Şimdi Ara

Merkezi otorite ve siyasi birlik kavramlarını açıklayabilir misiniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Merkezi otorite devletin gücüyle doğru orantılıdır,biraz örnekler vereyim

Mesela ikili teşkilat varsa merkezi otorite zayıftır ama kral tek başına ülkenin sahibi,kanun koyucu,yaptırım gücü fazla ise merkezi otorite de artar haliyle

Mesela isyanlar çıkar ve bastırılmakta zorlanırsa devlet , kral , yöneticiler yani merkezdekilerin otoritesi zayıflamıştır demektir,devlet isyanları bastırıyorsa merkezi otoriteleri yüksektir demektir

Mesela posta teşkilatı bile merkezi otoriteyi güçlendirir,neden bilgi ve haberleşmenin hızlı olmasını sağlar krala,başkana,yöneticiye haberler daha çabuk gelir daha çabuk refleks gösterebilir bu sekilde yönetici.

Mesela hükümdarı koruyan bir ordu varsa merkezi otorite güçlü vb vb..İyice anlamışsındır kafana yatmıştır diye düşünüyorum

SİYASİ BİRLİK

Bir bölgede , bir yerleşim alanında bir devletin,topluluğun egemen olması.Mesela Anadolu'da bir sürü beylik var karamanoglu şuoğlu buoğlu,sonra Osmanoğulları hepsini bir bayrak altında topluyor bu sayede siyasi birliği sağlamış oluyor

Bunlar benim yorumum düsüncelerim kesin bir tanım bilmiyorum yanlışım varsa okuyan arkadaslar düzeltebilirler

• helixSNAA kullanıcısına yanıt
    Çook teşekkür ederim
    Bu durumda feodalite merkezi otoriteyi zedeler değil mi? Ve eyalet yönetimi ile merkezden vali atanması merkezi otoritenin güçlü olduğunu mu gösterir?

• Evet ikisi de doğru.Merkezden vali atiyor vali merkeze bağlı yönetici ne derse onu yapıyor

• hocam feodalite demek bizim doğudaki ağalık(türk kültüründe olmayan) ile aynı şey eğer bir yerde feodalite varsa orada hüküm veren biri var demektir buda merkezi otoriteyi ve siyasi birliği zayıflatır. çünkü kimse emir vermemeyi reddetmez mesela babam surekli küçük ağayı izliyor aksamları :) orada zeki alasya bir ağa rolünde ve ne derse o oluyor. yanındaki calısanları asağılayabliiyor veya onlara küfür vs edebiliyor ve dahada önemlisi silahlı bir güce sahip yarın bir gün devlet ona emir verirse onun aklına şu gelebilir: ''benim silahım var toprağım var calısanlarım var ne uyacam devletin emrine''diye düşünebilir buda devletin otoritesinin zayıflığını ve siyasi birliğin her an bozulacağı anlamına gelir.
    ''BİREYSEL SİLAHLANMAYA HAYIR''

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcoyun -- 18 Şubat 2019; 14:32:41 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Eyalet sistemi demek feodalite nin devletlesmis halı demektir yani zeki alasyanin ağa değil de devlet olmuş halidir :) buda siyasi birliği olumsuz etkiler çünkü federal devlet demek devlet içinde devlet demek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam öyle değil eyalet sistemi demek başta bir devlet var (güçlü olan) diğerleri ise iç işlerinde serbest dış işlerinde ise güçlü devletin emrindedir . Eyalet sistemi siyasi birliği olumsuz etkiler çünkü güçlü olan devlet güçten düştüğü zaman rollenip ayaklanabilir ama tek bir güç olursa böyle bir ayaklanma olmaz

Hocam birde atanan valiler kendi ulkesindeki başkan tarafından atilir diye biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcoyun -- 18 Şubat 2019; 16:21:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.