Yaz sezonunun tek yeni bilimkurgu serisi Muv Luv yayına başladı ve ilk 2 bölüm nete düştü bile. Yapım aslen 2002 çıkışlı bir Eroge oyunu olan Muv Luv'un alternatif bir gerçeklikte geçen 2006 çıkışlı spinoff'una ve onun light novel'ine dayanıyor. Bilgisayarıma Japonca dil desteği kurmadığım için bu oyunları oynamadım ve light novel'i da bulup okumadım. Ama konu ana hatları ile şu şekilde:
1973 yılında bilinmeyen bir yabancı yaratık ırkı önce Ay'ı sonra da hızla Dünya'ya yayılmaya, karşılarına çıkan herkesi vahşice öldürmeye başlar. Konvansiyonel silah sistemleri bu yaratıklara karşı çaresiz kalınca insanlık hayatta kalmak için cephe cephe geri çekilmeye ve tüm kaynaklarını bu yaratıklara karşı durabilecek bir silah sistemi yaratmaya kanalize etmeye başlar.
2001'de sadece bir avuç insan hayatta kalabilmiştir. İnsanlık BETA adı verilen bu yaratıkları durdurmak için nihai savunma hatları kurmaya, TSF denilen bipedal sistemleri üretmeye ve bunları kullanmak için lise çağındaki herkesi zorunlu askeri eğitim programı için eğitmeye başlamıştır. Japon İmparatorluk ordusunun TSF pilotlarından biri olan Yui Takamura da onlardan birisi. Hikayenin ilk 2 bölümü o ve arkadaşlarının ilk görevine kadarki hayatlarını göstermekte iken seri 3. bölümden itibaren onun Yukon cephe hattında ABD ordusu tarafından gönderilen pilot Yuya Bridges ile karşılaşmalarını ve BETA'ya karşı birlikte verdikleri savaşı anlatır.
Muv Luv VN severler tarafından oldukça övülen yapımlardan birisiydi ve gerek giderek daha az bilimkurgu görüyor olmamızdan gerekse de serinin yoğun drama vaad eden senaryosu sebebiyle 2012 yaz serileri için genel manada vasat bir yayın sezonu izlenimi ağmen izleme listeme eklediğim 2-3 yaz serisinden birisi oldu. Öncelikle söylemek zorundayım: Muv Luv High School of the Dead sevenleri tatmin edebilecek bir yapım. Plug suit'ler kullanıcılarının vücuduna çok sıkı giren, neredeyse transparan şeyler ve sadece 3-4 parçası çıkartıldığında bir kilodun kapatabileceği kadar bile şey kalmıyor geriye. Zaten seri bir Eroge uyarlaması olduğu için ileriki bölümlerde bu tarz birçok sahne görebiliriz diye düşünüyorum. Kan kısmına ayrıca girmem lazım. BETA'lar karşılaştıkları canlı herşeyi yiyen bir yaratık türü ve bu da çok kanlı sahnelere davetiye çıkartıyor. BETA'ların eline düşenlere acımamak elde değil.
Mecha dizaynları Full Metal Panic ile Gunparade March'ın bir karşımı gibi duruyor. Seven arkadaşlar olabilir ama ben bu 2 serinin dizaynlarını vakti zamanında çok sevdiğimde Muv Luv dizaynlarını o kadar ilgi çekici bulmadım. Öte yandan aksiyon sahneleri için yeterince iyiler. Militaristik dozu başarılı buldum zira dünya hemen yarın yaratık istilasına uğrayacak olsa nelerin yaşanacağına dair burada gördüklerimizden hareketle zihnimizde canlanabiliyor, fakat bu gögüslere ve popolara ikide bir zoom yapılan bir kamera ile o denli çok hissedilmeyebiliyor.
Animasyonların çok başarılı olduğunu söylemem lazım. Özellikle uzak perspektiften manzaralar, binalar, yıkıntılar, figüran yada başrol olsun karakter çizimleri başarılı. Zaten karakter çizimleri serinin en büyük kozu ve en başarılı noktası. Öte yandan detaylara iyici odaklandığımızda herşeyin bu kadar iç açıcı olmadığını görüyoruz. Aynı anda yürüyen birçok kişi hareketsizmiş gibi çiziliyor (eski serilerde affedilebilirdi ama burada değil) ve TSF'ler uçmadıkları sürece animasyon akıcılığı sorunlarından muzdaripler. CG'ler ortalama ama gün ışığında akıcılık yönünden başarısızlar.
Muv Luv'un temel sorunu orjinallikten fazlaca uzak olması. İzleme zevkinizi kaçırmamak için spoiler bar içine yazacağım bazı paralellikler serinin 2001-2002 tarihli Gunparade March serisine ne kadar benzediğini gösterecektir.
-Her iki seri de alternatif tarihte başlayan bir yaratık istilası ile başlıyor. Biri 1945 diğeri 1973'de. Ve her ikisinde de yaratıklardan en az zarar görmüş şekilde kalmış ülke Japonya. Ve her ikisinde de insanlık tüm kaynaklarını hayatta kalabilmek için yeni askeri teknolojilere kanalize ettiğinden Mecha teknolojisi ortaya çıkabilmiş.
-Her iki seride de ana karakter Mecha'ları üreten şirketin sahibi olan ailenin kızı.
-Her iki seride de pilotlar içerisinde ne yapsa berbat eden, beceriksiz bir gözlüklü kız var.
-Her iki seride de yaratıklar fazlaca kanatsız böcekler ile sürüngen karışımı yaratıklar ve her ikisinde yaratıklar farklı türlerin hiyearşisinden oluşuyor.
-Her ikisinde de liseliler Mecha pilot olmak için yetiştiriliyor.
-Her ikisinde de Mecha'lar makineli tüfekler ve kendi boylarında kılıçlar kullanıyorlar.
Gerlelim eksilere.
CG'ler rahatsız edici ve hareketler beklediğim kadar akıcı değil. Tamam, CG düşmanı bir insan değilim, aksiyon sahnelerinde CG'in kullanımını çoğu zaman şart bile görürüm ama burada olmamış, olmamış. Anime en çok Daisuke Ono'nun ismi üzerine lanse edilmişti ilk bölümde o bile yok, cameo bile yapmıyor. Onu geçtim, Opening - Ending sekansı yok. Aslında var da bölümün içindeki sahnelerin copy paste hesabı filtreden bile geçirilmeden birleştirilmesinden oluşmuşlar. Opening şarkısı serinin kaotik ve dramatik arka planıyla uyumsuz ve kulak tırmalayıcı. Preview animasyonu yapmaya bile kasmamaışlar, düz bir logo alttan 2-3 cümle yazı. Yersen hesabı.
Muv Luv Alternative adam gibi bilimkurgu animelerin zaten OVA'lar/Movie'lerde anca çıkabildiği, Eroge ve lightnovel uyarlamalarının piyasayı domine ettiği bir zaman diliminde geldiğinden şanslı. Bundan 3 yıl önce çıksaydı bilimkurgu çokluğundan adını duyurma imkanı bile bulamayabilirdi. Kısacası koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş, o tür bir seri olacağına kendimi alıştırdım ilk bölümden.
Şunu da ekleyeyim, karanlık bir seri hissiyatına sahip (Gunparade March'ın tamamındaki in-screen ölümlerden 3-4 kat fazlası ilk bölümde oluyor, şehirlerin ufkundaki yükselen alevleri, ülkenin içinde kaldığı umutsuzluğu vs verme çabası var) ki bunu hissettiriyor da. Öte yandan eroge VNovel mantığı serinin olabileceği kurguyu bir hayli baltalıyor. Potansiyel var ama olmuyor olamıyor. VNovel uyarlaması değil de içinde Mobile Suit'ler yerine TSF'lerin olduğu, aslına hiç de sadık olmayan, MS IGLOO görünümlü bir Muv Luv yapmış olsalardı yada ne bileyim sadece o berbat plug suit'ler yerine Gunparade March'daki gibi gaz maskeli kalın palto benzeri suit'ler olsaydı benim için yılın serisi olabilirdi ama serinin meselesi zaten ölümüne militaristik olmak filan değil. Sorun da burada.
Bu kadar övülen ve beklenti yaratılan bir yapımın Daisuke Ono gibi seiyuu'ların varlığına rağmen bu kadar ucuz ve kolaya kaçılmış bir sunumla verilmesi, serinin içeriğinin de çok ahım şahım olmaması üzücü. İzlemeden önce 08th MS Team, MS IGLOO, Uchuu no Senshi (Starship Troopers) OVA'ları, Blue Gender, Gunparade March serileri ve Yamato 2199'un şu ana kadar çıkan bölümleri ile beraber izlenirse daha iyi değerlendirilebilir. Kendi adıma, son arc'a gelene dek büyük ihtimalle çerezlik bir yapımdan daha fazlası olmayacak benim için.
Teşşekkürler Güzelmiş listeye ekledim. Biraz bekleyip bölümler artınca izlemek daha mantıklı sanırım.