Şimdi Ara

ms-dos nerede???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, IBM marka (PS/2 N51 slc şeklinde üstünde yazıyo.)Çok eski bir laptop var.Nerden buldun diye sormayın Bit pazarından 10 ytl ye aldım(Kartal oto pazarı)
    Çalışırsa, ms-dos komutlarını öğreniriz, kendi laptopumuzda bu komutlarla uğraşmak sakıncalı olur diye düşünmüştüm.Ne varki, çalışıp duran mis gibi laptopun tek işletim sistemi ms-dos 6.2 imiş.
    Acaba format C: yapsam çalışır mı dedim...Çalıştı...
    Şimdi açılışta sadece "ngilizce olarak "yanlış sistem disketi" diye bişi çıkıyor.
    ms-dos açılış disketi oluşturdum ama yinede çalışmadı...
    Acaba bu konuda ne yapabilirim?Ms-dos nasıl yüklenir kine?Konu ile ilgili cevaplarınızı bekliyorum.Birde bu laptopun özellikleri aşağıda, acaba win3.1 felan kurulur mu?(Ms-dos u kurduk ta

Birde bu laptoptan kullanan varsa tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.Gerçi epey eski ama...

IBM PS/2 note N51 SX (SLC)
    The infos in brackets are the differences for the N51 SLC!
    Feature Description
    Processor 386 SX (SLC)
    Model Type: 8551-033 = N51 SX
    8551-025 = N51 SLC
    Speed 16 Mhz
    Harddisk ESDI 2.5" 40MB (80MB)
    RAM Standard 2 MB
    RAM Maximum 10 MB
    Floppy disc 3.5" 1.44MB
    Machine ID F8 99 04

Connectors:
    1 Serial: (9 - Pin)
    1 PS/2 Mouse Port.
    1 Parallel Port.
    1 VGA connector for a external monitor.
    1 Connector for a second serial or a internal modem.
    1 Bus connector for a special adapter in which some half length MCA cards could be used.
    The following cards are supported (out of my german handbook)
    IBM Token-Ring-Netzadapter/A
    IBM 3270-Anschluss
    IBM System 36/38 Datenstationsemulationsadapter/A

Maalesef ms-dos uçmuş heralde..
    Boot dısk felan işe yaramıyor..
    Açılışta sadece
    "Non-system disk or disk error
    Replace and press any key when ready"
    yazısı çıkıyor...
    Başka bişi yok..
    Oysa ne hayaller kurmuştum..LİNUX üstüne.
    Ayrıca ben bu laptopa hangi işletim sistemini, nasıl kurabilirim?
    ms-dos olmadan kurulan bi işletim sistemi varmı?:))

• İlk önce Bios Setup'a girip Flopy'den boot etmesini sağla. Eğer ilk boot aygıtı zaten flopy ise ya oluşturduğun disket arızalıdır yada Laptop'un disket sürücüsü. (2. seçenek geçerliyse o laptop pek bir işe yaramaz artık. Heralde 10 YTL verdiğin bir şeye çok daha fazla masraf yapıp tamir ettirmek istemezsin.)

Eğer 1. seçenekse Disket arızalı ise ve sağlam disket edindiysen ?

Ms-Dos disketiyle açtıktan sonra SYS C: yazıp enter'e basarsan Öncelikle sistem komutlarını C'ye aktarmış olursun. C'den boot edince Dos İşletim sistemi başlar. Diğer Dos komut ve dosyalarını da Dos işletim sistemi kurulu bir bilgisayardan kopyalayabilirsin.

En iyisi Dos işletim sistemi kurulum disketlerini bulup kurulumu öyle yapman.

Tam emin değilim ama Ram 10 MB civarı ise Win 3.1 'de fazla sorun yaşamazsın diye düşünüyorum.
  • Evet, disket sürücü çalışıyor ve 1. sırada...Bundan eminim.
    Ancak, bu konuda fazla bi tecrübem olmadığı için, öncelikle boot disketi oluşturarak epey uğraştım.Ama elbette olmadı.
    Almanca yazılar bulunan bu laptopun bıos unuda da nasıl girilir bilmiyom.Nerdeyse tüm tuşları açılışta denedim.
    Gerçek şu ki, bu laptop ta şu an hiç bişi yok..sadece 10 mb a kadar bellek sayımı yapılıyor,sonra disket ışığı yanarak disket dosyaları kontrolü yapılıyor ve "malum" hata....mesajı..

Şu an,dos yok.Nasıl yüklenecek?Bunuda internetten buldum..Winimage ve disk1.ima,disk2.ima,disk.ima3 şeklinde buldum.Ancak bunları diskete yükleyip, laptopa taktığımda;maalesef disketi kontrol edip çalıştıramıyor....
    Aklıma tek bişi geliyo...acaba,benim masa üstü bilgisayarın fat32 ile disketi biçimlendirmesi ve yazması, laptopun ntfs gibi farklı bi dosya sistemini okuyabiliyor olması olabilir mi,diyeceğim.
    Ama, şu an hiç bişi yokki, o ayarları bildiğim kadarı ile sonra yapılacak...
    Şu an, çok şey denediğim için hiç bişi yapamıyorum...

• Bios için tüm tuş kombinasyonlarını denedim,ama bios açılmıyo...Acaba yok mu :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyaztebeşir -- 11 Nisan 2006; 22:25:39 >
  • Hocam disket sürücü çalışıyorsa. Biosa girmene gerek yok.

Sorun kesinlikle Fat32 ve NTFS sorunu değil.

Büyük ihtimalle biliyorsundur ama bu konuyu okuyupta bilgisi olmayacak arkadaşlar için söyliyeyim.

ima dosyaları ile beraber yanlarında install yada make disk adında exe dosyaları bulunur bunları çalıştıdığınızda img yada ima uzantılı imaj dosyalarını diskete yazar. Yani dosyalar disketin içine kopyalanmayacak yardımcı program vasıtasıyla diskete yazdırılacak. Yada winimage gibi programlarla bu dosyalar diske yazılacak

Bu linklere bir gözat (Başlangıç disketleri-Lazım olabilir.)

http://www.inndir.com/program.php?id=8744
    http://www.tam indir.com/category/241/Boot_Diskleri.htm (linki kopyala ve tam ile indir arasındaki boşluğu sil)
    http://www.bootdisk.com/

Buralardaki uygun dosyaları indir ve talimata uygun olarak başlangış disketini oluştur.

Elindeki imajlar sorunlu ise burdaki linklerden de dos 622 bulabilirsin. (Bu disklerde ( ima )yukarıdaki gibi diskete yazılmalıdır.)

http://www.filesearching.com/cgi-bin/s?q=dos622&t=f&d=&l=en

dos 6.22 disketlerini uygun bir şekilde oluşturduysan büyük ihtimalle 1. disk boot disketi olacaktır. Eger olmazsa yukarıdaki linklerden bir başlangıç diski oluştur. SYS C: yazıp HDD'e sistem dosyalarını aktar.
    Daha sonra bilgisayarı kapatıp aç ve HDD'den boot edince 1. Dos disketini tak ve diskete geçip
    install yada setup dosyasını çalıştır.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cdemir -- 12 Nisan 2006; 9:09:24 >

• cdemir, ayrıntılı önerilerin ve paylaşımın için çok teşekkürler...
    Önerilerini dikkate aldım ve uyguladım.Ancak, başarılı olamadım.Artık, bu aleti daha önce kullanmış br arkadaş arayacağım.Mutlak bir püf noktası vardır,diye düşünüyorum.Daha önce disket sürücünün ilk olarak okuduğunu kesin olarak söylemiştim.Ama artık emin değilim.Öyleki,bu kadar girişime bi cevap vermesi gerekirdi.Ancak,bozuk olduğu için değil(çünkü format atmadan önce çeşitli disketler denemiştim)bios tan 1.olarak atanmadığı için olaileceğini düşünüyorum.

Birde sormak istediğim birşey var.Ms-dos şart mı?Dos olmadan linux kurulabilir mi?Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını istiyorum...
  • Rica ederim. Ama keşke sorunun çözülebilseydi.

Hocam Linux'de kuracaksan disket sürücüye ihtiyacın olacak. Çünkü bir şekilde boot yapabilmelisin.

Dos'la linux ayrı işletim sistemleridir. Linux kurulabilmek için dos'a ihtiyaç duymaz. Yani bağımsız bir şekilde kurabilirsin, ayrıca tam emin değilim ama o bilgisayarın linux'i kaldıracağını pek sanmıyorum.

Bioasa giriş için (gerç, denedim demişsin ama belkide bunları atlamış olabilirsin) ctr+esc , alt+esc , alt+f1 tuş kombinasyonlarını yada aşağıdaki yöntemi deneyebilirsin

Bilg. açılırken tuşlara rasgele hızlı bir şekilde bas ve bir hata oluşmasını sağla. Hata olunca bilgisayar bios'a girebilir. Masa üstü bir kaç bilgisayarda bu yöntem işe yaramıştı.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cdemir -- 14 Nisan 2006; 17:39:34 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MS-DOS ORTAMINDA CD KOPYALAMA
    20 yıl önce açıldı
    USB Flash ile MS-DOS boot disk
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Cdemir,bana öyle yardımcı oldun ki anlatamam...
    Artık sinirden atmayı bile düşündüğüm bu makinayı tekrar gözden geçirmeme neden oldun...http://www.walshcomptech.com/selectpccbbs/
    adresini googledan buldum...Buradan referans disk ve diğerlerini indirdim.
    img olduğu için winimage ile diskete yazdım ve sonuç güzeldi...
    Hiç olmazsa artık o yazı yok şu an sanırım, bios ayarlarına girebiliyorum...Biraz daha kurcalarsam ,en azından hiç denemediğim bi win 3.11 filan denemek istiyorum...Ayrıca bu makina ile uğraşırken dos ile hiçbirşey bilmediğim ortaya çıktı...Ben 7 senelik kullanıcıyım ama doğrudan win98 e atlamışız..."format c" ve "dır" gibi bi iki komuttan başka bişi bilmiyorum.Amacım dos komutlarını hiç olmazsa kendime ve çevreme faydalı olacak kadar öğrenmek....
    Tekrar teşekkürler...sizden öğreneceğim çok şey var...:)
  • Evet,
    SYS C: komutu ile transfer gerçeklerşti...:)
    Referans disk hemen çalışıyor ama dos 1.disket çalışmıyordu.Bıos tan sıralamada flopiyi 1 sıraya aldım.Şimdi dos disketini taktım.Hemen gördü ama ne komutu vermem gerekiyo bilmiyorum....
    Söylediğiniz gibi,öncelikle SYS C: dedim.Transfer gerçekleşti...
    Şimdi ne yapmam lazım?:)
  • Hocam birinci diski takıp ondan boot ediyorsa yapman gereken A sürücüsündeyken
    setup yazıp kurulum işlemini başlatman.

Kurulum tamamlanınca işlem tamamdır.

win 3.1 'i artık kurabilirsin.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cdemir -- 17 Nisan 2006; 10:27:44 >
  • Sayın cdemir,
    win 3.11 i iindirdim.Fakat bu 10 mb.tan biraz büyük bi dosya.Bunu disketlere nasıl yazmalıyım?img şeklinde değil.Olmazsa Os/2 yi kurmak istiyorum.Nasıl olacağı hakkında bi bilgim yok.İnternette de araştırdım fakat pek bişi bulamadım.
  • Hocam o dosya tek dosya değildir. Yanlış hatırlamıyorsan win3.1 de 10 yada 11 disketken oluşuyordu.

İndirdiğin dosya iso veya başka bir image dosyasıysa.

İso buster yada benzeri bir programla. İçindeki dosyaları al. Büyük ihtimaller dosyalar disk1 disk2 disk3.....
    diye klasörlere ayrılmış vaziyettedir.

Disk klasörlerinin içindeki dosyaları disketlere aktar.

1. diskteki setup dosyasını çalıştırarak kuruluma başlayabilirsin.

Malesef OS/2 hakında bilgim yok..

Kolay gelsin.

Bu arada formun bu taraflarına pek sık uğramadığım için cevaplarım biraz gecikiyor. Kusura bakmazsın artık.

Acil bir şey olursa özel mesajdan (PM) ulaşabilirsin. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cdemir -- 20 Nisan 2006; 14:57:02 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: cdemir

Hocam o dosya tek dosya değildir. Yanlış hatırlamıyorsan win3.1 de 10 yada 11 disketken oluşuyordu.

İndirdiğin dosya iso veya başka bir image dosyasıysa.

İso buster yada benzeri bir programla. İçindeki dosyaları al. Büyük ihtimaller dosyalar disk1 disk2 disk3.....
    diye klasörlere ayrılmış vaziyettedir.

Disk klasörlerinin içindeki dosyaları disketlere aktar.

1. diskteki setup dosyasını çalıştırarak kuruluma başlayabilirsin.

Malesef OS/2 hakında bilgim yok..

Kolay gelsin.

Bu arada formun bu taraflarına pek sık uğramadığım için cevaplarım biraz gecikiyor. Kusura bakmazsın artık.

Acil bir şey olursa özel mesajdan (PM) ulaşabilirsin. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.

Yardımların için tekrar teşekkürler, kusura bakmak ne demek?Asıl sen bu tarihi eserle seni meşgul ettiğim için kusura bakma...Önerilerini en kısa zamanda uygulayacağım,çok teşekkürler....

• Rica ederim.
  • quote:

Rica ederim.

oo hoca seni buralarda görecekmiydik....
  • quote:

Orjinalden alıntı: ilkerinanç

quote:

Rica ederim.

oo hoca seni buralarda görecekmiydik....

Önceden buralardan çıkmazdım. Fakat spor bölümüne tek mesaj atmam yetti.

Buralarda arada bir takılıyoruz. Sorunu olan arkadaşlara elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.