Şimdi Ara

NAZIM HİKMET ve ''İSTİKLAL MARŞI''mız.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • . Açın Nazım Hikmet’in “Kuvâyi Milliye” destanını ve şu mısraları gözünüzü kırpmadan okuyun:

Bizim İstiklâl Marşı’nda aksıyan bir taraf var,
    bilmem ki, nasıl anlatsam,
    Âkif, inanmış adam,
    Fakat onun, ben,
    inandıklarının hepsine inanmıyorum.

Belli ki Nazım’ın İstiklal Marşı’nda hazmedemediği taraflar vardır. Olabilir. Ancak dikkatinizi çekmek istediğim nokta başka.

Maalesef Nazım Hikmet’in bazı şiirleri ‘de’ gizli eller tarafından makaslanmıştır. Mesela yukarıda geçen “Âkif, inanmış adam” mısrası, sözkonusu destanın 1965’te yapılan ilk baskısında “Âkif, inanmış adam, büyük şair…” şeklindeydi. Yani “büyük şair” ifadesi sonradan metinden çıkarıldı. Neden? Nazım Hikmet’in Akif’e “büyük şair” demesini kimler istememiş olabilir?

Zaman gazetesi yazarı Mustafa Armağan'ın Zaman'ın Pazar ekindeki yazısı...(Alıntıdır)

Mehmet Akif tartışmasız TÜRK EDEBİYATI'nın en büyük şairlerindendir. İstiklal marşı, ciltler dolusu şiirin yanında YÜCE BİR DAĞ gibidir.

Bir insan Türk İstiklal Marşına nasıl karşı çıkar.İstiklal Marşı’nın ilk okunduğu oturuma Mustafa Kemal Paşa başkanlık ediyordu ve ayakta alkışlamıştı.

Bu millet Mehmet Akif ve onun gibilerini ilelebet yaşatacaktır.

Sevgili Nazım Hikmet, Rusya'ya intikal edip ''BENİ STALİN YARATTI'' derken; Mehmet Akif İSTİKLAL MARŞI'nı yazmıştır.

İstiklal Marşı'nda aksıyan bir taraf varmış. Bilmiyormuş ki nasıl anlatsın. Nazım Hikmet gibi birinden bunu bilmesi zaten beklenemez.

ÇATMA, KURBAN OLAYIM, ÇEHRENİ EY NAZLI HİLAL!
    KAHRAMAN IRKIMA BİR GÜL...NE BU ŞİDDET, BU CELAL?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Akıncı -- 16 Mart 2008; 15:07:44 >

• Gerçekten ilginç bir ülkedeyiz.Birilerin amacı ülkeyi kalkındırmak değil.Tek tipe sokmak.Yani fakir olalım ama tek tip olalım! Lütfen yanlış anlamayın.Sizler için söylemiyorum elbet.Mesela şu an gündemde olan olaylara tarafsız bakın.Göreceksiniz ki her iki tarafta tamamen hata.Ve bunlara inanan insanlarda tamamen hatalı.Biri beni "A" şekline sokmaya çalışırken diğeri "B" şekline sokmaya çalışıyor.Bunun içinde insanlarımız bölünüyorlar.Gerçekten acınası.Konu ile ne alaka diyeceksiniz? Birileri sürekli bizi belli kalıplara sokmaya çalışıyorlar.Bunun içinde sürekli bir çalışma söz konusu.Ne yazık ki bunu fark etmiyoruz.Şu an bile bunu yaşıyorsunuz.Mesela üst konulardan şikayet konusuna girin ve son 10 mesajı okuyun ne demek istediğimi anlayacaksınız.Ülke de kalıplar savaşı.Oysa ülke de hiç çağdaş insan yok.
  • Farklı düşünmek için milletini, inancını reddetmek gerekmez. Aynı değerlere inanan insanlar da pekala farklı düşünebilir. Aynı değerlerden kastım, tek tip olmak değil. Bu milletin binlerce yıllık geleneğini, göreneğini, kültürünü, inancını dikkate almak gerekir. Bunu dikkate almayan biri ne İstiklal Marşı'na laf söyleyebilir ne de Türk şairi olabilir. Birileri Türk der, birileri Sovyet.... Öyle VATANSIZ kalıverir ortada.
  • Konunun sonunda yine nazım yerlere vurulacak belli
    ama şu şiirini de okumadan gecmeyin lütfen

VATAN HAİNİ

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
    Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
    Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
    Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
    kapkara haykıran puntolarla,
    bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
    66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
    Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
    "Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
    Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
    ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
    Vatan çiftliklerinizse,
    kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
    vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
    vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
    fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
    vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
    vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
    ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
    vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
    Amerikan donanması, topuysa,
    vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
    ben vatan hainiyim.
    Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
    Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Nazımın marksist görüşlerine hiç bir zaman katılmadım ama onu vatansızlıkla suçlamak basit bir yoruma kaçar İstiklal marşında neyi aksak görmüş bilsek tartışırdık bu konuyu.
    @ahmet144
    o bahsettiğin değerlere de düşündüğün gibi karşıda cıkmadı biraz araştırıp öğrenmek lazım.

• Nazım ın belli bir vatana ihtiyacı yoktuki zaten çünkü o dünyanın şairiydi. Onu Nazım Hikmet yapanda bu anlayışıdır. Vatanını sevdiğini söyleyipte onun kadar vatan sevdası çekmemiştir belkide başka birisi, aslında Nazım Hikmet en güzel cevabı en güzel şekilde kendi şiirleriyle vermiştir. Onun sözleri üzerine fazlada konuşmak istemiyorum .Yukarıdaki ir iki soruya şöyle şiiriyle cevap verelim isterseniz;

(Stalin kültü hakkındaki şiiri ,Stalin in ölümünden sonra yazmıştır bunu ve ozaman Sovyetler dede bürokrasiden tepki almıştır)

Taştandı tunçtandı kağıttandı iki santimden yedi

metreye kadar

Taştandı tunçtandı ve kağıttan çizmeleri şehrin

Bütün meydanlarında

Yok oldu bir sabah

Yok oldu çizmesi meydanlardan

Çorbamızdan bıyığı

Odalarımızdan gözleri

Ve kalktı göğsümüzden baskısı binlerce ton taşın

Tuncun alçının ve kağıdın

(Sonra onun o ufkundaki geniş enternasyonal aşkı neredeyse hiçbir şair tarafından aşağıdaki şiiri kadar bu kadar güzel dile getirilmemiştir)

Kardeşlerim!

Size söylemek istediklerimi

Doğru dürüst söyleyemiyorsam eğer

Kusura bakmayın

Sarhoşum, başım dönüyor biraz

Rakıdan değil

Açlıktan hafif tertip

Kardeşlerim!

Avrupalım, Asyalım, Amerikalım,

Ben bu Mayıs ayında

Ne hapisteyim, ne açlık grevinde

Yatıyorum çimenin üstünde geceleyin

Gözleriniz yıldızlar gibi başucumda

Ve elleriniz bir tek el gibi avucumda.

Sonuç itibariyle @Réplika nında belirttiği gibi Nazım yine yerden yere vurulacak .Vurulacak vurulmasınada bu vurulmalar karşısında dahada büyüyecek tabiki.

• Birilerini göklere çıkarmak için birilerini yerin dibinemi sokmak gerekiyor bu ülkede?..

Anlıyorum, Nazım'ı düşüncelerinden dolayı takdir etmiyor ve hatta gizliden gizliden nefret duyuyorsunuz.
    Ancak saygı duymak değilmidir esas olan? İdeolojisi yerine sanatıyla düşünmek, değerlendirmek?

Birileride Mehmet Akif'in düşüncelerini beğenmiyordur belki. Mustafa Kemal'in bile O'na pek sıcak bakmadığı bilinen bir tarihsel gerçek. Ama bunun yanında Istiklal Marşımızın yazarı değilmidir Mehmet Akif?.. İşte Yüce ÖNDER bunun bilincinde ve SANATINA saygı duyuyor, ayakta alkışlıyor..

Diyeceğim şuki, Zaman gazetesi yada Cumhuriyet gazetesi; hiç farketmez. Bu ülkede birileri bizim en güzel değerlerimizi ideolojilerine kurban etmeye devam ediyor.. Deniz GEZMiŞ'ler vatanhaini ilan edilirken, Mehmet Akif'ler yobaz damgası yiyor...

Oysa hepsi BiZiM sahip olduğumuz kahramanlar, sanatçılar değilmi? Hepsi aslında bu ülke için varolmadılar mı?

• quote:

Orjinalden alıntı: ß.m.Ø

Birilerini göklere çıkarmak için birilerini yerin dibinemi sokmak gerekiyor bu ülkede?..

Anlıyorum, Nazım'ı düşüncelerinden dolayı takdir etmiyor ve hatta gizliden gizliden nefret duyuyorsunuz.
    Ancak saygı duymak değilmidir esas olan? İdeolojisi yerine sanatıyla düşünmek, değerlendirmek?

Birileride Mehmet Akif'in düşüncelerini beğenmiyordur belki. Mustafa Kemal'in bile O'na pek sıcak bakmadığı bilinen bir tarihsel gerçek. Ama bunun yanında Istiklal Marşımızın yazarı değilmidir Mehmet Akif?.. İşte Yüce ÖNDER bunun bilincinde ve SANATINA saygı duyuyor, ayakta alkışlıyor..

Diyeceğim şuki, Zaman gazetesi yada Cumhuriyet gazetesi; hiç farketmez. Bu ülkede birileri bizim en güzel değerlerimizi ideolojilerine kurban etmeye devam ediyor.. Deniz GEZMiŞ'ler vatanhaini ilan edilirken, Mehmet Akif'ler yobaz damgası yiyor...

Oysa hepsi BiZiM sahip olduğumuz kahramanlar, sanatçılar değilmi? Hepsi aslında bu ülke için varolmadılar mı?

Kesinlikle.Bunu anlatmaya çalışıyor.Herkes akif gibi olmamalı ya da hikmet gibi.Bu iki düşüncenin birlikte yaşamısı gerek.Ama birileri düşünce faşizmi yapıyor.Bütün düşünceler tek tip olmalı diyor!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dünya vatandaşı şairin diğer bir şiiri

Seni Düşünüyorum
    Seni Düşünüyorum

TKP
    seni düşünüyorum.
    Sen dünümüz, bugünümüz, yarınımızsın,
    en büyük ustalığımız,
    en ince hünerimizsin.
    Sen aklımız, yüreğimiz ve yumruğumuzsun.
    ömrümde yalnız seninle
    Ve senin safında olmakla övündüm,

Bacımınkiler gibi gök gözlü şehrim,
    İstanbul’um,
    seni düşünüyorum.
    Oturmuşum deniz kıyısına,
    bakıyorsun limana giren Amerikan zırhlısına.
    Hastasın, açsın, öfkelisin.
    O da bakıyor sana,
    hem de nasıl,
    efendinmiş,
    patronunmuş,
    sahibinmiş gibi itoğlu it.

Bozkırdaki tarlalar sizi düşünüyorum.
    Belki karasapanla sürülürdünüz,
    kavruk olurdu ekininiz,
    kavruktu mavruktu, buğday idi ya,
    Amerikan şimdi beton dökmüş oraya,
    ölüme uçak alanı yapmış sizi.
    Uzun uzun şoseler sizi düşünüyorum.
    Üstünüzden kervan geçmez, kuş uçmaz,
    ölmeğe, öldürmeğe gidilir yalnız.

Seni düşünüyorum tornacı Rahmi.
    Belki bu sabah basıldı evin,
    belki şimdi Birinci Şubedesin,
    kolların kelepçeli arkadan,

Kan içinde yüzün gözün.
    Biliyorum söyletemezler:
    “Barış Yolu” dergisini kimden alıp dağıttığını.
    Seni düşünüyorum Hasan oğlu Hüseyin.
    Mangalardan birinin bilmem kaçıncı eri. Selam vermedin diye,
    çipil teğmen, basıyor tokadı sana. Sen sımsıkı duruyorsun,
    yüzünde beş parmağın yeri. Biliyorum Hasan oğlu Hüseyin
    kaçacaksın, katletmeye gitmeyeceksin Kore de kardeşlerini

seni düşünüyorum memleketim
    memleketim, Türkiye’m seni düşünüyorum
    zaten bir dakka çıktığın yok aklımdan,
    hasretin dayanılır gibi değil
    Moskova’da yaşamanın saadeti olmasa,
    burda herkes sormasa seni benden,
    Sovyet insanlarından her gün mektup gelmese,
    sevmese seni onlar
    benim onları sevdiğim kadar.

• akifi de nazımı da sevmiyorum.. ama bu yargıma onları inceleyerek karar verdim; yani belli bir düşünceye mensup olup "ben akifi sevmeliyim, nazımı sevmemeliyim" ya da tam tersi demedim.. ama türkiyede ne yazık ki durum böyle.. neredeyse kimsenin kişisel bi görüşü yok, herkes ya 'o'cu ya da 'bu'cu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalheadjm

akifi de nazımı da sevmiyorum.. ama bu yargıma onları inceleyerek karar verdim; yani belli bir düşünceye mensup olup "ben akifi sevmeliyim, nazımı sevmemeliyim" ya da tam tersi demedim.. ama türkiyede ne yazık ki durum böyle.. neredeyse kimsenin kişisel bi görüşü yok, herkes ya 'o'cu ya da 'bu'cu.

tek kelime ile,kesinlikle...
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalheadjm

akifi de nazımı da sevmiyorum.. ama bu yargıma onları inceleyerek karar verdim; yani belli bir düşünceye mensup olup "ben akifi sevmeliyim, nazımı sevmemeliyim" ya da tam tersi demedim.. ama türkiyede ne yazık ki durum böyle.. neredeyse kimsenin kişisel bi görüşü yok, herkes ya 'o'cu ya da 'bu'cu.

Sayın metalheadjm,

Önermelerinizin gerekçelerine inanmanız ve bundan bir çıkarım elde etmeniz genelleştirilebilir mi bilemiyorum. Zaman zaman bu yöntemi başka konularda ben de uyguluyorum. Duruma göre doğru olabiliyor. Bazen yanlış. Koruma refleksi de olabilir. Bu kişinin aldığı eğitime, sanata bakış açısına ve eğilimine göre değişebiliyor. Hatta genelleştirebilirsek kültürel ve kişilik yapısına göre de değişebiliyor kanısındayım.
    Yine de bu ayrıştırmanın arkasında ülkenin bulunduğu ekonomik ve siyasal istikrarsızlığın da etken olduğunu düşünüyorum. Bu yapının nedense hep çalışanlar aleyhinde geliştiğini köy kahvesindeki Hacı Osman Amca da kişisel görüşünü dile getirebiliyor.
    Özel bir dünya görüşüne sahip olunabileceğini şahsen düşünmüyorum. Ne düşünüyorsanız, nerede duruyorsanız o duruşun felsefesi vardır. Daha önce yapılmıştır. Sorun onu bilebilmekte.

• haklısınız, ama kasıtım tam olarak o değildi.. Bi görüşe körü körüne bağlanılması ve karşıt görüşün de körü körüne kötülenmesiydi.. Diyelim ki ben solcuyum, solcuların tüm dediklerinin mantıklı, sağcıların tüm dediklerinin mantıksız olduğunu söylemem-hiç incelemeden, düşünmeden-.. Yani kişi oturup objektif bi şekilde düşündüğünde karşıt görüşe sahip insanlar hakkında "Aslında şurada haklılar adamlar yahu.." diyebilecekken bunu dememesi ve bi düşünceyi bütünüyle yanlışı ve doğrusuyla kabul edip, diğer düşünceyi yanlışı ve doğrusuyla reddetmesi.
  • Nazım Hikmet şiirini ve sanatını İDEOLOJİYE KURBAN ETMİŞTİR. Şiiri ve sanatı ideolojisini yaymak için bir araç olarak kullanmıştır. Dili çok iyi kullanan bir şairdir. Ama ideolojik düşüncesi sanatını sınırlamış, köreltmiştir.

Amerika'yı haklı olarak eleştirirken körü körüne bağlandığı Sovyet Rusya ve bu devleti kuran ideolojiyi ise kayıtsız şartsız desteklemiştir.

Bence Sovyet Rusya dönemin Amerikasından bile DAHA BÜYÜK BİR SÖMÜRGE DEVLETİYDİ.
  • kurban gitmiştir dediğin ideolojiydi onu yaşatan ve böyle büyük bir şair yapan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.