Şimdi Ara

Ölüm Cezası Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ölüm cezası konusu ülkemizde olduğu kadar dünya çapında da en çok tartışılan konulardan birisidir. Ölüm cezasının olması gerektiğini savunanlar kadar tam tersini savunanlar da mevcuttur. Peki hangi tarafın savunduğu doğru? Bu konuda kesin bir yargıya varılamazmış gibi görünüyor.

    Kişisel olarak ölüm cezasının olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, adalet dediğimiz şey yapılan davranışın karşılığını bulmaktır. Örneğin cinayet işlemiş yani başka bir insanı yaşama hakkından mahrum etmiş bir kişinin aynı şekilde yaşama hakkından mahrum edilmesi adaletin yerini bulmasıdır. Ancak yinede bu konuda bir takım pürüzler mevcut. Bu pürüzler insanın doğasının kusursuz olmamasından kaynaklanmaktadır.

    Bu pürüzlerden ilki insanların yanılabilmesidir. Yani bütün deliler bir kişinin suçlu olduğuna işaret ediyor olsa da sonradan o kişinin gerçekte suçlu olmadığı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla verilen ceza geri döndürülebilir olması yanılmaların vereceği zararı en az seviyeye indirir. Müebbet hapis cezasına çarptırılmış bir kişinin sonradan masum olduğu ortaya çıkarsa onu hapisten çıkartabilirsiniz ancak ölüm cezasına çarptırılmış bir kişinin sonradan masum olduğu ortaya çıkarsa onu diriltemezsiniz. Bundan ötürü ölüm cezası eksik, kusurlu ve herşeyi bilmeyen mahluklar olan bizler için uygulanması pekte doğru olmayan bir cezalandırma çeşididir.

    Öteki taraftan devletin eline ölüm cezası gibi bir koz vermek pekte akıllıca değildir. Çünkü devleti iyilik melekleri değil, tabiat tarafından kendi zevk ve çıkarlarının peşinde koşmaya programlandırılmış beyinlere sahip olan insanlar yönetmektedir. Tarihe dönüpte bakıldığında devletlerin sahip olduğu muazzam güç ile suçlu olmayan kişileri suçluymuş gibi gösterip cezalandırdığı görülebilir. Bundan ötürü devlete güvenmek çokta doğru bir davranış sayılmadığı için ona insanları ölümle cezalandırma​ yetkisi verilmesini savunmak bir vatandaş açısından oldukça aptalca bir şey.

    Ayrıca insanların mutlak olarak sahip olduğu bir takım haklar vardır. Bu haklara "İnsan Hakları" denir ve bu hakların başında da yaşam hakkı gelmektedir. İnsanları en fazla müebbet hapis cezasına çarptırmak gibi daha insanı cezalandırma biçimleri varken onları öldürerek sahip oldukları en üstün haklarını yoketmenin neresi doğru? Tabiatın tek bir seferliğine yarattığı ancak yinede kusurlu olan insan bireyleri suç işlemek gibi bir hataya düşebilir. Ancak onları insani bir şekilde cezalandırmak ve sonrasında topluma tekrar kazandırmak varken yoketmenin neresi doğru?

    Sonuç olarak ölüm cezasının adaletin yerini bulması dışında pekte savunulacak tarafı yok. Öyle ki hem ölüm cezasını vermek konusunda alınan kararların bazen yanlış olabilmesi hem ölüm cezasını verme kararını alacak kişilerin iyilik meleği olmayışı ve dolayısıyla güvenmenin pekte mümkün olmayışı hemde alternatif ceza biçimlerinin ölüm cezasına kıyasla daha insani oluşu ölüm cezasını savunmayı zorlaştırıyor.

    https://libertevonskepticus.wordpress.com/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Bir idam mahkumunun son günü?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.