Şimdi Ara

PIC ile USB Klavye Yapılabilir Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Birçok farklı kaynakta bu konuyu araştırmam rağmen hala tatmin edici cevaplar alamadım. Burada da bu konuya yakın konularda oldukça fazla bilgi paylaşımı olmuş ama projeler oldukça çeşitlilik göstermesine rağmen özellikle klavye olarak kullanılmak üzere USB bağlantılı bir klavyenin PIC ile yapılması konusuna değinilmesinin de bu çeşitlilik arasına katılmasının güzel olacağını düşündüm ki bunun üzerinde kafa patlatanlar biraz daha bilgi sahibi olabilsinler.

Benim kendi kafamda cevap bulmayı bekleyen sorular şöyle:

- Bir PIC ile PC arasında USB ile direkt bir iletişim olabilir mi? Olacaksa bu işin ehilleri olayı açıklayarak, örnek kod vs. dökümanlarla yardımcı olabilir mi? Aksi bir durum söz konusu ise PIC'in USB üzerinden PC ile bir klavye gibi iletişebilmesi için ne yapılmalıdır, hangi kodlar, hangi araçlar kullanılmalıdır, bu konularda da yardımcı olacak kişilere çok minnettar kalırım.

- Klavyeler PC'lere USB'nin data portundan HEX kod mu yollar, yoksa olayın iç yüzü böyle değil midir?

Okumaya zaman ayıran/sorularıma cevap yazan arkadaşlara, ilgilerinden ötürü teşekkür ederim.

• USB bir iletişim protokolü kullanır hex falan yok yani. internetten hid diye aratırsan bulabilirsin pic lerde 18Fxxx serisinden itibaren bazı micro denetleyicilerde destek sunulmaktadır her micro denetleyicide usb desteği yoktur.

Klavye yapılırmı sorusunda gelirsek yapılırda gereksiz olur. onca uğraşa değmez tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok bence.
    Yapılmadık projeler üzerinde yoğunlaşmak daha mantıklı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet__01
    USB bir iletişim protokolü kullanır hex falan yok yani. internetten hid diye aratırsan bulabilirsin

Tamam bir de bu konuda biraz araştırma yaparım ;)

quote:

Orijinalden alıntı: ahmet__01
    Klavye yapılırmı sorusunda gelirsek yapılırda gereksiz olur. onca uğraşa değmez tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok bence.
    Yapılmadık projeler üzerinde yoğunlaşmak daha mantıklı.

Ben klavye yapmaktan bahsediyorum evet. Ama aslında düşünüce, PES severler kendi Joyistiklerini, KO vs. gibi MMORPG tarzında oyun oyayan arkadaşlar kendi oyun kitlerini, Warcraft vs. gibi oyunlarda oynayan arkadaşlar kendi kişiselleştirilmiş oyun kısayollarının üzerinde bulunduğu bir tuş takımı vs. gibi şeyler yapabilirler. Bence biraz daha geniş düşünürsek olayı hiç de fena fikir değil gibi duruyor ne dersin? Üstelik en önemlisi bu tür oyun kitlerinin piyasa da ne kadara alındığı ki herkesin gücü pahalı zevklere yetmeyebilir. Elinin altında PC'si, biraz heyecanı, biraz merağı olan bir kişi için bu tarz şeyler pek de zor olmaz aksine kendi yaptığı cihazı kullanırken mutluluk duyar işin sonunda. Hem de daha ucuza... E daha ne olsun, bu konuda daha cazip bir fikir sunulmadığı sürece bence harika ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi necco89 -- 5 Ocak 2012; 10:51:15 >

• HID olayını bir araştırayım dedim ama sevgili ahmet__01, olay inanılmaz bilgi gerektiriyor. Yani bu bilgi bende olsa araştırır, didinir bulurdum bana yarayanı. İşin kötüsü bana yarıyor mu yoksa benim bilmeme gerek yok mu bütün o garip protokolleri ya da kodlamaları ya da Windows'un driver mantığını vs. bunu bilen birilerinden biraz yol göstermesini rica etmek için buraya konuyu açmak durumunda kalmıştım ama olsun git HID araştır biraz da birşeydir :)

http://www.usb.org/developers/devclass_docs/HID1_11.pdf --> Mesela bu benim aradığım şeyi içeriyor mu? Bir göz atabilirsen kısaca memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi necco89 -- 5 Ocak 2012; 11:08:11 >

• 18F serisi dahili USB modülü olan bir PIC ile yapılabilir. ancak bunun için USB veri iletişimini çözmeniz gerekir. Bunu daha basit olarak yapmakta mümkün. Klavye dediğimiz cihaz temelde 9x12 lik bir matrixtir. Bir USB klavyenin içini açıp kontro kartını çıkartıp bu matrisi çözebilirsiniz. Daha sonra bu 9x12'lik matrisi 40 pinli bir PIC ile sürebilirsiniz. İstediğiniz tuş kombinasyonlarını PIC'e yazacağınız programlarlan kolaylıkla sağlarsınız. Böylece USB iel uğraşmadan istediğinizi yapmış olursunuz. Hatta küçük bir program yazıp bootloader ile İstediğiniz kombinasyonu istediğiniz tuşa da atma şansınız olur.

Aşağıdaki linke de bir bakın isterseniz.
    http://arcadecontrols.com/arcade_input.shtml

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 5 Ocak 2012; 13:15:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

18F serisi dahili USB modülü olan bir PIC ile yapılabilir. ancak bunun için USB veri iletişimini çözmeniz gerekir. Bunu daha basit olarak yapmakta mümkün. Klavye dediğimiz cihaz temelde 9x12 lik bir matrixtir. Bir USB klavyenin içini açıp kontro kartını çıkartıp bu matrisi çözebilirsiniz. Daha sonra bu 9x12'lik matrisi 40 pinli bir PIC ile sürebilirsiniz. İstediğiniz tuş kombinasyonlarını PIC'e yazacağınız programlarlan kolaylıkla sağlarsınız. Böylece USB iel uğraşmadan istediğinizi yapmış olursunuz. Hatta küçük bir program yazıp bootloader ile İstediğiniz kombinasyonu istediğiniz tuşa da atma şansınız olur.

Aşağıdaki linke de bir bakın isterseniz.
    http://arcadecontrols.com/arcade_input.shtml

Vallahi çok ama çok teşekkür ederim... İnanılmaz derecede kolay bir fikir sunmuşsun. Harika pratik bir çözüm. O kadar protokol falan kasmaya gerek kalmayacağını gördüm gerçekten.

Elimdeki klavyeyi dediğin gibi açtım, saydam olan çift taraflı matris kağıtlarında istediğim tuşların kombinasyonlarını takip ettim ki göründüğü gibi karışık değil çok basit ve anlaşılır. Daha sonra bir krokodil yardımıyla kontrol kartı üzerinden de doğruladım sonuçları.

Bana kalan tek şey şimdi istediğim PIC pinlerini 1 0 yapacak bir programı yazmak ve sonra bunu klavye kontrol kartına bağlamak

Çok teşekkür ediyorum aeronics

• Pic ile yapılmayacak şey yok !
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.