Şimdi Ara

PanSlavizm'deki Pan'ın anlamı hakkında..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Az çok tarih görenler bilirler Panslavizmin ne olduğunu.. Anlam olarak ''slavları bir çatı altında toplamak'' tır.. Fakat işin biraz daha içine girdiğimizde Panslavizmin yanında;

Pantürkizm,

Panislamizm.. Gibi değişik türde ve bir o kadar da iğrenç amaçlı kelimeler görürüz ve hepsinin başındada Pan kelimesi vardır.. Peki nedir bu Pan'ın tam olarak anlamı? Bugün tarih öğretmenimiz Panslavizm den uzun süre bahsetti ancak kendisine Pan'ın ne anlama geldiğini sorduğumda bana belki ''çatı'' anlamına geliyordur gibi garip bir cevap verdi.Ve sonunda fikir yürütemeyince araştırmamızı istedi ve ilk bulana 100 vereceğini söyledi.. (Benim merak tabi 2 kat arttı.)

Eve gelip araştırdığımda ise Panın mitolojide kır ve çoban tanrısının olduğunu öğrendim ancak bununda Panslavizmle ve ya Pantürkizmle alakası olduğunu sanmıyorum ancak yinede metni ekliyeyim.

''Pan Yunan mitolojisinde kır ın ve çoban ların tanrısı. Yarı keçi yarı insan halinde tasvir edilir. Kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğü buradan türemiştir.Tanrı Pan,efsanesi ve kişiliği hakkında Behcet Necatigil'in "100 Soruda Mitologya "daki anlatımını aşağıya alıyoruz:

"Dağlık Arkadia'da küçükbaş hayvanların,çobanların tanrısı. Keçi ayaklı Pan, Hermes'in oğludur. Tanrıların,çokluk,insan kılığında değilde hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda Pan da keçi kafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakal alıkonarak,yüzü insan yüzü oldu."

Arkadaşlar aramızda bu Panın ne olduğunu bilen veya tahmin yürütebilen var mı? Yardımlarını için şimdiden teşekkürler.

• Yapay Zekanın Yanıtı

PanSlavizm'de "Pan"ın Anlamı

PanSlavizm'de "Pan", "tüm" veya "herkes" anlamına gelen eski Yunanca bir ön ektir. PanSlavizm hareketi, tüm Slav halklarını tek bir bayrak altında birleştirmeyi amaçlar.

Pan Eki Nedir?

"Pan" ön eki, bir şeyin bütününe veya tümüne atıfta bulunmak için kullanılan bir ön ektir. Örneğin, "panteizm", tüm varlığın tanrısal olduğuna inanan bir inanç sistemidir.

Pan Ne Demek Tarih?

Tarih boyunca, "pan" ön eki çeşitli bağlamlarda kullanılmıştır. Antik Yunanistan'da "pan", evrenin tümüne atıfta bulunmak için kullanılıyordu. Roma İmparatorluğu'nda ise "pan" ön eki, bir imparatorluğun tüm bölgelerini kapsayan bir alanı belirtmek için kullanılıyordu.

Panslavizm'de Pan Ne Demek?

Panslavizm'de "pan", tüm Slav halklarını kapsayan bir birliği ifade eder. Bu birlik, siyasi, kültürel ve dilsel açıdan çeşitlilik gösteren Slav halklarını ortak bir bayrak altında toplamayı amaçlar.

Sonuç

PanSlavizm'deki "Pan" ön eki, Slav halklarının tamamını veya herkesini kapsayan bir anlam ifade eder. Bu birlik, farklı Slav ülkelerini bir araya getirmeyi ve ortak bir kimlik oluşturmayı amaçlar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • toplamak

panslavizm: slavları bir çatıda birleştirmek yani bir araya toplamak
    panislzmizm: müslümanları bir arada tutmak
    pantürkizim türkleri bir arada tutmak

yani pan dan sonra gelen kelimedekileri bir araya toplamak

pandh : dh ye takılanların bir araya toplamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emure -- 9 Ekim 2007; 22:59:55 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: emure

toplamak

Hocam peki hangi dilde? Eğer söylersen çok makbule geçer.
  • Politikaların amaçlarından yola çıkarak "toplamak, birleştirmek, grup oluşturmak" gibi anlamlar çıkartılabilir. Ama hangi dilden geldiğini bilemeyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 9 Ekim 2007; 22:59:33 >
  • pan latince "tam", "bütün" anlamlarına gelir. şu an latince sözlük yok elimde ama nette ararsan kaynak bulabilirsin...

ben de bir tarih öğretmeniyim... öğretmenin ısrarla kaynak isterse bana yönlendir

panslavizm: slavları bütünleştirmek, birleştirmek anlamına gelir.

kelime her hangi bir millet adı önüne geldiğinde o milletin bir coğrafyada birleştirilmesi anlamını taşıayacağı için pantürkizm de kullanılabilir bir kelimedir.
  • quote:

toplamak

Hocam anlattığına göre pan kendi başına bir kelime değil öyle mi? Sadece başına getirilen eklerle anlam kazanıyor.. Bizdeki mastar ekleri gibi bişiy mi?

@sahrut, Teşekkürler hocam latince olduğunu öğrenmem iyi oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .Mirliva. -- 9 Ekim 2007; 23:09:47 >

• bi tane de kaynak buldum:

http://66.102.9.104/search?q=cache:y0Bk_kBaRxcJ:www.sabah.com.tr/2005/08/29/yaz71-40-118.html+pan+kelimesi+latince+tam+b%C3%BCt%C3%BCn&hl=tr&ct=clnk&cd=3

bunu da gösterirsin olmazsa

saygılar...

eklendi: mehmet altan yunanca olduğunu söylemiş ben latince diye öğrenmiştim, öğrencilere anlatıken de öyle anlatıyordum sayen de bilgiyi tazelemiş olduk...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahrut -- 9 Ekim 2007; 23:13:22 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • senin tarih ööğretmenin panslavizm de slavları bir çatı altında toplamak cümlesini mecaz yada yan anlamlı olduğunu anlayacak kadar zeki değil sanırım hocanız tüm slavları bir evde toplucanı zannediyo tüm müslümanlar 1 evde tüm türkler 1 evde abi pan(çatı) akıyo ya el al pan=çatı ise çatı=dam ise discoya giderken pansız(damsız) almıyoz kardeş dam=karşı cinsten arkadaş ise panın varmı lan(çıktığın varmı) birbirimizin panı olalımmı

tahmin yürüttüm oldumu

• quote:

Orjinalden alıntı: sahrut

bi tane de kaynak buldum:

http://66.102.9.104/search?q=cache:y0Bk_kBaRxcJ:www.sabah.com.tr/2005/08/29/yaz71-40-118.html+pan+kelimesi+latince+tam+b%C3%BCt%C3%BCn&hl=tr&ct=clnk&cd=3

bunu da gösterirsin olmazsa

saygılar...

Sahrut hocam.. Çok teşekkür ederim. Kaynağımıda buldum artık tarih dersinden geçebileceğim.

• quote:

Orjinalden alıntı: deep_man

quote:

toplamak

Hocam anlattığına göre pan kendi başına bir kelime değil öyle mi? Sadece başına getirilen eklerle anlam kazanıyor.. Bizdeki mastar ekleri gibi bişiy mi?

@sahrut, Teşekkürler hocam latince olduğunu öğrenmem iyi oldu.

yok dostum kendi başına anlamıda olabilirde ben bilmiyorum sadece önundeki kelimedekileri bir araya toplamak olduunu biliyorum

arkadaşlar bütüm, tam demişler

• @emure yardımın için teşekkürlerde sarhut hocam buldu kaynaklı hemde. Yanlız senin şu dam=pan benzerliğini derste hocaya söylesem puandan düşermi diye düşünüyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: deep_man

@emure yardımın için teşekkürlerde sarhut hocam buldu kaynaklı hemde. Yanlız senin şu dam=pan benzerliğini derste hocaya söylesem puandan düşermi diye düşünüyorum.

• pan = bütün yada hepsi....

latincedir.

topici açan arkadaşın bulduğu doğa tanrısı pan ile ilgisi olmayan bir kelime.
  • "Pan homines creati sunt aequales." (Tüm insanlar eşit yaratılmıştır.)

Panslavizim kelimesinde iki ek var, biri başta diğeri sonda. Ön ek "tüm" anlamına geliyor ve olduğu gibi Latince "pan" kelimesinden geliyor.

Kelimenin sonuna eklenen "izm" ise, milliyetcilik, devletcilik, doktorluk, sanatçılık örneklerindeki gibi kullanılıyor ve Yunanca "-isma" veya "ίσμα" kökenli bir ek.

Hoca bence ön eki açıklamaya çalışırken son ekin katkısını eksiltmeyi düşünememiş o anda. Herkesin başına gelebilir. Geç idrak olduğumdan benim başıma hergün bir kaç kez gelir. :)

Eğer hocaya "Panamerican" ne demek diye sorsanız ülkeler, gelenek, kültür veya ürüne dair olarak "Tüm America coğrafyasını kapsayan" anlamına geldiğini teklemeden söyleyebilirdi belki de...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meritokrat -- 7 Mayıs 2024; 16:42:57 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.