Hocam, bayi paylaşmadan araç bilgisi paylaşmanız mümkün mü? Paket ve fiyat? Hayırlı olsun simdiden. |
ÖTV MUAFİYETLİ (Engelli İndirimli) ARAÇLAR İÇİN BURAYA... (490. sayfa)
-
-
İlk muafiyetli araç alımınızmı yoksa geçmiş 10 yıl içinde daha önce araç alıp sattınizmı acaba bizde 2017 de aldığımız aracı 2023 nisanda satmıştık bayi belirsizlik var yeni yönetmelik bekliyoruz dedi araç satmadilar toyota bayisi
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Şuan yönetmelik vergi dairelerine gitmedi bizde görüştük hatta markalar hükümete baskı yapıyor kanunun geri çekilmesi için dediler umudum yok açıkçası kasa bomboş belki satış süresi değişir yada yerlilik oranı oda çok küçük bir ihtimal
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İlk araç alımı mı yoksa 5 yıl dolduğu için tekrar alım yapmaya mı çalışıyorsunuz? İlk defa alacaklarda ve yerli araçlarda sıkıntı yok, yılbaşından sonra teslim alan 3-4 kişi gördüm. Eksik birşeyler yazıp gerisini takip etmiyorsunuz, sorulara cevap da vermiyorsunuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volkanbirol -- 14 Ocak 2025; 15:0:21 >
Ankara'da Toyota Corolla araç bulmak şu an için mümkün, benzinli modellerde tüm paketler, hybrid için de baz model olduğunu söylediler. Arayanlar için bilgi paylaşmak istedim.
-
2015 yılında ötv muafiyetli passat comfortline almıştım çok fazla kullanmadım işten eve evden işe ve hastaneye gidip gelme şu an kilometresi 50.000 sizce satıp üzerine para koymadan full paket megane almak mantıklı mı? hayırlı forumlar.
Ama daha yönetmelik bile yayınlanmadı... Yönetmelik çıkmadan kesin konuşmamak lazım , diğer yandan da hiç ümidim yok iyi bir değişiklik yapılacağına dair
Tebliğ yayınlanmış az önce. Kanun öncesi süre dolanlar için 5 yıl sonra satışta sorun yok. Fakat alırken toplam 10 yıl bekleme herkes için yapılmış.
www.resmigazete.gov.tr15 Ocak 2025 ÇARŞAMBAhttps://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250115-8.htm
Bu dediğimi aşağıdaki 2 maddeden bu şekilde anladım.
MADDE 9- Aynı Tebliğin (IV/G/1.1) bölümünün ikinci paragrafında ve beşinci paragrafının ikinci cümlesinde yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölümün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“7537 sayılı Kanun ile Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, 27/12/2024 tarihi itibarıyla, söz konusu istisnadan yararlanma hakkına ilişkin süre tüm malul ve engelliler için on yıla çıkartılmış olmakla birlikte, istisna kapsamında alınan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satılması veya devrinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin (IV/G/1.3) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yok gibi görünüyor. Kanun öncesini de kapsamış 10 yıl alamama kuralı.
Şimdi daha önce çıkan kanundan farklı olarak ne deniyor burada anlayamadım. Benim 3 ay sonra aracımın 5 yılı doluyor. 3 ay sonra satabiliyorum fakat 10 yıl dolmadığı için yeni bir araç alamıyorum. Bu önceden böyle olmuştu. Şimdi ne değişti.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bu iş ancak mahkeme ile çözülür tabi onda da tarafsız karar verilirse.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Önceki kanuna ait tebliğ bu, farklı bir şey söylemez zaten ki tebliğ kanuna aykırı olamaz hukuken de.
Tebliğ ile kanunda ki bazı noktalar açıklığa kavuşturulur. Bunda da öyle olmuş, 10 yıl kuralı herkesi kapsıyor ki zaten öyle yorumlamıştık. 5 yıl dolunca satma hakkı var ama satsan bile 10 yıl dolmadan alamıyoruz.
Lakin tebliğde çok fazla beş-on lafı geçmiş, ofise geçince eski tebliğ ile mukayese edip bakacağım, başka neler değişmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 15 Ocak 2025; 8:6:42 >
Şu an düzenlemeyi, eski tebliğe uyguluyorum.
Dikkat çeken noktalar;
- Şunlar tebliğden çıkarılmış (Artık ithal edilen engelli araçları istisna kapsamında değil)
Malul veya engellilerin bu istisna kapsamında ithal edeceği taşıtlar için de Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilen belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanabilir.
Malul veya engelli tarafından ÖTV’den istisna olarak ithal edilen taşıtın, ithalat tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmeden Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden yararlanılamaz
Evet arkadaşlar, bunlar dışında bildiğimizden farklı bir durum yok.
- İster kanuni düzenlemeden önce alınmış, ister sonra alınmış olsun, bu taşıtların ilk iktisap tarihinden itibaren 10 yıl geçmeden, istisnadan yararlanarak yeni bir taşıt alınamayacak.
- İster kanuni düzenlemeden önce alınmış, ister sonra alınmış olsun, dileyen engelli 5. yılını doldurduktan sonra taşıtını satabilecek ama 1. maddede yazdığım gibi yeni bir taşıt almak için 10. yılın dolmasını bekleyecek.
- Artık engelliler şahsi kullanımları için yurtdışından getirdikleri taşıtlar için ÖTV istisnasından yararlanamayacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 15 Ocak 2025; 10:28:19 >
-
Vay ki vay adamlar ciddi ciddi anayasaya aykırı tebligat yayınlıyorlar. Menfi yönde olmayan hiçbir kanun geriye doğru işlemez. Bu iş mahkeme de biter.
Hocam anladığım kadarıyla engeliden engelliye satışta yerlilik şartı ile ilgili bir madde yok sanırım. Belirsizlik olan sadece bu konu vardı sanırım.
Evet orada bir yerlilik şartı getirilmemiş ama zaten mantıken de ilk iktisapta yerlilik şartı olduğundan sonraki devirlerde de bu şart kendiliğinden sağlanmış oluyor. Tabi 27 Aralık öncesi alınan araçların engelliden engelliye devrini engellemiyor bu durum. Orada zaten kazanılmış bir hakkın devri söz konusu. Ama zaten genele vurduğumuzda bile bu durum parmakla sayılacak kadar az olacaktır.
Bayilerden vergi dairesine bildirim yapıldıktan sonra ne kadar bekleniyor tahminen? Ankara için bilgi paylaşabilecek var mıdır?
-
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz, anladığım kadarıyla artık yurtdışı araç işi tamamen kaldırıldı. Böyle ise İlgili maddeleri yada ekran resmini atabilir misiniz hocam, size zahmet. Yoksa ben mi yanlış anladım, istisna kapsamından çıkarılmış derken eskisi gibi bazı ortopedik engellilere yurtdışı araç devam mı edecek?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volkanbirol -- 16 Ocak 2025; 22:31:50 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X