Şimdi Ara

ÖTV MUAFİYETLİ (Engelli İndirimli) ARAÇLAR İÇİN BURAYA... (296. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.017
Cevap
415
Favori
1.082.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
64 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 294295296297298
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ötv muaf araç alan kişi az değil aslında.
    Bir kısmının zaten bu tip forumlarda falan işi yok.
    Burayı takip edenlerin Bir kısmı verdiği elden paranın çok olması nedeniyle burada tepki almamak için söylemiyor.
    Bir kısmı da yakın tanıdık olma vesilesiyle çok az fark verip aldığı için bayileri açıklamaktan kaçınıyor.
    Bazı takipçiler zaten tamamen buradan bilgi almak için bakıyor ve çıkıyor. Herhangi bir paylaşım şu ana kadar yapmamışlar ve yapmayı da düşünmüyorlar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Şuanda makul fiyatta alınabilecek varmı Balıkesir çevresi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhabalar.

28 Aralık’ta çıkan yeni yönetmeliğe göre artık engelli kişinin ikameti ettiği şehirden başka yerde içinde engelli olmadan kullanılırken yakalanırsa araç bağlanıyor ve ötv’nin yatırılması isteniyor.

öğrenmek istediğim şu, normal bir polis çevirmesinde polis bunu anlayabilir mi, engelli raporuyla alınmış araçların ruhsatı farklı mı oluyor veya bir ibare mi yazıyor? Yoksa bunlar polisin işi değil maliyenin işi mi, maliye çevirmelerinde mi tespit edilirse araç bağlanır?

teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akhenaten kullanıcısına yanıt

Hiçbirşey olmaz. Engelliye özel araç mı tahsis edeceğiz? Sonuçta bu aracı gündelik hayatta birisi kullanacak? Şehir dışında işimiz varken yanımıza engelliyi de mi alacağız? İnsanın şehir dışında işi olamaz mı?

Hiçbirşey olmaz rahat olun.

Kullanan kişi engelli ile aynı ilde ikamet etmeli. Tebliğde başka bir şey göremedim ben. Bu duruma dair kaynağınızı atar mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 4 Mart 2023; 18:52:6 >

Kaynak belirtirseniz hepimiz bilgi almış oluruz.

Bu nerede yazıyor?

• aşağıdaki belgelerde yazıyor. Aynı ilde olacak, veya başka şehre gidildi ise engelli de araçta bulunacak, aksi halde suistimal kabul ediliyor ve ilk başta muaf tutulan ötv ve faizi alınıyor.

ÖTV MUAFİYETLİ (Engelli İndirimli) ARAÇLAR İÇİN BURAYA...

Buradaki metinlerde il dışında engelli araçta olmadığında cezai müeyyide olacağına dair bir bilgi yok. Bunu yazan yalnızca ilgili haber sitesi.

• Ben bu maddeden şunu anlıyorum:
    Engelli kişi ile aynı ilde ikamet eden birinci derece yakını aracı kullanabilir, tamam ama örneğin ben annemin raporu ile araba alsam ve istanbul’daki evimden kocaeli’ne işe gittiğimde veya antalya’ya tatile gittiğimde araçta annem yoksa, orada polis çevirdiğinde bana diyebilir ki “sen bu arabayı şu an engellinin istifadesine kullanmıyorsun, kendi özel işlerin için kullanıyorsun.”
    Bu durumda polise ne diyebiliriz, suistimal etmiş oluyoruz ve arabayı bağlayabilirler yani.

Eğer ruhsatta veya emniyet sisteminde engelli arabası olduğu belli ise polis de yukarıdaki gibi bir sonuç çıkarıp arabayı bağlamak isteyebilir. Ama ruhsatta yazmıyorsa ilgilenmez.
    Maliye çevirmesinde problem çıkabilir.

• Engelli uçakla gelecek uzun yol yorgunluğu kaldıramıyor dersiniz geçersiniz. Kanuni bir dayanak yok dediğiniz için. Sadece bir haber sitesi saçmalamış. %40 üzerine engelli raporuna ötvde %40 indirim saçmalığı gibi bir uydurmasyon olay. Kanunda böyle bir şey yok. Kanundaki tek koşul kullanacak kişilerin birinci derece akraba olması ve aynı ilde ikamet etmesi.

Hocam bu mantıkla engelli araçta yokken il içinde bile polis çevirmesi olsa "sen bu arabayı şuan engellinin istifadesine kullanmıyorsun diyebilir." Bence şehir dışı olayında problem şu olabilir Aracı alırken aynı ilde ikamet ederken ilerleyen zamanda aracı kullanan kişi farklı bir ilde ikamet etmeye başlar ve o ilde araçla çevirmeye denk gelirse belki sorun olabilir. Ayrıca bunun takibinin yapılacağını düşünmüyorum. En fazla yapılacak olan takip araç alırken yazılan isimlerden farklı bir kişinin aracı kullanması ve olası bir kaza durumunda kasko ve sigorta şirketlerinin bu beyanı esas alarak ödeme yapmadan kaçınması olabilir.

Hocam siz olayı yanlış anlamışsınız. Araca sürücü yazılacak kişiler, engelli bireyle aynı ilde ikamet etmeli diyor. Araba şehir dışına çıkamaz yazmıyor orada. Araca sürücü olarak yazılacak kişilerle ilgili istenen şartlardan birisi aynı ilde ikamet etmek. Bu araç şehir dışına çıkamaz demek değil.

Engelli kişi yatağa bağımlı oksijen makinesi, yemek borusu açılmış bir hasta olsa arabayı çalıştırmak için sürekli sedyeyle arabaya taşımak mı lazım şimdi?

• Karayolları trafik yönetmeliği madde 53'de aracın il dışına çıkamayacağı ile ilgili bir bilgi yok, vergi dairesine verilen taahhütnamede araç sahibi engelli birey araç içinde olmadan kullanılamaz veya şehir dışına çıkamaz diye de bir ibare yok.

Önemli olan taahhütnamedeki şartları sağlıyor musunuz? O taahhütnameye sürücü yazılıp vergi dairesinden onay alabiliyor musunuz buna bakın. Bu taahhütname işi çıkalı 2 ayı geçti ben daheden hiçbir yerde ceza yiyen göremedim. Polisin ceza yazabilmesi için ilgili kanun ve karşılığında ceza maddesi olmalı var mı böyle bir madde gösterebileceğiniz?

@akhenaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr20mouse -- 5 Mart 2023; 1:31:52 >
  • Cezai işlem için kanunda madde var mı bilmiyorum. Haklısınız başka şehirde kullanılması karşılığında bir ceza maddesi varsa kanunda o zaman ceza yazılır, aksi halde yazılamaz.

Peki acaba engelli kişinin ikinci adresi olarak benim oturduğum şehir girilse oluyor mu, yoksa engellinin asıl yerleşim yerini benim evim mi göstermeliyiz? (engelli annem ile ben farklı şehirlerdeyiz)

Vergi dairesi taahhütnameyi orada yazdığı şartlarda istiyor. Arabayı onaylatana kadar aynı ile çekin ikametinizi. Sonra değiştirirsiniz. Hatta en sağlamı engelli yakınınız yaşlıysa yanınıza çekin bir süre dursun.

• dr20mouse kullanıcısına yanıt

Böyle bir durumda onay gelir mi orası belli olmayabilir ama. Keza bu aynı şehir olayı tam olarak bu gibi durumların önüne geçmek için Arkadaşta olduğu gibi annesi farklı şehirde onun üstüne araç alımı fakat sonrasında farklı şehirde kullanım ceza gerektirebilr. Dediğiniz gibi onaya kadar ikameti yanına alsa da sonuçta ikametin yakın zamanda değiştirildiği onayı verecek kurumca görülecektir.

Benim de şöyle bir sorum var, onay işlemleri ne kadar sürüyor? En son 7 sene önce almıştık kısa sürede sonuçlanıyordu ama güncel durumda prosedür nasıl işliyor bilgim yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frank Slade -- 5 Mart 2023; 20:36:29 >
  • Frank Slade kullanıcısına yanıt

İstanbul'da alanlar uzun sürüyor diyor 2 hafta 1 ay filan. Diğer illerde daha kısa sürüyor.

Vergi dairesi neyi ne kadar sorguluyor bilmiyorum eğer ki detaylı ikamet sorgulaması yapıyorlarsa ikametin yeni değiştiğini anlayabilirler. Birde şöyle düşünün araç aldınız işiniz gereği veya bir afetten dolayı ikamet değiştirdiniz ailecek engelli bireyde yanınızda olacak şekilde o zaman ne olacak taahhüt güncellenecek mi mesela hiç bir bilgi yok. Bu işi suistimal etmek istenilse çok yolu var.

• acaba ikametimiz dışında başka bir şehirdeki otomobil bayisinden alınabiliyor mu ve  vergi dairesi işleri arabayı aldığımız şehirden yapılabiliyor mu?

• 
Sayfa: önceki 294295296297298
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.