Şimdi Ara

[ Mobil İşletim Sistemleri ve Tercih Rehberi ] (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
3
Favori
12.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: oktay555

quote:

Orijinalden alıntı: GeceBekcisi

quote:

Orijinalden alıntı: oktay555

@GeceBekcisi bilgilendirme için teşekkürler. Durum anlaşıldı, yani sonuçta cihaz çıktığımız uygulamayı kapatmıyor yada pause moduna almıyor, bellek yetersizleştiğinde uyarı vermeksizin kapatıyor. Yine de sorun teşkil edeceğini sanmam, küçük bir yazılıma bakar. Program, bellek yetersiz duruma geldikten sonra açılacak herhangi bir uygulamada yetersiz bellek uyarısı verir ve bizden açık uygulamalardan kapatmamızı ister.
    Sonuçta bunun bir benzerini de symbian ve wm da yapıyor. Cihaz şiştiği zaman (uygulamanın cinsine bakmadan, kullanıcıya sormadan) kapatıyor, reset atıyor, sapıtıyor v.s.

Yukarıdaki bağlantıdaki açıklamalara göre Android, odak o uygulamadan kaybolduğu anda (mesela yeni bir mesaj geldiğine dair bir uyarı çıktığında) uygulamayı "pause" modunda kabul ediyor. "Pause" modunda 1. uygulama aktif bir şekilde çalışmaya devam ediyor ama bunun için 1. uygulamanın bir kısmının kullanıcıya gözükebilir olması lazım, yani odağı çalan 2. uygulamanın transparan olması veya tam ekran olmaması lazım.

Odağı çalan 2. uygulama tam ekran ise ve/veya 1. uygulamanın kullanıcıya gözükmesini tamamen engelliyorsa, Android ilk uygulamayı "stopped" kabul ediyor ve siz odağın tamamını 1. uygulamaya alana dek 1. uygulama aktif bir şekilde çalışmıyor, bekliyor. Bekleme süresi belirli bir süreyi geçerse, belleğe ihtiyaç olmasa da kapatılıyor.

Başka bir uygulamanın belleğe ihtiyacı olduğunda, 1. uygulama ister "pause" modunda olsun ister "stopped" modunda olsun kapatılıyor. Burada kapatma metodu olarak sistem uygulamadan işlerini bitirip kaydedip çıkmasını da isteyebiliyor, ya da işlemi sorgusuz sualsiz doğrudan kapatabiliyor. Hangi yolu neye göre seçtiğine dair bir bilgi bulamadım.

Bunun benzerini Symbian veya WM yapmıyor. Uygulama sadece kendisi çökerse veya geçersiz/tehlikeli bir işlem yürütürse kapanıyor. Android'de bunlara ek olarak işletim sistemi de gerektiğine karar verirse uygulamayı kapatabiliyor.

İşletim sisteminin çöküp cihazın resetlenmesi ise tamamen apayrı bir konu.

Teşekkür ederim, benim yanılgımın sebebi bir önceki mesajınızda sadece;

"Yani kısaca Android arka plandaki uygulamaları (uygulamanın cinsine bakmadan) belleğe ihtiyacı olduğunda (kullanıcıya sormadan) kapatıyor"

yazınızı okuyup gerisini incelememek olmuş, haliyle de o şekilde düşünmüşüm. Aslında hiçbir mesaja üstünkörü bakmam, dikkatlice tamamını okurum ama bu sefer böyle olmuş.
    Androidin yeni versiyonlarında bu multi-tasking olayına el atsalar iyi olur.

symbian ve wm da cihaz donanımının yetersiz kaldığı anlarda (bellek kullanımı sınıra dayandığında) o anda aktif olarak kullandığımız uygulama kapanabiliyor, cihaz tutarsızlık sergileyebiliyor, sapıtabiliyor ve resetlenme (resetlenmeden kastım hard değil, sadece cihazın kendi kendine kapanıp açılması) olabiliyor.

@X-Devi| ın konusunda yazıştıklarımız @GeceBekcisi nin dediği gibi olması gerekn yer burası...

• Android'in yeni sürümlerinde bu durumu değiştireceklerini zannetmiyorum çünkü yukarıda söylediğim gibi Android uygulamaları işlemciyi normalden daha fazla meşgul ediyor ve böylece cihaz daha çok güç tüketiyor, bu da onların bulduğu çözüm...

Symbian ve Windows Mobile için söyledikleriniz kısıtlı donanımlar altında doğrudur fakat artık çok daha iyi donanımlı cihazlar mevcut, örneğin elimdeki cihazda 128 MB RAM + Demand Paging var ve bir kez olsun bellek yetersizliğinden herhangi bir uygulamam kapanmadı

Diğer tutarsızlaşma ve çöküp yeniden başlama konusu ise tamamen Windows Vista örneği gibi, gerektikçe işletim sisteminin üzerine eklenen ve kaldırılma zamanı geldiğinde "daha sonra lazım olur" diyerek kaldırılmayan veya unutulan o kadar çok yama/yazılım var ki şişkinliğinin bedelini ödüyorlar. Windows Mobile 7., Symbian ise 4. (Symbian^4) sürümünden itibaren tamamen geçmişin yüklerinden temizlenmiş olacak.

• Hocam selamlar blackberry işletim sistemi ile bazı ek bilgiler vermek istiyorum.

İşletim sistemi Java Base code'ludur. Yani java tabanlıdır. Sun'ın Solaris işletim sistemi gibi. Medya oynatıcısı kutudan çıktığı hali ile mpeg4, 3gp, xvid (bazı modellere göre değişiklik gösteriyor 640x4.. çözünürlülükte videoları oynatabiliyor)

Browser'ı java destekliyor ve flash desteği sınırlı olarak var. Flash animasyonlarının kaç tekrar yapacağı seçimi kişisel kullanıcıya bağlı olsada 100 den fazla tekrarlanamıyor. Browser'ı sıkı güvenlik standartlarına sahip. İş yerleri tarafından bu ayarlar kontrol edilebiliyor ya da değiştirilebiliyor. Kişisel kullanıcılar kendi planlarını kendileri oluşturabiliyor. Çok başarılı bir sıkıştırma teknolojisi sayesinde bir kaç MB'lık siteleri birkaç yüz Kb'a düşürebiliyor. BIS üyeliği sayesinden aktif oluyor bir browser yönetimi. Diğer türlü wap browser üzerinden internete girilebiliyor.

Multi touch desteği 95xx serilerinde mevcut ancak zoom yapmak için kullanılmıyor. Text seçmek için kullanılıyor. Cihaz herhangibir yerinde (browser, mail v.b bir text üzerine bir parmağınız ile dokunup diğer parmağınız ile text'deki başka bir noktaya dokunduğunuz da metindeki o yeri seçmiş oluyorsunuz. Hızlı şekilde kopyala yapıştır yapmak için bire bir.

Dokunmatik ekranlar capasitif ve parmak için optimize edilmiş menülere sahipler.

Sdk kitleri bu yıl daha geniş bir destek ile açıldı diye haber okumuş olsakda şu anki hali ile iddia'lı diyemeyiz...

• Çok faydalı bir çalışma olmuş emeğine sağlık dostum

Her telefonun olumlu yada olumsuz yanları var ama sanırım bu kullanıcılara görede değişiklik gösterebiliyor.. Bir telefon alırken onu ne için hangi amaçla kullanıcağımız çok önemli neler bizi tatmin eder beklentilerimiz nedir..

Mesela ben şahsen n900 ün mini bir bilgisayar oldugunu ve tam benim isteklerimi fazlasıyla karşılıcağını düşünüyorum ayrıca 5mp carlz zeiss ile yüksek kalitede resim ve video çekebilmek beni fazlasıyla cezvediyor htc hero'daki 5mp lik camerayı gördükten sonra

Tabi diğer önemli unsurlar pil ömrü işletim sisteminin stabil olması gerekiyor ki n900 bu konuda bence oldukça tatminkar

Tam uyumlu Flashplayer ve modzillada cabası
    OpenGL ES 2.0 grafik hızlandırıcısı ilede inanılmaz bir oyun keyfi sunuyor

Ufakta olsa paylaşmak istedim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OrcunFix -- 6 Ocak 2010; 7:16:19 >

• @homeedition88
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, yazımın BlackBerry OS ile ilgili kısmındaki eksikleri yazınızı referans alarak tamamladım.

@NIKEmRe
    Rica ederim
  • rica ederim çok güzel ve bir o kadar da başarılı bir çalışma gecebekcisi. Tebrik ve teşekkür ederiz çalışman için...
  • GeceBekçisi,gerçekten çok detaylı ve güzel bir konu olmuş.Elinize sağlık.Yalnız Symbian'nın eksi yönlerinde düşük performansa sahip demişsiniz bende symbian kullanıyorum performansı gayet iyi hatta yeni symbianlar 600mhz oldukça hızlılar diye biliyorum.

İyi günler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: safa_oyuncu

GeceBekçisi,gerçekten çok detaylı ve güzel bir konu olmuş.Elinize sağlık.Yalnız Symbian'nın eksi yönlerinde düşük performansa sahip demişsiniz bende symbian kullanıyorum performansı gayet iyi hatta yeni symbianlar 600mhz oldukça hızlılar diye biliyorum.

İyi günler.

Rica ederim, beğendiğinize sevindim.

Yazının girişinde de belirttiğim üzere en çok bilgi ve deneyim birikimim Symbian/S60 üzerinde ve Symbian işletim sisteminin aslında ne kadar performanslı olduğunu biliyorum (örneğin Palm Pixi Plus 512 MB RAM ile 50 tane uygulama çalıştırabilirken, Samsung i8910 256 MB RAM ile 50 tane uygulama çalıştırabiliyor. Nokia N82 ise 128 MB RAM ile 35 kadar uygulama çalıştırabiliyor) fakat yazımda söylemeye çalıştığım, S60 tabanlı cihazların alt tarafında Symbian gibi güçlü bir işletim sistemi bulunmasına rağmen üst tarafta S60 gibi genişledikçe genişlemiş fakat genişlerken yeterince optimize edilmemiş bir arabirim bulunduğu için Android ve iPhone OS gibi kendi segmentinde yer alan rakiplerine kıyasla kullanıcıların maruz kaldığı arabirimin performansının göreceli olarak düşük oluşuydu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 28 Ocak 2010; 17:13:21 >

• PALM'ı bilmez etmezdim ama şu yeni serisi mükemmel olmuş
    Videolarda işletim sistemi yag gibi akıyor üstelik kullanıcı dostu yenilikçi ve işlevsel bir arayüze de sahip
    Hazır Ea games-Gameloft-Glu mobile gibi oyun devleriyle anlaşmalar da imzalamışken başka tel aramak beyhude(:

İlk serisi bize gelmedi umarım yenisinin gsm versiyonu tez vakitte girer piyasaya.

Soru:WebOS üzerinde ofis uygulamaları çalıştırmak mümkün mü? yada muadili programlara sahip mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ten_don -- 17 Şubat 2010; 23:07:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ten_don

Soru:WebOS üzerinde ofis uygulamaları çalıştırmak mümkün mü? yada muadili programlara sahip mi?

http://www.gsmarena.com/palm_pre-review-429p7.php adresindeki "there is no option to edit documents but the office and PDF viewer apps work fine and support multi-touch for zooming" ifadesine bakılırsa cihaz ofis dökümanlarını görüntülemek için yeterli yazılımlarla geliyor ancak içeriği düzenlemenin imkanı yok.

• GeceBekcisi:
    mobil işletim sistemleriyle ilgili güncel bir test varsa paylaşır mısın?
    denk geldigim eski bir benchmark testinde webos'un ilk versiyonu iphone 3gs'nin gerisinde kalıyordu ama 3g'den çok daha iyiydi..son durum nedir acaba!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ten_don -- 18 Şubat 2010; 13:59:13 >
  • quote:

GeceBekcisi:
    mobil işletim sistemleriyle ilgili güncel bir test varsa paylaşır mısın?
    denk geldigim eski bir benchmark testinde webos'un ilk versiyonu iphone 3gs'nin gerisinde kalıyordu ama 3g'den çok daha iyiydi..son durum nedir acaba!

Şu an bildiğim iki test var:

- GSMArena'nın internette gezinme testi:http://www.gsmarena.com/browser_shootout-review-448.php
    - AllAboutSymbian'da bir nev'i Symbian & Android karşılaştırması:http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Head_to_head_Samsung_i8910_HD_vs_Google_Nexus_One_vs_Nokia_N97.php

Daha fazla karşılaştırma bulursam ekleyeceğim. Bu arada bahsettiğiniz benchmark neyi test ediyordu?

• quote:

Bu arada bahsettiğiniz benchmark neyi test ediyordu?

Bahsettigim test şurada..

mobil sistemler için navigasyon konusunu da işlersen sevindirik oluruz(: Garmin-İgo-Tomtom gibi firmaların halihazırda hangileri için yazılım çıkarttıgı yada hazırlık yaptıgı vs.

Misal tomtom'un Palm-OS uyumlu yazılımı vardı ama Web-OS için durum nedir?
    İphone için hepsinin var neredeyse(:

• quote:

Bahsettigim test şurada..

mobil sistemler için navigasyon konusunu da işlersen sevindirik oluruz(: Garmin-İgo-Tomtom gibi firmaların halihazırda hangileri için yazılım çıkarttıgı yada hazırlık yaptıgı vs.

Misal tomtom'un Palm-OS uyumlu yazılımı vardı ama Web-OS için durum nedir?
    İphone için hepsinin var neredeyse(:

Verdiğiniz test sadece Javascript performansını ölçüyor, yani kapsamı dar bir test ve sonuç yalnızca işletim sistemlerine değil aynı zamanda donanımsal hıza da bağlı.

Genelde aleni bir şekilde yazmaya yetecek kadar bilgi sahibi olduğum konularda yazmayı seçtiğimden pek ilgi alanıma girmeyen navigasyon konusunda bugüne dek pek birşey yazmadım. Navigasyon konusunda da tek "yeterli" deneyimim Symbian üzerinde, bu yüzden yalnış/eksik yazıp kimseyi yanıltmak istemiyorum.

• Güzel faydalı bir inceleme olmuş tşkler...
  • MeeGo bu ay sonuna doğru ilk sürümünü internet üzerinden erişilebilir hale gelecek ve hakkındaki detaylar buraya yazacak kadar netleşince eklenecek.

MeeGo bölümünü doğrudan Maemo yerine mi koysam yoksa (MeeGo taşıyan ilk cihazlar çıkana dek) bir süre daha Maemo yerinde kalsa ve (bunu hak etmek için Maemo'dan yeterince farkı olan) MeeGo'yu ayrı bir işletim sistemi olarak mı eklesem, henüz karar veremedim. Siz ne dersiniz?
  • quote:

MeeGo bu ay sonuna doğru ilk sürümünü internet üzerinden erişilebilir hale gelecek ve hakkındaki detaylar buraya yazacak kadar netleşince eklenecek.

MeeGo bölümünü doğrudan Maemo yerine mi koysam yoksa (MeeGo taşıyan ilk cihazlar çıkana dek) bir süre daha Maemo yerinde kalsa ve (bunu hak etmek için Maemo'dan yeterince farkı olan) MeeGo'yu ayrı bir işletim sistemi olarak mı eklesem, henüz karar veremedim. Siz ne dersiniz?

Bence MeeGo'yu tamamen ayrı bir işletim sistemi olarak ele almalıyız sonuçta devrim yaratacak cinsten bir işletim sistemi

• quote:

Orijinalden alıntı: safa_oyuncu

Bence MeeGo'yu tamamen ayrı bir işletim sistemi olarak ele almalıyız sonuçta devrim yaratacak cinsten bir işletim sistemi

MeeGo'nun netbooklar için ilk sürümü yayınlanalı bir kaç gün oldu, ancak konuya MeeGo'yu eklemek için telefonlar için olan sürümün yayınlanmasını bekleyeceğim çünkü yukarıdakilerin hepsi temelde telefonlarda çalışan mobil işletim sistemleri

• Android ile ilgili aplikasyonların sadece cihaz hafızasında kaldığını belirtmişsiniz , doğrudur fakat sizlerin de bildiği gibi tanıtımı yapılan ve kullanılmaya başlanan 2.2 ile aplikasyonlar tek bir tuş ile hafıza kartına veya tekrar hafıza kartından cihaza taşınabiliyor.
    Yazınız güzel ve bir çok kullanıcı için faydalı olmuş ellerinize sağlık.
    Aklıma geldikçe ve daha çok boş zamanım oldukça destek olmaya eksikleri gidermeye çalışacağım.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sdivleli

Android ile ilgili aplikasyonların sadece cihaz hafızasında kaldığını belirtmişsiniz , doğrudur fakat sizlerin de bildiği gibi tanıtımı yapılan ve kullanılmaya başlanan 2.2 ile aplikasyonlar tek bir tuş ile hafıza kartına veya tekrar hafıza kartından cihaza taşınabiliyor.

Doğrudur, uzun süredir pek güncel tutamıyordum bu yazıyı. Hatırlattığınız iyi oldu, teşekkür ederim; yakın zamanda ne eksik ne fazla diye etraflıca kontrol edeceğim.

quote:

Yazınız güzel ve bir çok kullanıcı için faydalı olmuş ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim

quote:

Aklıma geldikçe ve daha çok boş zamanım oldukça destek olmaya eksikleri gidermeye çalışacağım.

Buna çok sevinirim, her zaman herşeyi tek başıma göremediğim/bilemediğim oluyor o yüzden yardıma asla hayır demem

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.