Şimdi Ara

Osmanlıda ki favori padişahınız ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
0
Favori
6.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nutuk'tan paragraflar, İngilizlere yazdığı mektupları koyduk. Hala da inanmıyorsanız o sizin probleminizdir.
  • Lütfen şunu okuyun size Nutuk'ta geçen ifadeyide bulacağım, lütfen üşenmeyin.

Hepinizin bildiği üzere özellikle de son dönemde Türk tarihiyle ilgili inanılmaz şeyler öğreniyoruz yakında daha neler çıkacak çok merak ediyorum. İdaalar Vahdettin'in kahraman oluşuna ve Atatürk'ün kötü biri olduğuna kadar dayandı. Hatta Atatürk'ün yazmış olduğu kitap olan 'Nutuk' tarihi belge değil diyenler bile var. Ben bunu ilk duyduğumda güldüm şaşırdınız mı inanın güldüm yani savaşa girmiş biri cumhuriyeti kurmuş birinin kitabı belge değil. Fazla uzatmadan başlıca sorunumuz olan Vahdettin idaasına Murat BARDAKÇIOĞLU, İlber ORTAYLI ve diğer tarih proflarıyla sizlere sunuyorum işte idaalar

1-) Vahdettin Atatürk'ü gizli göreve mi yolladı?
    Bu idaayı ortaya atanların sözleri şöyle. Vahdettin Atatürk'ü geniş yetkilerle donatarak gideceği yerde ki sivil ve asker kişileride emrine vermiştir. Atatürk ile yaptığı konuşmada paşa paşa memleketi kurtarabilirsin demiş.

İşte bu soruya verilen cevap,
    Atatürk yola çıkmadan bir kaç saat önce Vahdettinle konuşmuş ve Vahdettin ile aralarında böyle bir konuşma geçmiştir ama oraya gidip bölgede çıkan olayları kontrol alması için yolladı saltanatının devamı içindir. İngilizler o yıllarda karadenizide kontrol ediyordu ve Vahdettin karadenizde çıkan olayları biliyordu ve İngilizlerin 7. maddeyi kullanıp her yeri işgal etmesini istemiyordu. Oradaki karışık durumu en iyi idare edecek olan paşa M.Kemal di. Vahdettin 'Saltanatınızı düşünün bu adam cumhuriyetçi sizi indirir sultanım' diyen Avni paşayı bile dinlememiş ve M.Kemal'i Samsuna yollamıştır. Herkes şunu bilsin ki Vahdettin saltanatının devamını istiyordu M.Kemal'e Samsuna git cumhuriyeti kur ben arkandayım dememiştir böyle bir düşüncesi yoktur.

2-)Vahdettin M.Kemal'e 40.000 altın mı verdi?
    Bu iddaa da rakam 10.000 altın ile 40.000 altın ile değişiyorr cevap ise Murat BARDAKÇIOĞLU'ndan,
    M.Kemal'in yazdığı yazıda Harbiye Nazırından 1000 lira aldım. Vahdettin ise kendi cebimden 30 bin Lira verdim. Sunulan belgelerde M.Kemal Samsuna çıkmak için vize almıştır. Yani Osmanlı kendi toprağına gidebilmek için vize alıyordu. M.Kemal 4 otomobil (Mercedes Benz) 6 at
    ve 48 kişilik bir kadro için vize istemiştir. İngilizler 2 otomobil fazla diyerek iki otomobili bırakmıştır. 6 at ve diğer şeyler için izin verilmiştir.
    Murat BARDAKÇIOĞLU 'Osmanlı hazinesinde o kadar altın yoktu üstelik Osmanlı çok para ve altın sıkıntısı çekmiştir üstelik at için bile vize isterken 40.000 altını oradan nasıl geçireceksiniz üstelik boğazda İngiliz sahil güvenliği giriş çıkış yapan herkesi kontrol ediyordu onları aşmanız imkansız kaçmaya çalışırsanızda sizi batırırlar. 1 Altın 8 gram yani 40.000 altın 328 kg ediyor böyle bir para Osmanlıda yok ayrıca İngilizleri aşarak bunca yükü götürmeniz imkansız hem ne Cumhuriyet dönemi belgelerinde ne saltanat döneminde kayıtlı değildir ispatı yoktur'.
    3-)Vahdettin ülkenin kurtuluşunu istemiyormuydu o yıllarda yöneticiler ne düşünüyordu?
    Cevap yine BARDAKÇIOĞLU'ndan
    Osmanlıda bulunan sivil asker herkes ülkenin kurtuluşunu istiyordu Damat Ferit ve Vahdettin dahil ama herkesin görüşü farklı.
    Damat Ferit tam bir hayalperestti İngilizler ile çok iyi bir yola gireceklerini ve devletin eski gücüne kavuşacağını inanıyordu. Sivildekilerin hepsi böyleydi. Kimi Amerikan mandası kimi İngiliz Fransızları isteyen bile vardı. Vahdettinde İngiliz yönetiminin iyi olacağından yanaydı tahtını ve saltanatını devam ettirmek istiyordu. Askerler ise manda yönetimine karşıydı hepsi orduların terhis edilmemesini silahın bırakılmamasını ve direnmek istiyordu. Kazım Karabekir ve M.Kemal'in planları buydu fakat yaşlı paşalar onu kıskanıyordu. Yüksek rütbeli paşalar iki paşanın hareketlerini dikkatle izliyor ve onları kıskanıyordu.

4-) Vahdettin kurtuluş savaşında Atatürk'ü destekledi mi? Hatt- hümayun yayını bunu bir kanıtı değil midir?
    Cevap bu sefer ortak Ortaylı ve BARDAKÇIOĞLU diyor ki
    'Vahdettin kurtuluş savaşında Kuvvacıları ya da M.Kemal'i desteklemiyordu idam fermanı ve Şeyhülislamın verdiği fetvalar buna kanıttır ayrıca Hatt-ı Hümayun çarpıtılmış ve orada ki önemli bir kelimeyle oynanarak yanlış çevirilmiş ve aktarılmıştır. Hatt-ı hümayun Avni paşa tarafından hazırlanmış ve padişah bunu okuyarak onaylamıştır'.
    Hatt-ı Hümayun diyor ki,
    Millet baştan aşağı uyanık olup istiklal-i millet ve devleti ve hukuk-i âliye-i saltanat ve hilafeti teyid için kavi bir azim ve iman ile mücehhez bulunuyor.` Yani uyanmış olan millet, milletin ve devletin bağımsızlığı ile saltanat ve hilafetin yüce haklarını desteklemek için hazır ama orayı çizelim saltanat ve hilafet yani padişah isyan edin ama benim adıma demeye çalışıyor ve tahtını düşünüyor sonra da 'kendi toprağımın kurtarılması için' diyor ve devam ediyor M.Kemal'in amacını unutmayalım M.Kemal saltanat falan istemiyor ve bunu 'Nutuk'ta belirtiyor ayrıca Nutuk tarihi bir belgedir. Ortaylı diyor ki, 'Nutuk'a tarihi bir belge nasıl sayılmaz
    savaşı yöneten cumhuriyeti kuran bu olayları yaşayan birinin yazdığı kitap tabi ki bir tarihi belgedir fakat 74 ten sonra ki basımlarda içinde geçen tarihi belgeler nedense kaldırılmış ama Nutuk Atatürk'ün kitabudur ve tarihi belgedir. Nutuk'a tarihi belge değildir demek Atatürk'e sen bu devleti kurtarmadın demektir'.

Evet işte size tarihçilerden tarihi cevaplar bunları onların yazılarında da bulabilirsin. Siyasi tarihçilerin ve bazı toplumbilimcilerin dediğine göre.
    Devletlerde siyaset tarihi değiştirir. Bazen devletler izlediği siyasetlerin devletlerinin tarihleriyle uyuşmasını ister. Diyelim ki siz devlet yönetiyorsunuz politikanızda faşizm olsun. Ama önceden laiktiniz, eşitlikçiydiniz. Şimdi nasıl ırkçılık yapacaksınız ne yapmanız lazım önceden
    izlediğiniz politikanın izlerini silmelisiniz. Yani bahaneniz şu olur bu içimizde ki azınlıklar şimardı biz onlara iyi baktık eşitlik verdik ama onlar bizi sömürmeye kalktı. Halkımız öldürülüyor korunmamız lazım yaşasın milletimiz dersiniz. Halk silahlanır gazeteler değişir ve toplumunuz ırkçı olur buna tarihte örnek çok örneğin Almanya. Onca Nazi halkı yenilince ne oldu şimdi içlerinde daha çok azınlık var ve bir şey yapamıyorlar Almanyada Hitler demek bile yasak oldu artık. Fransa da aynen öle krallık o kadar iyi giderken halk ne olduda Napolyoncu oldu. Aç kaldılar sömürüldüler burjuva baskıları ne yaptı halk cumhuriyetçi oldu. Lui onları beslese halk Napolyonu destekler miydi tabi ki hayır. Bizim toplumda şimdi böle bir durumda Cumhuriyetçi olduk laik olduk yeni kahramanlarımız var. Kurtuluş savaşı başarısız olsa şimdi ne olacaktı bugün mezarına çiçek bıraktığımız insanların mezarına tükürecektik. Vahdettin hain değildir aslında iyi adamdı denmesinin sebebi Atatürk'ün başarılarına gölge düşürmek ve Atatürk ve özgürlükçü halkın ona olan sevgisini bastırmak azaltmak. Devletler bunu hep yapar ve çatışırlar bazen sorun iç savaş ile çözlülür. Her zaman devletlerin tarihi değişecektir. İkinci dünya savaşında aynı cephede savaşan Sovyetler birliği aynı müttedikleriyle korede birbirini yedi. Böyle şeyler her zaman olacaktır bu yüzden devlete tavsiye arşivlerini iyi saklaması ve toplumu sürekli olarak bilinçlendirilmesi. Ayrıca bazılarına basit geliyor ama çocuklarınıza sağlam bir tarih dersi eğitimi sağlanması onlara tarihi yeri geçen yerde ve tüm ayrıntılarıyla anlatın yoksa onlarda sizi ilerde tarih yazarken bir cümleye sığdırırlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MilanRapajic -- 15 Haziran 2009; 1:51:44 >

• Yıldırım Beyazıt
    Ayrıca 2. beyazıtı çogu kimse begenmez ama devletin kurumlarının
    oluşumunun tamamlanması devletin düzeninin oturtulmasının tamamlandığı
    dönemdir.
  • Buyrun nutuk, gelin buraya konuşun arkadaşlar :

Vahdettincilere göre Atatürk’ü Samsun’a Vahdettin göndermiştir! Bu yalan son görüşmede Vahdettin’in Mustafa Kemal’e söylediği şu sözlere dayandırırlar:
    “ Paşa, Paşa! Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir, tarihe geçmiştir. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa, Paşa, devleti kurtarabilirsin!”
    Vahdettin’in böyle konuştuğunu bizzat Atatürk söyler. Ama Atatürk’ün sözlerinin devamı vardır. Der ki:
    “Bu son sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle samimi mi konuşuyor?... Çok iyi anladığım, veliahtlığında, padişahlığında bütün his ve fikirlerini, eğilimlerini, sahtekârlıklarını tanıdığım adamdan nasıl yüksek ve asil bir hareket bekleyebilirdim? Memleketi kurtarmak lazımdır; istersem bunu yapabilirmişim. Nasıl? Hemen hüküm verdim: Vahdettin demek istiyor ki, hiçbir kuvvetimiz yoktur. Tek dayanağımız İstanbul’a hâkim olanların siyasetine uymaktır. Benim memuriyetim, onların şikâyet ettikleri meseleleri halletmektir. Eğer onları memnun edebilirsem, memleketi ve halkı bu siyasetin doğru olduğuna inandırabilirsem ve bu siyasete karşı gelen Türkleri yola getirirsem, Vahdettin’in arzularını yerine getirmiş olacaktım.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri C.3 s.99) Nitekim Atatürk’ü Samsun’a ayak bastıktan üç hafta sonra geri çağıran da, idam kararını onaylayan da, İngilizlere ülkeyi peşkeş çeken de aynı kişi, yani Vahdettin’dir.
    Ne var ki Ata’nın sözlerinin ikinci kısmı kasten hep ıskalanır... Büyük yalan sürdürülür..

• Vahdettin, Mustafa Kemal'i Karadeniz'deki isyanları bastırması için göndermiş. Ancak daha sonraları Mustafa Kemal bunu yapmayıp Milli Mcadele'yi başlatınca, aynı Vahdettin bu yüzden idam fermanını yayınlamış.
    İngilizlerin emri ile!
  • ya ne kadar guzel insanlar burda tarih tartisiyor

her zaman boyle tartismalar gormek dilegiyle
  • @Dwight, olay burda kendi fikirlerimiz değil. Öyle olsaydı keşke... Burda görünen tek şey gerçekler. Bunları inkar etmek, sabit bir düşünceyle tartışmak yanlış. Sana da iyi forumlar.
  • @ __RayAllen20__

hadi canim hadi surda iki tarihi gercek olaylari bilen adamlarin tartismasini goruyoruz lutfen araya GIRME !
  • Tarihi bilen adamlar mı? Bakalım ne diyor "tarihi bilen adamlar"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 15 Haziran 2009; 2:17:18 >
  • 31.Tayyeap[eski tr]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whoracle1905 -- 15 Haziran 2009; 2:24:09 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: __RayAllen20__

Tarihi bilen adamlar mı? Bakalım ne diyor "tarihi bilen adamlar"

her neyse sen ortaliklta dolasma
  • Pekala. Tartışmanın alemi yok. Sonuçta çoğumuz zamanımızın çoğunu burada geçiriyoruz. Ben yazdığım mesajları siliyorum. Tartışma gereksiz oluyor çünkü. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Kemal Atatürk tarafından kuruldu, hepimiz cumhuriyet çocuklarıyız. Önemli olan da bu bence.

İyi geceler herkese, ben yatıyorum artık.
  • Fatih Sultan Mehmed,Kanuni ve Yavuz Sultan Selim
  • Vahdettin diyenlerin yarısı hatta birçoğu onun hakkında hiçbirşey bilmemekle birlikte farklı görünme çabası içinde oldukları için Vahdettin demektedirler.

Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kahn !

Vahdettin diyenlerin yarısı hatta birçoğu onun hakkında hiçbirşey bilmemekle birlikte farklı görünme çabası içinde oldukları için Vahdettin demektedirler.

Saygılar.

ne konuda ? o zaman sana gore vahdettin ne ?
  • FARİH SULTAN MEHMET
  • @alikum
    Ben Fatih Sultan Mehmet ten sonra gelen padişahlar için dedim . İyi oku
  • Sadece şunu söyliyeceğim.Vahdettin ülkeden ayrılırken yanına hiç para almamıştır.Bütün parasını Türkiye de bırakmıştır.Zira öldükten sonra kefen parası bile bulunamamıştır.
  • İstanbul elbet fetholunacaktır; onu fetheden komutan ne güzel komutan; onu fetheden asker ne güzel askerdir!

Hz. Muhammed (s.a.v)

Daha fazla söze gerek yok bence!
  • vahdettin Vatan Hainidir . Aksini kim söyleyebilir.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.