Şimdi Ara

Penalama tekniğimdeki sorun (Bilen abiler konuya bekleniyor)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ben 2 seneden uzun zamandır gitar çalıyorum. Malesef hiç hocam olmadı ve ciddi anlamda da müzisyen olabilmek istiyordum yani metallica one solo atıyım tamam kafasında değildim,kendi şarkılarımı yapabilmek müziği anlamak bilmek her türünü ve o hırsla hevesle bişeyler yapmaya çalıştım.Tabi hoca olmayınca çok yanlış gelişen bazı çok ayrıntı ama aslında tüm gitar kabiliyetlerini belirleyen seylerde hata yapıyorsun. Pena tutuşu ve pena kalınlığı , penalama yöntemi. Kitap üzerinde pek teorik şeyler anlatılabilecek şeyler değil.

size genel penalamamın değişimini anlatayı: ilk başladığımda çok parmaklarımla kavramadan neredeyse kağıt parçasını üstten iki parmakla tutar gibi tutuyordum ve penayı da oldukça geriden tutuyordum. zaten elim tellerden 2 metre havada sadece parmak hareketleriyle telin yan kısmına hafifçe sürterek yukarı doğru yay hareketleriyle çalıyordum. oldukça rahat va adamı gram yormayan bi tutuştu . ama işin renginin değiştiğini gördükçe 6. telde 0-1-0-1-0 yapmaktan ibaret olmadığını görünce değiştirmeye çalıştım

2. aşamam böyle tellere aşağıdan yukarıya ufak yay hareketleriyle vurmaktan bişey olmayacağını anlayınca tele yatay ileri geri hareketleriyle penanın hareket ekseniyle telin ekseni dik olacak şekilde ve penanın tam yanıyla açılı tutarak değil tellere vurmaya çalıştım. klasik çalış şekli işte teli üstten yatay darbelerle tokatlar gibi . ama penayı geriden ve gevşek tutmaya alışmış ellerimden bunu bekleyince teli penalayamadım bi türlü , tele takılıyordu penam. ama ne takılma bildiğin telin karşı tarafına geçiremiyordum. yay hareketiyle de bi halt olmuyordu en fazla 60 metronomda 4lük çalarsın. bende heralde sorun penada dedim. başka ne türlü çalınabilirdi ki . gittim esnek incecik bir pena aldım. bununla teli tokatlamaya çalışınca ucu esneyip öteki tarafa geçiyordu ama bu esnemenin verdiği geri tepme penanıyı tutmama engel oluyordu . sıkı sıkı yapışmaya başladım penaya. parmaklarımı iyice penanın ucuna kadar getirmeye başladım. abartmıyorum tele vururken işaret parmağım penanın altından tele değiyordu parmağımla beraber peanlıyordum neredeyse teli bide tele üstünden sürttürme yok baya böyle penanın telden kalın bi kısmını telin karşı kısmına geçirene kadar teli zorluyordum . tak tak tak tak diye çalıyordum az tel kopartmadım vururken

3. sonra biraz işin rengini shred kısmını görünce . bu tak tak çalmakla alakası olmadığını anladım bişeylerim yanlıştı. 150-200 metronom gibi rakamlar görünce bi değişime daha gittim.öncelikle ince pena olayım yanlıştı. penayı tele taka taka çalmak hızı ciddi azaltıyordu.biraz forum araştırması sonrası kalın penalarla tele üstünden kaymağını alır gibi sürttürmek gerekiyordu bunu öğrendim. kalın pena alınca pena fazla esnemesin diye elimi tellere değdirecek kadar penayı ucuyla tutma huyum düzeldi nispeten. ve şimdiye kadar hiç gelişmediğini farkettiğim pena hassasiyetim yeni yeni gelişmeye başladı. yine penayı baya elimi kasarak işaret parmağımı başparmağımı iyice geçecek şekilde tutuyordum ki pena elimden düşmesin. ama sonra yumuşak ve yavaş parçalarda yada egzersilerde böyle tutmadığımı gördüm. elimi aşırı kasıyordu ve bildiğin çalamıyordum. tremolo picking yapıyordum ama nota çalmaya gelince hareket alanı sıfıra düşmüş parmaklarım bileğimin mekanik hareketleriyle alt tele üst tele inip çıkamıyordu. biraz daha az kavramaya ve daha az sürtmeye çalıştım tele .ilerlettikçe bu yöntemi neredeyse teli hiç ittirmeden sanki tele üflüyormuş gibi pena vuruşlarım oldu ve rahat rahat sadece bilek hareketleriyle 180 metronomda tremolo picking 4lükler çalabilir hale geldim.notalı parçalarda da çok bi sıkıntı olmuyordu. şimdikine benzer bi penalama tekniğim oldu. en son aşamamda hala penayı kasıntı tuttuğumu düşünüyordum ve biraz daha rahat tutabilmek için işaret parmagımın tırnagına degen penayı işaret parmagımı daha da geriye çekerek sadece et kısmına değdirmeye çalıştım. cidden rahat ve tele üfleyen vuruşlarım oldu ama bu sefer şöyle bi sıkıntım oldu en üst telde tremolo pickingim öldü. o kadar gevşek tutuşta üst tele tam vuramıyordum çünkü alt tellerdeki gibi elimi yaslayabileceğim ve eksende ufacık git geller yapabileceğim bir destek yok .elimin üst yarısı boşta kalıyor . bu sefer muntazam sürtüşler yapamıyorum. bu sefer teli ittiriyorum. hele pm li çalmaya çalışsam telin zaten esnekliği yok oluyor ve o ufacık sürtüşler imkansız oluyor. mecbur penayı adam akıllı sıkmam gerekiyorki yine bi halta yaramıyor . işaret parmağımı eski pozisyonuna getirmem gerekiyor.

şimdi gitar hayatım boyunca yaşadığım değişimi anlattımda kusurabakmayın ama cidden artık bu işin doğrusunu öğrenmek istiyorum. bi bilen abimiz bana uzun uzadıya anlatsın lütfen rica ediyorum deliricem.böyle her durumda farklı davranan bir ele sahip oldum işi bi türlü en baştan doğrusuyla başlamadığım için.

akor basmak istediğimde ritim attığımda penayı baya geriden tutarak ve iyice gevşek bir tuutşla iyice penayı yatırarak üstten sürterek çalmaya başladım hadi şu ilk başlardakine benzer bi tutuş arpejde de aynısı

alt tellerde bi solo atacakken solonun hızına göre ve pickleme hızına ve zorluğuna göre elimin tutuşu gevşiyor veya biraz sıkılaşıyor . ve penayı çok ufak uç bırakarak tutuyorum zaten alışmışım tellere penayı koklatmaya . teller ince elim değmiyor

metallica riff i falan tarzı bol pm li tremolo picking li bilmem neli üst teli parçaladığın şeylerde o kadar ileriden ve gevşek tutamıyorum. biraz pay bırakıyorum yine o eski tak tak tak diye teli parçaladığım tarzımın biraz daha efendi biraz daha muhliscesini yapıyorum. daha bi terbiyeli hali. penayı da baya açılı tutuyorum yan yüzeyi telin yan yüzeyine dik olmuyor baya 30 dereceyi geçkin açılı oluyor.

şimdi her şeyi çalarken penayı farklı tutacak değilim. bi gitarist aynı şarkıda akor da basabilmeli deli rifler de çalabimeli sona aşağılara inip solo da atabilmeli ve tremolo picking de yapabilmeyi sweep de . ya her farklı bişey yapacağımda pena tutuşumu değiştirecek değilim . zaten saçmalık olur. güzel müzik her şeyin karışımıyla olur solo atabildiğin pena tutuşuyla akor basamassan ne çalacaksınki . akor basıp peşine bir iki hızlı lick sonra bitişinde bir iki arpej falan.

biri bana şu işin doğrusunu öğretsin lütfen yalvarıyorum

• Geometri sorusumu anlatıyon kardeş bune
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.