Şimdi Ara

pardus e vürüs programı yükleme buyrun (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • quote:

Orjinalden alıntı: 2smoke

Neyse, konuyu daha fazla germeyelim. Adam bulduğu bişeyi paylaşmış işte, isteyen kullanır isteyen kullanmaz, herkez gibi onunda burda istediği msj ı açma hakkı var.

Sonra olayın ikide bir window/linux muhabbetine dönmesine sinir oluyorum, windows başlığına giriyorum bitane linux la alakalı bişey yok, herkez windows sorunları, yazılımları, program tanıtımları ile ilgilenirken, linux başlığının yarıdan fazlası windows la kırkışmakla geçmiş, ne bi adam gibi program tanıtımı var, nede başka bişey...

Buyrun buda başka bir alıntı...
    ----------------------------------------------------------
    En çok bilinen Linux solucanı Slapper 3 yaşına girdi.2002'de patlama yapan Slapper'ın yıldönümü Linux'ta virüs olayını tekrar düşündürmeye başladı.
    Slapper'dan öncede Linux için virüsler yazılmıştı.İlk olarak 1997'de çıkan Bliss,Linux'tada virüs tehditi olabileceğini gösterdi.Bliss bu furyanın kapısını açtı ve daha değişik malware çeşitleri onu izledi.
    Çoğu Linux virüsleri ELF (Executable and Linkable Format) dosyalarını etkiler(en çok kullanılan linux dosyaları).Fakat bu tek yöntem değil,bazı virüsler Unix Shell(kabuk) scriptlerini kullanır.Nedeni bunun en güçlü ve yazılması en kolay yöntem olması ayrıca birçok linux dağıtımıda bunu destekliyor.Mesela The Ramen solucanı bilinenen sistem exploitlerini kullanarak bir linux serverında yönetici yetkisine ulaşır.Bundan sonra shell scriptleri ve ELF binarylerini kullanarak diğer serverlara yayılır.
    Linux için bu tehditlerin gelişimi çok yavaş oluyor.Fakat bu gelişim sürecinde yapılanlar gerçekten çok kompleks yapılar oluyor ve büyük belalar yaratabiliyor.Mesela Multi.Etapux çok biçimli bir virüs windows 32 dosyalarını etkilediği gibi Linux ELF dosyalarınada etki edebiliyor.Gene aynı şekilde Slapper solucanını ele alırsak;Open SSL kütüphanelerini kullanarak Apache serverlarını etkiliyebiliyor.Bunun gibi yazılan hemen hemen tüm virüsler gerçekten çok etkili olabiliyor.
    Linux virüs yazarları içinde bunları yazmak çok kolay değil.Mesela ELF binarylerini modifiye etmek için yönetici haklarına sahip olmaları gerekir.Ayrıca linux dağıtımları arasında bazı sistem farklılıkları olduğu için tek bir virüsle tüm dağıtımlarda etkili olmak mümkün değil.Fakat bununda üstesinden gelebildiler.Virüs yazılırken bağımlı olduğu sistem dosya sayısını azaltmaları virüsleri daha etkili ve yaygın olmasını sağladı.Mesela Slapper kendini tanımlanmayan bir kaynak dosyası olarak upload ediyor.Daha sonra kendini ELF binarysine yazdırıp linux'u kendi istediği şekle dönüştürüyor.
    Yani windows için yazılan virüsler kadar linux'tada etkili virüsler yazılabilinir.Fakat neden çok fazla kötü niyetli linux virüsü yok ?Bunun cevabı tabiki windows hakimiyeti.Virüs yazarları yaptıklarını dünyaya yaymak için en yaygın olan işletim sistemini kullanmak zorundalar.Linux şuan için böyle bir yaygınlığa sahip değil.Şuanda linux tüm dünyada gelişmekte.Gelişen güçlü dağıtımlar (redhat,suse gibi) linux yaygınlığını dahada arttırıyor.Buda doğal olarak linux virüslerindede artmaya yol açıyor.Şuanda bilinen 712 tane linux'ı etkileyen malware bulunmakta.Bu sayının artması tamamen linux'ın popüleritesine bağlı.

-------------------------------------------------------------------

Neyse ne, ben OS X imle gayet mutluyum..

Herkeze virüssüz günler dilerim..

size OS X'inizle mutluluklar dilerim bende debian'ım la çok mutluyum...

• 1 satır şey yazmak için mi bu kadar alıntı yapıyorsun ?, Bravo...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 31 Mart 2008; 22:11:00 >
  • quote:

Sonra olayın ikide bir window/linux muhabbetine dönmesine sinir oluyorum, windows başlığına giriyorum bitane linux la alakalı bişey yok, herkez windows sorunları, yazılımları, program tanıtımları ile ilgilenirken, linux başlığının yarıdan fazlası windows la kırkışmakla geçmiş, ne bi adam gibi program tanıtımı var, nede başka bişey...

her konuyu windows linux tartışmasına çevirip sonrada bunları yazman ilginç. o grafiğe göre linux kimsenin kullanmadığı silik bir işletim sistemi, peki ama o zaman bu düşmanlık, sürekli linux konularına girip linuxu kötülemek neden?
  • quote:

Virüs yazılırken bağımlı olduğu sistem dosya sayısını azaltmaları virüsleri daha etkili ve yaygın olmasını sağladı.Mesela Slapper kendini tanımlanmayan bir kaynak dosyası olarak upload ediyor.Daha sonra kendini ELF binarysine yazdırıp linux'u kendi istediği şekle dönüştürüyor.
    Yani windows için yazılan virüsler kadar linux'tada etkili virüsler yazılabilinir.Fakat neden çok fazla kötü niyetli linux virüsü yok ?Bunun cevabı tabiki windows hakimiyeti.Virüs yazarları yaptıklarını dünyaya yaymak için en yaygın olan işletim sistemini kullanmak zorundalar.Linux şuan için böyle bir yaygınlığa sahip değil.Şuanda linux tüm dünyada gelişmekte.Gelişen güçlü dağıtımlar (redhat,suse gibi) linux yaygınlığını dahada arttırıyor.Buda doğal olarak linux virüslerindede artmaya yol açıyor.Şuanda bilinen 712 tane linux'ı etkileyen malware bulunmakta.Bu sayının artması tamamen linux'ın popüleritesine bağlı.

-------------------------------------------------------------------

Neyse ne, ben OS X imle gayet mutluyum..

Herkeze virüssüz günler dilerim..

Aynı argümanlar daha ciddi bir şekilde OS X için de geçerli.

• Ben linux u kötülemiyorum, zaten kendimde windows kullanmıyorum, OSX de temel itibarı ile linux a benzer, burdaki sorun veya benim sorunum, şu linux un sanki ilahlar tarafından yapılıp hiç bizaman bişey olmayacağı ondan hariç ne varsada yerin dibine sokulması ile ilgili muhabbetler.

Sonra önce biraz yazılanı anlayarak okuyun, hiç objektif yaklaşmıyorsunuz olaya, adam bi konu açmış demekki virüs varki antivirüsü de var, örnek açıklamalar yazdım alıntı yaparak yabancı editorlerden, yazılımcılardan, hala yok öle değil böle diyosunuz, İşte sinir olduğum nokta bu. O grafiği de windows daha iyi diye vermedim, sadece pazar payı ve virüs ilişkisi olarak verdim.Ama tabi gene siz anlamak istediğiniz gibi anladınız.

Bir diğer mevzuda windows kullanmadığıma göre tabiki bu konu altında yorum yapacam, ayrıca size de sorucak değilim nerde ne konuya cevap vereceğimi.

Biri çıkar forumu sahiplenir, forumu şişirmekten bahseder, öbürü cıkar 1 satır yazıya 50 satır alıntı yapar, forum şişmez ama ozaman, diğerleride gözleri kapalı linux hakkındaki gerçekleri asla görmezler. Nekadar eleştiriye kapalısınız hiç anlayamadım. Olayı da windows/linux a getiren siz siniz ben değil.

Konumuz sadece virüsler ve linux tu halbuki.Bu alıntıları yaptımki belki birinin işine yarar diye ama, siz öğreneceğiniz öğrenmişiniz zaten, kusura bakmayın.

• quote:

Orjinalden alıntı: Challenger
    Aynı argümanlar daha ciddi bir şekilde OS X için de geçerli.

Ben olmadığını söylemedimki, sonucta pazar payı büyüdükçe hedefi değişecek virüsçülerin demek istiyorum ama anlayana..
  • quote:

Burda windows kullanmamama ramen, biyerde okuduğum bir yazıyı alıntı yapmadan edemeyeceğim, özellikle Linux a çok güvenen arkadaşlarımız okusunlar...Gerçi onlar daha iyi biliyodur herzaman ki gibi..

------------------------------------------------------------------------------------------
    LINUX GERÇEKTEN WINDOWS'TAN DAHA MI GUVENLI ?

bu yazıyı koyana kadar ortada bir windows linux tartışması yoktuki!!

Ayrıca ben windows kullanıcısıyım. profesyonel olarak kullandığım programlar windowsta ve linux karşılıkları yok. iş dışındaysa oyun oynarım onuda linuxta oynayamam. ama oyun oynadığım server linux üzerinde kurulu bir oyun sunucusudur. yani linuxu server orlarak kullanıyorum. desktop olarak günde 1 saat anca kullanırım.

sonuç olarak demek istediğim windowsta, linuxta yeterince profesyonel sistemler. hangisinin kullanılacağı ihtiyaçlara ve tercihlere göre belirlenir. Ama burada her seferinde linuxa haksızlık ediliyor o yüzden tepki göstermem doğaldır.

• quote:

Burda windows kullanmamama ramen, biyerde okuduğum bir yazıyı alıntı yapmadan edemeyeceğim, özellikle Linux a çok güvenen arkadaşlarımız okusunlar...Gerçi onlar daha iyi biliyodur herzaman ki gibi..

------------------------------------------------------------------------------------------
    LINUX GERÇEKTEN WINDOWS'TAN DAHA MI GUVENLI ?

Bu girişten anlaşılıyor ki, siz en başta bu yazıyı kışkırtmak, yani forumda şu an itibariyle bir linux-windows tartışması olmadığı halde başlatmak maksatlı yazmışsınız.

quote:

Sonra olayın ikide bir window/linux muhabbetine dönmesine sinir oluyorum

Kendi başlattığınız şeye niye sinir oluyorsunuz?

quote:

Ben linux u kötülemiyorum, zaten kendimde windows kullanmıyorum, OSX de temel itibarı ile linux a benzer, burdaki sorun veya benim sorunum, şu linux un sanki ilahlar tarafından yapılıp hiç bizaman bişey olmayacağı ondan hariç ne varsada yerin dibine sokulması ile ilgili muhabbetler.

Kimse linux sütten çıkmış ak kaymaktır demedi. Linux unda eksikleri ve kusurları olduğu konusunda herhalde bu forumda takılan ve linux kullanan herkes hemfikirdir. Fakat öyle zannediyorum ki bu forumdakiler linux a windows tan daha fazla güvenirler. Bunu da gerekçeleri ile beraber kendi aralarında veya kendilerine sorulduğunda dile getirirler.

Yoksa ben bu forumda takılan herhangi bir kimsenin, windows forumuna girip linux un kusursuz olduğunu iddia ettiğini ve bunu herkese kabul ettirmeye çalıştığını görmedim.

• Ya arkadaşlar sizde bir problem olduğu açık, hem diyosunuz ki bu yazı olana kadar ve sen yazana kadar bişey yoktu diye, kendi yazdığınız yok linux a virüs girmez AV ye ne gerek var, ne buralarda başlık açıyosun gereksiz gereksiz, diye sarfettiğiniz lafları hemencik yiyiveriyosunuz, bikere o yazı benim bile değil, ve hiç bir yazımda kışkırtma yok, sadece sizin kale zannettiğiniz linux hakkında hiç te öle olmadığını gösteren bir iki yazı ekledim, hepiniz köpürdü hemen..Kaldıki zaten kendimin de windows kullanmadığını aksine linux tabanıyla nerdeyse aynı olan OSX i kullandığımı, dolayısı ile bu alıntı yapılan virüslerle ilgili yazı kapsamlarına kendimide soktuğumu göremediniz bile.

Ne kadar güzel gruplanmışınız, biri bişey dedimi grup haline saldırıya geçiyosunuz. Dünyada bir tek bize özgü bu muhabbette. Size verilen bişeyden yararlanmak yerine illa karşı cıkacaksınızki tartışma olsun. Kendi yandaşlarınız, windows/linux diye alaycı başlıklar acarken, veya işletim sistemleri hava yolu olsaydı gibi gereksiz işlerle uğrasırken hiç bişeye sesiniz çıkmaz, forum şişmez, aksine okuduktan sonra vay linux vay diye bide sevinirsiniz kıs kıs...

Bir işe yaramak istiyosanız, linux da çalışan programlar nedir, ne işe yararlar, linuxta kullanılan ticari bir yazılım varmı, profesyonel video kesme veya editleme için ne kullanılır, evimizde otururken kullandığımız makineyi nasıl web server yaparız veya ftp server, gibi başlıklar açında insanlar yararlansın. Aksine siz açana neden açtın diyosunuz, yok forumu varmış oraya bakacakmışık, sanki burası forum değil, sanki bu kadar reklam alan DH, açtığımız bir başlığın google da bulunmasından cok rahatsız..

Bunca satır yazıda benim kendime ait veya yazarların, linux kötüdür kullanmayın, windows kullanın diye bir kelimem/kelimesi varda siz bu sonucları çıkardınızsa boynum kıldan ince olsun buyrun.

• konuya bak nerden nereye geldi önce yardım etmek için ben konu açtım sonra bana saldırı oldu sonra benim yanımda olanlar çıktı yaptıklarımdan faydalandıklarını anlatılar sonra linux windows kavgasına döndü ŞU NU BİLİNKİ BU BENİM KENDİ YORUMUM BUDA SON NOKTA OLSUN LİNUX OYUN OYNATMA HARİCİNDE HERŞEYİYLE WİNDOWSTAN ÜSTÜN TEK DERDİ OYUNLARIN AÇILAMAMASI VE WİNDOWSTAKİ ÖRENEĞİN PHOTSOP KARŞININDA DAHA KALİTELİ PROGRAMLARIN OLMASI AMA İLK DEFA KULLANICAMIZ İÇİN ALIŞMANIN ÇOK ZOR OLMASI BUKADAR
  • ya açıkçası burada bir yanlışlık var kullanıcı ile virüs sayısı orantılanmış ancak virüslerin hedefleri genelde son kullanıcı değildir. bunlar server ve bunlara bağlı banko, borsa v.s. yerleri göçertme işi bu tekno orgazmın doruklarını teşkil ediyor. server piyasası için bakıldığında başabaş bir tablo çıkmakta bu mantıkta linuxa saldırıların da en az windows kadar fazla olması gerektiği sonucu çıkar.

güvenlik ise biraz farklı bir kavram benim başıma gelen bir olay ben linux server kurmuştum ama şirketten ayrılıp askere gittim filan 1 yıl kadar linuxa dokunmadım 2.6 kernelin başlarında bir kernel vardı yanılmıyorsam neticede bir saldırı ile adam şifreleri elegeçirmiş kendi kullanıcı yetkilerini oluşturup sisteme dalmış .

bundan 2 ayrı sonuç çıkarılabilir.
    1 linux güvensiz.
    2 ben beceriksizim.
    açıkçası ben 2. seçeneği düşünüyorum 21. portu öylece açıp sınırsız saat kullanım imkanı sunulmuş bir deneme bilgisayarı haline getiriyor bu bilgisayarı adam programlarla saldırıp sürekli şifreleri kırmış. ben 21. port yerine farklı bir port açsam bu durum belki yaşanmayacaktı. kerneli güncel tutsam daha farklı olacaktı.

yani tabiki açıklar oluyor ama güncellemelerde hemen hergün çıkıyor. güvenlik birazda bizim insiyatifimizde. ama güvenlik açığı = virüs demek değil. bahsettiğimiz server olarak kullanılmayan bir linux ile windowsu kıyaslayınca ortaya çıkıyor gerisi aldatmacadan ibaret.

linuxla ilgili virüs diye söylenen yazılımlar malware dir yani bunu kullanıcının bir şekilde kendisinin kurması gerekiyor yani siz gibip virüsü paşa paşa kuracaksınız ondan sonra sisteminize bulaşacak. ancak pardus, debian suse gibi dağıtımlara insanlar genelde depo dışından bir yazılıp indirip kurmadığından bu virüsler tehtid özelliğini taşımaktan çok uzakta....

• Vallahi tebrik ediyorum arkadaşım seni, bu yorumundan dolayı, ancak bir konu bukadar anlaşılıp böle bir yorum yapılabilirdi..

NOT:Yanlış anlasılmasın, gerçekten yazdığımı demek istedim, hani öle ters bi sonuç cıkmasın..
  • Linux kullanan arkadaşları kızdırmadan şöle bir soru sorsam;

Şimdi demişsinizki kernel i update yapsaydım, bunun gibi bir çok yazı var, işte bişey olsa bile sürekli güncelleme çıktığı için sürekli korunuruz gibi.

Peki bu durumda, windows a da bisürü güncelleme çıkıyor, ayrı kurduğumuz virüs programları (mesela ben windows ta Avira, yada Avast kullanıyorum) da hergün kendini update yapıyor ve 2 senedir XP yuklu makineme format atmadan, nettede girmediğim yer kalmadan kullanabiliyorum.. Yani şunu anlıyorum ozaman, linux için bişey cıksa ve güncelleme yapılmasa linux da yara alabilir.

Kısaca şöle denemezmi ozaman, güncelse hepsi güvenlidir ?
  • quote:

Linux kullanan arkadaşları kızdırmadan şöle bir soru sorsam;

Şimdi demişsinizki kernel i update yapsaydım, bunun gibi bir çok yazı var, işte bişey olsa bile sürekli güncelleme çıktığı için sürekli korunuruz gibi.

Peki bu durumda, windows a da bisürü güncelleme çıkıyor, ayrı kurduğumuz virüs programları (mesela ben windows ta Avira, yada Avast kullanıyorum) da hergün kendini update yapıyor ve 2 senedir XP yuklu makineme format atmadan, nettede girmediğim yer kalmadan kullanabiliyorum.. Yani şunu anlıyorum ozaman, linux için bişey cıksa ve güncelleme yapılmasa linux da yara alabilir.

Evet kısaca böyle denebilir.Ama Linux ile Windows arasındaki güncelleme farkı çok fazla.Linux için güncelleme hata fark dildikten saatler sonra yamalarla düzeltilebilirken Windows'ta bu süre haftalar alabiliyor.Bu açıdan Linux biraz daha avantajlı sayılır.

• aslında güncelse hepsi güvenlidir demek biraz eksik olur...
    linux'un asıl güvenilirliği unix mimarisinden kaynaklanıyor bir linux sisteminde en az iki kullanıcı bulunur bunlardan biri root yani yetkili kullanıcı diğeri ise normal kullanıcıdır... malum windowsta ise bilen bilmeyen herkez yetkili kullanıcı olarak kullanıyor bilgisayarını zaten windowsun asıl sorunuda bu...
    linux'a kötü kod bulaşabilmesi için kullanıcının bu kötü kodu home dizinine kaydetmesi ve bu koda çalıştırma izni vermesi gerekiyorki ancak bunu bir salak yapar, diyelimki bir kullanıcı bunu yaptı... bunun sonucu olarak sadece kullanıcının yetkili olduğu home bölümü zarar görür... kötü kodumuz hala sistemin tümünü etkileyemez...
    sistemin tümünü etkileyebilmesi için root yetkileriyle bu kötü kodu çalıştırmalıdırki zaten böyle bir şey yapan kişide bilgisayarının çökmesini haketmiştir...

• quote:

sen avastı güncel tuttuğunda dahaçok virüs tanımasına imkan veriyorsun, linux içinse güncellemeler kernelde bulunacak açıkları kapatmak yapılıyor, bunu şu şekilde düşün

windowsun kaynakları kapalı bu yüzden de windowsu haclayacak kişiler kendileri deneme yanılma yolu ile açık arıyorlar diyelimki bir hacker bir güvenlik açığı tespit etti bu yönetmle gitti bir bankadaki kayıtlara ulaştı yada bir kişinin kredi kartı bilgilerini yada banka hesabı bilgilerini ele geçirdi bu durum belki haftalarca belki de aylarca sürebilir. Bir başkası tarafından bu açığın bulunup microsofta bildirmesi gerekiyor bunun üzerine windows 1 hafta dan bir kaç aya kadar olan sürelerde yamayı piyasaya sürüyor.

linuxda ise kodlar açık yeni yayımlanan bir kernelde hata arayan hatrı sayılacak bir kitle var bu kişiler arasında kötü niyetli olanla da var iyi niyetli de ve bunların açığı tespit etmeleri hemen hemen aynı sürelerde oluyor ve kernele anında patch çıkveriyor. .. yani güncellik 2 sistemde de önemli ama windowsta güncelleme çıkana kadar atı alan üsküdarı geçmiş olabiliyor..

• Mesajlar alınmıştır, lakin dikkat ederseniz, linux a hep bir kernel güncellemesi ile iş çözülürken, windows un sorunları genelde ek bileşenlerde oluyor, yani dediğin gibi kredi kartı vs. gibi bişey için kim windows un kernel32, system32, user32.dll gibi çekirdeklerine yönelik bir saldırı yapıyorki, gelen vürüs ve saldırı genelde IE, medya player, veya outlook, vs.vs. gibi bileşenlerin açıklarından gelmiyormu.

Mesela bir örnek vermek gerekirse ki, %100 dogurdur bu, firefox veya opera kullananlar IE kullananlara göre daha fazla korunurlar, e bence gene burdan bir nevi IE nin pazar payı cıkıyor diğer tarayıcılara göre, yani ney en geniş kitlye hitap ediyosa ona yönelik saldırı daha fazla oluyor bence.Bu IE nin iyi olmasından veya kötü olmasından değil, sadece sesimizi nasıl en cok duyurabiliriz olayı.. Yani nasılki bir sitemiz olsa hemen google a kayıt ettirmeye çalışırız da gidip, yahoo veya altavista yla ugrasmayız, sebep daha geniş kitleye ulaşmaktır değilmi..

Sonra şuda var demişsinizki ben virüs yazssam buyuk yerlere saldırırım veya da server bazında linux ta windows kadar çok, neden olmuyor. Ben virüs yazsam, son kullanıcıya yazardım, çünkü win server da, linux server da ama çok gelişmiş firewall ama kendi özel yapıları itibarı ile dehşet bi şekilde korunuyolardır. Piyasada milyarı geçmiş korunmasız ev kullanıcısı varken neden kastırayımki kendimi. Yani smoke virüsü dünyada 50 milyon kullanıcıyı etkiledi daha etiket olur ve verdiği zararda daha fazla olur kanısındayım..

Umarım kızmadan değerlendirirsiniz.

• firefox ve operanın güvenli olmalırın sebebi ienin desteleyip te diğerlerinin desteklemdikleri protokollerden kaynaklanıyor bunun hakkında bir yazı okumuştum en güvenli operaymış oda firefoxun destekleyipde operanın desteklemediği uygulamalar yüzünden :D mesela bir bankanın sitesine giriyorsunuz ie dışında hiç bir browserde sağlık çalışmıyor bu microsoftun kendi dot net ile alakalı desteğinden kaynaklanıyor ama bu destek ile bilgisayarına başka şeyler de bulaşabiliyor ( banka sitesinde değil ) .

son kullanıcıya windows üzerinden virüs bulaşma olayı da aynı şekilde aslında autorun ile çalışan virüsler var bu şekilde flashdiskten flash diske dolaşıyor bunlar bittorent.exe gibi bu özellik linuxda yok bu yüzden de o şekilde virüs olması da mümkün değil ha birileri sisteme eklerse büyük bir açık oluşmuş olur. amaç iyi niyetli cd yada disk takılsın o diskteki program uğraşmadan çalışsın ama bu virüs olursa iş değişiyor :(

burada son kullanıcıya basitlik olsun die yapılmış güzellikler virüs tehtidi olarak bize geri geliyor sonucuna varabiliriz. o yüzden daha zor işletim sistemi de daha güvenli işletim sistemi anlamını otomatik olarak taşımaya başlıyor.

burda sorulacak 2 soru var
    1. işletim sistemi kullanıcıya herşeyi vermeli, mouse bile kullanmasına gerek bıraktırmayacak kadar kolaylaştırılsın mı ?
    2. İŞletim sisteminin bu basitlik yüzünden aldığı hasarların kullanıcıya yansıyıp işlerinde kayba neden olmaması için daha mı zor olmalı ..

buda karşımıza 2 kutup çıkarmış durumunda
    1 windows basit ama güvensiz.
    2 linux zor ama güvenli.

bu tespiti bir yana koyup olaya birde şu açıdan bakalım...

eskiden insanlar visual basic kullanmadan önce 1 kaç k lık virüsler vardı ve normal kullandığınız yazılımlara gerçek bir virüsün dnasını eklemesi gibi programlara kendini ekleyere iş yapıyorlardı. bu gün virüs dediğimiz yazılımlar ya keygenlere ya autorun yüzünden flash disklere ya email le bunu oku boyun 2 cm uzasın tipinde exe dosyaları ile genelde kullanıcın dikkatsizliği yada bilinçsizliği yüzünden geniş hareket alanı bulabiliyor. burda suçlu işletim sisteminden çok kullanıcılar aslında.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.