Şimdi Ara

Otomobil bakım ve koruma genel bilgiler-(Fiat bakımları)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fiat'ın yayımlamış olduğu bir içerik ve fiat modelleri hakkında bakım periyodlarını içeren bilgiler güzel buldum paylaşıyorum..


    BAKIM VE KORUMA

    Aracınızı mümkün olan en iyi şekilde kullanabilmenize yardımcı olmak için başlıklar halinde verilen önerileri dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

    KULLANIM ÖNERİLERİ

    Periyodik Bakım

    Aracın uzun ömürlü olması için doğru bakım şarttır. Bu nedenle motor modeline bağlı olarak her 20.000 km'de bir dizi kontrol ve bakım işlemleri programlanmıştır. Ancak bu periyodik bakımın, aracın tüm gereksinimini tamamen kapsamayacağını bilmeniz önemlidir. Ayrıca 20.000 km bakımı öncesindeki ilk dönemde ve sonrasında, bir bakımla başka biri arasında rutin bakım ve sıvıların tamamlanması, lastik basınç kontrolü gibi sıradan bakım işlemlerinin yapılması gereklidir. Her bakım esnasında programlanmış olana ilave olarak, başka parça değişimleri veya onarımlarına ihtiyaç çıkarsa bunlar müşterinin onayı ile gerçekleşebilir.





    Boya Bakımı

    Normalde yılda bir kez, eğer aracınız ağaçlık veya yoğun tozlu bir ortam altında kalmış ise altı ayda bir kez boya temizliğini yaptırın. Aracı güneşte bıraktıktan sonra veya kaputu sıcakken yıkamayın. Bu şekilde boyanın parlaklığı azalır. Kuş dışkıları aracın gövde ve boyasına ciddi zarar verir. Fark ettiğinizde derhal temizleyin.

    İç Mekan Bakımı

    Temizlik işlemlerinde asit etkisi olan temizleyicileri kullanmayın. Araç içi havalandırma difizörlerine veya çevresine parfüm vs. sıkmayın. Normalde yılda bir kez, eğer aracınız ağaçlık veya yoğun tozlu bir ortam altında kalmış ise altı ayda bir kez boya temizliğini yaptırın.

    Elektrik Sistemi

    Elektrik sisteminde (elektronik kontrol üniteleri üzerinde) yapılan modifikasyonların ve tamirlerin düzgün bir şekilde yapılmaması ve bunların sistemin özellikleri gözetilmeden gerçekleştirilmesi arızalara ve hatta yangın tehlikesine yol açabilir.

    Direksiyon Sistemi:

    Direksiyon simidi üzerindeki her türlü ayarlama sırasında otomobil hareketsiz ve motor kapalı olmalıdır. Direksiyon sistemini veya direksiyon mili modifikasyonlarını kapsayan herhangi bir satış sonrası işlemi kesinlikle gerçekleştirilmemelidir (Hırsızlığa karşı koruma sistemlerinin kurulumu vb.). Bu durumda otomobilin performansı düşebilir ve aracınız emniyetsiz hale gelebilir. Garantiniz geçerliliğini yitirebilir.

    Isıtma ve Havalandırma Sistemi:

    Isıtma ve havalandırma sistemini korumak için klima kontrol sistemi kış mevsimi boyunca ayda 1 kere, en az 10 dakika çalıştırılmalıdır.

    Akü

    Elektrikli ve elektronik donanımın yanlış takılması otomobile ciddi hasarlar verebilir. Otomobilinizi satın aldıktan sonra, sürekli elektrik çeken ilave aksesuarlar (alarm sistemleri, ses sistemi, cep telefonu araç kiti gibi) takmak isterseniz yetkili Fiat servisine başvurun. Buradaki uzman personel, size aksesuar serisinden en uygun aksesuarları önermenin yanı sıra, otomobilin elektrik sisteminin yeterli olup olmadığını da kontrol edecek, daha yüksek kapasitede bir akünün monte edilmesinin gerekip gerekmediğini belirleyecektir.

    Ayrıca, aracınızdaki akü şarjının durumu elektrolitin donma riskine karşı kış başında kontrol edilmelidir.

    Ön cam sileceği

    Ön cam sileceğini kesinlikle cam üzerinde biriken kar ve buzu temizlemek amacı ile kullanmayın. Bu şartlarda silecek aşırı şekilde zorlanır ve motor koruma sisteminin devreye girmesine ve silme işleminin birkaç saniye için durmasına sebep olur. Eğer bunu takiben silecekler tekrar çalışmazsa yetkili bir Fiat servisi ile temasa geçin.

    Seviye Kontrol

    Seviye tamamlarken, farklı tipteki sıvıları birbirine karıştırmayın ve soğutma sistemine önerilenin dışında kesinlikle antifiriz kullanmayın. Bu sıvılar birbirleri ile uyumlu olmayabileceği için otomobilin zarar görmesine sebep olabilirler.

    EKONOMİK VE ÇEVRECİ ARAÇ KULLANIM ÖNERİLERİ

    Şehir içinde yoğun trafik ortamında düşük viteste araç kullanımı ve sık frenleme yüksek yakıt tüketimine sebep olur. Yüksek yakıt tüketimi ise yüksek miktarda CO2 emisyonun meydana gelmesi demektir. Daha az yakıt tüketimi sağlayacak daha çevreci bir sürüş için aşağıdaki önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

    Aracınızın yakıt tüketiminin azaltılması için tavsiyelerimiz;

    Otomobilin Bakımı

    "Periyodik bakım" programında belirtilen kontrol ve ayar işlemlerinin yapılması gereklidir. Düzenli bakımı yapılmayan araçların motor, vites kutusu, havalandırma ve aktarma organlarını maksimum verimde çalışmaz. Bu da aracın daha yüksek oranda yakıt tüketmesine ve daha fazla CO2 salımı meydana gelmesine sebep olur. Ayrıca motorda ciddi hasarlara yol açabilir.

    Aracınızı Fiat yetkili servislerine, önerilen bakım periyodlarında getirerek uzman ekibimize güvenle teslim edebilirsiniz. Unutmayın ki bakımları zamanında yapılmış aracınız, satmak istediğinizde de daha güvenilir ve değerli olacaktır.

    Lastikler

    4 haftadan daha uzun olmamak koşuluyla, düzenli olarak lastik basınçlarını kontrol edin. Basınç çok düşük olduğunda direnç yüksek olacağından yakıt tüketimi ve CO2 emisyon seviyeleri artar.

    Fazla Yük

    Bagajda aşırı yük ile seyahat etmeyin. Otomobilin ağırlığı (özellikle şehir içinde) ve aksesuarları, yakıt tüketimi ve denge üzerinde etkilidir.

    Portbagaj/kayak taşıyıcı

    Kullanılmadıkları zaman port bagaj ve kayak taşıyıcıyı tavandan sökün. Bu aksesuarlar hava akışını azaltır ve yakıt tüketimi üzerinde olumsuz etki yapar. Özellikle büyük boyutlu yükleri taşırken, bir römork kullanılması daha uygundur.

    Elektrikli cihazlar

    Elektrikli cihazları sadece gerekli olduğunda kullanın. Arka ısıtmalı cam, ilave farlar, ön cam silecekleri ve ısıtıcı fanı çok fazla miktarda enerji çektiklerinden o andaki yakıt tüketimini artırırlar (şehir içi kullanımda +%25 seviyesine kadar).

    Klima

    Klima sistemi; yakıt tüketiminin artmasına (ortalama olarak %20 civarında) sebep olur ve motoru da büyük ölçüde etkiler. Otomobilin dışındaki hava sıcaklığı uygun ise camı açarak havalandırma yapın. Ancak aracınız yüksek hızda ise camı açmak yerine klima sistemini kullanmanızı tavsiye ederiz.

    Aerodinamik aksesuarlar

    Otomobil üzerinde kullanılması uygun olmayan aerodinamik aksesuarlar, otomobilin aerodinamik özelliğinin bozulmasına ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.

    Motorun çalıştırılması

    Otomobil duruyorken yüksek ya da düşük devirlerde motoru ısıtmayın. Bu koşullar altında motor çok daha yavaş ısınır, elektrik tüketimi ve emisyonlar artar. Bu nedenle, hemen yavaşça kalkmak ve yüksek hızlardan kaçınmak önerilir. Bu şekilde motor daha çabuk ısınır.

    Gereksiz manevralar

    Trafik ışıklarında beklerken veya motoru durdurmadan önce ani gaz vermeyin. Bunlar modern otomobillerde sadece yakıt tüketiminin ve çevre kirliliğinin artmasına sebep olur.

    Vites seçimi

    Trafik şartları uygun olur olmaz bir üst vitese geçin. Daha iyi performans elde etmek için düşük vites kullanılması yakıt tüketimini artırır. Aynı şekilde yüksek vitesin gereksiz kullanılması da yakıt tüketimini ve emisyonları artırır.

    Maksimum Hız

    Yakıt tüketimi hıza bağlı olarak önemli ölçüde artar. Yakıt tüketiminin ve emisyonların artmasına neden olacak sert frenlerden ve ani hızlanmalardan kaçının.

    Hızlanma

    Gaza birden yüklenerek motor devrini artırmak, yakıt tüketimini ve emisyonları artırır. Hızlanma yavaş yavaş gerçekleştirilmeli ve maksimum torkun üzerine çıkılmamalıdır.

    Trafik ve yol durumu

    Tüketim seviyesinin yükselmesi, daha yoğun trafik koşullarına bağlıdır. Örneğin sıkışık trafikte sık sık düşük vites kullanmak veya şehir içi çok fazla trafik ışığı olması yakıt tüketimini artırır. Ayrıca, virajlı yollar ve kötü yol zeminleri tüketim üzerinde olumsuz etki yapar.
    Trafikte uzun süre durmanız gerekiyor ise motoru durdurun.

    Periyodik bakım tablosu..BAKIM
    http://www.fiat.com.tr/hizmetler/Documents/Periyodik%20Bak%C4%B1mTablosu.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zugasi_berepe -- 3 Ağustos 2012; 11:16:20 >







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.