Şimdi Ara

NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındıUlusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uydumuz Ay’a yeniden insan indirmek için harcadığı yoğun mesainin önemli bir parçası olan ve bu kapsamda geliştirilen Artemis projesinin kritik ayaklarından birini oluşturan insan indirme sistemi (human landing system-HLS) için SpaceX ile anlaşmıştı. Ancak bir son dakika gelişmesiyle 2.89 milyar dolar karşılığında varılan anlaşma, askıya alındı.



    Ayrıca Bkz.Dünyanın en büyük uçağı 'Roc' ikinci kez havalandı



    SpaceX’in NASA’dan kaptığı kontratın askıya alınmasına Blue Origin ile Dynetics’in itirazları neden oldu. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’a ait uzay şirketi Blue Origin’in liderliğinde kurulan ve Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Draper isimli şirketlerin ortak olduğu Ulusal Takım ile Dynetics’e ait insan indirme sistemleri de projenin adayları arasında yer alıyordu.



    NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı



    Kaybedilen anlaşma neticesinde Hükümet Sorumluluk Bürosu'na geçtiğimiz günlerde protesto başvurusunda bulunan Blue Origin’in ve Dynetics’in çabası sonuç verdi. Blue Origin yaptığı başvuruda kurumu, "kale direklerini son dakikada değiştirmekle" itham etmiş ve 2024 yılının hedef koyulduğu Artemis projesinin miadının bu sayede tehlikeye atıldığını belirtmişti. 



    NASA ise 26 Nisan’da yapılan başvuru sonuçlanana kadar HLS projesinin askıya alındığını duyurdu. Konuya yönelik açıklama NASA sözcüsü Monica Witt tarafından yapıldı. 



    NASA, Artemis projesi kapsamında en son 1972 yılında insan gönderdiği uydumuzu iki astronot ile ziyaret etmeyi planlıyor. SpaceX’in kazandığı ihale sonrası NASA’dan yapılan açıklamada, “Bu yetkiyle NASA ve ortaklarımız, 21. yüzyılda Ay’ın yüzeyine düzenlenecek insanlı deneme görevini gerçekleştirirken kadın erkek eşitliği ile uzun döneme yayılacak derin uzay keşfi alanlarında da önemli adımlar atacak. Söz konusu adımla insanlık, uydumuzun sürdürülebilir keşfine yönelik bir çaba içine girecek ve gözlerimiz Mars’ın da içinde bulunduğu çok daha diyarlara dikilecek.” ifadeleri kullanılmıştı.



    NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı



    SpaceX’in HLS projesi kapsamında geliştireceği iniş aracı şirketin Starship uzay aracını temel alıyor. Rakiplerin geliştirdiği iniş sistemlerine ait detayları burada okuyabilirsiniz.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2021/4/30/22412771/nasa-spacex-hls-moon-lander-blue-origin-protest







  • Resmen Spacex 2050 ise Dynetics 1999, National Team ise 1969. Jeff şu tasarım araçla ihaleye girip kazanamayıp birde utanmadan itiraz mı etmiş?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana saldırmayı bir marifet görenler olduğunu bilsem de ısrarla sürekli tekrar edeceğim; roket teknolojisi ile gerçek bir uzay çağı mümkün değildir ve roket teknolojisi çok ilkel bir teknolojidir. Bu nedenle bu haberin benim için çok da bir önemi yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Mayıs 2021; 17:54:12 >
  • Geçmişte askeri olsun, uzay programları olsun kamuoyu desteği ve propaganda aracı olarak; Hükümetler insanların görmek istedikleri tasarımlara benzer(filmlerdeki, oyunlardaki) projelere seçme eğiliminde oldular. Burada esas şudur; Spacex aracının maliyeti nedir, iç mekanın ferahlı dışında resimde gösterilen araçlardan 3-4 kat fazla yük taşıyabiliyor mu, güvenlik vs her açıdan üstün mü? Belki spacex gerçekten de bu konularda diğerlerden çok üstünüdür. Benim dikkat çekmek istediğim, hiçbir şey bilmeyen biri en kötü araç da olsa spacex tasarımını bakarak seçecektir, çünkü burada önemli olan fütüristik bir araçla uzaya gittik deyip heyecanlanmak, geri kalan sorunlar gözlemcinin dert edeceği şeyler değil. Elon musk da buna oynuyor(haklı olarak) mesela roket testi için en son uzaya statik beton atmak yerine tesla araç attı, başarılan şeyin artısını insanın gözünde 10'la çarpın.





  • Elon Musk Mars'a insan değil köpek, pandon Dogecoin indirmekle meşguldü zaten.


    NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı
  • SpaceX'in roketi çok daha yenilikçi ve gelecek varis duruyor diğerleri daha ilkel. İtirazın asıl sebebi pek çok ihalenin SpaceX'e gidip haksız rekabet oluşmasından dolayı olabilir. NASA'ya dahi gölge düşürdü Elon Musk.

  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Peki devasa kütleli bir cismi dünyadan kaldırıp aya indirecek, şuanki dünyanın sahip olduğu bilgi birikimi ile yapılabilecek, roket teknolojisi ile kıyaslandığında çok ileri bir teknoloji olarak nitelendirilebilecek bir teknoloji var mıdır?

  • İyotluTuz kullanıcısına yanıt
    Güzel bir soru, haklısınız. Sorup sogulamayanlardan gerçekten çok rahatsızım. Sizi bu nedenle tebrik ederim. Evet maalesef yaptığım prototipler ve testlere dayanarak, o konuda en yetkin kişi Dünya'da sadece benim. Google üzerinden arama yaparsanız sadece bilgisayar üzerinden ulaşabileceğiniz "TARTIŞMA" sayfasından çalışmalarım hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Benim kimseyi ikna etmek gibi bir savaşım yok. Ayrıca sayfamın hiç bir kar amacı da yoktur. Madde madde yazılarımı okumanızı tavsiye ederim. Lütfen inanmazsanız olumsuz yorum yapmayın. Kişilerle gereksiz tartışmalara girmenin hiç bir yararına inanmıyorum. Sadece şunu belirteyim oluşturduğum en ağır prototip 425 gr ağırlığında, yerde tekerlek motor bağlantısı olmadan ve arkasından hava püskürtmeden ilerleyebiliyor. Uçan prototip çalışmalarım halen sürüyor. İmkanlarım kısıtlı olduğundan ne zaman uçan bir prototip yapabileceğimi şu an için ben de kesin olarak bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Mayıs 2021; 21:32:25 >




  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Yaptığınız cihaz/aracın çalışma prensibi mıknatıs üzerine mi kurulu bunu söyler misiniz? Eğer öyleyse mıknatıslarla bir şeyler yapabilirsiniz çünkü içlerinde zaten enerji barındırıyorlar, bunu harekete vs çevirmek olağan dışı bir şey değil. Ama sorun şurada; küçük oyuncak boyutundaki araçları bu şekilde uçurabilirsiniz fakat mıknatıslar gerçek şartlarda yüke binmeye başlayınca bir süre sonra ısınmaya ve demanyetize olmaya, hatta bildiğiniz yanmaya başlayacak. En başta çalıştığı süre boyunca(elbet sonsuz değil) soğutmak için ek enerjiye ihtiyacınız olacak bunu söyleyeyim. Mıknatıslar da aynı fosil yakıtlar gibi, piller gibi azalarak bitecekler, yani burada sonsuz enerji elde etmeyip, petrol yerine mıknatısı yakmış oluyorsunuz. Bakın şu mümkündür: çok büyük mıknatıslar kullandınız ve uçurmak istediğiniz şeyi uçurdunuz, uçar ama sürekli değildir; bırakın sürekliliği çok verimsizdir, bu yüzden üzerine kafa yorulmaz, kullanılmaz. Nihai projedeki o büyük magnetleri şarj etmek çok yüksek enerji isteyecektir ve belki kısır döngüye girip(ağırlık/güç dengelenemeyecek) uçmayacaktır. Aynı zaman her şeyi oranları koruyarak küçültüp büyüterek aynı etkiyi almanız mümkün değildir, yani mıknatısla 100 gram oyuncak uçurup, aynısının 10 kat büyüğünü yapıp aynı şekilde uçmasını beklemek çok zordur. Küçükken aslında jiroskop ile anti gravity motoru yaptığımı sanırdım, ama temel fizik kurallarından bihaberdim. Troll olmadığınızı varsayarak neden olmayacağını anlatmış oldum. Bir şey sormadan sadece inanın demeniz, bizler kuşku duyunca huzursuz olmanız ne kadar doğru. Peygamberler bile mucize göstermiş diyeyim. Görmeden inanmak sadece iman ile olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metercan -- 2 Mayıs 2021; 22:20:41 >




  • metercan M kullanıcısına yanıt
    Şu anda sadece neodyum mıknatıs kullanıyorum. Gelecekte soğutulmuş süper iletken mıknatıslar kullanılacak. Manyetik toplarda nasıl ki bir sorun yoksa, benimkinde de imkansızdır. Ben bilinen fizik kanunu hakkında yeterli bilgiye sahibim. 425 gr ağırlığı çok basite almanız yanlış olacaktır. Mıknatıslar tek başına hiç bir işe yaramaz, benim sistemim günümüzdeki itki sistemleri gibi itki sağlayan motor momentumu ile desteklenmektedir. İtki olmadan hiç bir cisim hareket edemez. Manyetik güç arttıkça itki gücü de artmak zorundadır. Manyetik kuvvet ile motor torkunun uyumlu olacak bir orana sahip olması şarttır. Dünya'da hiç yapılmamış ve örneği olmayan bir şey için olmaz denilmesini çok mantıklı görmüyorum. Ben yaptığım prutotip testlerimde normal itkinin 1/3'ü kadar enerji harcadığını gördüm. Çünkü enerji dışarı atılmıyor. Siz istediğinize inanabilirsiniz, fikir olarak yaptıklarımı çürütmeye çalışmanızın benim için hiç bir anlamı yok. Çünkü siz teorik olarak çürütebilirsiniz, ben ise görerek gerçekleri test ediyorum. Son olarak şunu da belirteyim ki çok yüksek torklu motorlarla çalışma imkanım hiç olmadı ve işte bana gereken de o tür motorlar. Ben yoktan enerji üretmiyorum ve gerçek itki kuvveti üzerine çalışıyorum. Tekrar belirteyim bana inanmak zorunda değilsiniz. Jiroskop ile antigravity motor yapılamayacağını da belirteyim. Siz 20 cm yerde ilerleyen yapın o zaman, ben de sizi takdir edeyim. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; gelecekteki uzay araçları sadece nükleer enerji kullanacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 3 Mayıs 2021; 0:24:40 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.