(2) - (SÜRÜCÜ ARKADAŞLARA)-15.07.2009 TARİHİ İTİBARİYLE İŞVERENLER PSİKOTEKNİK BELGESİ OLMAYAN SÜRÜCÜLERE ARAÇLARINI VEREMEYECEKLERİ İÇİN İŞİ BIRAKMANIZ DAHİ SÖZ KONUSU OLABİLİR, BU SEBEPTEN DOLAYI BİRAN ÖNCE KAYDINIZI YAPTIRIP BELGENİZİ ALINIZ.
ÖNEMLİ NOT LÜTFEN OKUYUN : TRAFİK KAZSINA KARIŞAN SÜRÜCÜNÜN PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME BELGESİ YOK İSE SİGORTA ŞİRKETLERİ TARAFINDAN HASAR ÖDEMESİ YAPILMAMAKTADIR.
KISACASI SÜRÜCÜLERİNİZİN BELGELERİNİN OLMAMASI DİREKT OLARAK FİRMANIZI ETKİLEMEKTEDİR.
FİRMANIZ ADINA KAYITLI ARAÇLARINIZ VAR İSE ARACINIZI KULLANAN SÜRÜCÜ ARKADAŞALARIN PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME BELGESİYLE TRAFİĞE ÇIKILMASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TARAFINDAN ZORUNLU KILINMIŞTIR.
PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.
*Kordinasyon Testi *Hız Ve Mesafe Testi *Çarpışma Tahmin Testi *Tepki Hızı Testi *Çevresel Görüş 1 ve 2 Testleri *Trafiğe İlişkin Görüş Testi *Trafik Ortamında Tepki Testi
SÜRÜCÜLERDE PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); Psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
Standart, tarafsız, Bilimsel, Değerlendirme
Psikoteknik merkezimiz güler yüzlü personeli ve üç ayrı şubesiyle müşteri odaklı Tarafsız ,Standart ve Bilimsel kriterlere uygun olarak Psikoteknik değerlendirme, Psikiyatri muayenesi ve sürücü davranış analiziyle sizlere hizmet vermektedir.
(GEÇ KALMADAN BELGELERİNİZİ ALIN)
UYGULAMA;
1. Ön Bilgi Formu ve Trafikteki Durum ve Davranış Testinin doldurulması,
Öncelikle merkezimize başvuran sürücülere Ön bilgi Formu ve TDDT testleri yazılı olarak doldurtulur.
2. PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME TESTİ
Daha sonra sürücü Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazına alınarak,
Bilişsel ve Psikomotor yeteneklerini ölçmek amacıyla çeşitli testler uygulanır.
3. PSİKOLOG GÖRÜŞMESİ
Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazından alınan test sonuçlarıyla birlikte Psikolog görüşmesi gerçekleştirilir.
Bu görüşmede Sürücünün test sonuçlarının değerlendirmesi Psikolog tarafından yapılır.
YÖNETMELİKLER
25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı resmi gazetede yayınlanan KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ 60. maddesi 'e' bendine göre profesyonel sürücülere Psikoteknik degerlendirme yapmaktadır. Aynı yönetmeliğin 73 üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için para cezası, yetki belgesinin iptali ile ceza koşulları belirtilmiştir.
Not:Evraklarınızı hazırladıktan sonra lütfen bizimle irtibata geçiniz.
vsvs
nedir bu işin aslı??
bende merakla cevap bekliyorum bu konuya.piyasada söylentiler dolaşıyor.
taşımacılıkta kullanılan şirket araçlarının sürücülerine bu belge zorunluluğu geliyor diyorlar.
bakanlığın sayfasında 2011 diyor ama kesin bilgiyi almamız lazım
kesin devlet bu işide özel sektöre vermiştir.ab yasalarını içeriyor ve başında birde tuv ekledilermi on numara olur.alın size bir iş kapısı daha..yakında çıkar kokusu.
tum radyolara programlara sponsor oluyolar bu PSIKO TEKNİK firmaları avucları kaşınıyo heralde.
PSİKOTEKNİK RAPORUNU KİMLER ALMALI?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği
SÜRÜCÜLERDE ARANACAK ŞARTLAR
Madde 60- Sürücülerin yük, eşya, kargo ve yolcu taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için;
a) Ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmaları,
b) Yolcu taşımacılığında en az 26 yaşından gün almak en çok 63 yaşından gün almamak,
c) Eşya ve kargo taşımacılığında ilköğretim okullarından birini bitirmiş olmaları,
d) Yüksek Öğretim Kurumlarının sürücü eğitimi veren bölümlerinden mezun olanlar hariç, Bakanlıkça belirlenecek kurum ve kuruluşların vereceği eğitimden geçerek sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları,
e) Sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,
f) (Değişik: RG 15/12/2004-25671) Yolcu taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları,
g) (Değişik: RG 15/12/2004-25671) Eşya ve kargo taşımacılığında çalışacak sürücülerin, 63 yaşından gün almamış olmaları,
h) Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,
ı) Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları, şarttır.
Madde 60- Sürücülerin yük, eşya, kargo ve yolcu taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için;
yani şehiriçinde şirket doblo'sunu yada fiesta van aracını yada renault master aracını kullanan sürücüden psikoteknik raporu mu istenecek? trafik polisi bu belgeyi mi soracak?
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.
SÜRÜCÜLERDE PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME:
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
ÜLKEMİZDEKİ UYGULAMA:
Ülkemizde Psikoteknik Değerlendirmenin esasları ve uygulama biçimi Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 79. Maddesi ve aynı yönetmelikte yer alan 4 Sayılı Cetvelle belirlenmiştir. Söz konusu cetvelde de belirtildiği üzere, Psikoteknik Değerlendirme:
". . . sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığıyla ölçülmesi"
olarak tanımlanmıştır. Buna göre psikoteknik değerlendirme, 4 sayılı cetvelde belirtilen usul ve esaslara göre, psikolog unvanına sahip kişilerce, Türkiye toplumu özelliklerine göre hazırlanmış norm çalışmasına sahip olan ve normları ilgili meslek kuruluşunca (Türk Psikologlar Derneği) onaylanmış olan testler kullanılarak, yine bu cetvelde tanımlanmış altyapı özelliklerine sahip, resmi ve özel kuruluşlar bünyesinde oluşturulan ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerde yapılır. TÜRKİYE'DE PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRMEYE ALINMA NEDENLERİ:
Ülkemizdeki uygulama amaçları kısaca şunlardır:
Ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla:
Ülkemizde bu amaç doğrultusunda Karayolları Trafik Kanunu'nun alkolle ilgili 48/5; hızla ilgili 51/2-a ve 51/2-b; ceza puanı ile ilgili 118. Maddeleri gereğince ehliyeti geri alınan kişiler için yasal zorunluluk bulunmaktadır.
EGM Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğünce halen Türkiye genelinde psikoteknik değerlendirme yapan merkezlerin tümünden derlenen verilere göre ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana değerlendirmeye alınan sürücü sayısı ve değerlendirmeye alınma nedenleri.
Bu tabloda yer alan değerler Türkiye genelinde sürücü değerlendirmesi yapan toplam 22 merkezden derlenen verilere dayanılarak hazırlanmıştır. Merkezlerin çalışma süreleri en az 43 en fazla 522 iş günü arasında değişmektedir. Veriler, yaklaşık olarak 2002 yılı Ağustos ayının ilk haftasına kadar merkezlerin kuruluşundan bu yana yaptıkları değerlendirme işlemlerinin sonuçlarını kapsamaktadır. BAŞVURU NEDENLERİ TOPLAM BASVURUSAYISI ve GENEL TOPLAMA ORANI hız nedeniyle başvuru 11845 (% 98.274) ceza puanı nedeniyle başvuru 110(% 0.912) alkol nedeniyle başvuru 75 (% 0.622) birleşik suçlar nedeniyle başvuru* 18 (% 0.149) başvuru nedeni kaydedilmemiş 5 (% 0.041) * aynı anda alkolden yakalanma ve ceza puanını doldurmuş olma vb. durumlar.
** bu satırdaki toplam değer, bazı eksik kayıtlardan dolayı oranlamalara dahil edilmeyen toplam 637 sürücüye ait sayısal verileri kapsamamaktadır.
Sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla: Ülkemizde bu amaç doğrultusunda, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin, Sürücü Belgesi Alacakların Sağlık Muayenelerine Ait Esasları düzenleyen 77. Maddesi gereğince, gerekli görülen hallerde sürücü adayları, psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulabilmektedir.
Yüksek sürücülük performansı gerektiren alanlar için sürücü seçimi amacıyla (ağır vasıta sürücülüğü, uzun yol sürücülüğü, yolcu taşımacılığı gibi): Ülkemizde yasal bir zorunluluk olmadığı halde, bazı kamu kurumları ve özel şirketler psikoteknik değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak sürücü seçme uygulaması yapmaktadırlar
YUKARDAKİ ALINTIYI İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü NÜN RESMİ SİTESİNDEN ALDIM.
GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ PSİKOTEKNİK BELGESİ ALMAK MECBURİYETİ YOK VE BU KONUDA HERHANGİ BİR CEZA DA SÖZ KONUSU DEĞİL.
AMA BU KURSLAR VE MERKEZLER BÜTÜN SİTELERDE AKSİNİ SÖYLEYİP MİLLETİ KORKUTUYOR.. BENDE ALDIM BU BELGEYİ PANİK HALİNDE. :) AMA BU KURS VE MERKEZLERİN O İNSANI YILDIRAN KORKU-CEZA EDEBİYATLARINDAN ŞÜPHELENDİM VE ARAŞTIRDIM. BU SONUÇ ÇIKTI.::) ŞİMDİDE SRC İÇİN ARAŞTIRICAM. İLK ÖNCE ŞEHİR İÇİNDE BİR TRAFİK POLİSİNE SRC UYGULAMASINI DANIŞTIM DEDİ Kİ:" BİZ ŞEHİR İÇİNDE SORMUYORUZ SORMADİK, AMA SEN BİDE BÖLGE TRAFİĞE Bİ SOR" SİZCE NASIL Bİ CEVAP GELİR VAR MI SRC YOK DİYE CEZA YİYEN Bİ YAZSIN BURAYA BİR ZAHMET :)
kusura bakmayın hortllattım biraz ama bu mesajda bana geldi. az kalsın belge diye bağıra bağıra gidiyodum almaya :))
FİRMAYA KAYITLI ARACI OLANLARIN DİKKATİNE!
(Dikkat! Bu yazıyı okuduktan sonra lütfen ilgili kişiye iletiniz.)
DİKKAT! SON MÜRACAAT TARİHİ 05.OCAK.2013
HERTÜRLÜ KAMYON, KAMYONET, OTOBÜS,MİNÜBÜS,ÇEKİCİ, YARI RÖMORK,TANKER V.B. ARAÇLARI KULLANAN SÜRÜCÜLER, 05.OCAK.2013 TARİHİNE KADAR SRC VE PSİKOTEKNİK BELGESİ ALMAK ZORUNDADIRLAR. (25.ŞUBAT.2003 EHLİYETE VE SSK GİRİŞİNE SAHİP OLANLAR, SRC BELGESİNİ EĞİTİME VE SINAVA KATILMAKSIZIN DOĞRUDAN ALMA HAKKINA SAHİPTİRLER.
SRC ve PSİKOTEKNİK BELGELERİ 04.OCAK.2013 TARİHİNE KADAR SORULMAZ 05.OCAK.2013 TARİHİNDEN SONRA TRAFİKTE YAPILACAK UYGULAMALARDA SRC VE PSİKOTEKNİK BELGESİ BULUNDURMAYAN SÜRÜCÜLERE VE ARAÇ SAHİPLERİNE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR.
HATIRLATMA !
YAPILACAK UYGULAMALARDA SRC VE PSİKOTEKNİK BELGESİ BULUNDURMAMASI DURUMUNDA (FİRMA'YA 5000TL SÜRÜCÜ ARKADAŞLARA 250TL) CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR.
SRC EĞİTİM:
25.ŞUBAT.2003 ÖNCESİ EHLİYETİ VE SSK'SI OLMAYAN SÜRÜCÜLERİNİZ 28 SAAT'LİK EĞİTİME VE BAKANLIĞIN AÇTIĞI SINAVA KATILIP %60 BAŞARI SAĞLAYIP BELGELERİNİ ALABİLECEKLER.
(1) - İŞVERENLERE; 05.OCAK.2013 TARİHİ İTİBARİYLE ŞOFÖRLERİNİZİN İŞLERİNE DEVAM EDEBİLMELERİ İÇİN MUTLAK SURETTE SRC VE PSİKOTEKNİK BELGELERİ ÜZERİNDE DURMALIDIRLAR. AKSİ HALDE SÜRÜCÜ ARKADAŞA CEZAİ İŞLEM UYGULANDIĞI GİBİ ARAÇTA BAĞLANACAKTIR.
(2) - SÜRÜCÜ ARKADAŞLARA; 05.OCAK.2013 TARİHİ İTİBARİYLE İŞVERENLER PSİKOTEKNİK BELGESİ OLMAYAN SÜRÜCÜLERE ARAÇLARINI VEREMEYECEKLERİ İÇİN İŞİ BIRAKMANIZ DAHİ SÖZ KONUSU OLABİLİR, BU SEBEPTEN DOLAYI BİRAN ÖNCE KAYDINIZI YAPTIRIP BELGENİZİ ALINIZ.
DİKKAT! SON MÜRACAAT TARİHİ 05.OCAK.2013
ÖNEMLİ NOT LÜTFEN OKUYUN ; TRAFİK KAZASINA KARIŞAN SÜRÜCÜNÜN PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME BELGESİ YOK İSE SİGORTA ŞİRKETLERİ TARAFINDAN HASAR ÖDEMESİ YAPILMAMAKTADIR.
KISACASI SÜRÜCÜLERİNİZİN BELGELERİNİN OLMAMASI DİREKT OLARAK FİRMANIZI ETKİLEMEKTEDİR.
PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.
SRC BELGESİ NEDİR?
SRC Mesleki Yeterlilik belgesi; Ulaştırma Bakanlığınca firmalara kayıtlı araçları kullanan sürücülerin alması Gereken zorunlu bir belgedir. Sürücü (Src): Karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi, ifade eder.
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); Psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
Standart, tarafsız, Bilimsel, Değerlendirme
Psikoteknik merkezimiz güler yüzlü personeli ve beş ayrı şubesiyle müşteri odaklı Tarafsız ,Standart ve Bilimsel kriterlere uygun olarak Psikoteknik değerlendirme, Psikiyatri muayenesi ve sürücü davranış analiziyle sizlere hizmet vermektedir.
(GEÇ KALMADAN BELGELERİNİZİ ALIN)
FİRMANIZ ADINA KAYITLI ARAÇLARINIZ VAR İSE ARACINIZI KULLANAN SÜRÜCÜ ARKADAŞALARIN SRC VE PSİKOTEKNİK BELGESİYLE TRAFİĞE ÇIKILMASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TARAFINDAN ZORUNLU KILINMIŞTIR.
YÖNETMELİKLER
25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı resmi gazetede yayınlanan KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ 60. maddesi 'e' bendine göre profesyonel sürücülere Psikoteknik degerlendirme yapmaktadır. Aynı yönetmeliğin 73 üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için para cezası, yetki belgesinin iptali ile ceza koşulları belirtilmiştir.
İLGİLİ KANUN RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTIR.
25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı Resmi Gazete(KTY Aslı)
08.09.2004 tarih ve 25577 sayılı Resmi Gazete(1.Değişiklik)
15.12.2004 tarih ve 25671 sayılı Resmi Gazete(2.Değişiklik)
26.02.2005 tarih ve 25739 sayılı Resmi Gazete(3.Değişiklik)
09.09. 2005tarih ve 25931 sayılı Resmi Gazete(4.Değişiklik)
18.01.2006 tarihi ve 26053 sayılı Resmi Gazete(5.Değişiklik)
SRC BELGESİ VE PSİKOTEKNİK BELGELERİ YASA GEREĞİ ZORUNLUDUR
T.C Ulaştırma Bakanlığı 4925 Sayılı Karayolu Kanunu
Bu yazı T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI Resmi sitesinden alınmıştır.