Şimdi Ara

Milena'ya Mektuplar ve Sherlock Holmes'u bir türlü sevmemem (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Zevk farki sevmemen normal. Bende sherlock holmes hayrani biriyim hikayelerini en az 2 kez okumusumdur dizilerini filmlerini sayisiz kez izledim ve hala okuyup izlerim bundan sıkılmıyorum. Sizin ilginizi ceken kategorilere yonelebilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Free Man.

Dikta rejimi gibi yorumlar yapmaya gerek yok. Bir isim edebiyat tarihinde kendine yer etti diye onun kitaplarını illa okumak dahi gerekmez.

Siz gelmiş diyorsunuz ki illa onu sevin. Böyle bir şey yok.

Franz Kafka üslubunu beğenmediğim için okumadığım bir yazar, söz gelimi. İyi bir yazar olabilir, ama yazım tekniği ve dili sizi sarmıyorsa ve edebiyat üzerine yoğun bir ilginiz yoksa zevk aldığınız şeyi yapın.

Kimse de Kafka beğenmedi diye bir insana laf diyemez.

Sanırım laflar daha çok bana. Dikkatli okursanız mesajımda Kafka çok iyi bir yazar, Kafka böyle şahane bir yazar filan demedim. Ne ona iyi bir yazar ne kötü bir yazar dedim. Seveceksin ya da sevmeyeceksin demedim. Mesajımda da Kafka sevmeyenler ölsün, onun kitaplarını herkes okumalıya çıkan bir şey yok. Ki Kafka'nın ne dilinden ne tekniğinden ne kitaplarından bahsettim. Eleştirdiğim nokta önce Kafka eh işte kitaplar yazıyor deyip sonra ruhsal durumu ile itin götüne sokulmasıydı.

quote:

Hiçte öyle yüzeysel okuduğumu sanmıyorum. Ayrıca yazdıkları öyle derin eserler falan değil. Her bir ayrıntıda ustaca yerleştirilmiş ayrıntılar falan yok. Güzel eserler kabul ama bu kadar. Dönüşüm çok katmanlı bir eser olabilir o da kabul ama bir kaç tane daha çok katmanlı kitap okuyup gelin Kafka"nın ne kadar sığ bir insan olduğunu anlarsınız. (Belki Şato farklı olabilir. okumadığım için bilmiyorum)

Kafka'yı ülkemizde bu kadar popüler edense ergen edebiyatıdır. Ellerine Kafka'yı alıp "Kafka hiç Kafkaist değil hayatım" diyenler Kafka okumak bir maharetmiş gibi övüne övüne Kafka şöyle büyük yazar diye söylerler.

Halbuki Kafka ezik bir böcekten farksız bir insandır. Dünyayı köpekler gibi arzular. Onu elde edemeyince de bu tür eserler yazıp kendini avutur. Böyle bir adamın eserlerinde derinlik aramak lağım suyunda inci aramaktan farksızdır.

quote:

Büyük umutlarla veya nefretle başlamadım. İyi kitaplar asla kötü diyemem. Ama fazlası değil işte.

Bence ahlaki olarak çok ciddi problemleri ve kişisel sorunları olan bir şahsın eserleri istese de bir derinliğe ulaşamaz. İnsana bir şey katamaz. Veya yazdıkları insanı gerçekten sorgulamaya itmez. Sahte sorgulamalara, sahte aynalara baktırır.

quote:

Kastettiğim şey her insan yanlış yollara sapabilir. Örnegin Dovstoyevski demişin. Dovstoyevski yanlışlarından pişman olabilen, vicdanı bizim önümüze koyan bir yazar. Kendiyle gerçekten hesaplaşan ve toplumun eleştirisini ve kritiğini alan büyük bir yazar.

Ama Kafka kendini aşırı seven ve dünyaya tapan dünyada istediklerini yapamadığı için psikolojisi bozulan ve ahlaksızlıklara devam eden biri. Eziklik psikolojisini bastırmak icin yazan biri. Onun dünyanın boşluğuna ve karanlığa vurguları hep hastalıklı vurgular. O dönemi ve kendini gerçekten sorgulamak için bir şeyler karalamıyor.

İşte fark budur.

Umarım dikkat çekmek istediğim noktayı anlamışsındır. Olay Kafka eh işte bir yazar ile başlayıp sonra popüler kültüre bağlanıp bir salvo tokatlayıp ardından ruhsal problemleri ile cenazesini kaldırmak. İyi kitap daha fazlası değil dediği kitaplar derinliğe ulaşamamış kitaplar oluyor önce. Allah aşkına hep mi mükemmel kitaplar okuyoruz da iyi kitap diye nitelendirdiğimiz kitapların derinliği olmuyor? Ben mesajımda ne Kafka'yı sevip sevmediğimden ne de ille de seveceksiniz anlamına gelen bir şey yazdım.

Eğer yazdı isem gösterebilirsiniz. Kafka'yı sevmiyorum dese biri, onla bir Kafka sever tartışabilir ancak burada o tarz bir tartışma oluşacak ortam yoktu. Ego kaynaklı bir ezme vardı sadece. Bende bu duruma bir kitapsever olarak müdahale ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeigis41 -- 10 Ocak 2017; 23:15:51 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.