Şimdi Ara

Peltier Hakkında Sorularım Var Acil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
2.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Makine mühendisliği okuyorum ve peltier ile iligili çalışmalar yapıyorum. Yaptığım çalışmada 4 adet peltier aldım. Hoca peltiere farklı voltajlarda güç verip sıcak ve soğuk yüzeyindeki sıcaklıkları ölçmemi istedi. Bunu yaptıktan sonra 4 adet peltieri seri ve paralel bağladıktan sonra nasıl bir değişim olacağını öğrenmemi istedi.

Bu konularda sıkıntım var. Size sorum Peltierleri seri ve paralel bağlayınca yüzeylerindeki sıcaklık nasıl değişir ? Genel olarak bunu cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

• hocam bende peltirere voltaj dusurme ile sicakliklarini merak ediyorum. test yaptiktan sonra konu acarmisiniz ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorunu anlayamadım nasıl değişir derken hangi hareket sonucunda nasıl değişir ? kaç voltluk peltier bunlar hangi tür akım ile çalışıyolar ac mi dc mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: GamTeli

Sorunu anlayamadım nasıl değişir derken hangi hareket sonucunda nasıl değişir ? kaç voltluk peltier bunlar hangi tür akım ile çalışıyolar ac mi dc mi ?

Geçen akım türünü bilmiyorum ama muhtemelen dc akım. Deney şöyle oluyor. Peltiere belirli volt değerleri veriyoruz. 2V 3V 5V gibi. Bu volt değerlerine göre peltierin soğuk ve sıcak kısımları bellirli sıcaklık değerlerine ulaşıyor. Farklı volt değerleri verdiğimizde ve peltierleri birbirine seri ve paralel bağlayınca peltierlerin sıcaklık değerleri nasıl değişir ? Azalır mı artar mı diye soruyorum.
  • Peltierin modelini ve markasını yazıp datasheet' ine bakarsanız kaç voltta kaç amper akımla kaç derece ısı vereceği zaten tablo halinda çıkar, bunun diğer yoluda deneysel olarak ölçmektir..

Örneklerle devam edeyim;

Standart olarak Peltierimiz 12 v 1a yani 12watt güç çeken bir peltier olsun.

4v 1a verdiğimizde (4watt) 30 derece

8v 1a verdiğimizde (8watt) 60 derece

12v1a verdiğimizde (12watt) 100 derecede çalışıyor olsun..

Dikkat ederseniz oran orantı yapıldığında verilen voltaj aralıkları ile dereceler biribirini tutmamaktadır.

Bunun nedeni voltaj zayıfladıkça akımın taşınabilirliğininde düşmesi ve her voltaj azaldığında bunun orantılı değil orantısız biçimde düşük bir şekilde değişim göstermesidir..

Şimdi işlemleri değiştirelim.

12v 300ma verdiğimizde 30 derece

12v 600ma verdiğimizde 60 derece

12v 900ma verdiğimizde ise 90 derece vermiş olsun..

Görüldüğü gibi sabit gerilimde değişik akımlar verildiğinde çıkan ısı sonuçları birbirine orantılı oluşacaktır..

Bu örnekti ama teori böyle işler, voltaj sabit akım değiştiğinde ise orantı kurulmuştur, dikkat ederseniz veri karşısındaki veri ile orantılı olduğu gibi bütün verilerde biribiriyle orantılıdır çünkü uygun voltaj yani 12 voltta standart akım değerleri rahatlıkla peltiere taşınabilir..

(Burda söylediklerim hepsi birer örnektir her zaman briebir gözlem yoluyla test etmek daha faydalı olacaktır değerler tutmayabilir ama elimden geldiğince yerel gerçekliğe yakın örnek veriyorum, ama bahsettiğim oran orantı kesinlikle bu veya buna yakın şekilde ortaya çıkacaktır..)

Şimdi aslında yukardaki örneklerde seri-paralel olayınıda çözmüş olduk diyebilirim, ancak bir kaç ekleme ile açıklık getireyim..

örnek;

Normalde 12v 1 amperde 100 derece ile standart olarak çalışan 3 peltieri seri bağlayalım,

Güç kaynağımız ise 1 peltiere denk gelecek güçte olsun.. (12v1a)

Bu durumda her peltiere düşecek Volt ve Amper (watt) şu şekided sonuçlanacaktır

1. peltier 4v1a(4w) 2.peltier 4v1a(4w) 3.peltier 4v1a(4w)

Toplam 12v 1a (güç kaynağımızın burdaki faktörü akımda değil, voltajda olacaktır, akımın budurumda bir ksııtlaması yoktur, seri bağlantının özelliğinden dolayı akım yükseltilse bile performansa etkisi olmayacaktır burda peltierlerin tam verimnle çalışması için istediği şey gerilimdir buda 3x12v yani 36 v 1 amper değerine takabül eder.)

Isı değerleride gene yukardaki örneğimden yolaca çıkarak şu sonuca ulaşacaktır;

1., 2. ,3. peltierler 33.33(küsür) derece. (30 derece olmaz çünkü toplam gerilim gerekli akımı taşıyabilecek kapasitededir, buda peltierlerin gerçek orantı bazındaki ısı güçünü ortaya çıkartır.) (2. örneğe orantı)

Şimdi paralel bağlantıya göz atalım

3 adet peltieri paralel biçimde bağladık..

Güç kaynağımız gene 12v 1a (12w).

Bu durumda peltierlerin her biri 12v 333.33(küsür)ma ile çalışacaktır.. peki verilecek ısı değeri neye tekabül eder ?

Bütün peltierler 33 derece santigrata dekabül edecektir ( 2. örneğe orantı)

Burda da seri bağlantıda olduğu gibi oran orantı bazında ısı değerleri eşit çıkacaktır. (aslında burda paralel bağlantının verim açısından bir katkısı yoktur, hatta verimsizde olabilecektir. ancak seri bağlantı tarafına bakarsak, tek peltier kullanılarak verilen düşük gerilim, verimsizlik olarak karşımıza çıakrken seri bağlantı yapıp 3 peltieri bağladığımzıda ve yine peltier başına düşen gerilim düşük gerilimde olduğunda dahi bu verimsizlik azda olsa ortadan kalkacaktır..)

Umarım işinize yarar, biraz uzundur muzundur ama ne yapayım tipim bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 16 Mayıs 2014; 22:14:26 >

• quote:

Peltierin modelini ve markasını yazıp datasheet' ine bakarsanız kaç voltta kaç amper akımla kaç derece ısı vereceği zaten tablo halinda çıkar, bunun diğer yoluda deneysel olarak ölçmektir..

Örneklerle devam edeyim;

Dikkat ederseniz oran orantı yapıldığında verilen voltaj aralıkları ile dereceler biribirini tutmamaktadır.

Bunun nedeni voltaj zayıfladıkça akımın taşınabilirliğininde düşmesi ve her voltaj azaldığında bunun orantılı değil orantısız biçimde düşük bir şekilde değişim göstermesidir..

Görüldüğü gibi sabit gerilimde değişik akımlar verildiğinde çıkan ısı sonuçları birbirine orantılı oluşacaktır..

Bu örnekti ama teori böyle işler, voltaj sabit akım değiştiğinde ise orantı kurulmuştur, dikkat ederseniz veri karşısındaki veri ile orantılı olduğu gibi bütün verilerde biribiriyle orantılıdır çünkü uygun voltaj yani 12 voltta standart akım değerleri rahatlıkla peltiere taşınabilir..

(Burda söylediklerim hepsi birer örnektir her zaman briebir gözlem yoluyla test etmek daha faydalı olacaktır değerler tutmayabilir ama elimden geldiğince yerel gerçekliğe yakın örnek veriyorum, ama bahsettiğim oran orantı kesinlikle bu veya buna yakın şekilde ortaya çıkacaktır..)

Şimdi aslında yukardaki örneklerde seri-paralel olayınıda çözmüş olduk diyebilirim, ancak bir kaç ekleme ile açıklık getireyim..

örnek;

Normalde 12v 1 amperde 100 derece ile standart olarak çalışan 3 peltieri seri bağlayalım,

Toplam 12v 1a (güç kaynağımızın burdaki faktörü akımda değil, voltajda olacaktır, akımın budurumda bir ksııtlaması yoktur, seri bağlantının özelliğinden dolayı akım yükseltilse bile performansa etkisi olmayacaktır burda peltierlerin tam verimnle çalışması için istediği şey gerilimdir buda 3x12v yani 36 v 1 amper değerine takabül eder.)

1., 2. ,3. peltierler 33.33(küsür) derece. (30 derece olmaz çünkü toplam gerilim gerekli akımı taşıyabilecek kapasitededir, buda peltierlerin gerçek orantı bazındaki ısı güçünü ortaya çıkartır.) (2. örneğe orantı)

Bu durumda peltierlerin her biri 12v 333.33(küsür)ma ile çalışacaktır.. peki verilecek ısı değeri neye tekabül eder ?

Burda da seri bağlantıda olduğu gibi oran orantı bazında ısı değerleri eşit çıkacaktır. (aslında burda paralel bağlantının verim açısından bir katkısı yoktur, hatta verimsizde olabilecektir. ancak seri bağlantı tarafına bakarsak, tek peltier kullanılarak verilen düşük gerilim, verimsizlik olarak karşımıza çıakrken seri bağlantı yapıp 3 peltieri bağladığımzıda ve yine peltier başına düşen gerilim düşük gerilimde olduğunda dahi bu verimsizlik azda olsa ortadan kalkacaktır..)

Sana tek bir sözüm olacak hocam hayatımı kurtardın! Çok çok teşekkür ederim enfes bilgiler vermişin.

• quote:

Peltierin modelini ve markasını yazıp datasheet' ine bakarsanız kaç voltta kaç amper akımla kaç derece ısı vereceği zaten tablo halinda çıkar, bunun diğer yoluda deneysel olarak ölçmektir..

Örneklerle devam edeyim;

örnek;

bende merak ediyordum hocam sayenizde ogrendim.

hic sıkılmadan bastan sona okudum.

siz hep peltierin bir yuzunun sicakligini solemissiniz.

ben peltiere 4v 1amper versem veya daha az 3v 0.6 amper versem diger tarafin sicakligi ne kadar olur acaba.

benim aslinda yapmak.istedigim peltierin bir yuzunun 5 derece olmasi.

sanirim bir yuzu 5 derece olsa diger yuzude --5 derece oluyor.

islemcimin uzerine 5 derecelik yuzunu koysam --5 lik tarafinida islemci fani ilr kasamin icine yayilmasini saglarim.

sizce bir sorun olur mu

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ...DeAtH... . kullanıcısına yanıt
    Mantık güzel ama şöyle bir durum oluşabilir, tam olarak eşitlik olmayabilir, atıyorum bi tarafı +10 diğer tarafı -9 derece olabilir..

Bunuda ortam sıcaklığına bağlıyorum, 0 derece ortamda evet eşitlik sağlanabilir, ancak 23 derece standart bir ortamda ısı değerleri peltierin ısınan yanı için arttırıcı bir değer olurken, soğuyan taraf için ise azaltıcı bir değer olacaktır :)

(tabi peltiter enerjiyi ısıtma ve soğutma için eşit oranda verimlilikle sunuyorsa bu test başarılı olacaktır, peltierler arasındada farklılık olabilir çünkü..)

En güzel deneme yanılma yolu (en çok kullandığım yöntemdir, 15 dk tecrübe bir ansiklopediye kafa tutabilir ) ve direk gözlemle ile daha net sonuçlara ulaşabiliriz

Hayırlı Akşamlar..

Ekleme; işlemcide kullanmak için peltierlerle ilgili daha önce bir çok araştırma yapmıştım açıkçası ancak büyük bir performans görememiştim (hatta bi soğutucu kullanmıştı 100w peltier çok dalga konusu olmuştu performansta etksiiz kaldığı için ve çektiği enerji için..)

Yani sonuç olarak peltier uzun vadede bir soğutma için uygun, ki hatta ısıtma olarak kesinlikle kullanılmaz diyebilirim (rezistansla daha fazla verim var) soğutma kısmındada dediğim gibi uzun vadede çalışarak az bir verim alınır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 16 Mayıs 2014; 23:50:12 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.