Şimdi Ara

Pikap Seçmek Için Tavsiye (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
8.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: dusunur71

quote:

Orijinalden alıntı: Creedence Clearwater R.

quote:

Bende bir soru sorsam bende de marants pm 6004 amphi mevcut. Pikap girişi de var tchibo'nun bu modelini alsam acaba uygun olur mu? Amphiye bağlayabilirmiyim. Ya da yulong da8 dac mevcut bir öneriniz olur ise bende almak isterim sanırım kaliteli bir ürün uygun bir fiyat.

tchibonun bu modelini alırsanız pikap girişi hariç bir yere bağlamanız gerekmekte. çünkü pikap içerisinde dahili bir preamfi var bu demek oluyor ki o phono girişinde yapılan işlem pikap içinde yapıldığı için phono'ya takılmıyor...

ama elinizde pm 6004 varsa o paraya taş gibi ikinci el pikap alıp phono'dan dazır dazır dinlersiniz...

Cevabınız için teşekkür ederim. Önerebileceğiniz bir pikap markası ve modeli varsa belirtirmisiniz. Sahibindende satılan epey ikinci el pikap var ancak bu konularda çokda bilgim yok açıkçası.

İstanbul veya izmirdeyseniz satıcı önerebilirim güvenebileceğiniz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bende bir soru sorsam bende de marants pm 6004 amphi mevcut. Pikap girişi de var tchibo'nun bu modelini alsam acaba uygun olur mu? Amphiye bağlayabilirmiyim. Ya da yulong da8 dac mevcut bir öneriniz olur ise bende almak isterim sanırım kaliteli bir ürün uygun bir fiyat.

tchibonun bu modelini alırsanız pikap girişi hariç bir yere bağlamanız gerekmekte. çünkü pikap içerisinde dahili bir preamfi var bu demek oluyor ki o phono girişinde yapılan işlem pikap içinde yapıldığı için phono'ya takılmıyor...

ama elinizde pm 6004 varsa o paraya taş gibi ikinci el pikap alıp phono'dan dazır dazır dinlersiniz...

Cevabınız için teşekkür ederim. Önerebileceğiniz bir pikap markası ve modeli varsa belirtirmisiniz. Sahibindende satılan epey ikinci el pikap var ancak bu konularda çokda bilgim yok açıkçası.

İstanbul veya izmirdeyseniz satıcı önerebilirim güvenebileceğiniz...

Malesef Balıkesir'de oturuyorum. Bu nedenle burada bulabilmem oldukça zor. Ama yazları İzmir'e arada giderim sanırım o zamana bırakmak zorunda kalacağım. İzmirde önerebileceğiniz satıcı olur ise yazında olsa uğramak isterim. Teşekkür ederim ilginiz için.

• Dusunen olursa pioneer plz93 pikap satiyorum. Deck nodeldir mesaj atabilirsiniz

• icb kullanıcısına yanıt
    Ben de 1 hafta önce Ortofon 2M red iğneli Project Debut Carbon Esprit SB pikap aldım. Alttaki linkte görebilirsiniz.
    http://urun.n11.com/pikap/pro-ject-debut-carbon-esprit-dc-2m-black-pikap-resmi-bayisinden-P24314950?cid=604001&gclid=CPSO7cDg0soCFUQcGwodyFAKJw

Ben de Marantz pm6005 stereo amfi de olduğu için pikabı direkt Marantz'a bağladım. Marantz ile gayet memnunum. Fakat deneme amaçlı olarak phono girişi olan Onkyo TX-NR828 AVR'ye bağlayınca ses seviyesi bariz boğuklaştı ve kötüleşti. Muhtemelen Onkyo'nun pikap pre-amplikatörü Marantz'dan çok daha kötü. Sizin Denon AVR'de de benzeri bir durum olabilir. Tabii bunun sebebi sadece phono katlarının farklılığı olmayabilir, sonuçta biri AVR ve diğeri müzik için yapılmış bir stereo amfi.

Bende kullanım kolaylığı olsun diye iki amfi arasında switch olduğundan eşime kolaylık olsun diye pikabı genelde açık Onkyo'ya bağlayayım mı diye düşünüyordum ama ses Onkyo ile o kadar kötü çıktı ki eşim bile bu ne be, sen pikabı Marantz'a bağla pikap işi Onkyo'ya uygun değilmiş, ben switch vs ayarlarım dedi :-)

demem o ki stereo amfi almadan pikap işine girmeyin. Ya da girecekseniz de ayrıca bir pikap preamplikatörü alın ya da en azından birinden denemelik olarak edinmeye çalışın. En azından ekstra pre-amplikatör masrafından kurtulursunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Ben de 1 hafta önce Ortofon 2M red iğneli Project Debut Carbon Esprit SB pikap aldım. Alttaki linkte görebilirsiniz.
    http://urun.n11.com/pikap/pro-ject-debut-carbon-esprit-dc-2m-black-pikap-resmi-bayisinden-P24314950?cid=604001&gclid=CPSO7cDg0soCFUQcGwodyFAKJw

Ben de Marantz pm6005 stereo amfi de olduğu için pikabı direkt Marantz'a bağladım. Marantz ile gayet memnunum. Fakat deneme amaçlı olarak phono girişi olan Onkyo TX-NR828 AVR'ye bağlayınca ses seviyesi bariz boğuklaştı ve kötüleşti. Muhtemelen Onkyo'nun pikap pre-amplikatörü Marantz'dan çok daha kötü. Sizin Denon AVR'de de benzeri bir durum olabilir. Tabii bunun sebebi sadece phono katlarının farklılığı olmayabilir, sonuçta biri AVR ve diğeri müzik için yapılmış bir stereo amfi.

Bende kullanım kolaylığı olsun diye iki amfi arasında switch olduğundan eşime kolaylık olsun diye pikabı genelde açık Onkyo'ya bağlayayım mı diye düşünüyordum ama ses Onkyo ile o kadar kötü çıktı ki eşim bile bu ne be, sen pikabı Marantz'a bağla pikap işi Onkyo'ya uygun değilmiş, ben switch vs ayarlarım dedi :-)

demem o ki stereo amfi almadan pikap işine girmeyin. Ya da girecekseniz de ayrıca bir pikap preamplikatörü alın ya da en azından birinden denemelik olarak edinmeye çalışın. En azından ekstra pre-amplikatör masrafından kurtulursunuz.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim hocam. Sizin yeni cihaz hayırlı olsun. Görüntüsü gayet güzel güle güle kullanın.

AVR ile pikap konusunda aslında ben de aynı şeyi düşünüyorum ama bu pikabın fiyatı aklımı çelmişti. Fakat önce stereo amfi bakmak daha makul geldi. Aklımda yurt dışından Marantz 6005 i almak var. Sizde de Heco varmış. Ben de Victa 702 ile kullanacağım için hazır denk gelmişken sorayım. 6005 ile uyumları nasıl acaba? Elbette net sonucu dinleyerek alırım ama siz memnun musunuz uyumlarından?

Selamlar,

• turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Yeni pikabınız hayırlı olsun. Uzun yıllar ailece zevkle dinlemenizi dilerim.

AVR ile pikap dinlemek konusunda AVR'lere haksızlık yapmamak lazım. Sadece AVR'nin pikap girişi olsa dahi bu giriş kullanılmamalı, harici bir manyetik başlık pre'si kullanılmalı. Esasında bu durum bazı stereo amplifikatörler için de geçerli.

AVR'lerin pikap girişinden neden randıman alınamıyor?
    Üreticiler bu girişleri meraklısından ziyade ortalama tüketici için cihazlarına ekliyor.
    Bunu yaparken ortalama tüketicinin davranış ve eğilimlerini dikkate alıyorlar.
    Nedir ortalama tüketicinin eğilimi? Mesela ortalama tüketici giriş seçimini CD'den pikaba getirdiği zaman aynı volüm seviyesinde bir ses bekliyor. Bunu sağlamak için pikap girişi gereğinden hassas yapılıyor. Bu da yanında pikap girişinin yüksek sinyal seviyelerinde "boğulmasına" neden oluyor. Sizin Onkyo TX-NR828 AVR'nin kullanma kılavuzundaki "PHONO OVERLOAD" seviyesine bakalım:
    http://www.eu.onkyo.com/downloads/2/5/1/1/7/ONKYO_TX-NR828_datasheet_EN.pdf
    Phono Overload 70 mV (MM, 1 kHz, 0.5%)
    olarak belirtilmiş.
    Harici bir pikap manyetik başlık pre-amplifikatörü alacaksam ilk bakacağım özelliklerden biri "Phono Overload" seviyesi olurdu, tabi eğer bu rakam verilmişse...
    70 mV çok sınırda bir rakam... Giriş kolaylıkla doyuma girebilir.
    Bakın iyi bir harici pikap manyetik başlık pre'si üreticisi giriş hassasiyetini 3 kademeye bölmüş ve orta hassasiyette ovar-load marjı 194 mV. (Düşük hassasiyette 330 mV)
    http://www.njc-audio.co.uk/html/phonopreamp.html

AVR pikap manyetik başlık girişlerinde görülen başka bir sorun yine ortalama tüketici eğilimleri ile ilgili.
    Pikap motorundan, hatalı eşleştirilmiş kol ve başlıklardan, ve nihayet hatalı saklanıp yüzeyi dalgalı hale gelmiş plakları çalarken bass hoparlörleri delirtebilecek derecede düşük frekanslı sinyaller oluşabilir. Üreticiler bu nedenden oluşabilecek sorunları aşmak için AVR pikap girişlerine iptal edilemeyen "rumble" filtre koyabiliyor. Bu filtre de yararlı bass'ları da traşlayabiliyor.

Neticede AVR ile pikap dinlenmez diye bir şey yok. Yeter ki eğer varsa, pikap girişlerini kullanmayın, harici bir pre kullanın... :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Kursun_

Yeni pikabınız hayırlı olsun. Uzun yıllar ailece zevkle dinlemenizi dilerim.

AVR ile pikap dinlemek konusunda AVR'lere haksızlık yapmamak lazım. Sadece AVR'nin pikap girişi olsa dahi bu giriş kullanılmamalı, harici bir manyetik başlık pre'si kullanılmalı. Esasında bu durum bazı stereo amplifikatörler için de geçerli.

AVR'lerin pikap girişinden neden randıman alınamıyor?
    Üreticiler bu girişleri meraklısından ziyade ortalama tüketici için cihazlarına ekliyor.
    Bunu yaparken ortalama tüketicinin davranış ve eğilimlerini dikkate alıyorlar.
    Nedir ortalama tüketicinin eğilimi? Mesela ortalama tüketici giriş seçimini CD'den pikaba getirdiği zaman aynı volüm seviyesinde bir ses bekliyor. Bunu sağlamak için pikap girişi gereğinden hassas yapılıyor. Bu da yanında pikap girişinin yüksek sinyal seviyelerinde "boğulmasına" neden oluyor. Sizin Onkyo TX-NR828 AVR'nin kullanma kılavuzundaki "PHONO OVERLOAD" seviyesine bakalım:
    http://www.eu.onkyo.com/downloads/2/5/1/1/7/ONKYO_TX-NR828_datasheet_EN.pdf
    Phono Overload 70 mV (MM, 1 kHz, 0.5%)
    olarak belirtilmiş.
    Harici bir pikap manyetik başlık pre-amplifikatörü alacaksam ilk bakacağım özelliklerden biri "Phono Overload" seviyesi olurdu, tabi eğer bu rakam verilmişse...
    70 mV çok sınırda bir rakam... Giriş kolaylıkla doyuma girebilir.
    Bakın iyi bir harici pikap manyetik başlık pre'si üreticisi giriş hassasiyetini 3 kademeye bölmüş ve orta hassasiyette ovar-load marjı 194 mV. (Düşük hassasiyette 330 mV)
    http://www.njc-audio.co.uk/html/phonopreamp.html

AVR pikap manyetik başlık girişlerinde görülen başka bir sorun yine ortalama tüketici eğilimleri ile ilgili.
    Pikap motorundan, hatalı eşleştirilmiş kol ve başlıklardan, ve nihayet hatalı saklanıp yüzeyi dalgalı hale gelmiş plakları çalarken bass hoparlörleri delirtebilecek derecede düşük frekanslı sinyaller oluşabilir. Üreticiler bu nedenden oluşabilecek sorunları aşmak için AVR pikap girişlerine iptal edilemeyen "rumble" filtre koyabiliyor. Bu filtre de yararlı bass'ları da traşlayabiliyor.

Neticede AVR ile pikap dinlenmez diye bir şey yok. Yeter ki eğer varsa, pikap girişlerini kullanmayın, harici bir pre kullanın... :)

Ben de hep dahili preamfiyi kullanıyordum. Nikkodan technics e gelince harici alsam mı diye düşündüm

• Sayın Kurşun, güzel dilekleriniz çok teşekkürler. Plak dinlemek gerçekten ayrı bir keyifmiş. İnsan dinledikçe farkına varıyor :-)

Aslında AVR'ye Asus Xonar DX ses kartı ile analog stereo bağlantı yaptığımda hiçte fena bir ses elde etmemiştim. Hatta hdmi bağlantıdan daha iyi olduğunu bile söyleyebiirim ama AVR'nin phono girişi beni hayal kırıklığına uğrattı. Ki siz de nedenlerini teknik olarak gayet güzel açıklamışsınız. Ki harici bir phono katı ile deneme yapmak lazım diyerek amatör bir kullanıcı olarak doğru bir yorum yapmışım :-)

Ama kafama takılan bir durum var. Forumdan Onkyo 818 AVR'ye sahip aydınsakaryalı arkadaşın AVR'nin de phono overload 70mV olarak belirtilmiş. Kendisi benimkinde bir boğukluk yok diyor ve, bana telefon ile gönderdiği video da ses gayet güzel geliyor. Tabi o videodan doğru ve net bir yorum yapmak biraz zor ama benim AVR'deki phono bağlantı ile gelen ses bariz çok kötü idi. Acaba benim AVR'de mi bir sıkıntı var. Altta Aydın beyin avr'nin detaylarını görebilirsiniz. Açıkçası bu durum kafamı karıştırdı.
    http://www.eu.onkyo.com/downloads/2/1/7/1/8/ONKYO_TX-NR818_datasheet_EN.pdf

Bu arada Marantz pm6005'in manuelinde phono overload diye bir ibare yok ama input Sensitivity: MM 2.2 mV / 47 kOhm verilmiş. Bu farklı birşey ama ne olduğunu tam bilmiyorum.
    http://www.marantz.co.uk/DocumentMaster/master/Mz_PM6005_Productinfo_PDF_V2_EN_030713.pdf

Kafamda verdiğiniz kaliteli pre-amp linkini okuduktan sonra şöyle bir şey canlandı, doğru mu emin değilim. Yanlışsam düzeltebilir misiniz?

Normalde 2,2mV düzeyinde bir elektriksel akım üreten pikap iğnesi bazı noktalarda anlık 200-300 mV gibi değerlere çıkabiliyor. Bu da phono girişine beklenenden fazla voltaj gelmesi anlamına geliyor. Cihazdaki phono devresi de kaliteli olmadığında bu tarz durumlarda amfiye zarar gelmesin diye bir yüklenme üst sınırı koyuluyor ve böylelikle cihaz korunmuş oluyor. Bendeki Onkyo AVR'deki gibi yük sınırı 70mV gibi düşük bir değer olduğunda ise iğneden gelen sinyal bu sınırı daha sık aşmış oluyor ve alet bu aşırı yükü filtrelerken ses kalitesinin de içine ediyor :-) Doğru anlamış mıyım?

Sayın icb
    Heco'nun bu yeni serileri gördüğüm kadarıyla tiz üniteleri değiştikten sonra biraz daha parlak bir karaktere bürünmüş. Önceki dinlediğim 701 ve 500 modelleri biraz daha az parlaktı gibi hatırlıyorum. Marantz da biraz daha parlak tonlu bir amfi olduğu için ses bir yerden sonra yorucu olabiliyor. Şahsen pc'den müzik dinlerken sesi bir yerden sonra kısma ihtiyacı duyduğum oluyor. Ama plak dinlerken böyle bir durum hissetmedim.

Eğer parlak ses karakterinden hoşlanmayan biri iseniz Marantz yerine farklı markalar bakın derim. Heco'lar Onkyo ve Harman Kardon ile iyi anlaşıyorlar, kendi denemelerimden böyle bir sonuç çıkardım. Misal bendeki Onkyo AVR ile müzik dinlerken ses yorucu olmuyor ama stereo amfiye göre de hep bir şeyler eksik oluyor. Belki bir Onkyo stereo amfi ile daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Düşündüğünüz doğru. Manyetik kartuşlar için verilen çıkış voltajı varsayılan nominal bir değer. Sinyal bunun çok, çok üzerinde pik'ler yapabiliyor. Bu plağın modülasyon seviyesi, müzik türü ve hatta plağın çizik olup olmadığı ile de ilgili... Neticede plağın yüzeyinin dalgalı olması da bizim kulağımızın duyamadığı ama pre'nin tüm şiddeti ile hissettiği sinyallere sebep oluyor.

Ortofon 2 M Red için verilen çıkış voltajı "Output voltage at 1000 Hz, 5cm/sec. - 5,5 mV"http://www.ortofon.com/ortofon-2m-red-p-317-n-1579

Bu konuda bir istatistik yapmadım ama benim gördüğüm kadarı ile MM tipi kartuşların çıkış voltajı genelde 3.5 mV (@1 kHz/5 cm/sec. velocity) oluyor. Sizinkinin biraz norm üzeri çıkış voltajı var. Bu seviye sorunu tetikliyor olabilir. Aydın Beyin Ortofon OM serisi bir kartuş kullandığını biliyorum. Çıkış voltajı biraz daha düşük olabilir. Daha önce belirttiğim gibi AVR'nizin phono overload seviyesi çok sınırda bir yerde...

Basitleştirilmiş kartuş çiziminde görebileceğimiz gibi
     Pikap Seçmek Için Tavsiye
    iğne esnek kauçuk mesnet ile gövdeye bağlı, diğer tarafta iğne ile birlikte titreşen minik bir mıknatıs var.
    Kartuş üreticileri bu düzeneğin asgari atalet momentine sahip olması ve iğnenin tizleri daha iyi takip edebilmesi için mıknatısı mümkün mertebe küçük tutuyorlar. Bu nedenle genellikle kalite arttıkça kartuşun çıkış voltajı da daha düşük oluyor. Bunu derken Ortofon 2M Red'in kalitesine kesinlikle bir şey demiyorum. Anlaşılan Ortofon belki de farklı mıknatıs malzemeleri kullanarak hem küçük mıknatıs hem de yüksek çıkış voltajı elde etmiş olabilir. Ancak AVR'niz, 3.5 mV gibi daha düşük çıkış voltajlı kartuşlara göre tasarlanmış denilebilir.

Phono Overload seviyesinin yüksek olması pikap pre'sinin tasarımı ve besleme devresinin kalitesi, voltajının seviyesi ile ilgili. Lambalı pikap pre'lerinde daha yüksek voltaj kullanıldığından genellikle phono overload seviyesi de oldukça yüksek olabiliyor. Ancak lambalılar sinyal/gürültü oranyndan kaybediyor. Bu arada bazı tanınmış firmalar üst modellerinde lambalı diye çıkardıkları modellere bakıyorsunuz içleri tamamen transistör ve entegre devre sadece çıkışlarına birer lamba koymuş (sadece lambalı diyebilmek için)... :)

Kablolara aşırı bir ilgim yok ama pikaplarda kablo gerçekten önem taşıyor. Pikap kartuş iğneleri insan kulağının duyabileceği tiz üst sınırının ötesinde bir frekansta rezonans yapıyor. Bu rezonansın daha alt, duyulabilir frekanslardaki etkisini hafifletmek için kartuş çıkışı elektriksel olarak kendisine paralel bağlı bir kapasitans görmek istiyor. Bu genellikle 300-400 pikoFarad seviyesinde oluyor.
    Not: Bu değer kartuşunuzun sayfasındahttp://www.ortofon.com/ortofon-2m-red-p-317-n-1579 "Recommended load capacitance - 150-300 pF" olarak belirtilmiş.

Bu kapasitansın yaklaşık 100 pF'sini genellikle pre girişi karşılıyor, kalanını kablonun iç kapasitansının karşılaması bekleniyor.
    Sorun şu ki 1960-70'li yıllarda üretilen kablolar belki bu kapasitansı sağlayabiliyordu... Bugün zaten özel olarak ayrı toprak hatlı özel pikap kabloları üretilmiyor. Kullanılan kablolar bu kapasitansı sağlamayabilir. Normalde kapasitans ara kablolarda istenmeyen bir etkendir. Burada ise tersine bir olgu var. MM kartuşlu pikap kablolarında bir miktar kapasitansa ihtiyacımız var. :)
    Bu durumda üzerinde yükleme kapasitansı seçimi olan harici pikap pre'lerinin kullanılması yararlı olabilir.
    Bu kapasitans yeterli olmadığı durumlarda tizler doğal olmayan bir şekilde artabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 1 Şubat 2016; 13:56:25 >

• Selamlar,

Yaklaşık 1 ay kadar önce indirimlerle birlikte Tchibodan 570 TL ye Lenco pikabı aldım, ilk işim üzerindeki iğneyi değiştirmek oldu (Audio Technica AT95, Ebaydan 100 TL ye aldım) Şimdi de preamfi çıkışındaki interconnect kabloyu değiştireceğim, kendi kablosu oldukça dandik görünüyor gözüme. (Black Rhodium opus-0,5mt bir ucu açık bir ucu rca 100 TL Sigma dan aldım)
    Bu değişikliklerden sonra sanırım 770 TL ye eli yüzü düzgün bir pikap sahibi olmuş olacağım
    İleride gerekirse içerisindeki preamfi devresi de değiştirilebilir ya da devre dışı bırakılabilir ama ben şimdilik memnunum. Kısacası almak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim...

• cronas C kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun. Güle güle kullanın.
    Kartuş değişiminde, yeni kartuşu monte ederken doğru geometriyi sağlamak, ondan en iyi neticeyi almak için bu iş için tasarlanmış bir iletki aparatı (protractor) kullanmanızı öneririm.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim öncelikle.
    Kendi kartuşunun açısına göre yeni kartuşu monte ettim ama önerinizi dikkate alacağım. Hatta bir protractor araştırayım şimdi :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: cronas

Kendi kartuşunun açısına göre yeni kartuşu monte ettim ama önerinizi dikkate alacağım. Hatta bir protractor araştırayım şimdi :)

Eski açıya göre değil de bir plak koyun iğne yivlere paralel olsun...

• Creedence Clearwater R. kullanıcısına yanıt
    Tamamdır akşam eve gidince bir bakayım, çok teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cronas

Protractor olarak şöyle bir alet olabilir:http://www.amazon.com/Turntable-Cartridge-Stylus-Alignment-Protractor/dp/B005KR15HU

Veya alternatif olarak aşağıdaki siteden bir iletki şablonunu yazıcıdan çıkartıp aynı başarı ile kullanabilirsiniz.
    (Not: Siteden bir şey indirebilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Ancak üyelik ücretsiz. Spam göndermek gibi bir adetleri de yok.)
    http://www.vinylengine.com/cartridge-alignment-protractors.shtml

Benim de araştırırken ilk karşıma bu link çıktı :) Öncelikle şablon ile bir şansımı deneyeyim o halde...

teşekkürler.
    Detaylı açıklama için teşekkürler.

Ben bu kadar tekniğe girmeyeyim. Fazlasını öğrendikçe kaşıntı tutuyor :-) Önümüzdeki 2-3 sene pikabım ve Marantz phono girişimle mutlu şekilde yaşamam gerek :-)
  • Merhabalar,

Ben yeni bir pikap meraklısıyım. Evdeki eski plaklarımı kaliteli bir şekilde dinlemek için pikap almak istiyorum fakat bu konuda yeni olduğum için araştırmalarımdan pek bir şey almadım açıkçası. Terimlerden daha doğrusu. Tek amacım pikap ımı alıp plaklarımı dinlemek. Bütçemi 700 tl ye kadar zorlayabilirim. Bu bütçede ve amaçta bana bir pikap önerisinde bulunabilir misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Sayın Kurşun, güzel dilekleriniz çok teşekkürler. Plak dinlemek gerçekten ayrı bir keyifmiş. İnsan dinledikçe farkına varıyor :-)

Aslında AVR'ye Asus Xonar DX ses kartı ile analog stereo bağlantı yaptığımda hiçte fena bir ses elde etmemiştim. Hatta hdmi bağlantıdan daha iyi olduğunu bile söyleyebiirim ama AVR'nin phono girişi beni hayal kırıklığına uğrattı. Ki siz de nedenlerini teknik olarak gayet güzel açıklamışsınız. Ki harici bir phono katı ile deneme yapmak lazım diyerek amatör bir kullanıcı olarak doğru bir yorum yapmışım :-)

Ama kafama takılan bir durum var. Forumdan Onkyo 818 AVR'ye sahip aydınsakaryalı arkadaşın AVR'nin de phono overload 70mV olarak belirtilmiş. Kendisi benimkinde bir boğukluk yok diyor ve, bana telefon ile gönderdiği video da ses gayet güzel geliyor. Tabi o videodan doğru ve net bir yorum yapmak biraz zor ama benim AVR'deki phono bağlantı ile gelen ses bariz çok kötü idi. Acaba benim AVR'de mi bir sıkıntı var. Altta Aydın beyin avr'nin detaylarını görebilirsiniz. Açıkçası bu durum kafamı karıştırdı.
    http://www.eu.onkyo.com/downloads/2/1/7/1/8/ONKYO_TX-NR818_datasheet_EN.pdf

Bu arada Marantz pm6005'in manuelinde phono overload diye bir ibare yok ama input Sensitivity: MM 2.2 mV / 47 kOhm verilmiş. Bu farklı birşey ama ne olduğunu tam bilmiyorum.
    http://www.marantz.co.uk/DocumentMaster/master/Mz_PM6005_Productinfo_PDF_V2_EN_030713.pdf

Kafamda verdiğiniz kaliteli pre-amp linkini okuduktan sonra şöyle bir şey canlandı, doğru mu emin değilim. Yanlışsam düzeltebilir misiniz?

Normalde 2,2mV düzeyinde bir elektriksel akım üreten pikap iğnesi bazı noktalarda anlık 200-300 mV gibi değerlere çıkabiliyor. Bu da phono girişine beklenenden fazla voltaj gelmesi anlamına geliyor. Cihazdaki phono devresi de kaliteli olmadığında bu tarz durumlarda amfiye zarar gelmesin diye bir yüklenme üst sınırı koyuluyor ve böylelikle cihaz korunmuş oluyor. Bendeki Onkyo AVR'deki gibi yük sınırı 70mV gibi düşük bir değer olduğunda ise iğneden gelen sinyal bu sınırı daha sık aşmış oluyor ve alet bu aşırı yükü filtrelerken ses kalitesinin de içine ediyor :-) Doğru anlamış mıyım?

Sayın icb
    Heco'nun bu yeni serileri gördüğüm kadarıyla tiz üniteleri değiştikten sonra biraz daha parlak bir karaktere bürünmüş. Önceki dinlediğim 701 ve 500 modelleri biraz daha az parlaktı gibi hatırlıyorum. Marantz da biraz daha parlak tonlu bir amfi olduğu için ses bir yerden sonra yorucu olabiliyor. Şahsen pc'den müzik dinlerken sesi bir yerden sonra kısma ihtiyacı duyduğum oluyor. Ama plak dinlerken böyle bir durum hissetmedim.

Eğer parlak ses karakterinden hoşlanmayan biri iseniz Marantz yerine farklı markalar bakın derim. Heco'lar Onkyo ve Harman Kardon ile iyi anlaşıyorlar, kendi denemelerimden böyle bir sonuç çıkardım. Misal bendeki Onkyo AVR ile müzik dinlerken ses yorucu olmuyor ama stereo amfiye göre de hep bir şeyler eksik oluyor. Belki bir Onkyo stereo amfi ile daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Turuncu hocam kusuruma bakma lütfen. Benim soruma verdiğiniz cevabı şimdi fark ettim. Yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Marantz konusunda yorumunuz faydalı oldu. Heco ile uyumu, dinlemediğim için hoşuma gider mi bilemiyorum ama sizin yorumunuza göre Harman Kardon yada Onkyo daha doğru seçim olacak. Çünkü sistemi kurarken beklentim yormayan ve soft bir ses tınısı alabilmek. Marantz'ı düşünmemin sebebi yurt dışı fiyatlarının makul olmasıydı. Dahili DAC'da olduğu için genel olarak beğenilen bir model olması ilgimi çekti. Harman Kardon'da HK980 modeli de ilgimi çekiyor fakat onun da üretimi bitmiş ve 2. el fiyatları da yurt dışı 6005'den daha fazla!!!

Onkyo ise hiç aşina olmadığım bir marka ve hangi modeline bakmam gerekir onu bile bilmiyorum. Aslında yurt dışı ile uğraşmayıp çok açılmadan 2. el bir cihaz alsam ve deneyim kazanıp, ona göre tercih yapsam en doğrusu olacak. Ama buradaki fiyatlarla yurt dışına mecbur kalıyoruz.

Marka, model konusunda bilgi sahibi değilim. Heco 702 ile uyumlu olabilecek yurt içi veya yırt dışı bir tavsiyeniz var mıdır? Fiyat olarak 1000-1200 TL civarı düşünüyorum. Fakat biraz daha üzerine çıkarak aradaki farka değecek bir ürün alabilirsin diyen olursa, esneme de olabilir.

Selamlar,

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.