Şimdi Ara

Piyano Çalmak İsteyip Çalamıyor musunuz? İçeri> (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
32
Favori
192.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DnzIrmk

    Çocukluğumdan beri klasik piyano çalıyorum, böyle saçma bişe görmedim :) Öncelikle bu yöntemle piyano çalmaya çalışmak yerine, notalarla çalmaya çalışmak çok daha hızlı sonuç verir. Notaları ve zamanları öğrenmenin zor olduğu vurgulanmış defalarca yazıda. Halbuki tam tersi oldukça kolaydır. Bu şekilde uğraşmak yerine, nota okumayı birazcık öğrenip, piyano çalmaya çalışmak çok daha hızlı sonuç vericek, notasyonda bilinmeyen simgeler, durumlar olduğunda o anda öğrenilip, gittikçe teori gelişecektir. Bu konuşmayı bilmeyen birine, "dili" öğretmek yerine, işaret dilini öğretmeye benzemiş. Müziğin dili notalardır.

    Ve gelelim konuda asıl önemli kısıma; bu yöntem veya nota okuma yöntemi, ne olursa olsun, kişinin mekanik gelişimi yoksa nasıl çalacak istediği şeyi? 10 senelik piyano eğitiminde, parmak egzersizleri büyük önem taşır. Bırak Chopin'in su gibi akan zamansız notalarını, çalışmadan sadece tek elde iki tane minor 3ylü legato olarak çalamazsınız. Yada 4-5 nolu parmaklarla (yüzük-serçe) trill yapamazsınız. Yazıda sanki deşifre etmek, nota okumak piyano çalmanın en zor kısmıymış gibi gösterilmiş. öyle olsa piyanonun başına geçmem, yeni eser çalışacağım zaman elimde notalar koltukta ezberlerim, sonra oturur çalarım :)

    Piyanoya yeni başlamış arkadaşlara; Eğer çekiç etkisi olmayan bir klavye aldınız ve biraz geliştiyseniz, daha fazla zaman kaybetmeden mutlaka, çekiç etkisi olan, ağırlıklı, yani kısaca piyano tuşesini taklit eden bir klavye yada digital piyano alın. Tabi amacınız klavye çalmaksa gerek yok piyano tuşesine.

    Eger Chopin'in bahsettigin zamansiz akan notalarina Op.66 (Fantaisie Impromptu) dahilse, gecen sene 2015'in eylül sonu ekim basi gibi piyano calmaya yeni baslamis biri olarak bunu 4 ayda ögrendigimi belirteyim. Parmak egzersizi cok önemli, evet. Lakin yillar alacak bir is de degil. Disiplinli bir sekilde yoldan sasmadan pratik yapildigi takdirde, zamanla kaslarin da gelismesiyle hem hiz, hem de parmak ve kol gücü artacaktir.

    Nota konusunda haklisin, sayet klasik piyano calmak istiyorsa kisi nota ögrenmek elzem. Lakin basladigim ilk zamanlar ilkokuldan kalma müzik bilgimle kagni ritmiyle sol anahtarini okuyabiliyordum. Fa anahtariyla birlikte notalara agirlik vermem ocak subat 2016 arasi. Synthesia ile Beethoven'in Für Elise'sini ve Mozart'in Türk Marsi'ni tamamiyle cikardim. Videoyu yavaslatinca oluyor. Gerisi ezbere bakiyor.

    Bu yöntemle piyano calmaya baslamanin olumlu bir yani, kisinin gercekten o parcayi calip calamayacak teknige kavusmasinin imkani var mi yok mu sorusuna cevap bulma imkanidir. Zira ben, yeni baslanacak bir parca olmamasina ragmen Für Elise'yi cikaramamis olsaydim belki de birakirdim.

    Bu hamallikla ugrasmak istemedigim icin nota okumayi ögrenmeye basladim. Örnegin Chopin'in Op.9 No.2'sinin yarisini Synthesia videosundan, geri kalan yarisini da notalardan cikardim ve ezberledim. Tamamini sirf notalardan ögrendigim ilk parca ise Chopin'in Nocturne No.20'idir.

    Su an Beethoven'in Pathetique'inin ilk kisminin 150'nci taktina kadar tempoda caliyorum. Basladigim günden itibaren bir yili doldurdugumda da bitirmis olmayi umuyorum.

    Ayrica 40 tane program yüklemeye gerek de yok. YT bu videolarla dolu.

    Örnegin Für Elise'yi bu videodan ögrendim.



    Bahsettigim Nocturne'u asagidaki videodan ögrenmekte de öyle büyük bir mesakkat yok.



    Ben bunu okuma bilmeyen birine cümle ezberletmeye benzetiyorum. Isin en mantiklisi, senin de söyledigin gibi nota okumayi ögrenmek.

    Ayrica trill olayini ille de 4-5 ile yapma zorunlulugu yok. Valentina Lisitsa da mesela Liszt'in Hungarian Rhapsody'sini calarken 3-4 ile yapiyor. Yanlis hatirlamiyorsam La Campanella'da da. Is o hiza cikabilmekte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 9 Eylül 2016; 17:30:09 >




  • İlla 10 sene demedim zaten, genel eğitim süresi 10 sene. :) Fantazi imp.tuda yok onlardan. 24. prelude'ü örnek verebilirim. 20.nocturnede de var sonlarda. yanlış hatırlamıyorsam 11-13 nota olarak gidiyordu :) 4-5 trill zaten zorunluluğu yoksa başka parmakla yapılır, ama zorunlu olduğu yerlerde eşit bir şekilde yapılmalıdır. (moonlight 3. bölümde var örnek, tek elle iki ses çalındığı durumlar olan füglerde de çıkar karşına). Bunuda eserde denk geldiği yerlerde yapmaya çalışmak yerine önceden genel çalışma içinde yapmak her zaman avantajlıdır. Birde asıl teknik-mekanik zorluk zaten etudelerde ve orta seviyenin üstündeki eserlerde çıkmaya başlar. Pathetic sonatla hammerklavier arasındaki seviye farkını düşün. Özelilkle hammerklavier fügü. Piano için mekanik çalışma şarttır. Mekanik çalışma sayesinde, her eseri ayrı ayrı, uzun uzun çalışmazsınız. Zaten eserdeki mekanik zorluk gerektiren yerleri, önceden defalarca tekrar ederek çalışmış durumda olursunuz. Bunun içinde hanon, gam, arpej gibi çok temel çalışmalar şarttır ve çok yardımcı olur. (10 senelik eğitimten sonrada sürekli yapılır) Aksi durumda 40 dakikalık bir rachmaninoff piano concertosunu çalamazsınız. ilk 5-10 dakika parmaklar iflas eder, zorlanırsada sakatlanılır. Haa ben kimseye konser vermiycem, dinlene dinlene çalarım derseniz (ki zorlanmaktan iyidir) o da ayrı mevzu. Sonuçta bu işi profesyonel olarak yapmakla, amatör olarak yapmak farklı. Amatör olarak çok daha zevkli tabi :) yinede amatör olarak yapılacaksa bile mekanik çalışmayı ihmal etmeyin. Pathetiğin devamı kabaca aynı şeyin transpoze hali gibi zaten. Yani 150 tahmin ettiğim yerse, ilersi çok daha çabuk gelecektir.




  • Başlık baya eski,
    Acaba burada piyanoya hevesi olduğunu söyleyenler hayallerini gerçekleştirdi mi merak ettim :)
    Ben de yeni piyano derslerine başladım, yaşım 32, bakalım nasıl olacak :)
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.