Şimdi Ara

neden kadın bilim insanı çok az?erkekler olarak çok zeki değilmiyiz? (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
1
Favori
4.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Havva baskısı yok havalar kötü olduğu için neyse bu kötü espriden sonra yazıma geçeyim :D

Yani benim demek istediğim mesela kitap okuma zekası diyelim sen okurken yavaşça okuyarak anlarsın veya 2 okuyuşta anlarsın o hızlı okuyarak ve tek okuyuşta anlar veya sen matematik sorusunu çözemezsin o çözer veya biri arabayı çok iyi sürer zekasını kullanarak nerde ne yapılacağını bilir. Banyo zeka dan çok yeteneğe girer :D Yani böyle örnekler verilebilir herkesin ilgi alanı farklıdır ve ilgisi olan şeye zekası varsa zaten başarılı olur ama ilgisi olan şeye zekası az olsa bile çalışarak birşeyler yapılabilir. Benim amacım mesela adam sanayide arabayı harika tamir ediyor veya tarlaya muhteşem bakıyor demek ki zekası buna çalışıyor diğeride fizikte önemli işler yapıyor kuantumlar mekanikler deneyler felan filan fizikle uğraşan adama zeki bu adamlara normal denmesi absürt kaçar ama kategori olarak sıralarsan fizik açısından mükemmel bir zeka diyebilirsin. Fakat sadece zeka diyemezsin görüşüme göre.

• quote:

Orijinalden alıntı: adem879

Havva baskısı yok havalar kötü olduğu için neyse bu kötü espriden sonra yazıma geçeyim :D

Yani benim demek istediğim mesela kitap okuma zekası diyelim sen okurken yavaşça okuyarak anlarsın veya 2 okuyuşta anlarsın o hızlı okuyarak ve tek okuyuşta anlar veya sen matematik sorusunu çözemezsin o çözer veya biri arabayı çok iyi sürer zekasını kullanarak nerde ne yapılacağını bilir. Banyo zeka dan çok yeteneğe girer :D Yani böyle örnekler verilebilir herkesin ilgi alanı farklıdır ve ilgisi olan şeye zekası varsa zaten başarılı olur ama ilgisi olan şeye zekası az olsa bile çalışarak birşeyler yapılabilir. Benim amacım mesela adam sanayide arabayı harika tamir ediyor veya tarlaya muhteşem bakıyor demek ki zekası buna çalışıyor diğeride fizikte önemli işler yapıyor kuantumlar mekanikler deneyler felan filan fizikle uğraşan adama zeki bu adamlara normal denmesi absürt kaçar ama kategori olarak sıralarsan fizik açısından mükemmel bir zeka diyebilirsin. Fakat sadece zeka diyemezsin görüşüme göre.

arabayı tamir etmek ve tarlaya muhteşem bakmanın zekayla ufaktan yakından ilgisi yok..yanlış düşünüyosun....senin demek istediğin akıl..akıl ve zeka farklı şeyler buyur oku..

Akıl ile zekanın arasındaki fark nedir akıl

http://www.faydalibilgiler.com/Resimler/makaleler/276.jpg

Akıl aslında bir kabiliyettir, zeka da öyle. İkisi arasındaki en önemli fark, bir başkasından akıl alabilirsiniz ama zekayı asla. O, her insanın kendisine mahsustur.

Bir hastalık söz konusu olmadığı sürece şüphesiz herkesin aklı vardır. Akıllı olmak, kendi davranışlarını bilmek, kontrol edebilmek, doğru ve yanlışlarını değerlendirebilmek yeteneğidir.

Akıl, insanı hayvandan ayırt eden en önemli faktördür. Hayvanlar yalan söyleyemez ama insanlar sık sık bu yola başvurur. İşte insandaki yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda fikir yürütebilme, görüş belirtebilme yeteneği akıldır.

‘Ah şimdiki aklım olsaydı’ lafını çok işitmişizdir. Demek ki, akıl insan olgunlaştıkça da değişiyor ve insanın kendisi de bunun farkına varıyor. Bir insan değişik fikirlerle diğerinin aklını karıştırabilir. Hayret verici, şaşırtıcı şeyler insanın aklını durdurabilir.

Bir şeyin içeriğini anlamamak ‘akıl erdirememek’ olarak nitelendirilirken başkalarının çözemediği bir sorunu çözen kişiye ‘bir tek o akıl etti’ denilir. Birine bir yol göstermek ona ‘akıl vermek’tir. Bir şeyi hatırlamak, unutmamak ‘akılda tutmak’tır. ‘Akılsız’ tanımı ise doğru ve isabetli düşünemeyen anlamında kullanılır.

Zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yeteneğidir. Genel olarak zekanın 12 yaşına kadar hızla geliştiği sonra gelişme hızının yavaşlayarak 20 yaşına kadar sürdüğü, orta yaşlarda ise zeka seviyesinin sabit kaldığı kabul edilir.

Zeka hayvanlarda da vardır. Hayvanlarda zeka bir nevi içgüdüsel olaydır. Şüphesiz hayvan zekası insana göre gelişmemiştir ama her iki zeka türü de sinir sistemi ile ilgilidir. İnsanı ayıran, evriminde oluşmuş konuşabilirle özelliği, dik durabilmesi, el yapısı nedeniyle aletleri kullanabilmesi ve gelişmiş beyin ve sinir sistemidir.

Zeka, bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir müzik bestecisi kendi duygusal yapısının içersinde en karışık eserleri aklıyla değil zekası sayesinde oluşturur. Biz bu kişilere ‘müzik dehası’ diyoruz. Ancak bu müzik dehaları en basit bir matematik problemini bile çözemeyebilirler.

Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere, iradeye ve bilgi edinme isteğine göre farklılıklar gösterebiliyor. Akıl somut olarak ölçülemez ama zeka pek sağlıklı olmasa da IQ denilen bir testle ölçülmeye çalışılıyor.

• charisma10 C kullanıcısına yanıt
    Tanımı senin dediğin şeye tam olarak çıkmasada burada bu kadar kişiye cevap verme çaban takdire şayan Görüşlerimiz farklı sana hala tam olarak katıldığımı söylemem sadece bazı yönlerden katılıyorum
    Ama sende biliyorsun dediklerinde tamamen haklı değilsin belli yerlerde haklısın ama geri dönmesi zor olacağı için savunmayı seçiyorsun.O belli yerlerden kurtul ve düşünceni genişletmen senin için en iyisi olur.
  • quote:

Tanımı senin dediğin şeye tam olarak çıkmasada burada bu kadar kişiye cevap verme çaban takdire şayan Görüşlerimiz farklı sana hala tam olarak katıldığımı söylemem sadece bazı yönlerden katılıyorum
    Ama sende biliyorsun dediklerinde tamamen haklı değilsin belli yerlerde haklısın ama geri dönmesi zor olacağı için savunmayı seçiyorsun.O belli yerlerden kurtul ve düşünceni genişletmen senin için en iyisi olur.

kimse dediklerinde tamamen haklı değildir..düşüncem genişlemeye her zaman hazır..akıl ve zeka farklı şeyler bunu bil yeter:)

• charisma10 C kullanıcısına yanıt
    Bunu zaten biliyorum :D akıl irade sahibi olmak zeka işe yapacağın çözümler kabiliyetin olduğu işler

Mesela fiziğe yeteneği varsa yetenek akılda mı bulunur zeka da mı :D Günün bomba sorusu
  • quote:

Orijinalden alıntı: charisma10

quote:

1. Ben kadınların avukatı değilim.
    2.Siz zeka olayına sadece matemetiksel bakıyorsunuz. Türk toplumunun sorunu bu matematiği iyi olan bilimi iyi olan zeki diğerleri aptal.
    3.Binlerce farklı zeka türü varken hangi cinsiyetin daha zeki olduğunu öğrenmek için dünyadaki tüm insanlar üzerinde test yapılmalı böyle testler yapılmadığı sürece kesin sonuçlara varılamaz.
    4. Birde benim merak ettiğim kaç tane bilim insani böyle birşey demiş veya direk zeka mı demiş yoksa bilimsel zeka mı demiş merak ediyorum?

Evet bütün bilim insanları hep erkek çünkü erkeklerin sayılara çözümlere zekası daha fazla. Kadınların ise sanat olsun diğer konuları zekası fazla böyle bir tartıştma gereksiz.
    Yapılacaksa şöylesi yapılmalı bilimde erkekler mi daha zeki yoksa kadınlar mı daha zeki?

1.kadınların avukatı değilim diyince avukatlıktan kurtulamıyorsun.
    2.biz zeka olayına matematiksel bakmıyoruz...yapılan bilimsel araştırmalar matematiksel mi demek oluyor..psikolojik,ruhsal her açıdan inceleniyor bu araştırmalar..
    3.binlerce farklı zeka türü var demişsin mister adem bey...100 tanesini söyle başlığımı sildiricem..dünyadaki tüm insanlar üzerinde böyle testler yaptırmak gerekir demişsin..seçimde bile düz mantık hesabı araştırma yapılıyor 3 aşağı 5 yukarı hesap doğru çıkıyor..bu araştırmalar ise tam tersi detaylı araştırmalar yapılıyor ve seçimler üstüne değil insan beyni üstüne yapılıyor..
    4.zeka ve bilimsel zeka nedir bizi aydınlat lütfen..sayısını saymadık ama 10larca bilimadamı..google a yazarsan anlarsın..

bilimde zeki normal hayatta aptal diye bir kavram yok..bilim dünyasına yeni bir keşif yaparak adım atabilirsin çok aykırı düşünüyorsun..zeki insan bilim yapsa da,araba sürse de,kitap okusa da,banyo yapsa da zeki insandır..bu absürt mantığını umarım kısa sürede atarsın..

not:nick in adem miş..havva baskısı yok değilmi..bu kadar başlık üstünde olmanın ve kadınları korumanın..

bu fotorafta gördüklerin temel oluyor. bunlarda kendi aralarında bölünüyor.
     neden kadın bilim insanı çok az?erkekler olarak çok zeki değilmiyiz?

• quote:

Orijinalden alıntı: adem-123

quote:

quote:

2.Siz zeka olayına sadece matemetiksel bakıyorsunuz. Türk toplumunun sorunu bu matematiği iyi olan bilimi iyi olan zeki diğerleri aptal.
    3.Binlerce farklı zeka türü varken hangi cinsiyetin daha zeki olduğunu öğrenmek için dünyadaki tüm insanlar üzerinde test yapılmalı böyle testler yapılmadığı sürece kesin sonuçlara varılamaz.
    4. Birde benim merak ettiğim kaç tane bilim insani böyle birşey demiş veya direk zeka mı demiş yoksa bilimsel zeka mı demiş merak ediyorum?

Evet bütün bilim insanları hep erkek çünkü erkeklerin sayılara çözümlere zekası daha fazla. Kadınların ise sanat olsun diğer konuları zekası fazla böyle bir tartıştma gereksiz.
    Yapılacaksa şöylesi yapılmalı bilimde erkekler mi daha zeki yoksa kadınlar mı daha zeki?

2.biz zeka olayına matematiksel bakmıyoruz...yapılan bilimsel araştırmalar matematiksel mi demek oluyor..psikolojik,ruhsal her açıdan inceleniyor bu araştırmalar..
    3.binlerce farklı zeka türü var demişsin mister adem bey...100 tanesini söyle başlığımı sildiricem..dünyadaki tüm insanlar üzerinde böyle testler yaptırmak gerekir demişsin..seçimde bile düz mantık hesabı araştırma yapılıyor 3 aşağı 5 yukarı hesap doğru çıkıyor..bu araştırmalar ise tam tersi detaylı araştırmalar yapılıyor ve seçimler üstüne değil insan beyni üstüne yapılıyor..
    4.zeka ve bilimsel zeka nedir bizi aydınlat lütfen..sayısını saymadık ama 10larca bilimadamı..google a yazarsan anlarsın..

bilimde zeki normal hayatta aptal diye bir kavram yok..bilim dünyasına yeni bir keşif yaparak adım atabilirsin çok aykırı düşünüyorsun..zeki insan bilim yapsa da,araba sürse de,kitap okusa da,banyo yapsa da zeki insandır..bu absürt mantığını umarım kısa sürede atarsın..

not:nick in adem miş..havva baskısı yok değilmi..bu kadar başlık üstünde olmanın ve kadınları korumanın..

bunlarda bölünüyor demekle olmuyor dostum..binlerce var neye göre dedin...onu söyle bana..tabi ki tek çeşit olması mantıksız ama binlerce demen de saçmaydı açıkçası..

• quote:

quote:

quote:

quote:

bunlarda bölünüyor demekle olmuyor dostum..binlerce var neye göre dedin...onu söyle bana..tabi ki tek çeşit olması mantıksız ama binlerce demen de saçmaydı açıkçası..

çok dikkatsizsin. ben demedim onu iyi oku:) ayrıca mecazi bir şey o.

• adem-123 kullanıcısına yanıt
    Beni anlamışsın sağol mesela bunlar temel birde bunlar kendi içlerinde bölünüyor ve binlerce oluşabiliyor mecazi veya gerçek.
  • quote:

Beni anlamışsın sağol mesela bunlar temel birde bunlar kendi içlerinde bölünüyor ve binlerce oluşabiliyor mecazi veya gerçek.

hocam biliyorum arkadaş sürekli birşleye muhalefet olma çabasında ne işle meşgul vs merak ettim yukarda ne dediysem karşıt çıktı. mecazi olarak anneler iyi evlatlar yetiştirerek en büyük icadi yapmış oluyor diyorum buna karşı çıkıyor adofa kadar gitti..

araştırma yöntemlerinden bahsediyorum. araştırmanın nesnelliğinden. anlamıo..

zaten bir araştırmanın bilimsel olabilimesi için hipotezin aynı şartlar altında test edildiğinde benzer korelasyonlar vermesi gerekir yoksa geçersizdir o varsayım vs.
  • Hayır kadınlar sayesinde hala hayattayız tarımı orta doğu da bir kadın bulmuştur.
  • Kadın olup fare yüz hatlarına sahip olmayan insanların %99'unun asosyel olmadığı bilinen bir gerçek. Erkeklerin tipi iyi olsa bile asosyal olma olasılıkları daha fazla.
    Asosyal olmayan biride gidip bilimadamı olmaz genelde. Bu yüzdende erkeklerden daha fazla bilimadamı çıkıyor. Adı bile bilimadamı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karıncayiyen Yiyen Adam -- 3 Şubat 2015; 1:35:05 >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

çok dikkatsizsin. ben demedim onu iyi oku:) ayrıca mecazi bir şey o.

Senin ne yazdigini cok iyi biliyorum..Onlarca olan biseyi en fazla yuzlerce diye abartabilirsin..Erkek beyninin kadin beyninden yuzde 9 buyuk olmasini hangi super mantiginla aciklayacaksin merak ediyoruz?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: yüzbaşı price

Yorumumu uzunluğundan ötürü kaç kişi okuyacaktır tartışılır ama konuyu açan arkadaş okursa sevinirim.

Öncelikle Bbc türkçeden veya mynet gibi dünya üzerinde belkide en az ciddiye alınması gereken(ki bilimsel haberleri tık getirme amacıyla sadece safsata ve eksik bilgilerle donatılmış haber yapan tüm türk yayın organları dahil buna) bi siteden alıntı yapıp erkekler daha zekidir, biz daha üstünüz gibi çıkarımlar yapıyorsunuz.Sırf egonuzu tatmin etmek için böyle saçma sapan argümanlar sunmanız hem bir sürü emek harcayan bilim adamlarına hakaret hemde ülkemizdeki insanların bilgisizliğinin acı bir göstergesi.Bilgisizliğinizden dolayı bilimsel eleştiri yapamamanız böyle saçma çıkarımları doğuruyor. Bunu sizi küçümsemek veya aşağılamak için söylemiyorum tabiki.Sadece biraz farkındalığınızın artması açısından eleştiri yapıyorum.Bu ülkemizdeki bilgisizlik durumu tabiki sizin veya herhangi birinin suçu değil.Ama gelecek neslinde böyle olması hepimizin suçu olur.Günüzde bu durumun suçlusu ise saçma sapan bilimsellikten uzak eğitim sistemi, geçmişte böyle yetersiz saçma hatta daha kötü bi sistemde yetişmiş cahil öğretmen kitlesi, ülkemizde halka bilimsel gelişmeleri ulaştıracak insanlarda merak uyandıracak popüler bilim yayın organlarının yetersizliği ve medyanın cahilliği sorumlu.(Tabiki bunlarla sınırlı değil.Başka türlü türlü sorumlu tutcağımız bir sürü durum var.Siyasilerden siyasetten tutunda ülkemizin kültürüne kadar.Ama bu konulara girmem.Hem bilgi yetersizliğimden ötürü hemde konuşacağım insanıda bilgisiz olacağı halde dogmatik savunmalar veya tutarsız çıkarımlar yapacağından ötürü).Ülkemizde böyle şeyleri takip edecekseniz ingilizce bilip doğru siteleri takip etmeniz gerek.( İfls veya sciene daily gibi.) Ülkemizde de Evrim Ağacı sitesi bu açığı kapatmak için çaba gösteriyor olsada haliyle yetersiz kalıyor. Bu arada bu populer bilim sitelerini, dergilerini vs takip etmemiz bizi bilim insanı veya süper bilgili birisi yapmaz.Sadece bilimsel eleştiri,olaylarlara objektif bakma ve mütevazilik gibi şeyler kazandırır ki bu da tabiki bi ülkenin ve toplumun gelişmesi için çok önemli bir durum.Haliyle herşeyi bilemeyiz sadece uzman olduğumuz alanlarda akademik çalışmalar yaparak vs. bilim kumsalına bi kum parçası ekleyebiliriz.(ki bloglarda ünivsersite öğrencilerinin yazılarından okduğum kadarıyla boğaziçi gibi türkiyenin en iyi üniversitelerinde bile akademik,bilimsel çalışmalar yapmak için verilen bütçeler ve imkanlar çok yetersizmiş.Diğer ünilerin hali nasıldır acaba? Bide malumumuz diyanet gibi ne işe yaradığını bile bilmediğim kurum yıllık 5.5 milyar tl gelire sahipken bilim,sanayi ve teknoloji bakanlığının bütçesi diyanetin yarısı kadar 2.7 milyar gelire sahip. buraya tıklayarak 37.sayfada tabloya ulaşabilirsiniz.) Neyse çok uzattım.Kısaca yakındığım durum(ortaya attığınız çıkarımlar dahil) ve sebeblerini izah etmeye çalıştım.Konumuza dönecek olursak buraya tıklayarak kadın beynin %9 daha küçük olmasıyla ve kadın ve erkeklerin hangi alanlarda birbirinden üstün olduğu,iki cinsinde birbiri arasındaki bu açıkları sonradan kapatabilir mi gibi sorularla ilgili cevapları bulacaksınız. Akademik alanda erkeklerden azda olsa çalışma yapan bir sürü dişi var ( buraya tıklayarak oranlara ulaşabilirsiniz. ) ve üniversite giriş sınavlarında dişi cinsinin ülkemizde daha başarılı olduğunu görürsünüz ösym'nin istatistiklere bakarsanız.Yani özetliyeyecek olursak türümüzün beyin büyüklükleri,beynindeki, bölgelerin büyüklükleri,sinirleri arası sinaps bağlantısı sayısı, mekanizmaları ve zeka seviyeleri coğrafyadan coğrafyaya veya insandan insana çok fazla çeşitlilik göstermekte.Bunu sadece bi cinsiyete indirgeyerek birini üstün görüp birini alçaltarak bi argüman sunmak bilimsellikten çok uzak bi durum.Kültürlerin ve tarihte kadının çeşitli inanışlardan,kültürlerden ötürü ezilmesi(ki günümüzde hala gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde baskın olarak görülen bi durum.) alçak seviyede görülmesininde çok önemli bi etkiye sahip olduğunu düşünüyorum.

İmla hataları için kusura bakmayın.
    @charisma10

Edit: Sende oku.

@freshmind

Arkadasim sen ne amacla yaziyosun anlamak guc,erkekler kadinlardan gucludur diye baslik acmadim ben,egomu tatmin etmek olsaydi erkeklerin ne kadar zeki oldugunu hangi super buluslari yaptigini,kadinlarin da yaptigi komik hatalari gosteren haberler koyardim basligima,
    daha kucuk bir beyinden daha buyuk bir beyinin yapabilecegi seyleri isteyemezsiniz.Bu daha az kasli birinden daha cok kasli birini altetmesini istemeye benzer..Daha az olan biseyden daha cok olanin yapabilecegi seyleri isteyemezsiniz.
    Osymde kizlar basariliymismis,arkadasim caliskanlikla zeka farkli seyler..Onlarca meshur bilimadaminin yaptiklari arastirmalari bu gulunc yorumlarinla yok sayamazsin..Kadinlar bile dogru duzgun cevap yazamiyorlar basligima hakli oldugumu bildiklerinden,senin kiz arkadasinin yada annenin gazina gelip bana laf etmeye calisman buyuk bir HATA!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• up
  • ne yaşıyonuz olğlum tartıştıkları şeye bak
  • quote:

Orijinalden alıntı: Simone Simons

ne yaşıyonuz olğlum tartıştıkları şeye bak

ne diyon hocam...millet yok köpek kakası,yok poğaça nasıl alayım,babam çok zengin diye başlık açıyor..sen buna mı laf ediyosun şimdi??ya sabır...
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.