Şimdi Ara

ODTÜ'de geliştirilen fiber optik mikrofon acil durumlar için hassas dinleme yapacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ODTÜ'de geliştirilen fiber optik mikrofon acil durumlar için hassas dinleme yapacak



    ODTÜ bünyesinde, acil durumlarda yerleştirildiği yerde hassas dinleme yaparak ilgili yardım kuruluşuna haber verebilecek özellikte fiber optik mikrofon tasarlandı.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Bayram, fiber optik mikrofon için ODTÜ ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı'nda 3 yıl boyunca çalıştıklarını söyledi.



    Bu süreçte ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisinin kendilerine destek sağladığını belirten Bayram, "Mikrofon projemiz için 4 yıl 8 ayda Türkiye, Avrupa ve ABD patenti alındı." dedi.



    Fiber optik mikrofon projesini geliştirirken TÜBİTAK'tan finansal destek aldıklarını dile getiren Bayram, "Bu çalışmamızla yeni bir şey başardık. Bu başarımızın ticari bir değer oluşturması için de çalışmamıza devam ediyoruz. Şu an ikinci nesil fiber optik mikrofonlar ve oradan türetilebilecek yenilikler üzerine de çalışmamızı yine TÜBİTAK'ın yeni proje çağrısı kapsamında devam ettiriyoruz." diye konuştu.



    Bayram, mikrofon tasarımını daha çok 1000 odalı büyük yapılarda, otellerde ya da çok daha kapsamlı bir sistemde güvenlik uygulaması olarak gördüklerini belirterek, "Bunlar çok küçük, gözle tespit edilemeyen sistemler. Mikrofon, yerleştirildiği yerde bir yangın durumunda ya da bakıma muhtaç bir yaşlı 'yardım' dediği zaman bunu algılayıp ona göre hemen gerekli kuruluşa haber verebilecek." ifadesini kullandı.



    Bina içine döşendiklerinde mikrofonların anlık olarak her taraftan ses ve diğer bilgileri toplayabildiğini anlatan Bayram, "Özellikle deprem gibi durumlarda bir ihtiyaç söz konusu olduğunda ses dalgalarını da taşıyabilir. Bunlar çok hassas sistemler, deprem için de küçük titreşimleri algılayacak şekilde modifiye edilebilir. Biz burada normalde akustik ses dalgalarını öngördük ama yeni destekler söz konusu olursa bu frekans aralığı da ayarlanabilir." dedi.




    Kaynak:aa.com.tr







  • ODTÜ gibi akademik ve teknoloji değeri yüksek bir kuruma burada yer verdiğiniz için teşekkürler. Keşke daha çok olsa. Boğaziçi, Sabancı, Koç, İTÜ gibi değerleri üniversitelerimiz unutuldu. Bu üniversitelerin değerli kurumları ve bilim insanları yerine, derme çatma binada sözüm ona üniversite olan, ünvanını diplomasını bile nerden nasıl aldığı, doğru dürüst makalesi bile olmayan rektörlerin idare ettiği, sözüm ona 'bilim insanı' olan, alanında değilde her alanı bilen, belli belirsiz adamların üniversiteleri, ekranda çıkar oldu. En acısı da, bunca bilgi ve deneyimi olan, gecesini gündüzüne katmış bilimin özünde üniversite öğrencilerinden, ilkokul ortaokul öğrencileri çok daha iyiymiş imajı verilmeye çalışılıyor.

    O nedenle, bu gibi bilime değer veren saygın üniversitelerimizin yaptığı çalışmaları, ülkemin marka ve kalitesini ileri taşıyacağını umduğumuz bu tip haberleri değerli ve faydalı buluyorum.

    Yunus Emre'nin dediği gibi ;

    İlim ilim bilmektir
    İlim kendin bilmektir
    Sen kendin bilmezsin
    Ya nice okumaktır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 10 Şubat 2024; 18:30:21 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.