Şimdi Ara

Meditasyon: en temel alışkanlık

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • aranızda meditasyon yapan ve hakkında paylaşmak isteyen var mıdır merak ediyorum...

    ben yapıyorum. yapmaya çalışıyorum daha doğrusu. fakat hissettiklerim ve sezdiklerim doğrultusunda konuşmam gerekirse huzurlu bir yaşamın en temel alışkanlığının meditasyon olduğunu söyleyebilirim.ruhsal yolların hepsi, isimleri ve gelenekleri ne olursa olsun meditasyondan geçer.

    meditasyon dikkatinizin TAMAMINI bir alan üzerinde toplama sanatıdır.

    amacı da insan zihninin gün içinde kontrolümüz dışında ürettiği düşünceler sonucu oluşan düşüncelerden belli aralıklarla kurtulup, huzur ve farkındalığa ulaşmaktır. siz ister bu kelimeyi ilk defa duymuş olun, isterseniz de ben inanmıyorum deyin, meditasyon evrensel bilinçle temas etmenin yegane yoludur.

    batıda meditasyon kavramı gülünç bir hale sokulmuş olabilir. sadece hayatını aydınlanma denen şeye adamış olan insanların meditasyon yaptığını düşünebilirsiniz. fakat meditasyon günlük düzeyde karşınıza çıkan her olay ve duruma, içsel dengenizi kaybetmeden tepki vermenizi sağlar.

    günümüzde insanların çok büyük bir kısmı hayatı çok yüzeysel yaşamakta, son 200 yılda icad edilmiş maddiyatların peşinden koşarak harcamaktadır. ayrıca günümüzde eğitim sistemleri ve iletişim kanalları da bizleri kendi özümüzden mümkün olduğunca uzakta tutmaya çalışmak için vardır. bu sayede hepimiz iyi birer tüketici olmaya ve toplumun büyük şirketler tarafından yaratılmış değerlerini kendi değerlerimiz yapmaya devam edebiliriz.

    çok büyük ihtimalle sen de hayatını kendin dışında gelen öneri ve beklentiler doğrultusunda yaşıyorsun, daha iyi bir araba satın almanın hayalini kuruyorsun ve eğlenmak için çok sıkıldığın ve şikayet ettiğin işinden kazandığın parayı anlamsız muhabbetlerde ve paran var diye saygı gördüğün yerlerde harcıyorsun. üstüne bunun fotoğrafını facebookta paylaşıp, hayatta bir basamak daha atladığını arkadaşlarına duyurmaya çalışıyorsun. tabi her an bi şeylerden şikayetçi olman ve kendini bir grubun içine koyup diğer bir grubu karşına almandan bahsetmiyorum bile.(taraftarlık, cinsiyet, ülkeler, ırk, din ... )

    meditasyon yapan insan, özüne yaklaştıkça kendini maddiyatla tanımlamak yanılgısından er ya da geç vazgeçecektir. bu sayede dünyada meydana gelen olay ve durumlar karşısında dengesini yitirmeyecek, bağlılıklarından kurtulduğu için de dışsal faktörlerin iç huzuru üzerindeki etkisi giderek zayıflayacaktır. meditasyonun beden ve beyin üzerine etkilerini daha derinden incelemek isteyenler internetten kolayca bu araştırma ve deneylere ulaşabilirler.

    zihnin ötesinde başka bir hakikat vardır.







  • kardeş yazın çok uzun okumadım ama ateist değilsen

    git namaz kıl meditasyondan daha iyidir
  • supergt1 S kullanıcısına yanıt
    kardeş saol görüş belirttiğin için. ben olsam sonuna kadar okumadan, anlamadan cevap vermezdim.

    İnsanlar seni yanlış anladığında dert etme, duydukları senin sesin, fakat aklından geçirdikleri kendi düşünceleridir. Hz.Mevlana

    haklısın uzun yazdım. o yüzden bunu kısa tutuyorum. bunu da, önce yazdığımı da okumanı, üzerinde düşünmeni dilerim.

    namaz ve meditasyonu karşılaştırmışsın, fakat namaz ve meditasyon birbirlerinin alternatifleri değildir, bu yüzden karşılaştırılması da mantıklı olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: egefranco

    kardeş saol görüş belirttiğin için. ben olsam sonuna kadar okumadan, anlamadan cevap vermezdim.

    İnsanlar seni yanlış anladığında dert etme, duydukları senin sesin, fakat aklından geçirdikleri kendi düşünceleridir. Hz.Mevlana

    haklısın uzun yazdım. o yüzden bunu kısa tutuyorum. bunu da, önce yazdığımı da okumanı, üzerinde düşünmeni dilerim.

    namaz ve meditasyonu karşılaştırmışsın, fakat namaz ve meditasyon birbirlerinin alternatifleri değildir, bu yüzden karşılaştırılması da mantıklı olmaz.
    Can sıkıntısından neler bulmuş insanlar. Adamların yapacak işi yokmuş, fakirlermiş, bugün yaşasalar onlar da diğer herkes gibi yaşarlardı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr. Cavor

    Can sıkıntısından neler bulmuş insanlar. Adamların yapacak işi yokmuş, fakirlermiş, bugün yaşasalar onlar da diğer herkes gibi yaşarlardı.

    Neden? Maddi durumu iyi olan her aile maddiyata önem vererek mi yaşıyor? İnsanlık sence çoktan öldü mü?
  • Mr. Cavor kullanıcısına yanıt
    bugün "herkes gibi yaşamak" çoğumuz için elde etmeye çalışılan şeydir bu yüzden dediğinde haklısın, bugün yaşasalar herkes gibi yaşamaya çalışırlardı muhtemelen. ama herkes gibi yaşamak o kadar da iyi bir şey olmayabilir.

    ayrıca can sıkıntısından bulunduğunda bile haklı olabilirsin. çünkü bu gün topluma bakınca her alanda "can sıkıntısı" görebiliyorum. sürekli olarak kendimizi topluma beğendirme kaygısı öyle bi düzen yaratmıştır ki, bir kaygılar ve korkular hapishanesinde yaşıyoruz ve aslında gardiyanlar da bizleriz.

    herkes gibi yaşamak demek toplumun sana neyin değerli olduğunu söylemesi demektir. topluma neyin değerli olduğunu eğitim sistemi ve iletişim kanalları söyler. bunlarda devletler ve büyük şirketler tarafından sahiplenilmiştir. devletler ve büyük şirketler de "iyi vatandaşlar" ve "tüketiciler" ister. yani uslu, birbirine benzeyen ve aynı şeyi isteyen çocuklar.

    batının tüketici bakış açısı meditasyonu yapılacak iş olmamasıyla, fakirlikle bağdaştırıp bize çok gülünç ve boş işler olduğunu söyler. acaba sen de bunu keni görüşün yapmış olabilir misin? eğer öyleyse, ben sana bunun gerçek olmadığını mantığa uygun bi şekilde açıkladım.

    herkes gibi yaşamak konusunda şimdi ne düşünüyorsun?




  • egefranco kullanıcısına yanıt
    Peki nereden başlıyoruz meditasyona.
  • ne güzel soru! :)

    meditasyon bir odaklanma çalışması olduğu için sessiz bir yere ihtiyacın var, ve başlangıçta 5 dakika kadar rahatsız edilmeyeceğini bilmek önemli. telefonu sessize hatta uçak moduna al. bu sayede dikkat dağıtıcı etmenleri en aza indir.

    karnın baya tok ise yediklerinin sindirilmesine kadar bekle, ve iyi dinlenmiş olduğundan emin ol.

    rahat bi pozisyonda otur, nereye oturduğundan çok rahat olman, ve belini dik tutman önemli. bunu bi duvarın iyice dibine oturup sırtını yaslayarak veya kalçanı sandalyenin arkasına iyice ittirerek sağlayabilirsin. böylece vücut rahatlarken uykuya dalmayacak ve farkındalığın düşmeyecek.

    gözlerini kapat. nefes almaya başla ve her nefes alışın 2 birim sürüyorsa bunu 4 birimde ver. alırken 2 sayıp verirken 4 saymana gerek yok. sadece nefesini al ve daha uzun sürede ver. bu dikkatini nefesinde toplamana yarayacak. omuzlarının yüz kaslarının gerginliğini bırakmasına izin ver.

    kafanda düşünceler belirecek. bugün yapman gereken işler, araman gereken kişiler, hayallerin, sevdiklerin, pişmanlıkların ve bunlar başka düşüncelerle zincirlenecek. bi anda kendini uefa kupasını kaldıran bi futbolcu veya cesaretini toplayıp hoşlandığı kızla konuşmaya giden biri olarak bulacaksın düşüncelerinde. tabiki düşüncelerin çoğu zaman güzel hayaller olmayacak. öfke ve acı uyandıracak anıların veya gelecek için kaygıların çoğu zaman baskın gelecek, ve vücudun buna tepki verip stress içine girecek.

    düşüncen nefesinden başka bi yere kaydığı an, bir sonraki nefes verişinde bu düşüncenin beyninden uçup gittiğini hayal et ve tekrar nefes alışına odaklan. yani senden istediğim gelen düşünceler ister olumlu ister olumsuz olsun, sadece tanı onları ve bi kez olsun duygusal tepki vermek yerine, sadece bırak ve beyninin içinden çıksın. de ki; "şu an bunu düşünmeyeceğim, şu an sadece nefes alıcam, daha sonra bunları düşünmek için vaktim var. şu an benim."

    ben kendimi nefesten, havadan oluşmuş bi okyanusun en dibinde otururken hayal ederim. bu sayede ner nefesimde vücuduma giren hava bileşiklerinin akciğerlerimden kanımı ve bedenimi, her hücremi nasıl beslediğimi düşünürüm.

    şimdi 5 dakika boyunca sadece nefesine odaklan. sonra tekrar yaz:)




  • egefranco kullanıcısına yanıt
    Bu meditasyon bana göre değilmiş.Zaten sinirli bir yapım var,itikam duygularımı kabarttı.Kötü yola düşmeden bırakayım beynim unutsun olanları.
  • Hocam çıkacakken konuyu gördüm gece tekrar okuyacağım , izninizle merak ettiklerimi de soracağım :)
  • Güzel konu takip edilmeli
  • öncelikle aramıza hoş geldin, ve bu işe zaman ayıracak kadar cesaretli olduğun için de kutlarım.

    sinirli yapın ve intikam duyguların için üzgünüm ve ne yaşadığını bilemesem de eminim mutlaka haklı nedenlerin, yaşanmışlıkların vardır.

    senden günde 5 dakika meditasyona ayırmanı ve gelen bu duygularla "kalmanı" rica ediyorum. ne kadar rahatsız olabileceğini kendimden biliyorum. fakat inan ki öfke ve intikam duyguları içinde kalmaya devam ettikçe hayatın en güzel hissiyatları içinde yeşermek için yer bulamayacaklar. bu yüzden yüzleşmen gereken kişi kendinsin. sen kendinle kaldıkça, gelen düşüncelere 5 dakikalık "tepkisizlik" araları verdikçe intikam ve öfke gibi yüklerinden kurtulacak, ve bu duyguların asıl nedenlerini bulacaksın.

    öfkenin sağlığa ne gibi etkileri olduğu ap açık ortadadır. intikam ise yalnızca daha fazla acı doğuracaktır. gönül intikamla değil, sevgiyle beslenir o yüzden intikam sana doyum sağlamayacaktır, bundan emin olabilirsin. lütfen bu söylediklerimi küstahlık gibi algılama, senin ne yaşadığını tabi ki bilemem, ama sen de benim yaşadıklarımı bilemezsin. bunları bugün senin meditasyonu denemiş olmanın bana verdiği mutlulukla yazıyorum. ve bırakmamanı, geçmişin yüklerinden özgürleşme yolunda her gün küçük adımlar atmanı diliyorum.

    bekliyorum genle yüklü gemi!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: egefranco

    öncelikle aramıza hoş geldin, ve bu işe zaman ayıracak kadar cesaretli olduğun için de kutlarım.

    sinirli yapın ve intikam duyguların için üzgünüm ve ne yaşadığını bilemesem de eminim mutlaka haklı nedenlerin, yaşanmışlıkların vardır.

    senden günde 5 dakika meditasyona ayırmanı ve gelen bu duygularla "kalmanı" rica ediyorum. ne kadar rahatsız olabileceğini kendimden biliyorum. fakat inan ki öfke ve intikam duyguları içinde kalmaya devam ettikçe hayatın en güzel hissiyatları içinde yeşermek için yer bulamayacaklar. bu yüzden yüzleşmen gereken kişi kendinsin. sen kendinle kaldıkça, gelen düşüncelere 5 dakikalık "tepkisizlik" araları verdikçe intikam ve öfke gibi yüklerinden kurtulacak, ve bu duyguların asıl nedenlerini bulacaksın.

    öfkenin sağlığa ne gibi etkileri olduğu ap açık ortadadır. intikam ise yalnızca daha fazla acı doğuracaktır. gönül intikamla değil, sevgiyle beslenir o yüzden intikam sana doyum sağlamayacaktır, bundan emin olabilirsin. lütfen bu söylediklerimi küstahlık gibi algılama, senin ne yaşadığını tabi ki bilemem, ama sen de benim yaşadıklarımı bilemezsin. bunları bugün senin meditasyonu denemiş olmanın bana verdiği mutlulukla yazıyorum. ve bırakmamanı, geçmişin yüklerinden özgürleşme yolunda her gün küçük adımlar atmanı diliyorum.

    bekliyorum genle yüklü gemi!
    okuyanlara selam;

    son yazdığımın üzerinden baya bir zaman geçti. bu süreler içinde ben bir sürü şeyin yanında, meditasyon alışkanlığımı da yitirdim.

    şimdi ofisten yazıyorum. sadece ay sonunda cebimde biraz para olsun diye burdayım. kendimle, hayallerimle, sevdiklerimle alakası olmayan, vatana millete hayrı dokunmayacak bir iş yapıyorum. (danışmanlık)

    hala ilgilenenler var mı bilmiyorum, veya ben buraya yazınca biri görecek mi onu da bilmiyorum, (görüyorsunuz, forum kullanmayı çok bilmiyorum :) ama eğer ilgilenenleriniz varsa, yine başlayabiliriz.

    yoksa bütün bu kaosun içinde yitip gideceğiz.

    İslam hakkında da bir konu açmayı düşünüyorum. yaptığım araştırmalar sonucunda bilmeden günaha girdiğimi, ve benim gibi bilmeden günaha giren çok insan olduğunu fark ettim. Allah rızası için de bunları anlatmak başa düşer.

    hepimiz bi çıkış yolu arıyoruz. yalnızlıktan işte, gelip buraya yazıyorum. var mı sesimi duyan?




  • egefranco kullanıcısına yanıt
    Zaman zaman yoga, meditasyon çeşitlerini denedim. Ama alışkanlık haline getiremiyorum. Gerek ruhsal huzur gerek fiziksel sağlık için gerekli bi şey aslında ama yapamıyorum işte...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Leetnock

    Zaman zaman yoga, meditasyon çeşitlerini denedim. Ama alışkanlık haline getiremiyorum. Gerek ruhsal huzur gerek fiziksel sağlık için gerekli bi şey aslında ama yapamıyorum işte...
    Namaz ve meditasyon Hocam bu yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim. Birde benim gibi başlamayı düşünen birisi için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gwynvyd -- 22 Aralık 2015; 12:08:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gwynvyd

    Namaz ve meditasyon Hocam bu yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim. Birde benim gibi başlamayı düşünen birisi için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz ?
    Evet, fiziksel ve ruhsal sağlıpa iyi geleceği, hatta huzurlu bir yaşama giden yola yardım edeceği bir gerçek. hatta bilimsel araştırmalarla beyin üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmış halde. isteyen olursa internetten bulmaya çalışayım, hepsini bizzat kendim okudum.

    fakat alışkanlık haline gelmesi gerçekten de zor. günlük hayat içindeki olaylar durumlar duygular ve düşünceler arasında kayboluyoruz ve her gün birbirine çok benzer halde hızlıca gidiyor. yapılan deneylere göre bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi için gereken 21 günü bilirsiniz. bilmiyorsanız yazın google a. 21 gün bile yeterliyken, bunu yapmakta bu kadar zorlanışımız çok ilginç geliyor bana.

    ama şu gerçek ki, birlikte yapmaya çalışmak, tek başına yapmaya çalışmaktan daha kolay. insan birbirine karşı sorumlu olunca daha iradeli oluyor. konu kendiyse dizi karşısında game of thrones a dalıp gidebiliyor bütün akşam :)

    Gwynvyd kardeş, yolladığın yazıya denk gelmiştim, hatta kaydetmiştim okunacaklara. yeniden göz atıcam, şu an bakamamıyorum ofisteki internetten her siteye girilemiyor.

    başlamak için öneri:

    abi şimdi yirmibin tane "yeni başlayanlar için meditasyon vsvsvsvsvsvs" tarzı yazı var internette, lütfen boşver onları.

    meditasyon, hiç bişey yapmadan sadece var olma halidir. yani git otur abi, de ki "bu 5 dakka benim arkadaş, bişey yapmıcam"

    kolaylaştırması açısından 3-4 fiziksel şeye dikkat etmen lazım. sırtın dik olsun, öyle anten gibi de değil de yani öne doğru bükük durumda kalma. yeni yemek yemişsen sindirilmesini bekle. bi de gözleri kapattığında dışardan gelen veriler kesileceği için dikkatin dağılması zorlaşıcak.

    otur ögzünü kapat, sonra bekle. bişey beklemene fln gerek yok. aklına düşünceler gelecek. her an olduğu gibi. "napıyom lan şu an ben, evde kalemi unuttum, patron sunum istediydi, daha fazla nası para kazancam, sevgilim bana değer vermiyo mu....." gibi herkese geldiği gibi sana da gelcek.

    günün 23 saat 55 dakikasında bu düşüncelere göre hareket ederiz, plan yaparız kaygı duyarız ona göre önlem alırız vs. vs. aha işte bu meditasyon yatığın 5 dk boyunca, senden istediğim şey bu düşüncelere göre hareket etmiceksin. diceksin ki" tamam beyler, benim cnaım düşüncelerim geldiniz, sizin farkınızdayım, hepinizle ilgilencem fakat 5 DAKİKA SONRA" yani evde bişey unuttuysan veya biriyle yüzleşme düşüncesi seni korkutuyosa, meditasyonu denerken bu düşünceler gene gelsin, ama korkuyu 5 dakika ertele.

    aslında temelde şunu diyosun:

    "yani tamam düşünceler günlük hayattaki kaygılar planlar tamam var, ama beyler yani hayat bunlardan ibaret olmamalı. tamam sizinle de başa çıkmam lazım ama, yıllar boyu böyle yaşayıp ölünmez." aslında islamda belirtilen fani kavramını tam olarak anlamanın güzel yollarından biridir bu.

    yani günlük hayatta "fani" olana tepkiler verilir, ona göre hareket edilir.
    meditasyon halinde durup bi an için "fani" olana gözlemci olunur.

    biraz dağınık yazdım kusura bakmayın. ilginiz için teşekkürler. bir an için bile yalnız olmadığını bilmek güzel.




  • egefranco kullanıcısına yanıt
    Merhaba kusura bakmayın geç yazıyorum. Cevabınızı okudum gerçekten güzel yazmışsınız ve düşüncelerinize katılıyorum. Hayatımda kendimi geliştirmek için yapacağım okadar çok şey var ki... Meditasyon da bunlardan biri, yazın depresyondan kurtulmak için her gün soğuk duş alıp, meditasyon veya yoga yapardım.
    2 aydır da vücut geliştirme yapıyorum gerçekten mutluluğumda etkisi yüksek olsa da, aşırı hırsımdan antreman esnasında beni sinir edicek şeyler düşünüyorum adrenalin salınımı ve maksimum perf için. Bu spor iyi mi oldu kötü mü bilmiyorum ama geçen yıldan beni depresyona sokan şeyler yine aklıma gelmeye başladı bazen düşüncelerimi toparlayamıyorum.
    Her neyse, şu sıralar yeniden meditasyon pratiği yapmak istiyorum. Eskiden olan o sabır kalmadı ama 5dk boyunca oturup hiç bir şey düşünmemeyi bile başaramaz oldum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Leetnock

    Merhaba kusura bakmayın geç yazıyorum. Cevabınızı okudum gerçekten güzel yazmışsınız ve düşüncelerinize katılıyorum. Hayatımda kendimi geliştirmek için yapacağım okadar çok şey var ki... Meditasyon da bunlardan biri, yazın depresyondan kurtulmak için her gün soğuk duş alıp, meditasyon veya yoga yapardım.
    2 aydır da vücut geliştirme yapıyorum gerçekten mutluluğumda etkisi yüksek olsa da, aşırı hırsımdan antreman esnasında beni sinir edicek şeyler düşünüyorum adrenalin salınımı ve maksimum perf için. Bu spor iyi mi oldu kötü mü bilmiyorum ama geçen yıldan beni depresyona sokan şeyler yine aklıma gelmeye başladı bazen düşüncelerimi toparlayamıyorum.
    Her neyse, şu sıralar yeniden meditasyon pratiği yapmak istiyorum. Eskiden olan o sabır kalmadı ama 5dk boyunca oturup hiç bir şey düşünmemeyi bile başaramaz oldum.
    kişisel bi tavsiye olarak bişey söylicem. spor yaparken seni sinir edecek şeyleri düşünmek, performansına katsı sağlayabilir, bu gerçek. sadece denemek açısında bazen çalıştırdığın kasın derinin altında nasıl kasılıp gevşediğini hayal ederek çalışabilirsin. yapılan araştırmalarda, çalışan kasa odaklanan, görsel olarak kafada canlandıran insanlarda daha fazla gelişim tespit edilmiş. hatta kayakla uzun atlamacılar üzerinde yapılmıştı araştırma.

    5 dakika oturup kafayı temizlemek, belkide yıllar boyu farkındalıksız yaşamaktan daha zordur. o yüzden yani küçümsememek lazım baya zor iş.

    günde 5 dakika, deneyip yapamadıkça bile, günler sonra yapabilmeye başlanıcak bu da gerçek. biraz sabır gerekiyo, biraz irade.

    yoga başlangıç hareketleri, vücudu fiziksel pozisyonlara sokar. bu fiziksel pozisyonlar vücudun enerji noktalarında dengeli salınımlar yaparak duygulara etki eder. yani ilk önce bi kaç poz yoga, sonra bi 5 dk meditasyon alıştırması yapılabilir. yoga yumuşatmış olacak vücudu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: egefranco

    kişisel bi tavsiye olarak bişey söylicem. spor yaparken seni sinir edecek şeyleri düşünmek, performansına katsı sağlayabilir, bu gerçek. sadece denemek açısında bazen çalıştırdığın kasın derinin altında nasıl kasılıp gevşediğini hayal ederek çalışabilirsin. yapılan araştırmalarda, çalışan kasa odaklanan, görsel olarak kafada canlandıran insanlarda daha fazla gelişim tespit edilmiş. hatta kayakla uzun atlamacılar üzerinde yapılmıştı araştırma.

    5 dakika oturup kafayı temizlemek, belkide yıllar boyu farkındalıksız yaşamaktan daha zordur. o yüzden yani küçümsememek lazım baya zor iş.

    günde 5 dakika, deneyip yapamadıkça bile, günler sonra yapabilmeye başlanıcak bu da gerçek. biraz sabır gerekiyo, biraz irade.

    yoga başlangıç hareketleri, vücudu fiziksel pozisyonlara sokar. bu fiziksel pozisyonlar vücudun enerji noktalarında dengeli salınımlar yaparak duygulara etki eder. yani ilk önce bi kaç poz yoga, sonra bi 5 dk meditasyon alıştırması yapılabilir. yoga yumuşatmış olacak vücudu.

    Alıntıları Göster
    Uzun zamandır meditasyon yaparım fakat tam olarak ne olduğunu, tanımını ve ne işe yaradığını yeni yeni öğreniyorum. Doğuştan genlerle aktarılan birşey olsa gerek...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hapocod

    Uzun zamandır meditasyon yaparım fakat tam olarak ne olduğunu, tanımını ve ne işe yaradığını yeni yeni öğreniyorum. Doğuştan genlerle aktarılan birşey olsa gerek...

    Alıntıları Göster
    selamlar, uzun zamanır yapan biri olarak tavsiyeleriniz nedir? günün ne saatleri yapıyorsunuz mesela..

    bir de doğuştan genlerle aktarılan derken ne demek istediniz?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.