor ve derinlik heryerde farklı oluyor deliyor resmen plexy i geniş yüzetlerde epet itici bir görüntü sağlıyor. Ucuna zımpara takmayı başarabilirsen zaten dremel var aynısını yapmış olursun. zımparada çabuk doluyor ve kısa bir sürede işlevini yitiriyor suda yapmak gerekli onun içinde.
ata ben cd rom un motorunu söküp ucunu eğe ile biraz değiştirdim ama bilmen gerekli diye söylüyorum o motor çok hızlı dönüyor ve derinlik heryerde farklı oluyor deliyor resmen plexy i geniş yüzetlerde epet itici bir görüntü sağlıyor. Ucuna zımpara takmayı başarabilirsen zaten dremel var aynısını yapmış olursun. zımparada çabuk doluyor ve kısa bir sürede işlevini yitiriyor suda yapmak gerekli onun içinde.
Olabilir. Mantıklı geliyor kulağa. Çok uzun bir yazı değil ata yazcam sadece büyük harflerle. Hocam seninkisi bu kırmızılı yunan mitolojisinden olan gibiydi demi?
quote:
Orjinalden alıntı: ata326
sağolun... 2 pleksi dediğim bir tane yazı ama iki farklırenkte yapabilmek için yazının bir kısmı bir pleksiye diğerini de öbür pleksiye yapıp kisini üst üste getirip erman abimin dediği gibi yanlarına led taksam güzel durur diye düşünüyorum. Anakart tablasının arkasındaki panele yapacağım bu yazı işini onun için...
Peki dekupajla paneli kestirsem istediğim şekilde arkasına pleksi takıp ışıklandırsam o nasıl olur?
çeşitli yerlerden delip farklı renkte led taksan_???
Dremelin ucuna en ince matkap ucunu takıp plexiyi yeterli büyüklükteki içi belirli bir seviyede su ile dolu olan bir kaba koydum.Su içerisindeki plexi yazı işleme esnasında ısınmıyor.Plexi işlerken en sinir bozan şey işlenen yerdeki plezinin sürtünme ile ısınıp geri yapışması.Bu durumu su ile çözdüm.Uzuuuuuuunca bir işçilikten sonra aşağıdaki görüntüyü elde etmiştim.
Çok şık olmuş. Yapacağım bende. Erman abimi bekliyorum ondan alacağım büyük ihtimal. İşçiliğini çok beğendim onun...
CNC tezgahında yaptırmaya karar verdim.
Bir de arkadaşlar şimdi geniş açılı ledler çıkmış. Onlardan kullanırsanız bu şekilde ışığın ilk çarptığı yerde bariz bir parlama olmuyor.
Tavsiye ederim...
arkadaşım ben baya kolay yaptım bu elektronik ögrencilerinin kullandıgı plaket delme matkabı ile yaptım ucu 1 mm capında matkap ucu tesadufen kırıldı bende atmadım gel gelelim plexi işlerken işe yaradı ucu kırık oldugu için freze ucuna benzedi işte altta resimleri
Kullandığını aletin ansıl birşey olduğunu anlamadım... Ama güzel olmuş...
Dik işleme tezgahında çok daha temiz, çok daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz aslında.. Pleksiyi sacdan bir küvete koy ve tablaya bağla, nc kodlarını aktar ve frece ucu açan işyerlerinde bulunan 45 derece pahlı yazı çakısından al 5 lira gibi bir fiyatı var. Takım boyunu ve yazı derinliğini ayarladıktan sonrada küveti tezgahın suyuyla doldur ve işlemi başlat.
quote:
Orjinalden alıntı: rachadell
Dremelin ucuna en ince matkap ucunu takıp plexiyi yeterli büyüklükteki içi belirli bir seviyede su ile dolu olan bir kaba koydum.Su içerisindeki plexi yazı işleme esnasında ısınmıyor.Plexi işlerken en sinir bozan şey işlenen yerdeki plezinin sürtünme ile ısınıp geri yapışması.Bu durumu su ile çözdüm.Uzuuuuuuunca bir işçilikten sonra aşağıdaki görüntüyü elde etmiştim.
Bende bircok gravur işleme yaptım ama hic birinde sumu kullanmadım acaba kullandıgın ucdan dolayı bi ısınmamı söz konusu yoksa hızdanmı... Ben işlemelerimi dremel 300 le yapıyorum eger dremel kullanan arkadaslar varsa sizlere benden kücük bir ipucu olsun Gravür işleme yaparken dremelin hız seviyesini düşük tutun(ben genelde 4 seviyede yapıyorum .Seviyeler bendeki modelinde 2 . 4 . 6. 8 . 10 die gidiyo yanılmıyosam :D ) Eger hızı düşük tutarsanız suyla falan ugrasmanıza gerek kalmazz vede cizimi yaparken Dremelin kontrolünü kaybetmezsiniz. Ayrıca cizim yaparken ince hatlı yerleri geniş uclarla gecmeyin onun yerine daha kücük uclar edinin kücük uclarla ince yerleri yaparsanı calışmalarınız daha güzel olacaktır.