Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (156. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19.053
Cevap
215
Favori
1.979.529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
20 oy
Sayfa: önceki 154155156157158
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...

(En Son Oy Tarihi: 4.01.2026)
Giriş

Orijinalden alıntı: tataryan

sayın karbon 12, 0w30 uzun vadede aşınmaya sebeb olabşlşr mi demek istiyosunuz nihayetinde?

sayın tataryan,

Bunu eğer ki araç A3/B3'ü gerektiriyorsa Mobil1'in ekonomi amaçlı 0W-30'u ve Elf SXR 5W-30 için, yani ACEA A1/B1 ve A5/B5 alan yağlar için söyledim. Ekonomi amaçlı olmayan sözgelimi Castrol Edge 0W-30 (ACEA A3/B3) için geçerli olmayacaktır. İkisi de SAE 0W-30, 40 ve 100°C'deki kinematik viskoziteleri aynı olmasına rağmen zor şartlardaki film kalınlığıyla daha iyi irtibat gösterecek "dinamik viskozite" verileri farklıdır.

Aslında kinematik viskozite ölçüsü sınıflandırmada artık yetersiz kalıyor bence. Standartları ve kullanma kılavuzlarındaki alternatifli seçeneklere yakından bakınca, üreticilerin de dinamik vizkoziteyi yakından gözettiklerini düşünüyorum. Bunu da bazı standartları gerektirerek sağlıyorlar. Bu nedenle viskozitenin yanında standartları da değerlendirmek önemli diye düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: manager71

Yağın özelliğini kaybettiği nasıl anlaşılır. bunun bir standardı varmı.

Eskiden Grup1 sınıfı olarak tabir edilen parafinik esaslı yağlar özelliklerini çok çabuk yitiriyorlar, fiziksel özellikleri de gözle görülür şekilde değişiyordu. Yağ filtreleri kullanmak da 60-70'lere kadar yaygın değilmiş. Bu zamanlarda nitel olarak bozulan yağ anlaşılabilirdi. Fikrimi sorarsanız yağ değişim aralıkları 5000km ve üzerine çıkıp, Grup2 ve Grup3 bazlı yağlara geçince yağa dokunarak ve bakarak anlamlı ve tekrar edilebilir fikir edinmeye de veda etmiş olduk.

Motor yağlarının rengi iyi temizlediği, yandığı, kirlendiği veya içindeki katkılar aktive olduğundan dolayı koyulaşabilir. Kirlenmeden ve yanmadan dolayı kalınlaşabilir, mekanik yırtılma ve yakıt artıklarına maruz kaldığından dolayı ise incelirler. Zaten viskozite en başta bu sabit bir sıcaklıkta yapılmalı. Bizimse film direnci hakkında fikir verecek çeşit bir viskoziteye (akmazlık) ihtiyacımız var. (Viskozite konusu biraz karışık.)

Standartlar -neyse ki- var. Eskime testleri var, viskozite kararlılığı testleri var. Çözücülük (solvency) testleri var. Bütün özelliklerini ne kadar süreyle tutulabildiğiyle ilgili testler var. Hemen hemen bütün testlerde bir süre parametresi var. Conta uyumluluğu mesela "polimer esaslı bir conta elemanı x kadar süre yağa daldırıldığında max. y kadar uzama yapabilir" gibi.

Mesela API SM standardı, 20 küsur testten oluşuyor. Bir kısmı laboratuvar testleri bir kısmı da motor testleridir. Eğer değişmediyse, standart kabul edilmiş 4 silindirli 2.5 litrelik bir Volvo motoru, bazı başka standartlar için de de tek silindirli bir test motoru var. Aşınmalar, ve hangi özelliklerin ne kadar süre korunabileceği böylece standart altına alınmış oluyor. Çoğu akademik araştırma da verilerin kıyaslanabilmesi açısından bu motorlar üzerinde her zaman süre parametresiyle beraber yapılıyor.

Yani API, ACEA, JASO gibi kalite standartları aynı zamanda da ömür standartları oluyor.

Buradaki sıkıntı kullanım şartlarının değişken olması. Yağ ömrünü otomobilde gözeten teknolojiler yeni yaygınlaşıyor. Pek çoğu kullanım zamanı ve mesafeyi kaydederek en iyi tahmini yapıyorlar. Bazıları ise ayrıca asidite (elektrik iletkenliğine bağlı) ve bulanıklığı (turbidity) ölçen basit sensörlerle tahmin ediyor.

Endüstrinin on yıllar boyu standart motorları kullanıp kıyaslanabilir veri topladığı gibi kendi arabamızdaki yağı düzenli aralıklarla kontrol ederek uzun vadede kıyaslamak için çalışabilecek yönde bir fikir sahibi olabiliriz.

• Merhabalar 2006 Model Hyundai H100 Panelvan 2600cc aracım var 50.000 km de castrol kullanmak istiyorum hangi yağı önerirsiniz ve serviste 20W50 yag mı koyuyorlar tesekkür ederim
    2012 MİTSUBİSHİ L200 çift 4x4 ınstyle MT--2006 JEEP Grand Cherokee 3.0 CRD Limited ,--- 2010 suzuki grand vitara.2.0 ...
  • =>> 5-30 mu 0-40 mı ????

1.6dizel S40 dizel araca servis Castrol5-30 yağ kullanıyor, kitapçık da aynı yağı öneriyormuş şimdi okudum.
    marketten Castrol 0-40 EDGE yağda kampanya olduğundan birkaç kutu almıştım, 0-40'ı kullandığımda 5-30'a göre daha iyi performans aldım.

0-40 kullanmamın zararı olabilir mi ? vizkozite aralğı daha deniş olduğundan koruma anlamında sıkıntı yaratmaması gerek diye düşünüyorum.

motor ömrü, yağ pompası vs olumlu/olumsuz etkilenir mi?

Tşkler.

Orijinalden alıntı: aosevim

=>> 5-30 mu 0-40 mı ????

1.6dizel S40 dizel araca servis Castrol5-30 yağ kullanıyor, kitapçık da aynı yağı öneriyormuş şimdi okudum.
    marketten Castrol 0-40 EDGE yağda kampanya olduğundan birkaç kutu almıştım, 0-40'ı kullandığımda 5-30'a göre daha iyi performans aldım.

0-40 kullanmamın zararı olabilir mi ? vizkozite aralğı daha deniş olduğundan koruma anlamında sıkıntı yaratmaması gerek diye düşünüyorum.

motor ömrü, yağ pompası vs olumlu/olumsuz etkilenir mi?

Tşkler.

0-40 tam sentetik yağ kullanmanızın herhangi bir zararı değil yararı olacaktır

• quote:

Orijinalden alıntı: kemaltrk34

5w 40 yağ kullanıyorum. aracımı arazi şartlarında sıklık ile kullandığım için 5w 50 yağ kullanmak istiyorum.
    5w 50 yağ kullanım kitapcığında yok.eğer 5w 50 yağ kullanırsam yağ pompası zarar görürmü? teşekkürler. iyi günler

araç katalogunda yok ise ancak araç yıpranmış ve eskimiş ise kullanmanız söz konusu olacaktır. Tan sentetik olduğundan emin olunuz .
    ayrıca 5w40 eksiltip eksiltmediği hakkında bilgi vermemişsiniz bu da bize ışık tutacaktır

• quote:

Orijinalden alıntı: vtec2

Merhabalar 2006 Model Hyundai H100 Panelvan 2600cc aracım var 50.000 km de castrol kullanmak istiyorum hangi yağı önerirsiniz ve serviste 20W50 yag mı koyuyorlar tesekkür ederim

araç katalogunda önerilen yağları yazabilirseniz bir seçim yaparım. Ancak yeni nesil araca mineral yağ konulmasını doğru bulmuyorum. en azından 10w40 olmalıydı ayrıca yük de taşıyorsa ticari araç segmentinden seçim yapacağız.

• binek araç yağı ile ticari çok fark ediyormu ???

binek araç yağı ile ticari çok fark ediyormu ???

yük durumları göz önüne alınıyor sizin aracın boş ağırlığı ve dolu ağırlığı ile binek otomobilinki bir değildir. Bunu öngören yağ firmaları daha koşullara dayanan ticari segment yağlarını geliştirmişlerdir. Motrun bu yükü dik yokuşlarda bile kaldıracak şekilde belirli kalınlıkta ve dayanıklı yağa ihtiyacı vardır. Hiç yük olmasa bile boş ağırlıkları bile bineklere göre fazladır ama ağırlık hacim dengesi de göz önüne almak gerekir. 2000 cc 2000 kg ile 3000cc 2000 kg bir değildir. silindir başına düşen yük arttığında (hem araç ağırlığı ,hem taşınan yük veya insan , hem yol koşulları dik veya rampa vb )yağın da buna uygun seçilmesi gerekiyor.

• N/A API CC VEYA DAHA SAE 30 (0 C - 40 C)
    YÜKSEK SAE 20W-40 (10 C NİN ÜSTÜNDE)
    SAE 15W - 40 (15 C NİN ÜSTÜNDE)

T/C API SG VEYA DAHA SAE 10W-30 (-20C - 40 C)
    YÜKSEK SAE 5W- 30 (10C NİN ALTINDA)

Kitapçıkta bunlar yazıyor ben marka olarak castrol kullanmak istiyorum ne önerirsiniz araç 1500kg ama ağır yük şartları pek olmuyo arada 850kg 900 kg yük oluyo onun haricinde devamlı yük halinde değil araç 2600cc

N/A API CC VEYA DAHA SAE 30 (0 C - 40 C)
    YÜKSEK SAE 20W-40 (10 C NİN ÜSTÜNDE)
    SAE 15W - 40 (15 C NİN ÜSTÜNDE)

T/C API SG VEYA DAHA SAE 10W-30 (-20C - 40 C)
    YÜKSEK SAE 5W- 30 (10C NİN ALTINDA)

Kitapçıkta bunlar yazıyor ben marka olarak castrol kullanmak istiyorum ne önerirsiniz araç 1500kg ama ağır yük şartları pek olmuyo arada 850kg 900 kg yük oluyo onun haricinde devamlı yük halinde değil araç 2600cc

5w30 sizin için iyi bir yağ olacaktır .

Mobil Delvac 1 LE 5W-30
    veya MOBIL1 serisinin 5w30 yağını seçebilirniz. ilk yağ daha uygun fiyat olacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: vezir

quote:

5w 40 yağ kullanıyorum. aracımı arazi şartlarında sıklık ile kullandığım için 5w 50 yağ kullanmak istiyorum.
    5w 50 yağ kullanım kitapcığında yok.eğer 5w 50 yağ kullanırsam yağ pompası zarar görürmü? teşekkürler. iyi günler

araç katalogunda yok ise ancak araç yıpranmış ve eskimiş ise kullanmanız söz konusu olacaktır. Tan sentetik olduğundan emin olunuz .
    ayrıca 5w40 eksiltip eksiltmediği hakkında bilgi vermemişsiniz bu da bize ışık tutacaktır

Sayın vezir bilgileriniz için teşekkürler
    aracımın yağ eksilmesi hakkında;
    aracım, Suzuki Grand Vitara 2.0 cc 2007, düz vites, O kmde aldım.şimdi 72.000 km'de,
    yağ kacırmıyor.Valvoline 5w-40 yağ kullanıyorum hiç eksiltmedi.
    Yeni BRC taktırdım.Bu neden ile aracın arazi şartlarında daha çok yıpranacağını düşünüyorum.Bu yıpranma sorununa karşı çözüm için Valvoline VR 5w-50 yağın uygun olacağı gibi bir yaklaşım geliştirdim.Bu ne kadar geçerli bir çözümdür bilemiyorum.ancak yağ pompasına ve dğer yağlama alemanlarına zarar verebilir diyede kaygıda duyuyorum. 5w-50 kullanmak doğru olurmu?
    Teşekkürler ,İyigünler

• quote:

quote:

quote:

aracım, Suzuki Grand Vitara 2.0 cc 2007, düz vites, O kmde aldım.şimdi 72.000 km'de,
    Yeni BRC taktırdım.Bu neden ile aracın arazi şartlarında daha çok yıpranacağını düşünüyorum.Bu yıpranma sorununa karşı çözüm için Valvoline VR 5w-50 yağın uygun olacağı gibi bir yaklaşım geliştirdim.Bu ne kadar geçerli bir çözümdür bilemiyorum.ancak yağ pompasına ve dğer yağlama alemanlarına zarar verebilir diyede kaygıda duyuyorum. 5w-50 kullanmak doğru olurmu?
    Teşekkürler ,İyigünler

güzüelbir teorik yaklaşım yapılmış, Valvoline ülkemizde pek bilinmese de mobil in amerikadaki rakiplerinden biridir ve çok ciddi rakibidir. Bana göre dürüst firmalardan da birisidir ürün bültenlerinde gereken birçok şey yazmaktadır . Yani tam sentetik değilse , örnekteki gibi partly syntetic yazarak kimseyi ayak oyununa getirmemektedir. Belki tüm ürünlerinde bu detay olmayabilir ama ben bu ürüne ve satış politikasına güveniyorum.

5w50 için linkteden görüleceği gibi yarış arabalarında tavsiye ediliyor yani yüksek devir sürat ve performasn gereksinimlerinde ihitiyaç duyulacak bir yağ gibi lanse edilmiş .Hatta ''The Valvoline VR1 Racing motor oil'' denilmiş artık karar sizin . Sonuçta aracınızdan hangi şekilde süreceğinizi bilemem.

www.prista-oil.com.tr
    An Error Occurred: Internal Server Error
    http://www.prista-oil.com.tr/valvoline/pdf/1694.pdf

LPG ile ilgili olarak zorlama anında eksiltme yapabilceğini öngörerek eksiltme yapmadan yağın ikinci hanesini yükselmemenizi tavsiye ederim.Ama eksiltirse güzel bir tam sentetik yağ , nede olsa valvoline

• quote:

quote:

quote:

quote:

Teşekkürler ,İyigünler

güzüelbir teorik yaklaşım yapılmış, Valvoline ülkemizde pek bilinmese de mobil in amerikadaki rakiplerinden biridir ve çok ciddi rakibidir. Bana göre dürüst firmalardan da birisidir ürün bültenlerinde gereken birçok şey yazmaktadır . Yani tam sentetik değilse , örnekteki gibi partly syntetic yazarak kimseyi ayak oyununa getirmemektedir. Belki tüm ürünlerinde bu detay olmayabilir ama ben bu ürüne ve satış politikasına güveniyorum.

5w50 için linkteden görüleceği gibi yarış arabalarında tavsiye ediliyor yani yüksek devir sürat ve performasn gereksinimlerinde ihitiyaç duyulacak bir yağ gibi lanse edilmiş .Hatta ''The Valvoline VR1 Racing motor oil'' denilmiş artık karar sizin . Sonuçta aracınızdan hangi şekilde süreceğinizi bilemem.

www.prista-oil.com.tr
    An Error Occurred: Internal Server Error
    http://www.prista-oil.com.tr/valvoline/pdf/1694.pdf

LPG ile ilgili olarak zorlama anında eksiltme yapabilceğini öngörerek eksiltme yapmadan yağın ikinci hanesini yükselmemenizi tavsiye ederim.Ama eksiltirse güzel bir tam sentetik yağ , nede olsa valvoline

Verdiğin yararlı bilgiler için tekrar Teşekkürler Vezir .
    İyi günler

• bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler
    2003 model laguna II aracımın yağını değişireceğim şuanki yağ 5W30
    servisten fiyat teklifi aldım 5W40 koyulduğunu belirttiler
    aracın km si 95000 de
    bu iki yağ arasındaki fark nedir
    hangisini tercih etmemi önerirsiniz

Orijinalden alıntı: mamigo

bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler
    aracın km si 95000 de

eğer hiçyağ eksiltmiyorsanız 5w30 devam ediniz. Eğer eksiltme var ise 5 w40 geçilebililir. Aracınızın LPG si var diye sonradan gördüm bu takdirde 5w40 öneririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 18 Ağustos 2011; 16:00:30 >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• Castrol...

quote:

aracın km si 95000 de

eğer hiçyağ eksiltmiyorsanız 5w30 devam ediniz. Eğer eksiltme var ise 5 w40 geçilebililir. Aracınızın LPG si var diye sonradan gördüm bu takdirde 5w40 öneririm.

cevabın için teşekkürler
    çok az bir eksiltme var aracımda serviste 5W40 önerdi peki bu yağların farkları nelerdir acaba

• quote:

quote:

quote:

aracın km si 95000 de

cevabın için teşekkürler
    çok az bir eksiltme var aracımda serviste 5W40 önerdi peki bu yağların farkları nelerdir acaba

cevap çok kısa olsa idi bu kadar sayfa ilerleyemezdik .Ama çok kabaca yağınızın ısındıktan sonraki viskositesi 40 le biten yağda daha yüksektir. yani daha zor akmaktadır diyebilirim.
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 
Sayfa: önceki 154155156157158
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.