Şimdi Ara

Özgürlük

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle başımdan geçen paylaşmaya değer bir kaç olayı anlatmak istedim. Demhane ve Heybe. Bu ismini verdiklerim, facebookta edebiyat, felsefe ve sanat gibi alanlarda paylaşım yapan sayfalardır. Heybe kapatıldıktan sonra (paylaşımı bırakmaları) aynı ekip demhane sayfasını kuruyor ve devam ediyorlar. Çok kaliteli şeyler paylaştıkları inkar edilemez bir gerçek. Severek takip ediyordum. Paylaşım yaptıkları bir konu hakkında site adminin düşüncesine karşıt bir yorum yaptığımda, bilgiler kısmında "daima insandan yana, özgürlükten yana" yazan sayfanın iki yüzlüler tarafından yönetildiğine şahit oldum. Yorumum silindiği gibi yorum yapma yetkimde elimden alındı. Sadece takip ediyordum, yine güzel şeyler paylaşılıyor ama ben ne beğenebiliyordum nede yorum yapabiliyordum. Böyle 2-3 ay geçtikten sonra az önce sayfa profil resmi olarak closed yazılı bir tabeleyı kullanan ve gerçektente bu geçen süre içinde varlığını unutmuş olduğum Heybe sayfasından Demhane bağlantısı paylaşılınca tekrar o "özgürlükten yana" bilgisini gördüm. Dayanamadım yasaklı olmadığım heybe sayfasının altından bu iki yüzlülüklerini yüzlerine vurdum. Beklediğim gibi 3-5 kişi yorumumu beğendikten sonra bağlantı kaldırıldı ve bana yeniden yasak koyuldu. Ben özgürlüğün en küçük birimde başladığını düşünüyorum, eğer ben kendilerini aydın olarak gören bu insanların kurduğu sayfada bile özgür olamıyorsam, şuan olduğu gibi korkarım. Bu olayı sadece bir örnek olarak algılayın. Şuan dünya üzerinde ki sistem bu değil mi ? Elinde güç olan insanlar diğer insanları bastırmıyor mu ? Ve biz gerçekten özgür müyüz ? Ben her fikre saygısı olan bir insanım, yanlış olduğunu düşünsem bile bunu güzel bir üslubla karşı tarafa iletir ve doğrusunu eğer biliyorsam anlatırım. Saygı çerçevesi içinde herkesle tartışır fikir alışverişi yaparım. Peki herkes neden böyle olamıyor ? Bakın aydın olduğunu düşünen kesimler bile karşıt düşüncelere açık değiller. Ben özgürlüğün yalan olduğunu düşünmeye başladım.

• İki yüzlü baskıcı insanlar işte. İnsan hakları, özgürlük, demokrasi gibi kavramları en çok kullananlar, bu kavramlardan en çok nemalananlardır esasında...
  • Özgürlük yalan değildir.

Bir örnek ile yazıma başlamak isterim. Hani BAZI din adamları haktan,hoşgörüden,kardeşlikten bahsedip gencecik kıza tecavüz ederler. Ve ortaya şöyle bir soru çıkar: "E bu adam ne diyordu,ne yapmış." Anlattığın konuda bu olaya benziyor aslında. Özgürlüğü savunup,özgür bir dünya nutukları atanlar, eleştirilmeye dayanamayıp senin düşünce özgürlüğünü yokediyorlar. Birde bu zihniyetin iktidarda olduğunu düşünürsek durum vahim.

Benim başımada benzer bir olay gelmişti. Felsefi paylaşımlar yapan bir grubu takip ediyordum. Birçoğu köklü üniversitelerde öğrenciydi. Ama ne zaman birileri görüşlerine uymayan mesajlar yazsa yemediği hakaret kalmıyordu. Cahil oluyordu, faşist oluyordu, oportünist oluyordu, idealist oluyordu... O an anladım ki bilgi ve bilgelik çok farklı şeyler. Bilgiye sahip olabilirsin ama bilge olamamışsındır. O bilgiyi sadece gövde gösterisi için kullanırsan elde hep sıfır olur.

Ve artık madalyonun diğer yüzü ile ilgileniyorum. Hiç bilinmedik kahramanları araştırıyorum. Sokaktaki evsiz bir şarapçı kapitalizmin eleştirisini onlarca yıl felsefe okuyanlardan iyi yaptı. Ve bir din adamı bana materyalizmi, çoğu Marksisten daha iyi anlattı. 60 yaşında tüm hayatı evde geçmiş bir kadın, bana kadın haklarını çoğu feministten daha iyi savundu. Bilgiye herkes sahip olabilir önemli olan o bilgi ile birlikte insani değerleri birleştirmek ve gerçekten bilgini düşünce ile harmanyalabilmektir. Klasik bir söz vardır derler hani "Profesör olmuşsun ama insan olamamışsın." Bu söz çok şeyi aydınlatıyor kimi zaman.

Sormuşsun, neden herkes böyle olamıyor diye. Herkes böyle olabilseydi dünya böyle bir yer olur muydu ?
    Doğa,insanlık,özgürlük,emek böylesine yerlerde sürünür müydü ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herrmortem -- 30 Temmuz 2010; 1:10:22 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sosyalizm niye yaşayamıyor
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.