Okuyan biri olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Moleküler biyoloji bölümü hakkında seçmek isteyen veya geçiş yapma amacında olan arkadaşlar için yardımcı olmak istediğim bir yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
Size vereceğim bilgiler arasında bölümün nasıl olduğu, ne kazandırdığı, hocaların nasıl olduğu, laboratuvar şartları ve sonuçta ne olunacağı hakkında bilgi vereceğim.
Bölüm Nasıl?
Bölümün ilk öğrencilerinden biriyim. O yüzden yeni kurulan bir bölümün ve fakültenin ilk öğrencileri olarak genellikle eğitim fakültesinin imkanlarını kullandık. Genel manada geçen senelerden sonra hala şu an okuyorum ve moleküler biyoloji tek sınıfta eğitim görüyor.
Yani bir sınıfta müdavemeli olarak birinci sınıflar ile ikinci sınıfların saatleri denk getiriliyor. Yeni sene alınacak üçüncü sınıflar ile bir sınıf daha açılabilir.
Bölüm Size Ne Kazandıracak?
Biraz dert, biraz açık görüş biraz da neşe. Dertlenmenizin nedeni bölümün imkanlarının diğer bölümlere bakarak kısıtlı olması. Çünkü bunlardan birinin sebebi yeter-gerek miktarda ingilizce eğitiminin verilmemesi (hazırlık bölümü yok), laboratuvar şartlarının yeterli olmaması.
Açık görüş ise ufuk açan projeler, işler, ilgi uyandıran dersler. Özellikle alan dersi olan Moleküler Biyoloji, Üçüncü sınıfın seçmeli derslerinden olan İmmunoloji gibi alanlar yeniliğe açık olduğundan sizleri ümitlendirebilir.
Neşesi ise laboratuvarda yapılan deneyler. İlk sınıftaki biyoloji deneyleri güzeldir. Gördüğünüz mikroskop görüntülerini renkli çizebilirsiniz ki bu hocaların da hoşuna gidiyor. Yani bu bölüm öğrenci kayırmaktan çok çalışanı seven, çalışkan öğrenciyi ayrıcalıklı kılan bir bölüm.
Fakat bölüm geneline geldiğimizde yönetimin kimyacı olmasından mütevellit genel olarak kimya-biyoloji ağırlıklı dersler var. Örneğin ikinci sınıfta birinci dönem kredisi en yüksek ders Biyoanalitik Kimya. Örneğin birinci sınıfta en yüksek kredisi olan iki ders genel biyoloji ve genel kimya.
Hocalar Nasıl?
Bir okul seçerken genelde hocaya göre seçilmesi taraftarıyım. Hocalar genel manada iyiler. Yani öğrencilerin ilerlemesini, daha iyi atılımlar yapmasını destekler biçimde. Lisedeki sistem gibi hocaların odaları belli ve gidip konuşabiliyorsunuz, boş vakitlerinde onlardan kapabileceğiniz çok şey var. Yönlendirme açısından da hocalarla ne kadar iyi ilişkiler kurarsanız sizi onlar o kadar iyi yönlendiriyorlar. Hocalar ile deneylere katılmak isterseniz sizi çalışma laboratuvarlarına ve yakın ilişkide olunan Selçuk Üniversitesi'ne götürüp oradaki deneylerde bulunma şansı veriyorlar.
Laboratuvar Şartları:
Laboratuvarlar için aslında söyleyecek çok bir şey yok. Bu bölümden bekleyeceğiniz laboratuvar imkanlarının beklentisini biraz düşüreceksiniz. Çünkü birinci sınıf için genel manada akef (ahmet keleşoğlu eğitim fakültesi)'in imkanlarını kullanacaksınız.
ikinci sınıfta ise hocaların kendilerinin uğraşarak yoğun bir çaba içerisinde oluşturmaya çalıştıkları yerler var. Özellikle Bölüm başkanı'nın laboratuvarı ve dekan yardımcısının laboratuvarı büyük çabalarla hazırlanıyor ki bu dönem sonunda bitecek gibi görünüyor. Yeni yeni senelerde laboratuvar adına bir şeyler yapılabilir.
Sonuç:
Çok çaba, dert, sevinç karmakarışık bir bölüm diyebilirim. Ancak söyleyeceğim tek şey var ki bu kadar emek başka bir bölüme verilse çok daha rahat kazanılabilir bir şeyler.
Çünkü MBG seçildiği anda yoğun program sizi bekliyor. sonuç olarak da ya laboratuvardan ilerleyeceksiniz ya da ales'e girip yüksek lisans yapacaksınız. Çıkar başka yol yok.
O yüzden ya seçerseniz çok çalışacaksınız ya da aynı emeği bir başka yere kanalize edip daha iyi bir mesleğe adım atacaksınız. Seçim sizin...