evet arkadaşlar başlıktanda anlaşışacağı gibi offset hatası nedir yardımcı olurmusunuz.
LM741 gibi elemanlarda bazı statik çalışma halleri için ( - girişle + girişin birbirine bir değerde eşit olduğunda çıkışının tam olarak 0 Potansiyelinde olması gerektiği durumlar ) Offset istenir. Örnek olarak LM741 Datasheett'lerini inceleyebilirsin. LM741'de Ofsett ayakları 1 ve 5 nolu pinlerdir. Umarım sorunu doğru anlayıp doğru cevabı vermişimdir.
Ek bilgi : LM741 entegresinde Offset ayarı yapılması LM741 entegresi devre üzerinde beslemesi sağlandıktan sonra vede -,+ ayakları kehimlenerek kısa devre edildinten sonra entegrenin 1 ve 5 nolu ayaklarına bağlı Trimmpot LM741 in çıkışı 0.0000 Volt oluncaya kadar ayar yapılır.
melih abi cevabın için çok teşekkürler buda aradığım bir cevaptı opampta ki offseti anladım peki melih abi ADC deki offset hatası nasıl olur bu konuda fikrin varmı ADC deki offset hatası nesıl giderilir eğer giderilebiliyorsa??
melih abinin verdiğilinkten aldığım bilgiyi burda paylaşmak istesim adc deki offset hatası örneğin analog girişim 0volt bu dijital olarak 4 bitlik anlamda 0000 a karşılık gelsin ben 0 volt verdiğimde 0001 çıkışını alıyor ve bir bitlik bir hatayla alıyrsam bu adc deki off set hatası oluyor. diyelimki analok girişimin max değri 5vol bunu verdiğimde 1111 elde etmem gerekirken ben 1111 değerini 4,75voltta aldım işte buda kazanç hatası oluyor.
çalışmalarınızda başarılar mehmet özüağ
google da aradığı bir bilgiyi donanımhaberde bulmak ne güzel bir duygu