Şimdi Ara

ms-dos işletim sistemini kurmayı bilen varmı??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
3.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • notebooka disket sürücü takabilsem kuracam zaten de aparatım yok . sonuç itibariyle xp olan bir bilgisayara win 98 kuruluyor. ama benim notebook a kurmam lazım
  • xp durmak zorunda mı?eğer kesinlikle xp durmak zorunda ise ona göre bakalım.
  • hayır xp falan değil hdd nin içini komple bşaltabilirim sorun değil sadece 98 kurmak istiyorum . sabahtan beri üretim durdu . lütfen yardım
  • ÖYle söylesene kardeşim..
    Elinizde 98 ile ilgili neler var?Bunu söyler misiniz?cd vb

yalnız şunu da belirteyim..şu an cihaz xp ile çalışıyorsa C sürücüsünü FAT32 olarak formatlayın..Yoksa dos üzerinde çok uğraşırsınız..
    O yüzden windowsxp üzerinden C sürücüsünü fat32 formatlamanız lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 16 Kasım 2011; 16:14:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ismail_life

hayır xp falan değil hdd nin içini komple bşaltabilirim sorun değil sadece 98 kurmak istiyorum . sabahtan beri üretim durdu . lütfen yardım

Herhangi bir bilgisayarcıdan IDE den USB ye, yada SATA dan USB ye dönüştürücü alıp normal bir cd/dvd rom'u bağlayıp win98 kurabilirsin. Bu kadar abartılacak bir sorun değil.. Sonrasında daha önceki mesajımdaki adımları izlersin ve kurulum yaparsın. Hepsi bu kadar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ProbLem!

quote:

hayır xp falan değil hdd nin içini komple bşaltabilirim sorun değil sadece 98 kurmak istiyorum . sabahtan beri üretim durdu . lütfen yardım

Herhangi bir bilgisayarcıdan IDE den USB ye, yada SATA dan USB ye dönüştürücü alıp normal bir cd/dvd rom'u bağlayıp win98 kurabilirsin. Bu kadar abartılacak bir sorun değil.. Sonrasında daha önceki mesajımdaki adımları izlersin ve kurulum yaparsın. Hepsi bu kadar.

gerek var mı sence?
    başlat-çalıştır a cmd yazıp enterlıcak
    komut istemine

format (sürücü harfi): /FS:FAT32 yazıp enterlıcak.
    C sürücüsünü yapacak böyle.
    C fat32 olacak
    sonra da win98 cdsi ile boot edip başlayacak formata.
    yanlış mıyım?

• quote:

Orijinalden alıntı: mesuthaksoy

quote:

Orijinalden alıntı: ProbLem!

quote:

gerek var mı sence?
    başlat-çalıştır a cmd yazıp enterlıcak
    komut istemine

format (sürücü harfi): /FS:FAT32 yazıp enterlıcak.
    C sürücüsünü yapacak böyle.
    C fat32 olacak
    sonra da win98 cdsi ile boot edip başlayacak formata.
    yanlış mıyım?

İşletim sistemi yüklü bir partition'a, cmd üzerinden nasıl format atacak acaba ?

• Yok işletim sistemi D de yüklü..Öyle yazmıştı yukarıda yanlış hatırlamıyorsam.
    quote:

C ve D olmak üzere 2 disk var . D de win xp kurulu.
    komut isteminden. d: format c: /fs:fat32 komutu ile fat 32 y çevirmeye çalışıyorum şu anda ama daha bitmedi
  • quote:

Yok işletim sistemi D de yüklü..Öyle yazmıştı yukarıda yanlış hatırlamıyorsam.
    quote:

C ve D olmak üzere 2 disk var . D de win xp kurulu.
    komut isteminden. d: format c: /fs:fat32 komutu ile fat 32 y çevirmeye çalışıyorum şu anda ama daha bitmedi

Evet, ben okurken oraya dikkat etmemişim. Yanlış anlaşılma olmasın.
  • quote:

üretim başladı mı?
  • bana özelden pm at sana yardımcı olurum.bilgisayarına 98se kuracaksan
    bu arada ms-dos kurmana gerek yok windows98se kurulum cd si içinde bootdan başlıyan microsoft disk operation sistem vardır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ext9 -- 17 Kasım 2011; 21:20:55 >
  • ms dos windows95 98se milenyum kurma hakkında kim yardım istiyorsa yardımcı olurum ;)
  • Simdi, uretim yapan bir makineye program yollamak icin 98 kurmam lazim demissin. Eger kullanilan sistem cok eski ise LPT ya da COM port gerektiriyordur ki bunlar zaten netbook ta olmaz. USB den cevirici ile yaparim dersen de ceviricilerin Win98 ya da DOS destegi olmaz.En iyi ihtimalle ethernetten baglaniyorsundur bahsettigin makineye, o durumda netbook un etherneti icin 98 surucusu bulman lazim, biraz ugrastirir. Bulunmama ihtimali fazla. Win98 destekli USB ethernet v.b. araman gerekebilir. Tam olarak ne tur bir islem yapacagini belirtirsen ayrintili bilgi verebilirim. DEU Elektronik mezunuyum, O yuzden istedigin kadar derine inebilirsin. Merak etmeyin cozum buluruz. Simdi bilgi olsun diye nasil kurulum yapilacagini anlatayim.

Netbook'a Win98 kurman icin oncelikle gereken netbook'un bios'unda HDD surucusunun native IDE olarak tanimlaniyor olabilmesi. Diskin SATA oldugunu varsayiyorum. Eger 2 - 4 - 8 GB gibi kucuk boyutlu USB disklerden ise sansin daha az, bunlar pek desteklemiyor native ide mode u.. . Simdi biostan surucunu IDE olarak tanimlayabiliyorsan , yani sata destekli olmayan XP kurabiliyorsan mesela makineyi USB CD ROM ile acip Win98 CD si ile boot edebilirsin. Oradan kurulumu baslatabilirsin. USB CDROM un yoksa hdd yi sokup bir masaustu pc ye bagla. Masaustu lafini eklemek garip gelse de insanlarin cogu hala PC ve notebook arasindaki farki soylemedikce anliyamiyorlar, uzerine alinma. O makinenin diskini sokmeni tavsiye ederim, kurulum asamasinda diskler karismasin. Ayni islemleri orada yap. Hatta kurulumu da orada yapabilirsin. Merak etme , 98 baska makineye tasinsa da acar. Netbook un 98 surucusu yoktur zaten, O yuzden standart driverler ile kullanacaksin makineyi. 640x480 VGA v.b. Ethernet v.b. de calismayacaktir buyuk ihtimalle.

Simdi diger arkadaslarin soyledigi gibi suruculeri tam olarak kullanabilmen icin ben de VMWare uzerinden kurulum yapmani tavsiye edecegim. O zaman VMWare icin win98 diskinin ISO image ini makinene atman ve oradan VMWARE ile kurulumu baslatman cok rahat olur. Ayrica tum suruculeri ( USB2COM ya da USB2LPT gibi aparatlari da ) kullanabilirsin. Ama netbook un islemci performansi dusuktur bu yuzden daha guclu bir notebook gerekir en azindan.

Eger tek sansin netbook ve win98 ( ya da sadece DOS ) diyorsan Linux kurup DOSEmu uzerinden DOS komutlarini kullanabilirsin. Ya da yine emulatorle win98 kurabilirsin. Yine USB2COM ya da USB2LPT aparatlarini da kulalbilirsin. Linux bunlari taniyacaktir. XP uzerinde VMWare gibi de kasmaz makineyi.

Biraz karisik gelebilir ama 98 surucu destegi olmayan bir sistem o yuzden su anki bilgisayarlara kurulmasi biraz problemli. Ayrinti istersen PM atabilirsin , yardimci olmaya calisirim ama saat 21'den once yanit veremem.

Son olarak tavsiyem ille de win98 diyorsan en yakinindaki bilgisayarciya gidip elindeki en eski calisan kasayi satin alman olacak. 100 TL nin altinda fiyatla alirsin zaten. Icindeki disk kesinlikle IDE'dir. P4'u birak Pentium 3 bile isini gorur. Hem surucu sorunu da yasamazsin, internette bulunuyor suruculeri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tensi -- 18 Kasım 2011; 1:00:00 >

• arkadaşım windows 98se nin xp gibi boot u yoktur malesef ve bunu kurabilmek için sana ms-dos razım.ms-dos exe dosyalarını çalıştırdıgı için windows 98se kurulum cdlerinde ms-dos un cd den açılan versiyonu vardır.ve windows 98se dos üzerinden setup dosyası başlatıralak kurulur.
  • ve windows 98se yi pentiyum 1 120 mghz bilgisayar rahat kardılıyor.
  • ben en iyisi video çekeyim arakdaş daha iyi anlar
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: dj_mero

quote:

quote:

XP kurulu olan bir diske 98 kuramazsınız, eskiden yeniye doğru gitmeniz gerekiyor. ya arkadaşın dediği gibi sanal bir PC kuracaksınınız vmware yada microsoft Virtual PC ile, yada 98 cd si ile boot edip diski fat 32 formatlayarak yapabilirsiniz.

Kurulur canım..Sadece sonradan boot dosyasını onarmak gerekiyor,o kadar.

tabi şunu netleştirelim..
    AYNI PARTİSYONA mı aynı DİSKE mi?

arkadaşın XP kurulu olan diski NTFS, gel sen buna 98 kur ben bu mesleği bırakıcam.. ayrıca partisyon nedir yaa?

Partisyon partition'un Türkçe uyarlaması.Trene alttan ittirmeli çok oturgaçlı götürgeç demek gibi birşey

Partition kullanmak yerine onu kullanıyorum..Tamamen olmasa da o daha Türkçe.

Konuya gelince, NTFS diske 98 kurulamayacağını en az senin kadar ben de biliyorum..
    Siz;
    XP kurulu olan bir diske 98 kuramazsınız, yazdınız ben de ona cevaben KURULUR Yazdım..Ama yine de yanlış anlaşılma olmasın diye
    DİSK Mİ PARTİSYON MU BUNU NETLEŞTİRELİM dedim ama siz buna rağmen yanlış anlamışsınız.

Benim bir diskim var diyelim.
    C D E diye bölünmüş durumda 3 tane partisyonum var (partitiounum var).

C de xp var, D ve E yi depolama amaçlı kullanıyorum..Xp nin yanına 98 kurmak istedim, ne yaparım?
    Dyi ya da E yi fat32 biçimlendiririm windows xp üzerinden, sonra da kurulumunu yaparım 98'in.

NE OLDU?
    XP KURULU DİSKE 98 KURDUM.
    Kuruluyor muymuş?Evet kuruluyormuş.

Tekrar söylüyorum, sırf bu yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için mesajımı düzenleyip

kısmını da ekledim.Ama siz burasını okumadınız herhalde.
    İyi forumlar

adam ntfs olan bölüme win 98 kur mesleği bırakıcam demiş. yoksa başka bir bölüme tabi ki de kurulabilir. yani senin dilinde aynı partisyona deiş adam.

boot dosyasını neden onaralım ki?

xp 98 den sonra olduğu için başlangıçta boot manager den seçebilmemiz gerekmez mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: umut_baris

quote:

quote:

quote:

quote:

XP kurulu olan bir diske 98 kuramazsınız, eskiden yeniye doğru gitmeniz gerekiyor. ya arkadaşın dediği gibi sanal bir PC kuracaksınınız vmware yada microsoft Virtual PC ile, yada 98 cd si ile boot edip diski fat 32 formatlayarak yapabilirsiniz.

Kurulur canım..Sadece sonradan boot dosyasını onarmak gerekiyor,o kadar.

arkadaşın XP kurulu olan diski NTFS, gel sen buna 98 kur ben bu mesleği bırakıcam.. ayrıca partisyon nedir yaa?

Partisyon partition'un Türkçe uyarlaması.Trene alttan ittirmeli çok oturgaçlı götürgeç demek gibi birşey

Partition kullanmak yerine onu kullanıyorum..Tamamen olmasa da o daha Türkçe.

Konuya gelince, NTFS diske 98 kurulamayacağını en az senin kadar ben de biliyorum..
    Siz;
    XP kurulu olan bir diske 98 kuramazsınız, yazdınız ben de ona cevaben KURULUR Yazdım..Ama yine de yanlış anlaşılma olmasın diye
    DİSK Mİ PARTİSYON MU BUNU NETLEŞTİRELİM dedim ama siz buna rağmen yanlış anlamışsınız.

Benim bir diskim var diyelim.
    C D E diye bölünmüş durumda 3 tane partisyonum var (partitiounum var).

C de xp var, D ve E yi depolama amaçlı kullanıyorum..Xp nin yanına 98 kurmak istedim, ne yaparım?
    Dyi ya da E yi fat32 biçimlendiririm windows xp üzerinden, sonra da kurulumunu yaparım 98'in.

NE OLDU?
    XP KURULU DİSKE 98 KURDUM.
    Kuruluyor muymuş?Evet kuruluyormuş.

Tekrar söylüyorum, sırf bu yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için mesajımı düzenleyip

kısmını da ekledim.Ama siz burasını okumadınız herhalde.
    İyi forumlar

adam ntfs olan bölüme win 98 kur mesleği bırakıcam demiş. yoksa başka bir bölüme tabi ki de kurulabilir. yani senin dilinde aynı partisyona deiş adam.

xp 98 den sonra olduğu için başlangıçta boot manager den seçebilmemiz gerekmez mi?

İyi okumadınız herhalde

arkadaşın XP kurulu olan diski NTFS, gel sen buna 98 kur ben bu mesleği bırakıcam..

Orada DİSK yazdı..Sonuçta bir diski bölümlere ayırıp istediğin bölüme istediğin işletim sistemini kurarsın di mi?
    Ama aynı partitiona deseydi mesela olmayacaktı.Bence siz baştan birdaha okuyun yazılanları.

Evet doğru..Ama sen konunun bu kısmını da anlamamışsın..
    Arkadaşın bilgisayarda XP var..Onun üstüne başka partitiona 98 kurmak istiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: emachines

arkadaşım windows 98se nin xp gibi boot u yoktur malesef ve bunu kurabilmek için sana ms-dos razım.ms-dos exe dosyalarını çalıştırdıgı için windows 98se kurulum cdlerinde ms-dos un cd den açılan versiyonu vardır.ve windows 98se dos üzerinden setup dosyası başlatıralak kurulur.

98 cdleri nin acilis menusu 3 siklidir. CDden kurulum yap, cd destekli acilis yap ve hdd den acilis yap. Once bir 98 cd si temin edip kurulumunu bir inceleyin. Oyle yok deyip sallamakla olmuyor bu isler.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.