Bildirim
Osmanlı ve Cumhuriyet= sanayi
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
osmanli derken sadece belli bir toplulugu degil icindeki butun azinliklari ele alarak konusacak olursak azinliklarin sayesinde osmanlidada matbaa, silah, vb uretim yerlerinin bir hayli bol oldugu ap acik gorulur -
Osmanlı döneminde de sanayi vardı sayısı çok olmasada fabrikalar vardı ama bu fabrikaların büyük çoğunluğu yabancı yatırımcıların elindeydi oasmanlıya ayip olanların sayısı çok azdı. bunların sayısını bulabilmek için arşivlere bakmak lazım ama çok fazla olmadığını biliyorum. Ülkemizde ki sanayi 1925 yılında açılan Sanayi ve maden bankasının kurulmasıyla ve 1927'de teşvik-i sanayi kanunun çıkmasıyla yaavaş yavaş sanayi gelişmeye başladı -
Bizde sanayi 18.yy'da da bugünden farkı yok; verimli arazileri ekmek kapısı-gelişme-ilerleme-yerli sermaye adı altında talanla başlıyor. İstanbul'un en güzel yerine Modernleştik diye Ormanı yok edip yanılmıyorsam Kağıt fabrikası açılıyor, Lale Devrini takiben olabilir.
Bizde Fabrika değil Fabrika Sevdası var. Merdiven altı imalathane de diyebiliriz. Memleketteki 3-5 büyük tesis dışında kalanların tümü bu Fabrika Sevdasının ürünüdür. Git en pahalı makinaları al, üretim bandını kur, üret sat parayı çarçur et sonra ağla devletten vergi indirimi, af, ıvır zıvır bekle. Hem Osmanlı Hem de Cumhuriyet döneminde maksat yabancı kazanmasındı; yerli müteşebbis kazansın adı altında Kazık yemekteyiz o apayrı.
Türk Malı dediğiniz herhangi bir ürünü Yurt Dışında çok ucuza satılırken görürseniz yediğiniz %400 daha büyük kazıkla kendinizi:
''Türk Malı Avrupa raflarında , Rabbime hamd olsun bu günleri de gördük ya'' diyerek tatmin edebilirsiniz...
Doğan Avcıoğlu Türkiyenin Düzenleri okumanızı tavsiye ederim. 2 cilt, oldukça ilginç kitaptır Devlet hortumcularının köklerine inebiliyorsunuz.
-
quote:
Orijinalden alıntı: kotucenk
Bizde sanayi 18.yy'da da bugünden farkı yok; verimli arazileri ekmek kapısı-gelişme-ilerleme-yerli sermaye adı altında talanla başlıyor. İstanbul'un en güzel yerine Modernleştik diye Ormanı yok edip yanılmıyorsam Kağıt fabrikası açılıyor, Lale Devrini takiben olabilir.
Bizde Fabrika değil Fabrika Sevdası var. Merdiven altı imalathane de diyebiliriz. Memleketteki 3-5 büyük tesis dışında kalanların tümü bu Fabrika Sevdasının ürünüdür. Git en pahalı makinaları al, üretim bandını kur, üret sat parayı çarçur et sonra ağla devletten vergi indirimi, af, ıvır zıvır bekle. Hem Osmanlı Hem de Cumhuriyet döneminde maksat yabancı kazanmasındı; yerli müteşebbis kazansın adı altında Kazık yemekteyiz o apayrı.
Türk Malı dediğiniz herhangi bir ürünü Yurt Dışında çok ucuza satılırken görürseniz yediğiniz %400 daha büyük kazıkla kendinizi:
''Türk Malı Avrupa raflarında , Rabbime hamd olsun bu günleri de gördük ya'' diyerek tatmin edebilirsiniz...
Doğan Avcıoğlu Türkiyenin Düzenleri okumanızı tavsiye ederim. 2 cilt, oldukça ilginç kitaptır Devlet hortumcularının köklerine inebiliyorsunuz.
bu yazdiklarin bana alinti yada baskasinin dusuncesi gibi geldi
ama kendi dusuncense tek kelimeyle helal olsun demekten baska bir sey bulamiyorum
-
Osmanlı döneminde sanayi yatırımlarının neredeyse tamamı gayrimüslimlerin kontrolündeydi. İzmir'de özellikle şarap üretimi ve şimdiki adı Basmane olan yerdeki basma fabrikası vardı. İstanbul civarında ise yine aynı şekilde bez, dokuma ve ayakkabı fabrikası vardı. Daha çok küçük atölyeler bulunan Osmanlı Devleti, sanayi devrimini yakalayamadığı için, nihai mal ihtiyaçlarının neredeyse tamamını Avrupa'dan ithal etmek zorunda kalıyordu. Bu ithalat işlemlerini de yine gayrimüslim vatandaşlar ve levantenler yürütüyordu.
Bu işleri müslüman vatandaşlarının yapamamasının birçok nedeni vardır. Aklıma gelen en belirginleri arasında, miras yoluyla bölünen toprak paylaşımı ve askerliğin sadece müslümanlara uygulanıyor olması, hem erkek nüfusu azaltan hem de sermaye birikimini zorlaştıran faktörlerdir. Eğer bu konuları öğrenmek niyetindeyseniz, elinize kitap almalısınız. Buradan ya da farklı bir forumdan alacağınız bilgiler hem yorum olacak, hem de eksik olacaktır.
Saygılar...
-
quote:
Orijinalden alıntı: oreilly
quote:
ama kendi dusuncense tek kelimeyle helal olsun demekten baska bir sey bulamiyorum
Tarih kendini tekerür etmekten yorulmaz Tarikatlar kurulur sen itaat et başka bi şey etme buna avrupa alttan alttan destek verir din tartışmaları çıkar kadın erkek eşitliği bozulur insanlar küçük görülür bu kadar işin gücün arasında kim fabrika kuracak Allah aşkına
-
quote:
Orijinalden alıntı: webbie
Osmanlı döneminde sanayi yatırımlarının neredeyse tamamı gayrimüslimlerin kontrolündeydi. İzmir'de özellikle şarap üretimi ve şimdiki adı Basmane olan yerdeki basma fabrikası vardı. İstanbul civarında ise yine aynı şekilde bez, dokuma ve ayakkabı fabrikası vardı. Daha çok küçük atölyeler bulunan Osmanlı Devleti, sanayi devrimini yakalayamadığı için, nihai mal ihtiyaçlarının neredeyse tamamını Avrupa'dan ithal etmek zorunda kalıyordu. Bu ithalat işlemlerini de yine gayrimüslim vatandaşlar ve levantenler yürütüyordu.
Bu işleri müslüman vatandaşlarının yapamamasının birçok nedeni vardır. Aklıma gelen en belirginleri arasında, miras yoluyla bölünen toprak paylaşımı ve askerliğin sadece müslümanlara uygulanıyor olması, hem erkek nüfusu azaltan hem de sermaye birikimini zorlaştıran faktörlerdir. Eğer bu konuları öğrenmek niyetindeyseniz, elinize kitap almalısınız. Buradan ya da farklı bir forumdan alacağınız bilgiler hem yorum olacak, hem de eksik olacaktır.
Saygılar...
Bu söylemlerinizin doğruluğu var.. evet Osmanlı döneminde birkaç basma vb fabrikanın dışında herhangi bir sanayii oluşumu yok edindiğim bilgilere göre.
çoğu üretim yurtdışından yapılmış, ozaman bizde para çok olduğundan hep ısmalayıp para verip almışız. yani hep hazırcı olmuşuz sanayiye yatırım yapıp para kazanma yolunu çizmemişiz tarım üretimimiz bile hala eski usulde yapmışız.
Oysa Cumhuriyet ilanından 16 yıl sonra traktör siparişi geçmişiz kendi uçağımızı yapmışız bankalar açmışız (sümerbank) kendi vagonlarımızı imal etmişiz raylar döşemişiz bir hamle olmuş bu dönmede. sonrası malum..
-
quote:
Orijinalden alıntı: computeron
quote:
Orijinalden alıntı: webbie
Saygılar...
Bu söylemlerinizin doğruluğu var.. evet Osmanlı döneminde birkaç basma vb fabrikanın dışında herhangi bir sanayii oluşumu yok edindiğim bilgilere göre.
çoğu üretim yurtdışından yapılmış, ozaman bizde para çok olduğundan hep ısmalayıp para verip almışız. yani hep hazırcı olmuşuz sanayiye yatırım yapıp para kazanma yolunu çizmemişiz tarım üretimimiz bile hala eski usulde yapmışız.
Oysa Cumhuriyet ilanından 16 yıl sonra traktör siparişi geçmişiz kendi uçağımızı yapmışız bankalar açmışız (sümerbank) kendi vagonlarımızı imal etmişiz raylar döşemişiz bir hamle olmuş bu dönmede. sonrası malum..
Cumhuriyet dönemi de öyle olmamıştır aslında...
quote:
Orijinalden alıntı: oreilly
quote:
Osmanlı Devletinden Türkiye Cumhuriyetine geçişte TAPU kaydı yoktur bilir misiniz? Üzerinde oturduğu toprağı belgeleyebilcek çok az sayıda insan vardı. ticaret başkadır Dostluk başka. Milli Sermaye Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar afedersiniz ama şeyine bile takmamıştır Millet Meclisini. Ne zaman ki yağlı bir kapı görmüştür akbaba gibi üşüşmüştür yeni devletin peşine. Ben Atatürkçü biri değilim keza diğer noktada Ilımlı İslamcı da değilim ama bu konuda anladığım bir şey var ki hırsızlık-rüşvet-yolsuzluk switchi bizde doğuştan ON geliyor;) Bu tür bilgiler saklanır, bildiğiniz yolsuzluk, hırsızlık, eşkiyalıktır, günümüzün servet sahipleri ilk 1 milyon doları bulana kadar geçen hikayeyi anlatmaz, hep ilk 1 milyon dolardan sonra başlar hikaye... Cumhuriyet'i kuranlar zengin ve ticaretten anlayan kişiler değildi, bu konuda çok kazık yemiştirler diye düşünüyorum.
Türklerde Devleti soymak adettendir, kimsenin Sadarette gözü olmasada teklif edilince reddeden yoktur, sermaye birikimi olmamış diyorsunuz ama onca Paşanın kellesi de boşuna gitmemiştir herhalde... Atatürk'ün yatırım planları daha derli topluydu ama o zamanki planı şu anda uygulayamayız zaman, mekan, piyasa her şey değişti. O günlerde yanılmıyorsam %250 kusur gibi kalkınma hızı vardı, devletin payı büyüktü elbette.
Türk ulusu, milleti desenizde işin içine para girince adam babasını tanımaz arkadaşlar, bu tip olaylarda yok canım namuslu adamdır yapmaz gözüyle bakmayın. Atatürk ön plandaydı fakat Ilımlı İslamcıların dediği gibi herşeyi o yapmadı, evet en azından soygunculuk ve talanla uğraşmadı dost bildikleri gibi. Bir kadro vardı amaç vatanı kurtarmaktı ama kurtuluştan sonra hiç bilmedikleri konularla karşılaştılar. Abdülhamid bile demiş, Onlarda devlet yönetecek bir güç yok, yönetmekten kastı bu tür işleri çekip çevirecek kadro yoktu. Kadronun olmama sebebi cehaletimiz değil her yerde savaşmamızdır, insan kaybetmemizdir.
26 yaşında biri olarak okuduklarım anlamsız kalıyor, biraz gayretle sizde az buçuk bilgi sahibi olabilirsiniz. Öğrendiğim bir çok şey kulaktan dolmadır, detaylara anlam vermekte elbette bende zorlanıyorum. Bu mesajda ve diğerlerinde ne yazarsam yazayım belgelendiremem, kısaca adamlar Minareye kılıfı dikeli çok olmuş. Türkiye'de Yerli Sermayenin bizi soyduğuna inanmamak için aptal olmak gerekir. Öz dedemde anlatırdı bir çok şeyi, Osmanlı zamanından bir hikayeyi: Bu sıralar Yüce İnsan Ulu devlet Adamı denen adamın dedesi ve kabilesinin zamanında Eşkiyalıkla gelip bir köyü zaptedip milleti doğradığı torunlarının sadarete oturup Toprak Reformunu engellemek için ne dolaplar çevirdiğini...
Bizim Batı'dan teknik anlamında geri kalmamızın sebebi top-tüfek değil bizim zihniyetimiz geri. Avrupa, Avrupa olmak için neler yaptı neler, Soymadığı Afrika ülkesi kalmadı, katletmediği ırk kalmadı, kendi insanlarını 16-18 saat fabrikada 1 tas çorbaya çalıştırdı. dinle, gelenekle, görenekle, kıyafetle bu işler olmaz. Herkesi 16 yıl okutsan, 4 dili mecbur kılsan ne farkedecek? Biz kurumu alınca sanıyoruz ki işler düzelir, Sendika denilen şey fabrikada çalışanınız varsa temsilci gelir.
- selamın Elyküm kolay gelsin der size de
- sağol dersiniz biter. Maaşınızdan 1 günlük ücret kesilir ne işe yarar o ayrı mevzu...
Demokratik hak deriz mesela, oy veren kaç AKPli benzine-elektriğe gelen zamma itiraz ediyor, hesabını sorabiliyor? Kimi haberlerde okuyorum başbakanımızın canı sağolsun ihtiyaç vardır yapmıştır diyor!!! Bu adam müslüman olsa ne farkeder Hristiyan olsa ne farkeder, kutsan ne farkeder???
Hani şu ilk 1 milyon dolar kazanılana kadar geçen süre denilen 30000 vatandaşın ve yüz milyar dolarların kaybı yakında unutulur, sorun değil, itiraz eden olursa bu mesajı kopyalasın 20 yıl sonra göstersin suratıma tükürsün.Nasıl oldu, neden oldu önemli değil istediklerini aldılar mı aldılar, sıra hikayenin gerisini yazmakta, inanmazsanız inanacağınız bir şeyler uydurulur hem de itinayla...
Ben Ege bölgesindeyim, oturduğum yer ova. Adam diksen adam çıkar buradan ama biz o kadar aptalız ki fabrika yok mu fabrika diyoruz. Aptal adam sanıyorki fabrika gelecek bunu kurtaracak açlıktan sefaletten cehaletten. Menderes Nehri kurudu ve pislik akıyor. Ovada eskiden pamuk olurdu yetişmiyor, maliyeti kurtarmıyor. Devlet Mısırdan Hindstandan oradan buradan pamuk alıyorekme dyor, Şeker Pancarı derseniz o da bu şekilde, ABd ucuza veriyor ekmeyin ne gerek var...
Bizim hikayemiz uzun arkadaşlar, bilmediğimiz neler var kimbilir. Bilmeniz bir şeyi değiştiremiyor çünkü direnme gücümüz yok, mecburen sisteme adapte oluyorsunuz. sivil toplum biazda budur, öyle devlet istedi diye istediğini yapamaz. Faiz haram derler her bankadan kredi alırlar. Batıya emperyalizme karşıyız derler AB fonundan örgüte destek alırlar. Atatürkçüyüz derler ne iş yaptığını bilmezler. Demokratik takılırlar genel başkana itiraz edilmez. Fabrikaya, sanayiye gelene kadar ohoooo...
-
Bu sanayi politikaları konusunda derler ki bilgi toplumu olacağız! Ayarsızın biri d.Bell olmalıydı o çıkarttı yanılmıyorsam enformasyon toplumu, bilgi toplumu, post modern toplum vs vs bizim bundan anladığımız internetten ödev arattırmak. Sanayi tesisi dediğinizde bunda teknoloji ve gelenek yıllarca birlikte yürümüştür. Ford ilk aracı yaptığında müşteri memnuniyeti falan yoktu, koca üretim band vardı vs vs.
Bugün ülkemizde üretim vardır ama ama üretim yapan robot ve hammadde muhtemelen Türk değildir. Fabrika kuralım sataım demekle olmaz. Çin kalitesiz uyduruk dandik dedik benim telefon N86 arkasında Çin malı yazıyor biz bırakın orjinalini sahtesini hatta oyuncağını bile yapamıyoruz. Çin ve G.doğu-Doğu Asya ülkeleri de bu işi anasının karnında öğrenmedi, babasından duydu. Avrupa Hintlilere yatırım yapmasa Allah'ın öküzleri nah öğrenirdi yazılımı! Detseği kessin de görelim. Bu işler Avrupada başladı ve işin kökünde ihtiyaçlar var. Nil nehri taştı, sınırlar kayboluyor bunun için geometr bulundu denildiğinde inanıyorsunuz fakat Telgraf uzakta çalışan işçilerin ailesiyle iletişime geçebilmesi içindi, Tren ve kısmen buharlı gemi uzak bölgelerden hammadde ve işçi taşımak içindi denilince hadi canım oluyor. Saat kiliseden uzakta yaşayıp çan sesini duyamayanlar içindi demişti biri bundan emin değilim. Ortak saat kullanımı 14.yyda Fransa' Kralının, işçilerden verim almak için kiliseye göre değil kendi saatine göre ayarlamasıyla ilahi anlamını yitirdi.
Bu olaylar sırasında biz ne yapıyorduk biliyor musunuz?
Kmse size bu sorunun cevabını veremez, nasıl oldu neden oldu, neden bizde yok onlarda var kimse ama kimse bu sorunun cevabını bilmiyor. Yok efendm din, yok efendim padişah çocukmuş, yok efendim o öyleymiş bu böyleymiş... Bu sorunun cevabı yok uzun yıllar memleket aradı ama bulamadı, siz siz olun düşünmeyin bile! Sanayiden önce Tarım vardı, ucu yakılmış bir tahtayı saban olarak kullandı insanlık, sonra traktör falan geldi hemde epey sonra. Gübrenin tarihi 100 yıllık. Eve gelen içme suyunun geçmişi memleketimizde 50-60 yıl. Yabancı kanal sayısı oldukça fazla izleyin mega makineleri neyşınılı diskovıriyi;) almanya 1. Dünya savaşından sonra hızla sanayiye yatırdı ne oldu? 2. dünya savaşı ve almanlar tarihten silindi. Rusya nükleer silah üretmişmiş, 2.Dünya savaşında Rusya bunları Berlinden (Ç)almış olmasın?
Al komple tesisi sök getir olmaz; al CNc tezgah koy banda üret olmaz işte, olmuyorda. Senin benim ödediğim vergiyi alır cebe indirir götürür başka bir şey olmaz. Taşviki Sanayi yi pek sever yerli üretici. Bahanesi de aynı:
Ambargo olsa sana kim mal verecek beni destekle savaşta sıkıntı çekme, halkı sik.r misin si.mez misin orasını sen düşün! Bizi asıl s.ken bu olmuştur, ben yerli üretciyim beni destekle politikası devam ediyor. İtiraf etmeliki ister müslüman ister yahudi kim gelirse gelsin kimse halkı düşünmez, Hak verilmez alınır!
Arkadaşlar biz insanlar uzunca bir süre arabaya binmedik, uçak yoktu, elektrik ne bilmezdik, bilgisayarın 10 yılı yok ama ben hatırlarım ekmek domates peynir hep vardı. Siz siz olun ülkenize sahip çıkın yarın öbür gün allahbununda hesabını sorar. hırsızlığa göz yumanda en az hırsız kadar suçludur. avrupa çok sayılı endüstri tesisleri dışında her şeyi kendi bedeninden söküp attı bilir misniz ki Çimento fabrikaları neden Türkiyededir? Bir gidin de görün, suyu, havayı, toprağı kurutur. Bu adamlar keriz değil olsa biz akıllı olurduk...
Sanayi denilen şey el işçiliğinden tezgahlardan geldi, sırayı hatırlamıyorum ama buhar-tekstil-metal-ağır sanayi-kimya diye gidiyor. biz bu süreçler sırasında ne yazıkki yoktuk. Başbakanımız canımız ciğerimiz dedi ki TR, bilişimde öncü olacak PC yapacağız. Gülerler adama! Anakart, CPU, Kasa, HDD Çin-Tayvan-Japonya civarı üretiliyor, hangi salak gelir türkiye'den Mouse-Klavye alır? düşünsenize PC satacaksınız her şey var Mouse Klavye yok, kargo masrafını hesapamış mı bilmiyorum. Komik ama Kayseriye giderken pastırma götürmekten farkı yoktur bunun! İşte modern sanayimizin komik belki hatalı hikayesi az birazda böyle aksini iddia eden olabilir, saygı duyarım...
-
kazanımlarımız çoktan elimizden alın dı başta TT (made in Lübnan) kedinin fare ile oynaması gibi oynuyorlar birde komedyen buldunmu reklamını yaptır millete şirin görünüp arkadan 100000000000000000000000000000000000 puan alıp milleti sövüçle dur....biz elimizdekini bile tutmayı bilemiyoruz.
Şimdi birileri olurmu canım biz çok şey yaptık kendimizi küçük görmemiz hiçde doğru değil der.. biz küçük düşmeyi bahsetmiyoruz habire kendi kalemize bol bol gol atıyoruz.
size basit bir hesap TT un abone sayısı 18.000.000 faturamıza yansıtılan kullanım (kullanmadığımız) bedeli ortalama 15.00 olsun
15.00*18.000.000=270.000.000.000 AYLIK GELİR TT un. bizden söke söke alıyorlar..... -
@kotucenk
mükemmel yazı.paylaşımın için teşekkürler
yazında hepimize kocaman bir pay var,inşallah herkes kendine düşeni anlar... -
NTV - İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri
Şehirleşme ve Sanayi Devrimi
osmalının bu devrime bakısıyla ilgili cok guzel bir cumle kurdu, bi yaklasım yaptı. mantıklı gelmişti izlerken bana. bence sizde izleyin. -
Farklı seyahatnameler var, İbni Battuta, Evliya Çelebi vs vs, M Weber ve İslam B.s Turner ise İslam- Kapitalizm incelemesi yapmış, güzel masal ama ben inanmadım. İngilizce bir şeyler isteyen varsa yardımcı olabilirim.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X