Şimdi Ara

Oyun sistemi için ABARTILAN donanımlar veya özellikleri (TAVSİYELER) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
5
Favori
3.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 30 cevap arasında
    konudaki şu bilgi yanlış
    diyen çıkmadı
    ama goygoycular goygoyculuğa devam ediyor
  • Oyun sistemi için ABARTILAN donanımlar veya özellikleri (TAVSİYELER)

    https://www.youtube.com/watch?v=0qYHWAnvXv8https://www.youtube.com/watch?v=KRRODHoQAHIhttp://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2588583/matter-motherboard-heatsinks-plan-overclocking.html

    Uzman Donanımhaber mühendislerinden günün tavsiyesi: 1100 liralık ryzen 2600 için 900 liralık anakart şarttır! Yoksa işlemci çalışmaz... 2.1 ghz'a iner... performans düşer. hiçbir Vrm soğutmasız B serisi anakart ryzen 2600'ü 3.6 ghzde tutamaz dalgalanır, çalkalanır. vrm soğutmasız B serisi bir anakart, dalgalı denizde giden bir kayık gibidir. savunmasız, yardımsızdır. 0.8 ghz keyfi yaşatır.

    ek tavsiye: ryzen 2600 overclocklanmalıdır, üzerine azot dökülüp 6 ghz'a çıkartılmalıdır. 3.6 ghz 12 thread bir işlemci hiçbir oyunda yeterli gelmeyecektir. bu işlemciye overclock yapmayacaksanız hiç bilgisayar toplamayın. bu işlemciyi alıp x470 + sıvı sogutmayla kombolamayan hiçbir şey almasın. kutuplarda 7 ghz overclock yapıp kullanmayacak adam kendine oyuncu demesin. ryzen işlemci falan da almasın. işlemci de almasın.

    hatta, bilgisayarını buzdolabında muhafaza etmeyen insanlara bilgisayar toplamak/almak yasaklanmalıdır. bilgisayarın buzdolabında durmadığı her saniye daha sıcak çalışması o bilgisayarın 15 yıllık ömrünü 13 yıla indirmektedir. burada 2 yıllık ömüre engel olacak insanlara hiç kulak vermeyin. buzdoalbında çalıştırın. hatta bunun için ayrı mini buz dolabı koyun. yoksa bilgisayarnız patlar, vrm o kadar ısınır ki yangın olur, tüm ev yanar, olan binaya ve mahalleye olur. ordan yangın ormana da sıçrar ve ülkeye zararı olur.

    işte vrm soğutmasız anakart alırsanız olacak olanlar bunlardır. ülkemizin akciğerleri ormanlar zarar görmesin istiyorsanız, hemen 1100 liralık işlemcinizin yanına fiyaka ışıklı mışıklı ama 2 fan headerleri 4 fazlı HEATSİNKli 900 liralık GAMİNG DRAGON EJDERHA anakart alın.

    ayrıca ekran kartı için heatsink soğutmalar yetersizdir. ekran kartı alanlar fan + heatsink blogunu kaldırıp sıvı sogutma eklemeyeceklerse hiç almasınlar. ekran kartının vrmleri fazla ısınacak ve 2 saatlik minecraft gameplayi neticesinde ekran kartı tüm sistemle beraber patlayacaktır

    daha güzel özet: 3.6 ghzden 4.2ye ghzye overclock yapmak için sıvı sogutma + 900 liralık anakart alın. böylece harika kazanımlar elde edersiniz. rivayet odur ki, 3.6 ghz üzerinde her bir 0.1 ghz 30 fps kazandırıyormuş. mesela gtx 1060 ve ryzen 2600 3.6 ghz 50 fps verirken, 4.2 ghz'ye çıkınca 125215 fps alıyormuşsunuz. böylesi bir kazanç için elbette 500 liralık anakart yerine 900 liralık olan alınmalıdır.

    hadi arkadaşlar bugün hep beraber el ele verip ryzen işlemcimizin voltajını arttıralım ve 4.2 ghzde çalıştıralım vrmler soğuyooo SÜPERRRR. arttırdığımız voltajın hiçbi zararı yoktur overclock tamamen güvenlidir zamanla chipi degrade etmez ömrünü azaltmaz voltaj süper moruk. vrm sıcaklıkları süper moruk. işemci buz gibi moruk. harika overclock moruk.
    işlemciyi şu voltajda çalışmasını önermişler ama ben bu voltaja çıkardım. ben herkesten akıllıyım moruk. 10 fps fazlası için 400 lira fazladan anakart + 400 lira sıvı sogutma aldım. ben süper über pc master race üyesi bir DH profesörüyüm

    vrm sogutmasız anakartta dalgalanıyomuş ve performans düşüşü yaşanıyomuş, işte bu da kanıtı:

    ...

    ...

    ...

    ...

    gördünüz mü? süper kanıtlar değil mi? aa yok.. keşke bir kanıtı olsa da söylediklerim havada kalmasa. ama oluyo arkadaşlar bana inanın. o kadar dalgalanıyo ki, barbaros hayrettn paşa bile bu dalgalar karşısında diz çöküp tövbe ister. siz bana inanın. ben dh profesörü yüce Berkhan demirciyim. ben her şeyi çok iyi bilirim. kanıtım yok ama benim nefes almam bile buna başlı başına bir kanıttır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veliayhangizemiseviyor -- 5 Ocak 2019; 16:7:27 >




  • Tartışma çok yanlış bir zemin üzerinden ilerlemiş. Benim gibi donanım konusunda birkaç şey öğrenmek isteyen insanlar açısından malesef sıkıntılı bir durum ortaya çıkmış. Karşılıklı olarak iyi niyetle ve insanoğlunun yanılabileceği, bunun ayıp olmadığı arka metni üzerinden konuşulursa daha faydalı olur diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gleaner

    30 cevap arasında
    konudaki şu bilgi yanlış
    diyen çıkmadı
    ama goygoycular goygoyculuğa devam ediyor

    O kadar çok saçma sapan yazılar tavsiyeler var ki konunda üşendim yazmaya. Bu kafayla devam bro

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emre-Dylan


    quote:

    Orijinalden alıntı: Gleaner

    30 cevap arasında
    konudaki şu bilgi yanlış
    diyen çıkmadı
    ama goygoycular goygoyculuğa devam ediyor

    O kadar çok saçma sapan yazılar tavsiyeler var ki konunda üşendim yazmaya. Bu kafayla devam bro

    aman zahmet olmasın

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • VRM konusuna bir değineyim. Yanlışım varsa, kırıcı olmayan bir üslupla düzeltiniz.
    Yukarıda yazdıklarım bir şekilde kırıcı olduysa, şimdiden özür diliyorum.
    Bu gönderide yazdıklarım kimseye cevap niteliğinde değildir. Kimse üzerine alınmasın.

    VRM; mosfet, kapasitör, bobin vb. elemanlardan oluşan devrelerdir. Anakart üzerinde CPU, SoC ve RAM' ler için VRM' ler mevcuttur.
    Anakarttan gelen 12V' lik elektriği, daha düşük değerlere getirirler. Duruma göre voltaj değişimi söz konusu olabilir. Örneğin CPU boşta iken 0.8V civarında ya da CPU tam yük altında iken 1.35-1.45 V gibi değerlerde voltaj verebilirler. Bu voltaj değerleri, OC durumuna göre değişiklik gösterebilir.

    VRM, fazlardan oluşur.
    Faz sayısı artışının iki faydası vardır.
    1) Voltaj dalgalanması azalır. Böylece kararlılık artar.
    2) Her bir faza ait bileşenlere düşen iş yükü azalır. Bu sayede faza ait bileşenler (mosfet, kapasitör vs.) daha az ısınırlar.

    Fazlara ait mosfet' lerin verimliliği önemlidir. Verimlilik ne kadar yüksekse, ısı olarak kaybedilen elektrik enerjisi miktarı o kadar az olur. Haliyle her bir faza ait mosfetler daha az ısınır.

    Tıpkı işlemciler gibi, faza ait bileşenlerin de serin tutulması gereklidir. Burada faz sayısı, mosfet verimliliği gibi faktörler devreye girer. Ayrıca mosfet soğutucu da kullanılabilir. Üzerinde herhangi bir ısı dağıtıcı olmayan mosfetleri sadece hava akışıyla soğutamazsınız. Mosfet soğutucusunun amacı, ısıyı daha geniş bir alana yaymak ve kasadaki hava akışından faydalanmasını sağlamaktır.

    Mosfet soğutucuları, metal blok biçiminde ya da bakır ısı borulu ve yapraklı tasarıma sahip olabilir. En iyiden en kötüye doğru yazmak gerekirse:

    1) Bakır ısı borulu ve yapraklı tasarım, I/O Shield ile önü kesilmemiş.
    2) Bakır ısı borulu ve yapraklı tasarım, I/O Shield ile bir kısmı kapanmış.
    3) Metal blok, I/O Shield ile önü kesilmemiş.
    4) Metal blok, I/O Shield ile bir kısmı kapanmış.
    5) Çıplak mosfet. (Soğutucu metal yok.)

    Tabi metal bloğun ne durumda olduğu da önemli. Yüzey alanı artsın diye girintili- çıkıntlı olanı da var. Komple düz dikdörtgen metal levha olanı da var.
    Aktif fanlı mosfet soğutucuları bile var.

    Bir de işin hava akışı boyutu var. Kasadaki hava akışına bağlı olarak VRM soğutma daha başarılı olacaktır. Gerekirse soğutucu bloğun üzerine hava üfleyecek şekilde kasa fanı ayarı da yapılabilir. Mesela ön kapağında fan yuvası olan kasalar var. Ya da küçük bir fan alıp, soğutucunun üzerine sabitleyebilirsiniz. Kablosunu da anakarta takarsınız. CPU sıcaklığına bağlı olarak bu fanın da devri artar/ azalır. Duruma göre ciddi serinletme imkanı elde edilebilir.

    Ayrıca CPU' nun soğutucusundan gelen hava da, mosfetlere ait soğutucunun serinletilmesine katkı sağlar. Sıvı soğutucularda böyle bir katkı doğrudan olmaz. Bazı kule tipi soğutucularda da yine katkı az olabilir.

    Tek başına faz sayısı, soğutucu ya da mosfet verimliliği yeterli olmayabilir.
    Örneğin soğutucusu iyi olduğu halde faz sayısı ya da mosfet verimliliği nedeniyle daha kötü termal performans gösteren VRM' ler de var.

    Anakart satın alırken, bir çok faktöre dikkat ederiz. USB portu sayısı, Crossfire- SLI desteği, PCI-E hat sayısı, bellek yuvası sayısı, Overclock vs. bir yığın faktör var.

    Ben burada sadece VRM konusuna değineyim. Anakart tercihini şu şekilde yapınız:
    Satın alınacak işlemci yani CPU,
    Bu işlemciyi kullanma amacı,
    Overclock yapıp- yapmama mevzusu,
    CPU' ya binecek yüzdesel yük,
    CPU' ya ilerleyen zamanlarda binmesi beklenen yükün yüzdesel artışı,
    PC' nin kullanılacağı ortamın sıcaklığı. (Adana' da öğlen sıcağında sadece vantilatör çalışan bir oda da olabilir, sürekli klima ile ısısı kontrol edilen bir odada bulunuyor da olabilirsiniz. Bunlar termal duruma büyük etki eder.)
    Tüm bu durumlar sonucunda CPU' nun tüketeceği toplam güç,
    Bu güce ve koşullara bağlı olarak anakarttaki VRM' lerin termal durumunun ne olacağı- yetip yetmeyeceğinin değerlendirilmesi. Bu değerlendirmeyi yaparken güvenilir kaynaklardan anakartın incelemelerine göz atmak. (Şahsen Hardware Unboxed, Actually Hardcore Overclocking, Gamer's Nexus gibi kanalları takip ediyorum.) Bir anakart için tek bir kaynağın incelemesi ile sınırlı kalmamak.
    Sonunda uygun anakartın temini.

    Bu başlık altında şu marka-model işlemciyi; şu marka-model kasayla, şu marka-model soğutucuyla, şu marka-model anakart ile kullanın diye herhangi bir tavsiye vermedim/ vermiyorum. Genel geçer kuralların ne olduğunu bilin. Ona göre kararınızı verin derim.

    Ha ama marka model vermeden bir örnek vereyim.

    Diyelim ki İstanbul' da, normal oda sıcaklığında PC kullanıyorsunuz. X marka model bir CPU aldınız, overclock yapacaksınız. Oyun oynayacaksınız.
    CPU' nuz ortalama olarak 50 Watt güç tüketecekse anakartınızın ilgili VRM' ine ait elemanlar bu durumda çok ısınmayacaksa tamamdır.

    Ya da 8 çekirdek 16 izlek bir işlemci aldınız. Dibine kadar overclock yaptınız ve uzun saatler tam yükte render vb. için kullanacaksınız. Yani işlemci her gün saatlerce 130- 150 Watt güç tüketecek. Bu durumda mosfet sıcaklıkları 130-150 derecelere geliyorsa sisteminiz için yaptığınız anakart- kasa vb. tercihleri iyi yapamamışsınız demektir. Throttle sorunu olmasa dahi, anakartın ömrü daha kısa olacaktır. Çünkü yıpranma payı daha fazladır.

    Mosfet haricinde kapasitörleri (kondansatörleri) de konuşmak lazım. Örneğin 105 derecede 5000 saat dayanan kondansatörleriniz varsa ve sürekli +105 derece sıcaklığa maruz kalıyorlarsa; 5000 saatin sonunda o kondansatörler, sahip oldukları özelliklerin dışına çıkacaktır. 5000 saati geçince hemen bozulur/ patlar demiyorum. Ancak ilk günkü performanslarını gösteremezler. Bu da işlemciye giden elektriğin kalitesini bozacaktır.

    Kullanın senaryosuna göre anakartın faz sayısının az olması, soğutucu bulundurmaması, mosfetlerinin verimsiz olması, hava akışı durumu, CPU soğutucusu durumu gibi öncüllerin bir ya da daha fazlasının bulunması, kullanıcıyı etkileyebilir de, etkilemeyebilir de.


    Not: Ryzen 2200G ya da 2400G alıp OC yapacak kişilerin, CPU VRM haricinde özellikle SoC VRM kısmına da önem vermeleri gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Multimetre -- 5 Ocak 2019; 19:13:27 >




  • berkhandemirci B kullanıcısına yanıt
    Muhatabı belirsiz bir yorum

    bu işlerden tenkit edecek kadar anlasan tebrik edersin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 7 Ocak 2019; 12:33:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • "pek bir anlam ifade etmez, en iyisi budur şudur," gibi söylemlerle yazılmış rehberlere itibar etmeyiniz. Donanım ve yazılım işi 2+2=4 gibi kesin ifadeler ve sonuçlar içeremez. Binlerce değişken vardır performansı etkileyecek...Bu yüzdendir ki milyonlarca kez donanım ve yazılımlar test edilir test sonuçlarına göre yorum yapılır. Şimdi arkadaşın yazdıklarına gelirsek;

    Monitör seçiminde kullanım tercihi ön plandadır. Profesyonel olarak FPS ağırlıklı oyun oynayaların TN panel tercih etmeleri daha mantıklı olur. Kalite ve görüntü açısından kayıplar yaşansada performans olarak en iyi sonuçları verir.
    Yani profesyonel CS GO oynayan birine 5MS IPS monitör 1 MS TN panel ile aynı para diye önerilmez.

    60 HZ sahip monitöre sahip birisine 75 FPS anlam ifade etmez çok yanlış bir ifadedir. 60 hz monitör 60FPS üstünü görüntüye yansıtamaz ama FPS yüksekliği performansa direkt etki eder. Günümüzdeki cogu FPS oyununda ideal oynanabilirlik 100FPS civarıdır. SEn benim nasıl olsa 60hz monitörüm var 100FPS almama gerek yok dersen o oyundan zevk alamazsın. 60 HZ monitörün olsun sen ama 150-200 FPS al ki performans kaybı olmadan oyna.

    "Oyunlarda işlemcilerin saat hızı çekirdek sayısından önemlidir." yeni nesil oyunlarda ve 2k, 4K gibi çözünürlükte coklu cekirdek sayısının ne kadar önemli olduğu ortada. Beni 4k.8k,16K ve yeni oyunlar ilgilendirmez ben 1080p'de sabit oyunlarımı oynarım ve bilgisayarımda başka hiç bir şey yapmam diyorsan çek çekirdek performansı önemli ama diğer türlü düşünüyorsan çok çekirdek performansının cok yakın tarihte çok daha önemli olduğunu göreceksin.

    Zaten "Örnek Sistem" adı altında 2019'da i3-8100 ve APU işlemci önerene diyecek pek fazla bir şey yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: g3nj

    "pek bir anlam ifade etmez, en iyisi budur şudur," gibi söylemlerle yazılmış rehberlere itibar etmeyiniz. Donanım ve yazılım işi 2+2=4 gibi kesin ifadeler ve sonuçlar içeremez. Binlerce değişken vardır performansı etkileyecek...Bu yüzdendir ki milyonlarca kez donanım ve yazılımlar test edilir test sonuçlarına göre yorum yapılır. Şimdi arkadaşın yazdıklarına gelirsek;

    Monitör seçiminde kullanım tercihi ön plandadır. Profesyonel olarak FPS ağırlıklı oyun oynayaların TN panel tercih etmeleri daha mantıklı olur. Kalite ve görüntü açısından kayıplar yaşansada performans olarak en iyi sonuçları verir.
    Yani profesyonel CS GO oynayan birine 5MS IPS monitör 1 MS TN panel ile aynı para diye önerilmez.

    60 HZ sahip monitöre sahip birisine 75 FPS anlam ifade etmez çok yanlış bir ifadedir. 60 hz monitör 60FPS üstünü görüntüye yansıtamaz ama FPS yüksekliği performansa direkt etki eder. Günümüzdeki cogu FPS oyununda ideal oynanabilirlik 100FPS civarıdır. SEn benim nasıl olsa 60hz monitörüm var 100FPS almama gerek yok dersen o oyundan zevk alamazsın. 60 HZ monitörün olsun sen ama 150-200 FPS al ki performans kaybı olmadan oyna.

    "Oyunlarda işlemcilerin saat hızı çekirdek sayısından önemlidir." yeni nesil oyunlarda ve 2k, 4K gibi çözünürlükte coklu cekirdek sayısının ne kadar önemli olduğu ortada. Beni 4k.8k,16K ve yeni oyunlar ilgilendirmez ben 1080p'de sabit oyunlarımı oynarım ve bilgisayarımda başka hiç bir şey yapmam diyorsan çek çekirdek performansı önemli ama diğer türlü düşünüyorsan çok çekirdek performansının cok yakın tarihte çok daha önemli olduğunu göreceksin.

    Zaten "Örnek Sistem" adı altında 2019'da i3-8100 ve APU işlemci önerene diyecek pek fazla bir şey yok.
    şu kuruntuları bırakın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: trakyAli-1986

    Forum ne hâle geldi. Bilende yazıyor bilmeyen de.

    Bağnazlık böyle birşey demekki, 17 kişi beğenmiş

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Aynı yongasetine sahip (ucuz ve pahalı) anakartlar arasında da performans farkı olmaz" demişsin

    mesela asus z170 sabertooth anakart 2400mhz de çalıştırıyor ramleri. anakart alırken her z170 aynıdır diye bakmamak lazım. en basit örneği bu. başka şeyler var da yazmaya üşendim


    neyse herkes çok biliyormuş foruma girdiğimde bunu tekrar fark ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rylai2113 -- 16 Ocak 2019; 22:46:55 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rylai2113

    "Aynı yongasetine sahip (ucuz ve pahalı) anakartlar arasında da performans farkı olmaz" demişsin

    mesela asus z170 sabertooth anakart 2400mhz de çalıştırıyor ramleri. anakart alırken her z170 aynıdır diye bakmamak lazım. en basit örneği bu. başka şeyler var da yazmaya üşendim


    neyse herkes çok biliyormuş foruma girdiğimde bunu tekrar fark ediyorum.

    z170 yongalı anakartla uyumlu işlemcilerin de 2400mhz bellek desteği var

    üşenme lütfen başka bildiklerin varsa yaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 16 Ocak 2019; 23:11:23 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Münebbih

    quote:

    Orijinalden alıntı: rylai2113

    "Aynı yongasetine sahip (ucuz ve pahalı) anakartlar arasında da performans farkı olmaz" demişsin

    mesela asus z170 sabertooth anakart 2400mhz de çalıştırıyor ramleri. anakart alırken her z170 aynıdır diye bakmamak lazım. en basit örneği bu. başka şeyler var da yazmaya üşendim


    neyse herkes çok biliyormuş foruma girdiğimde bunu tekrar fark ediyorum.

    z170 yongalı anakartla uyumlu işlemcilerin de 2400mhz bellek desteği var

    üşenme lütfen başka bildiklerin varsa yaz

    Alıntıları Göster
    Aynı yongasetine sahip (ucuz ve pahalı) anakartlar arasında da performans farkı olmaz"

    bunu ben söylemedim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: rylai2113

    Aynı yongasetine sahip (ucuz ve pahalı) anakartlar arasında da performans farkı olmaz"

    bunu ben söylemedim.

    arkasındayım sözümün

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.