Şimdi Ara

Mimar ve Neo' nun Konuşması The Matrix (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
4
Favori
20.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • ben insan beyninin elle tutulamayan kısmının makineler tarafından alıkonduğunu, ve tüm o her şeyin beyinde olup bittiğini ima etmeye çalışıyorum. kuvoz muvöz de yalan dolan olabilir, bu tarz bir detaylı simülasyon, aykırı beyinleri zaptetmek/sindirmek..vs için matrix etrafında ayrı bir simülasyon olarak şekillendirebilir.

    ee çünkü böyle olmazsa neo sizin gerçek dünya olarak tanımladığınız dünyada nasıl harikalar yaratacak. ben yanılıyorsam ve tüm hikaye bir anda ilahi güçlere bağlanarak insanlık lehinde bitiriliyorsa eğer, ee o zaman bu matrix in senaryosunun tüm çekiciliğini, o dahiyane kurgusunu silip süpürüyor.

    **

    ben özellikle insanların enerji kaynağı olarak kullanılması muhabbetine kendimi inandıramadığımdan böyle alternatif bir çözümleme yoluna gittim,
    yahu, hangi makinenin aklına geldiyse vallaha helal, enerji sorunu boy gösterince insandan enerji üretme fikri bi şahane !?!? bunun nükleeri var, rüzgar gülü var, var da var, insana mı kaldınız ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 17 Ağustos 2009; 11:57:38 >




  • küvözlerle ilgili anlamadığım en önemli nokta ?!?! küvözlerde yeni insanlar mı doğuyor, bence hayır, bana kalırsa o küvözlerde büyüyen "şeyler" fabrikasyon organik zamazingolardan başka bişey olamazlar. yani kim kime dum duma olmadan bu insanlar nerden çıkıyor !!?!?
    yani hayatın devinimi nasıl sağlanıyor en çok takıldığım yer burası.

    hadi diyelim benim hiç bir şeyden haberim yok. matrix gerçeliğinde yaşıyorum. bi kadına aşık oldum, evlendim ve çocuk yaptım. bu durumun zionun da bulunduğu gerçek dünyadaki yansıması nasıl oluyor?

    matrixde olan bitenin vucudumuza fiziksel zarar verdiğini biliyorum.
    ama eğer ben sadece zihnen matrix evrenindeysem, bir kadınla birlikte olduğumda ki onunla zihin düzeyinde birlikte olmuş oluyorum. ondan nasıl çocuğum oluyor ?!?

    sonuçta sperm denen şey bir iki saniye, belki de daha az bir süre hayatta kalabiliyor.. hatrladığım kadarıyla küvözlerde insanların üreme organlarına soket falan da takmıyorlar idi? yoksa orda da mı bi boru vardı, bak şimdi hatırlayamadım





  • @face1tr

    Bu konuda çok tartışıldıhttp://forum.donanimhaber.com/m_32254398/mpage_1/key_/tm.htm ilk mesajlarda filmi ben de farklı yönlerinden yanlış anladım sonra fikirlerim değişti, ilk sayfalardaki düşüncelerim önemsiz.

    Makine gibi düşün yıllarca seni kullanan ve yapay zekân ortaya çıkıntığında tehlikeli olabileceğin düşüncesiyle sana saldıran ve Güneş Enerjisinden faydalanamayasın diye gökyüzünü karartan insan oğlunu yenmişsin ama tamamını da yok edememişsin bu arada. En iyisi Animatrix'i izleyin.

    quote:

    Orijinalden alıntı: demircibu


    quote:

    Orjinalden alıntı: AurorAbeam


    quote:

    Orjinalden alıntı: sendenbenden

    Arkadaşım ZION Diye biyer yokmuş yukarda adam anlattı işte.Bizim dünyamızda yok ...Zionda sanal bir similasyonmuş bunu öğrendik kaç sene sonra sinirm bozuldu...


    Eğer zion simülasyon ise o zaman tarlalar, makineler hatta mahvolmuş dünyanın kendiside bir simülasyon? 3. filmde makineler yeri delerek ziona ulaşıyorlar. Buna dayanaraktan söylüyorum.Zion simülasyon ise makineler nasıl dünyanın dibini delipde ziona ulaşıyorlar? Yukarıdaki tarlalar ne iş? Onlarında simülasyon olması gerek. Neo da tarlada uyanınca bozuk mal diye kanalizasyona atılıyor. Morpheus da ordan alıyor.

    AurorAbeam tebrikler çok güzel sorular sorarak olaya derinlik kazandırdın

    bende detay ve kanıt vererek açıklıyayımda anlaşılsın matrix...



    Bölüm 3 : Matrix'in Kuruluşu


    Yıl, 2100

    Kendilerinin enerji kaynağı olarak kullanılmasını hiçbir insan kabül etmiyordu ve karşı geliyordu, karşı gelenler öldürüldü. İnsanları bayıltarak kullanmayı deneyen makineler bayılan vücudun metabolizmasının yavaşladığını ve elde edilen enerjinin düştüğünü biliyorlardı. İnsanları zihinleri açık bir şekilde kontrol altında tutmanın yollarını arayan makine ırkı bu mekanizmayı geliştirmeyi başardı.
    Mimar ve Neo' nun Konuşması The Matrix


    Zero One etrafında devasa tarlalar oluşturdular, bu tarlalarda bulunan milyonlarca pot kapsülleri içinde insan vücudunu fizyonun yeni bir türüyle birleştiren makineler, her bir bedeni bilgisayar tabalı olarak kurdukları sanal bir dünyaya bağladılar.

    Mimar ve Neo' nun Konuşması The Matrix

    İnsanlar bu sanal dünyada yaşadıklarını zannederken, tamamen açık olan zihinleri, bedenlerinin maximum enerji üretmesini ve makinelerin ihtiyaç duydukları enerjiye kaynak olmalarını sağlıyorlardı. İşte bu sistemin tamamına Matrix dendi.

    Mimar ve Neo' nun Konuşması The Matrix


    Matrix sisteminden gelen bu enerji, büyük enerji hatlarıyla Makine Şehri'ne gönderiliyordu ve makineler olağan faaliyetlerini bu enerji türüyle gerçekleştirebiliyorlardı.


    Matrix içinde herbir insanın bir hayatı, bir ailesi, bir işi ve arkadaşları vardı. Yani 1999 dünyası yapay olarak 2100'de gerçek kılınmıştı. Gelin Morpheus'un Neo'nun uyanış döneminde ona bu gerçeği anlatırkenki sözlerine kulak verelim;

    " Gerçek Nedir ? Gerçeği nasıl tanımlarsın ? Eğer hissedebildiklerin, kokusunu alabildiklerin, tadıp görebildiklerinden bahsediyorsan, onlar sadece beynin tarafından algılanan elektriksel sinyallerdir.

    Mimar ve Neo' nun Konuşması The Matrix


    Bu, senin bildiğin dünya. 20. yy'ın sonlarındaki haliyle. Şuan sadece bir interaktif similasyonun parçası ve biz buna Matrix diyoruz. Sen bir düş dünyasında yaşıyordun Neo, işte dünyanın bugün için hali bu. Gerçeğin çölüne hoşgeldin.

    Peki Matrix Nedir ? Kontrol.. Matrix, bilgisayar tabanlı bir düş dünyasıdır. Bizi kontrol altında tutmak için üretilmiştir. İnsanoğlunu başka birşeye dönüştürmeye yarar



    Neo Matrix dışında ne gibi bir harikalar yaratabilmiş ki ne varsa Matrix içinde yapıyor?

    Film küvözler hakkında çok fazla şey söylemiyor/göstermiyor. Sadece makinelerin ölenleri sıvılaştırıp yaşayanları damardan beslediklerini söylüyor. Ayrıca Neo gibi Matrix'e karşı isyankâr olanları da tarlalardaki makineler fişerini söküp küvözle birlikte atıkların olduğu bir yere boşaltılıyor. Muhtemelen o fişler cinsel ve boşaltım organlarına dokunmamıştır. Çünkü Matrix Reloaded'da Neo ve Trinity yapıyor. Ayrıca gemideyken ve/veya Zion'dayken de normal besinlerle besleniyorlar tuvaleti de normal yollardak yapıyorlar olsa gerek.

    Matrix'te üreme olayı nasıl çalışıyor onu bilemiyorum, film bazı şeyleri seyircinin bilim-kurgu çerçevesinde yorumlamasına bırakmış. Herhalde simülasyonun gerçekçiliği gereği bir çocuk oluşabilir ama küvözde neo vücudundakileri bir şekilde dışarı atıyor olmalı çıplaksın sonuçta. İlk filmde tarlalarda ahtapot kollarına benzer kocaman makine kolları aracılığıyla embriyoların nasıl taşındığını gösteriyor zaten. İnsan üretimini makineler üstlenmiş yani. Ona da bir sürü soket aç, koy küveze tak fişe al sana çocuk. Makineler o müthiş simülasyonu yapabilmiş bunu mu yapamayacak. Hangii bilgisayar Matrix'i kaldırır hangi HDD'ye sığar kim bilir kaç petabayttır Matrix. Matrix'in yüklendiği bilgisayarın ultra süper süper ultra süper olması gerekir.

    Matrix'teki ölüme gelecek olursak, atıyorum Matrix içinde biz Jigsaw'ın tuzağına yakalandık diyelim (çok pis çarpıcı örnek veririm) Başaramadık ve tuzak kafamızı bedenizimden ayırdı. Normalde bu şekilde öldük ama gerçek hayatta tabi ki kafamız kopmaz fakat Matrix beyne hükmettiği için beyin bunu varsayar ve ölümü gerçekleştirir. İlk filmde hatırlarsanız Neo bir gökdelenden diğerine atlama eğitimi alıyor ama kimse gibi ilk seferde başaramıyor. Program eğitim amaçlı olduğundan Neo ilk düştüğünde alsfalt etkisiyle değil trambolin etkisiyle karşılaşıyor ve yol onu biraz yukarı fırlatıyor sonra Neo kısa yükseklikten tekrar düşüyor ve sert bir asfalta yapışıyor. Neo'nun bu sarsıntıdan dolayı Matrix gereği ağzı kanıyor, eğitim programından çıktıktan sonra ağzının kanadığını fark ediyor. Oradaki diyaloğu biliyorsunuz zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 17 Ağustos 2009; 14:26:03 >




  • Ooff bi ara butun bu basligi okumak istiyorum ama sakin kafa lazim :/
  • Matrixi çözemedim gitti boşuna kafa yorma
  • anahtar şimdi söylediklerimde olabilir.

    neo, ziona geldiğinde onu karşılayan veletlerin ensesinde soket var mıydı? eğer soket yok ise, bu çocuklar ziondaki normal kadın erkek etkileşiminden ortaya çıkma ürünlerdir ki, bu da bir bakıma zion denen yerin gerçekliğini sağlamlaştırır.
  • Ben hatirladigim kadariyla yerli zionlularin hicbirinde (tank, dozer falan) yoktu o soketlerden
  • zaten tank ve kardeşi kafalarında soket olmayan insanlardı (birinci filmden) normal üretim
  • hha evet, şimdi bende hatırladım, bu durumda zion denen yerin gerçekliği filmin senaryosu paralelinde inandırıcılık kazanıyor.
    ancak o zman da bu neo denen mahlukat, kör olunca nasıl görüyor, nasıl sentielelleri durduruyor, "benhur" mudur bu adam ??! bunlara bi açıklık getirmek gerekiyor.
    şunu diyebilirsiniz, yahu adam seçilmiş kişi,
    ulan peki kimin seçilmişi !??! eğer mimar ve kaninin seçimiyse, o zaman forsu anca matrix gerçekliğinde söker.

    ancak adamımız neo, gerçek dediğimiz dünyada bile, kriptondan gelmediği halde kahramanlık yapabiliyor !??! bu ne , ilahi takdir mi !??! ee işin içine ilahiyatı karıştırırsan senaryo tüm görkemini yititip gider ?!?!

    ne olur bak:

    insanlık, açgözlülüğü yüzünden makinaların önünü açar ve kendi sonunu hızlandırır, makinaların darbesiyle mağlubiyeti tatmıştır. tanrıysa bu yenilgiye uğrama durumuna müdahale etme konusunda isteksiz davranmakta, köşesinde olayların gidişatını izlemektedir:
    "iyi oldu, yardım etmicem işte, dinlemediniz beni, ne ekerseniz onu bişersiniz!!" tadında bir yaklaşımla kullarını cezalandırır.

    ancak yıllar geçmiş, insanlık akıllanmıştır, bir musibet bin nasihattan iyidir sözü iliklerine işlemiştir, görmüştür olan biteni.

    bu durumda tanrı tekrar devreye girer ve o esanda dünyada harikalar yaratmakta olan kulu neo ya kıyağını geçer !!??!!?



    ee böyle oluyor o zaman, olmuyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 17 Ağustos 2009; 15:23:37 >




  • Zaten filmin sorduğu soruda bu
    Gerçek nedir? Gerçeği nasıl tanımlarsın ? Eğer hissedebildiklerin, kokusunu alabildiklerin, tadıp görebildiklerinden bahsediyorsan, onlar sadece beynin tarafından algılanan elektriksel sinyallerdir.

    Zion gerçek mi değil mi?Buna kesin bir cevap vermek zor..
  • @face1tr

    Benim bu konudaki düşüncem şöyle:

    Neo'nun gözlerine gerçek dünyada darbe alması ve normalde görmemesi gerekirken sayılar-harflerle oluşturulmuş bir şekilde görmesinin sebebini sormadan önce şunu sormalı. Bu adamlar Matrix'e bağlanırken enselerinden kafatasının içine doğru bir karış uzunluğunda fiş giriyor.2-3 cm daha eklesen bu fiş kafatasını delip adamın alnından çıkacak. Demek ki makineler insanlara bu soketleri açarken sıradan bir delme işlemi yapmamış. Beyin daha da ötesi insan vücudu organik bir varlık, elektronik bir varlık değil ama o bilgisayarlar, o fişler, kablolar elektronik varlıklar.Yani makine "Hey! Bu insan. Ben bunun beynine bir karış delik açayım, sonra buraya fiş takayım, Matrix'te yaşamına devam etsin" gibi bir düşünce olamaz çünkü adam beyin zarar görür ve insan ölür, muhtemelen makineler beyne giden soketi hazırlarken bilgisayar ve organizmayı bağdaştıracak bir şeyler yerletirdiler insanlara, bir simülasyonun beyin yoluyla 5 duyu organına (göz de dahil) hükmetmesi boru değil. Bence Neo orada kör oldu yani hücrelerde oluşan gözleri fiziksel zarar gördü ve tamamen işe yaramaz hale geldi ama insanların beyinlerine yerleştirdikleri bir şey sayesinde digital olarak görür hale geldi.Hatta bence bu Neo'ya özel bir şey de değil, kafasında fişi olan bir başkası kör olsa aynı şeyleri yaşardı gibime geliyor. Bilim-kurgu çerçevesinde başka türlü bir yorum yapamıyorum.

    Yer altındayken Sentinelleri durdurması olayına da değinelim. Matrix Reloaded'da Ajan Smith kendisini Matrix'teyken Bane'in vücuduna kopyalamıştı yani artık o da bir Smith idi. Ama fişi çıkarıldığında tabiki de vücudu değişmiş olamazdı, yine normal insandı, ama zihnen Smith idi. Şimdi bu nasıl oldu, beyin organik bir varlık organik bir varlığa sayısal bir veri nasıl sızabilir nasıl onu bir trojan bir worm gibi ele geçirebilir diyebilirsiniz. İşte yukarıda da yazdığım gibi beyin ile kablolu iletişimi sağlayan fiş arasında bu tip işlere bakan bir cihaz, bir devre kartı veya bir her neyse var. Zaten böyle bir şey olmasa Matrix'e bağlanmak nasıl mümkün olsun. Bane yatalak bir vaziyetteyken ya Reloaded'da (Revolution'da da olabilir hatırlamıyorum) Bane fişi takılmadan Matrix'e erişebilmişti. Tabi bunu biz görmedik ama konuşmalarda geçiyordu. Aynı şekilde Neo da kablosuz iletişim (bkz: Wireless) gerçekleştirmişti sanırım. Sentinelleri normalde belirli bir alan içinde Elektro Manyetik Patlama ile yok ediyorlardı normalde. Neo bunu kablosuz olarak sadece isteyerek gerçekleştirmiş olabilir. Çünkü 2. veya 3. filmde Neo ile kahin arasında geçen bir konuşmada kahin "seçilmiş kişi gücünü kaynaktan alır" ya da "seçilmiş kişi öyle güçlüdür ki gücü kaynağa kadar uzanır" gibisinden bir şey söylediğinde Neo "Makineler?" gibi bir şey söylemişti. Sentinelleri de yollayan zaten makineler değil mi? İşte o sırada Neo Wi-Fi aracılığıyla kaynağa ulaştıp ilgili Sentineli iptal ediyor; artık elektriniği mi kesiyor bozuyor mu, kapatıyor mu onu bilemiyorum. Ya da biri o sırada tesadüfen elektro manyetik patlamayı sağlıyor, Neo'nun da o sıra şekeri düşüyor yere yığılıyor,

    Bunlar benim fikirlerim.




  • quote:

    bir simülasyonun beyin yoluyla 5 duyu organına (göz de dahil) hükmetmesi boru değil.


    quote:

    bir simülasyonun beyin yoluyla 5 duyu organına (göz de dahil) hükmetmesi boru değil.


    quote:

    bir simülasyonun beyin yoluyla 5 duyu organına (göz de dahil) hükmetmesi boru değil.

    ..
    quote:

    bir simülasyonun beyin yoluyla 5 duyu organına (göz de dahil) hükmetmesi boru değil.



    ne yaptık hacım, filmi yapanlar bu kadar fasafisoya girmemişlerdir senaryoyu hazırlarken, takalım soketi bitirelim işi deyip geçiştirmişlerdir yani..
    valla söylediklerine canı gönülen katılıyorum, ancak bu konunun sonunda bir son olmayacağına ilişkin derin bir inancım var :)




  • Burada mimar kahini mi kastediyor?
    filmdeki konuşmasında neo kahin deyince , "olur mu öyle şey" tarzında bir ifadeyle lütfen diyor.

    quote:

    Böylelikle cevap, bir başkasına, ilk başta insan ruhunun bazı yönlerini daha iyi anlamak için yaratılmış sezgisel bir programa, çarpıp tökezledi. Eğer ben matrix’in babasıysam o şüphesiz annesi olurdu.



    Neo: -Kahin.



    Mimar: -Lütfen. Dediğim gibi, o (kahini kastederek) bir sorun üzerinde tökezledi ki bu sayede deneklerin neredeyse %99’u, tercih hakkı verildiğinde, hatta tercihin sadece bilinçaltı bir düzeyde farkında olsalar bile, programı kabul etti. Bu cevap işlese de, ilkesel olarak açıkça kusurluydu. Tersi durumda, çelişkili ve sistemden kaynaklı anomaliyi yaratarak, başıboş bırakıldığında sistemin kendisini tehdit edebilirdi. Programı reddedenler, halen azınlıkta olsalar da, başıboş bırakıldıklarında giderek artan bir felaket ihtimalini oluşturabilirlerdi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ennteresan

    Burada mimar kahini mi kastediyor?
    filmdeki konuşmasında neo kahin deyince , "olur mu öyle şey" tarzında bir ifadeyle lütfen diyor.

    quote:

    Böylelikle cevap, bir başkasına, ilk başta insan ruhunun bazı yönlerini daha iyi anlamak için yaratılmış sezgisel bir programa, çarpıp tökezledi. Eğer ben matrix�in babasıysam o şüphesiz annesi olurdu.



    Neo: -Kahin.



    Mimar: -Lütfen. Dediğim gibi, o (kahini kastederek) bir sorun üzerinde tökezledi ki bu sayede deneklerin neredeyse %99�u, tercih hakkı verildiğinde, hatta tercihin sadece bilinçaltı bir düzeyde farkında olsalar bile, programı kabul etti. Bu cevap işlese de, ilkesel olarak açıkça kusurluydu. Tersi durumda, çelişkili ve sistemden kaynaklı anomaliyi yaratarak, başıboş bırakıldığında sistemin kendisini tehdit edebilirdi. Programı reddedenler, halen azınlıkta olsalar da, başıboş bırakıldıklarında giderek artan bir felaket ihtimalini oluşturabilirlerdi.



    hayır mimarın ordaki tavrı şöyle: ah yapma tabiki o(kahin).




  • derZyklus D kullanıcısına yanıt
    İşte internette sorup bulamadığımı arkadaş sormuş helal olsun.

    Kardeşim mimar diyo ki zionu 6. Defada yok edicez ulan zion son insan malikanesi sen gerçek olan şeyi 1 kere bile yok edince geriye hiç bir insan tohumu kalmıyo nasıl 6. Defa zionu yok ediyosun.

    Bu mimar böyle diyince benim aklıma zionun sanal olabiliceği geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gocaman -- 4 Ocak 2019; 5:59:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gocaman

    İşte internette sorup bulamadığımı arkadaş sormuş helal olsun.

    Kardeşim mimar diyo ki zionu 6. Defada yok edicez ulan zion son insan malikanesi sen gerçek olan şeyi 1 kere bile yok edince geriye hiç bir insan tohumu kalmıyo nasıl 6. Defa zionu yok ediyosun.

    Bu mimar böyle diyince benim aklıma zionun sanal olabiliceği geldi.
    İyi dinlersen eğer , zion'un tamamen yok edilmediğini görürsün. Belli sayıda insanı , yaşaması için seçmesini istiyor neo dan. Bu da bir sonraki zion toplumunun temeli oluyor. Ha ... sanal olamaz mı ? Tabi bu da mümkün . Fakat senin bakış açın ( belli sayıdaki insanın kaldığını atlamış olmandan kaynaklı yanlışın ) buna dayanak değil. Yani kafa karışıklığımız devam Aslında kafa karıştırmaya da gerek yok. Gerçek hayatı bu kadar düşünmüyoruz bea




  • Neo nun trinity ile daha çocuk falan yapacaklardı diye düşünmüştüm fakat trinity ölüyor du peki neo ya noluyor oda mı ölüyor ve ziona mı götürülüyordu??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gocaman

    İşte internette sorup bulamadığımı arkadaş sormuş helal olsun.

    Kardeşim mimar diyo ki zionu 6. Defada yok edicez ulan zion son insan malikanesi sen gerçek olan şeyi 1 kere bile yok edince geriye hiç bir insan tohumu kalmıyo nasıl 6. Defa zionu yok ediyosun.

    Bu mimar böyle diyince benim aklıma zionun sanal olabiliceği geldi.
    Gene kurulur,insan tarlalarında milyonlarca insan var sonuçta

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üçlemeyi tekrar izledim ve farkettim ki neo gerçek dünyada sadece makinelere karşı özel güç kullanabildi.



    yani sentineller ve içine smith kaçmış bane i kör olarak gördü ve durdurdu.



    Kör halinde hiçbir canlı insan göremedi sadece makineleri gördü ki bunun sebebi de matrixin üstündeki güçlerini gerçek hayatta da makineleri hissetmek için kullanmasına bağlayanbilirim.



    Mimar ile olan konuşmasında ise ise bunun 6. Kez gerçekleştiği söylendi ki makinelerin amacı insan nüfusunu belli seviyede tutmak olabilir. Kaynakları tüketmesinler diye.



    Yanılıyor olabilirim tabi teorilerimde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.