Şimdi Ara

Matematikten anlayanlar bakabilir mi?(Silinmezse sevinirim) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
108
Cevap
3
Favori
5.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: zamankötü

quote:

Orijinalden alıntı: Shadow`

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: last14

SORU 1)http://c1209.hizliresim.com/11/l/d4wqf.png yaptıkça tekrar eklerim bu mesaja

Tamam çok teşekkürler kolay gelsin.Kestirmelerden anlayamıyorum en açık haliyle yaparsan memnun olurum.

9. soruda üzeri 3 dediğin hangisinin üssü?

1234 ün üzeri.

o soruyu unuttum çözmeyi. sen bunlara bak anlamadığın yerler varsa sor sonra kalan soruları ve o 9. soruyu çözeyim
    http://i49.tinypic.com/25zmtfa.png

• 17) ABC üç BC iki basamaklı sayılardır.Bölünen ABC bölen BC bölüm20 kalan 1 old. göre a+b+c kaçtır?

abc=20bc+1

abc=100a+bc

100a+bc=20bc+1

100a=19bc+1

100a=190b+19c+1

burdan b=2 c=1 a=4 çıkar

18) 3m2mm9 sayısının 6 ile bölümünden kalan kaçtır?
    6ya bölümü için 2 ve 3 e bakacaz

3e tam bölünür 2ye bölümünde kalan 1 dir

şimdi 6ya kadar olan sayıları düşünecen 3 tam bölünen 2ye bölününce kalan 1 olan cevaptır

bu sayıda 3

19) 3 basamaklı ab4 sayısı 9 ile tam bölünüyor ise 11 basamaklı abaaaaaaaaa sayısının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?

a+b+4 9un katı

a+b 5 yada 14 olabilir
    (4 ekleyince 9 katı olması için

diğer sayıya bakalım

abaaaaaaaaa
    9a bölümü için rakamlar toplamına bakacaz

a+b+ 9a

9a dokuza tam bölünür bakmaya gerek yok

a+b kaldı bununda 9a bölümünden kalan 5

20).Beş basamaklı mmnn7 sayısının 36 ile bölümünden kalan 7 ise n'nin alacağı değerler toplamı kaçtır?

7 çıkaralım tam bölünsün
    nmnn7-7=nmnn0 36ya tam bölünür

36ya bölünme kuralı 4 ve 9

4 için son iki rakam yani n0 4e bölünecek n=0 2 4 6 8 degerlerini alabilir
    ama n=0 olamaz ilk basamak 1 olamayacağından

9a bölünme kuralı rakamlar toplamı 9 olacak

3n+m 9un katı olacak

burda n 2 4 6 8 olabilr 4 degeri var toplamı 20

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

SORU 1)http://c1209.hizliresim.com/11/l/d4wqf.png yaptıkça tekrar eklerim bu mesaja

Tamam çok teşekkürler kolay gelsin.Kestirmelerden anlayamıyorum en açık haliyle yaparsan memnun olurum.

1234 ün üzeri.

o soruyu unuttum çözmeyi. sen bunlara bak anlamadığın yerler varsa sor sonra kalan soruları ve o 9. soruyu çözeyim

Teşekkürler yarın bakıcam cevaplara,saat 6 dan beridir matematik çalışıyorum,artık baksam da bir şey anlamam o derece yani.Çok sağol uğraştığın için,anlamadıklarım için rahatsız ederim vaktin olduğu zaman bakarsın.İyi geceler.

• 9) (2095).(1234)üzeri3 . (3451) üzeri 2 çarpımının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?

bu sorularda carpanların ayrı ayrı 9a bölümünden kalanı bulup çarpabilirsin

üslülerde de tabanı 9a bölümününden kalanı bulup sonra üs alabilirsin

7*1^3*4^2

7*1*16 çarpaya uğraşma kalanlara bak

7*7=49 kalan 4
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

1234 ün üzeri.

Teşekkürler yarın bakıcam cevaplara,saat 6 dan beridir matematik çalışıyorum,artık baksam da bir şey anlamam o derece yani.Çok sağol uğraştığın için,anlamadıklarım için rahatsız ederim vaktin olduğu zaman bakarsın.İyi geceler.

birşey değil başarılar. belki az sonra diğer soruları da çözerim

• düzeltmeyi sevmem fazla da sende sınava hazırlanıyorsun sanada yardımcı olması bakımından

4.

8^8=2^24=4^12 13 basamaklı

7. soru 2 4
    4 9 demişsin

b 4 olamaz kalandan büyük olmak zorunda

4 +9=13

8. de y-x k=0 1 2 3 olamaz

iki rakam arasında ki fark okadar fazla olamaz k=0 ve -1 olabilir

11. m!=2.n!

burda 2 yle çarpıncada faktöriyel olması laazım

bi küçük sayıyla çarpınca sağlar

2.1!=2!

1!=0!

n=1 ve 0

bazı sorularda

m!=12.n! şeklinde gelebilir

burda n 12in bi küçüğü 11

ve m!=4*3.n! şeklinde yazarsan n=2 de olabilir
  • sorular bitsin bari...

14)/b] x,y,z farklı rakamlardır. x+y/z=2,4 olduğuna göre x+y+z kaçtır?

x+y=2,4z

x+y tam sayı olduguna göre 2,4z tam sayı olmalı

z=5 olur

x+y=12

x+y+z=17

15) Üç basamaklı ab0 sayısı rakamları toplamının 40 katına eşittir.A en çok kaç olabil

100a+10b=40(a+b)

100a+10b=40a+40b

60a=30b

2a=b

burda a en büyük 4 olabilir
  • adam bitirmiş :)
  • quote:

Yeni Sorularım

Çözmek için uğraştım ama yapamadım.Ayrıntılı bir şekilde çözerseniz iyi olur,yeni çalışmaya başladığım için kestirme yollardan anlamıyorum.

1) (x-y) ile (2x+3y) aralarında asal sayılardır. x-y/3 =2x+3y olduğuna göre x-y farkı kaçtır?

2) 4x -y/x+y=2/3 old. göre,iki basamaklı xy doğal sayılarının alabileceği değerler toplamı?(Bunu daha önce de çözdü bir arkadaş ama sonra tekrar baktığımda anlamadığımı farkettim.)

3) 8üzeri 4+2 sayısının 2 tabanındaki değeri kaç basamaklıdır?

4) 8 üzeri 8 sayısı,4 tabanında yazıldığında kaç basamaklı sayı eder?

5) 6! sayısı 5! tabanında yazıldığında kaç basamaklı sayı elde edilir?

6) Dört basamaklı 5a7b sayısı 10 ile bölündüğünde kalan 3 tür.Bu sayının 11 ile tam bölünmesi için a kaç olmalıdır?(11'e bölünmeyi anlayamadım bir türlü.)

7) AB iki basamaklı bir doğal sayıdır.Bölünen ab bölen b bölüm 5 kalan 4 olduğuna göre a+b kaçtır?(Ben 11 buluyorum ama yanlış.)

8) 6 basamaklı 12x53y sayısı 11 ile bölündüğünde 5 kalanını verdiğine göre y-x ne olabilir?(Şıklar=2,3,4,5,6)

9) (2095).(1234)üzeri3 . (3451) üzeri 2 çarpımının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?

10) Beş basamaklı 219ab doğal sayısı 25 ile tam bölünmektedir.Buna göre a yerine yazılabilecek birvirinden farklı rakamların toplamı kaçtır?

11) m!=2.n! olduğuna göre n kaç farklı değer alabilir?

12) Ardışık 5 tek sayının toplamı 15 olduğuna göre bu sayıların en küçüğü kaçtır?

13)/b] 2m-n ile m+n sayıları aralarında asaldır. 2m-n/m+n =3/15 ise m kaçtır?

15) Üç basamaklı ab0 sayısı rakamları toplamının 40 katına eşittir.A en çok kaç olabilir?

16) 13! sayısının 35 ile bölümünden kalan kaçtır?(çözüldü)

17) ABC üç BC iki basamaklı sayılardır.Bölünen ABC bölen BC bölüm20 kalan 1 old. göre a+b+c kaçtır?

19) 3 basamaklı ab4 sayısı 9 ile tam bölünüyor ise 11 basamaklı abaaaaaaaaa sayısının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?

20).Beş basamaklı mmnn7 sayısının 36 ile bölümünden kalan 7 ise n'nin alacağı değerler toplamı kaçtır?

Soruların fotoğrafını koyabilirdin diye düşünenler olabilir geçerli bir sebebim var anlatması uzun sürer.

1- Aralarında asal iseler bunların her biri mecburen pozitif tamsayı olmalıdır, 2x+3y ifadesi ancak x-y 3 ün katı olursa tamsayı çıkar, bunlar aynı zamanda aralarında asal olacağından x-y ancak 3 olabilir. CEVAP:3

2- içler dışlar çarpımından, 12x-3y=2x+2y
    10x=5y
    y=2x

xy sayıları da 12,24,36,48 olur, toplarsan 120.

3- 8 i 2 üzeri 3 şeklinde yazarsan ve bunun 4 üncü kuvvetini alırsan 2 üzeri 12 bulursun, 2 olmasaydı 2 üzeri 12 2 tabanında 13 basamaklı sayı olurdu, 2 eklersen de sonuç değişmez yine 13 basamaklı bir sayı olur. ( 10 üzeri 3 4 basamaklı sayıdır 10 tabanında, buna 10 eklersen yine 4 basamaklı olur, değişen basamak sayısı değil, sondaki sıfır sayısı olur )

4- 2 üzeri 24 eder, bu da 4 üzeri 12 dir, 13 basamaklı sayı elde edilir.

5- 6!=6.5! dir. 5! tabanında yazarsan 60 sayısı oluşur, 2 basamaklı olur.

6- 10 ile bölümden kalan birler basamağıdır, dolayısıyla b 3 tür. 11 ile bölünmeyi anlamak için sağdan başlayıp birer atlayarak rakamları topla, sonra atladığın rakamları da kendi arasında topla farkını al ikisinin, 11 in katı ise bölünüyor demektir, uygularsak b+a-(7+5)=11k olmalı imiş. a 9 olmalıdır.

7- sayıları çözümle, 10a+b=5b+4 buradan b yi 4 ve a yı 2 bulursun, toplam 6.

8- yukarıda verdiğim kuralı uygulayıp bunu da çözersen ( 11k ya değil 11k+5 e eşitlemen lazım yalnız burada, çünkü kalan 0 değil 5 ) y-x 2,13,24,35,46... olabilir, şıklarda sadece 2 var, 2 yi seçmen gerekir.

9- burada tabii ki oturup da uzun uzun sayıların kuvvetlerini alacak halimiz yok, rakamları toplar, içinden 9 atar kalanı yazar ve üs alırız, 7.1.16 olur o da 112 yapar, 9 a böl 4 kalır, bölmene de gerek yok, rakamlar toplamı zaten 4

10- ab sayısı 25 in katı olmalı diyor, a yerine 2 yazarsın, 5 yazarsın ve 7 yazarsın ( 25, 50, 75 ); topla bunları 14.

11- n 0 ise m 2 dir, n 1 ise de m 2 dir, başka da olmaz, 2 farklı değer alır.

12- 15 i 5 e böl 3, ortadaki sayıdır, yani baştan veya sondan 3. sayı; en küçük sayı bu durumda 2 2 yani 4 geri gidersen -1 olur; -1,1,3,5,7 dir bu sayıların tümü.

13- 3 ile 15 i 3 ile kısaltırsan 1 bölü 5 yapar, 2m-n yi 1 e, m+n yi de 5 e eşitle çöz.

14- x+y=2,4z yapar içler dışlar çarpımından, z ye öyle bir değer yazmam lazım ki x+y toplamı tamsayı olsun, yani z yi 2,4 ile çarpınca sonuç tamsayı çıksın, o da 5 olur, x+y de 12 olur, toplam 17 dir.

15- ab sayısının 10 ile çarpımı ab0 dır, bu sayı a artı b nin 40 katı imiş diyor, (ab).10=40(a+b) yazarsın, sol tarafı çözümleyip yazarsam 10a+b=4a+4b olur. b=2a çıkar, a 5 olamaz, a 5 olursa b rakam olmaz 10 olur çünkü, bu durumda 1 düşerim 5 ten ve a 4 olur, b de 8 olur en fazla.

16- 35 5 ile 7 nin çarpımıdır, 13 faktoriyelin içinde de bu çarpanlar vardır, yani 13 faktoriyel sayısı 35 in tam katıdır, tam bölünür ve kalan sıfır olur.

17- 100A=19BC+1 yapar bölme algoritmasını yazarsan; BC=21 ve A=4 olur, topla 7.

18- 2 ye bölümünden kalan 1 ( tek sayı bu, son rakam 9 ); 3 e bölümünden kalan 2, bu sayıyı o zaman 2k+1=3t+2 yazar ve her iki tarafa 7 eklersem bunlar 6 ya bölünür hale gelir, sol tarafta da +7 var, bunu sağa atarsam -7 olur, buna 12 ekle 5 olur kalan.

19- a+b 5 olsun o zaman madem 9 a bölünüyor rakamlar toplamı 9 un katı olacak, 5 seçtim, 14 de seçebilirdim, fark etmez. Şimdi geldik 11 basamaklı sayıya, sonunda 9 tane a vardır bunun, 9 a bölümü etkilemez, sonucu bulmak için a artı b ye bakarım ve 5 derim kalana.

20- 36 4 ve 9 un çarpımıdır, 36 ile böl. 7 kalan veriyorsa bunun 4 ile böl. kalan 3 ve 9 ile bölümünden kalan 7 dir. ( 7 nin 4 ve 9 ile bölümünden kalan kaçtır ona baktım )

2m+2n+7 m+n 9 un katı olmalı n 0 olur m 9 olur, n 2 olur m 7 olur, n 4 olur m 5 olur ( bunlara karar verirken n7 sayısının 4 ile bölümünden 3 kalanı vermesi gerekliliğine dikkat ediyorum, bir yandan da o koşulu sağlamalıyım ) n değerleri toplamı o zaman 6 olur.

Başarılar

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

1234 ün üzeri.

birşey değil başarılar. belki az sonra diğer soruları da çözerim

Bütün yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.

Hepsine baktım zor anladıklarım oldu anlamadıklarım oldu.Yarın yine bakıcam hepsine.Bir sorum olucak size;şimdi ben anlamadığım bir soruyla çok oyalanıyorum dakikalarca,saatlerce bile sürebiliyor bu sonra anlıyorum ama ezberlemişimdir hissine kapılıyorum bu çok sinir bozucu.Sizce her konuyu temel taşlarıyla öğrenip bütün konular bitince tekrar yapmak mı mantıklı yoksa her konuyu en ince ayrıntıyı öğrenerek ilerlemek mi?Çünkü bir testte yapamadığım bir soruyu bir sonraki konuyu öğrendikten sonra daha kısa sürede çözüyorum.Matemetikte konular birbiriyle bağlantılı olduğu için.

Bir de mesela ben matakademiden çalışıp oradaki testleri izleyip sonra da fem'in ilk adım kitabından test çözüyorum.Yapamadıklarımı da soruyorum işte.Daha sonra ayda bir geldiğim yere kadar olanlarla genel tekrar yapıp o çözdüğüm soruları baştan çözsem yararlı olur mu?

• quote:

Hepsine baktım zor anladıklarım oldu anlamadıklarım oldu.Yarın yine bakıcam hepsine.Bir sorum olucak size;şimdi ben anlamadığım bir soruyla çok oyalanıyorum dakikalarca,saatlerce bile sürebiliyor bu sonra anlıyorum ama ezberlemişimdir hissine kapılıyorum bu çok sinir bozucu.Sizce her konuyu temel taşlarıyla öğrenip bütün konular bitince tekrar yapmak mı mantıklı yoksa her konuyu en ince ayrıntıyı öğrenerek ilerlemek mi?Çünkü bir testte yapamadığım bir soruyu bir sonraki konuyu öğrendikten sonra daha kısa sürede çözüyorum.Matemetikte konular birbiriyle bağlantılı olduğu için.

Bir de mesela ben matakademiden çalışıp oradaki testleri izleyip sonra da fem'in ilk adım kitabından test çözüyorum.Yapamadıklarımı da soruyorum işte.Daha sonra ayda bir geldiğim yere kadar olanlarla genel tekrar yapıp o çözdüğüm soruları baştan çözsem yararlı olur mu?

Bu ayrıntı konusunda ben de senin gibiyim. Senin benim gibisini zor bulursun, daha önce denk gelmedim ben. Hocaların birebirini en zor geçirten öğrenci tipiyiz çünkü çoğu sorumuzu cevaplayamazlar sonra ayrıntıya girme derler :) Sen her konuyu ayrıntısıyla öğrenmeye devam ederken önceki konulardan testler çözmeye devam et.
    Genel tekrarı yaparken formüller vs varsa onlara bak sonra sorulara geç. Çözdüklerini tekrar çözme ama anlamadığın veya bu soru çok önemli diye işaretlediklerine tekrar bakarsan faydasını görürsün.

• quote:

quote:

Bu ayrıntı konusunda ben de senin gibiyim. Senin benim gibisini zor bulursun, daha önce denk gelmedim ben. Hocaların birebirini en zor geçirten öğrenci tipiyiz çünkü çoğu sorumuzu cevaplayamazlar sonra ayrıntıya girme derler :) Sen her konuyu ayrıntısıyla öğrenmeye devam ederken önceki konulardan testler çözmeye devam et.
    Genel tekrarı yaparken formüller vs varsa onlara bak sonra sorulara geç. Çözdüklerini tekrar çözme ama anlamadığın veya bu soru çok önemli diye işaretlediklerine tekrar bakarsan faydasını görürsün.

Hiç cevap vermiceksin sandım.

Evet ya her derste böyleyim,yüzeysel bakamıyorum bu da konuları çok uzun sürede öğrenmem anlamına geliyor.Neyse hakkımızda hayırlısı olduğu kadar.

• Çözümlerden anlamadığın yerler varsa buradan veya özel mesaj atıp sorabilirsin.

Konular birbiri ile bağlantılı, o yüzden zamanla daha iyi öğreneceksin.

Soru çözümü ayrı bir şey, en kolay dediğin konudan çok kazık bir soru üretilebileceği gibi en zor konudan da kolay sorular çıkabilir, ayrıca pratik işi zaman içinde oturacak bir şey bu, biz dershanedeyken stajyer hocalar gelir en arka sırada oturur ders dinlerdi, sorularını da biz çözerdik, onlar üniversite mezunuydu biz daha liseyi yeni bitirmiştik, tamamen tecrübe ile ilgili bir şey, "üniversite mezunu daha tecrübeli değil mi, daha çok okumuş" şeklinde bir şey aklına gelmesin, hiç alakası yok, üniversitede gördüğün ileri matematik, lise matematiği ile YGS-LYS matematiği ile ilgisi yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fincankahve

Çözümlerden anlamadığın yerler varsa buradan veya özel mesaj atıp sorabilirsin.

Soru çözümü ayrı bir şey, en kolay dediğin konudan çok kazık bir soru üretilebileceği gibi en zor konudan da kolay sorular çıkabilir, ayrıca pratik işi zaman içinde oturacak bir şey bu, biz dershanedeyken stajyer hocalar gelir en arka sırada oturur ders dinlerdi, sorularını da biz çözerdik, onlar üniversite mezunuydu biz daha liseyi yeni bitirmiştik, tamamen tecrübe ile ilgili bir şey, "üniversite mezunu daha tecrübeli değil mi, daha çok okumuş" şeklinde bir şey aklına gelmesin, hiç alakası yok, üniversitede gördüğün ileri matematik, lise matematiği ile YGS-LYS matematiği ile ilgisi yok.

Haklısın teşekkürler,yeni sorular koydum-hatta yeni demiyeyimde hala çözemediğim diyim-vaktin olursa bakarsın.

Bu mesajıma koyduklarım eski sorularım karışıklık olmasın ,neler sormuşum önceden acaba diye sonradan bakabilmek amacıyla koydum,yeni sorular yine 1. sayfa ilk mesajda.

) (x-y) ile (2x+3y) aralarında asal sayılardır. x-y/3 =2x+3y olduğuna göre x-y farkı kaçtır?

2) 4x -y/x+y=2/3 old. göre,iki basamaklı xy doğal sayılarının alabileceği değerler toplamı?(Bunu daha önce de çözdü bir arkadaş ama sonra tekrar baktığımda anlamadığımı farkettim.)

5) 6! sayısı 5! tabanında yazıldığında kaç basamaklı sayı Elde edilir?

6) Dört basamaklı 5a7b sayısı 10 ile bölündüğünde kalan 3 tür.Bu sayının 11 ile tam bölünmesi için a kaç olmalıdır?(11'e bölünmeyi anlayamadım bir türlü.)

7) AB iki basamaklı bir doğal sayıdır.Bölünen ab bölen b bölüm 5 kalan 4 olduğuna göre a+b kaçtır?(ben 11 buluyorum ama yanlış.)

8) 6 basamaklı 12x53y sayısı 11 ile bölündüğünde 5 kalanını verdiğine göre y-x ne olabilir?(Şıklar=2,3,4,5,6)

9) (2095).(1234)üzeri3 . (3451) üzeri 2 çarpımının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?

10) Beş basamaklı 219ab doğal sayısı 25 ile tam bölünmektedir.Buna göre a yerine yazılabilecek birvirinden farklı rakamların toplamı kaçtır?

12) Ardışık 5 tek sayının toplamı 15 olduğuna göre bu sayıların en küçüğü kaçtır?

15) Üç basamaklı ab0 sayısı rakamları toplamının 40 katına eşittir.A en çok kaç olabilir?

17) ABC üç BC iki basamaklı sayılardır.Bölünen ABC bölen BC bölüm20 kalan 1 old. göre a+b+c kaçtır?

• quote:

quote:

Çözümlerden anlamadığın yerler varsa buradan veya özel mesaj atıp sorabilirsin.

Haklısın teşekkürler,yeni sorular koydum-hatta yeni demiyeyimde hala çözemediğim diyim-vaktin olursa bakarsın.

Bu mesajıma koyduklarım eski sorularım karışıklık olmasın ,neler sormuşum önceden acaba diye sonradan bakabilmek amacıyla koydum,yeni sorular yine 1. sayfa ilk mesajda.

) (x-y) ile (2x+3y) aralarında asal sayılardır. x-y/3 =2x+3y olduğuna göre x-y farkı kaçtır?

5) 6! sayısı 5! tabanında yazıldığında kaç basamaklı sayı Elde edilir?

7) AB iki basamaklı bir doğal sayıdır.Bölünen ab bölen b bölüm 5 kalan 4 olduğuna göre a+b kaçtır?(ben 11 buluyorum ama yanlış.)

benim çözdüklerim arasında anlamadıkların mı var? sor nereyi anlamadığını..

• quote:

Yeni Sorularım

Çözmek için uğraştım ama yapamadım.Ayrıntılı bir şekilde çözerseniz iyi olur,yeni çalışmaya başladığım için kestirme yollardan anlamıyorum.

Bu sorulardan herhangi birini daha önce başka bir arkadaş çözmüş olabilir,yanlış anlamasın hala çözemiyorsam tekrar koyuyorum,anlayana kadar.

1) A,B,C birer rakam ve A>B>C DİR. ABC+CAB+BCA=1443 İSE C NİN ALABİLECEĞİ EN BÜYÜK DEĞER?Değer vererek bulduk ama uzun yola işlem yaparak çözemedim.

2) 3002.3005.3007 çarpımının 10 ile bölümünden kalan?

3) Altı basamaklı 534012 sayısının 11 ile bölümünden kalan.?(11 ile bölünmeyi tam anlayamadım.)

4) 2542 sayısı 4,8,10,11 ile bölündüğünde sırasıyla x,y,z,t kalanlarını veriyor.Buna göre x+y+z+t kaçtır?

5) Farkları 43 olan iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 11 kalan 3 olmaktadır. BU sayılardan küçük olan kaçtır?

6) m!=2.n! old. göre n kaç farklı değer alabilir?

7) x,y,z farklı rakamlardır. x+y/z=2,4 olduğuna göre x+y+z kaçtır?(Daha önce sormuştum ama hala çözemiyorum,ondalık olduğu için heralde.)

8) a>b>c olmak üzere,b=c kare old. göre üç basamaklı en küçük abc sayısı için a+b+c toplamı kaçtır?

Soruların fotoğrafını koyabilirdin diye düşünenler olabilir geçerli bir sebebim var anlatması uzun sürer.

1- 111 ( A+B+C) = 1443 şeklinde sayıların çözümlenmesinden; A+B+C=13 olur. C en fazla 3 olabilir, C 4 olursa B ye en az 5 ve A ya da en az 6 vermen gerekir ki toplamları 15 olur. Halbuki toplam 13 olmalı.

2- 3007 yi hiç düşünmüyorum, çiziyorum üzerini, 3002 ile 3005 i çarparsan 2 ile 5 in çarpımı 10 olacağından bunun birler basamağı 0 olur, yani sayı 10 un katıdır, artık bundan sonra ister 3007 ile çarpayım ister 7593 ile çarpayım ister -8206433839 ile çarpayım, hatta kesirli bir şeyle de çarpsam hep 10 un katı olur, yani 10 ile tam bölünür, kalan 0 dır.

3- Sağdan başlayarak rakamların üzerine +,- yaz ( birer atlayarak ) 3,0 ve 2 nin üzerine + diğerlerinin üzerine - gelir, diğerlerini ( - lileri ) topla 10, 3+0+2=5; 5-10=-5 11 eklersen 6 yapar.

4- 4 ile bölersen 2 kalır. ( son 2 basamağı 4 e böldüm )

8 ile bölündüğünde 6 kalır ( 542 yi 8 e böldüm )

10 a bölersen kalan birler basamağındaki rakam olur, yani 2

11 ile bölersem de 1 kalır ( üstteki 11 ile bölme kuralını uyguladık )

Bunları toplarsam 11 yapar.

5- a - b = 43

a = 11 b + 3

üstte yerine yazarsan b yi 4 bulursun, zaten o soruluyor.

6- 0!=1, 1!=1 ve 2!=1.2=2

n ye 0 ve m ye 2 diyebilirim, n ye 1 ve m ye 2 de olur, başka da olmaz. Denersen tutmaz başka sayı, eksilileri zaten veremezsin, faktoriyel doğal sayılarda tanımlıdır.

7- Evet çözmüştüm bunu, ondalık olunca karıştırdıysan kesir yapalım, 2,4 ü 24 bölü 10 yazdık, 10 ( x + y ) = 24 z mi yaptı, sol tarafa bakarsan 10 un katıdır, sağ tarafı 10 un katı yapmam için z ye 5 vermem lazım ( başka olmaz, z bir rakamdır ), x + y de 12 olur, topla 17; burada x ve y yi ayrı ayrı bulamayız o kafanı karıştırmasın, sadece toplamları 12 dir.

8- c ye 2 ver b 4 çıkar, a ya da 5 yazarım ( küçük bir şey yazmam lazım elden geldiği kadar ), toplarsam 11 olur, burada c ye 1 yazamazsın çünkü o zaman b de 1 çıkar, b c den büyük olmalı, onun için c ye 1 diyemem, c ye 3 de veremem o zaman b 9 olur, a da b den büyük olacağı için 10 olabilir, ne var ki a rakamdır ve 10 olamaz.

Kolay gelsin.

• quote:

quote:

Yeni Sorularım

Bu sorulardan herhangi birini daha önce başka bir arkadaş çözmüş olabilir,yanlış anlamasın hala çözemiyorsam tekrar koyuyorum,anlayana kadar.

1) A,B,C birer rakam ve A>B>C DİR. ABC+CAB+BCA=1443 İSE C NİN ALABİLECEĞİ EN BÜYÜK DEĞER?Değer vererek bulduk ama uzun yola işlem yaparak çözemedim.

3) Altı basamaklı 534012 sayısının 11 ile bölümünden kalan.?(11 ile bölünmeyi tam anlayamadım.)

4) 2542 sayısı 4,8,10,11 ile bölündüğünde sırasıyla x,y,z,t kalanlarını veriyor.Buna göre x+y+z+t kaçtır?

5) Farkları 43 olan iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 11 kalan 3 olmaktadır. BU sayılardan küçük olan kaçtır?

7) x,y,z farklı rakamlardır. x+y/z=2,4 olduğuna göre x+y+z kaçtır?(Daha önce sormuştum ama hala çözemiyorum,ondalık olduğu için heralde.)

8) a>b>c olmak üzere,b=c kare old. göre üç basamaklı en küçük abc sayısı için a+b+c toplamı kaçtır?

1- 111 ( A+B+C) = 1443 şeklinde sayıların çözümlenmesinden; A+B+C=13 olur. C en fazla 3 olabilir, C 4 olursa B ye en az 5 ve A ya da en az 6 vermen gerekir ki toplamları 15 olur. Halbuki toplam 13 olmalı.

2- 3007 yi hiç düşünmüyorum, çiziyorum üzerini, 3002 ile 3005 i çarparsan 2 ile 5 in çarpımı 10 olacağından bunun birler basamağı 0 olur, yani sayı 10 un katıdır, artık bundan sonra ister 3007 ile çarpayım ister 7593 ile çarpayım ister -8206433839 ile çarpayım, hatta kesirli bir şeyle de çarpsam hep 10 un katı olur, yani 10 ile tam bölünür, kalan 0 dır.

3- Sağdan başlayarak rakamların üzerine +,- yaz ( birer atlayarak ) 3,0 ve 2 nin üzerine + diğerlerinin üzerine - gelir, diğerlerini ( - lileri ) topla 10, 3+0+2=5; 5-10=-5 11 eklersen 6 yapar.

5- a - b = 43

a = 11 b + 3

n ye 0 ve m ye 2 diyebilirim, n ye 1 ve m ye 2 de olur, başka da olmaz. Denersen tutmaz başka sayı, eksilileri zaten veremezsin, faktoriyel doğal sayılarda tanımlıdır.

7- Evet çözmüştüm bunu, ondalık olunca karıştırdıysan kesir yapalım, 2,4 ü 24 bölü 10 yazdık, 10 ( x + y ) = 24 z mi yaptı, sol tarafa bakarsan 10 un katıdır, sağ tarafı 10 un katı yapmam için z ye 5 vermem lazım ( başka olmaz, z bir rakamdır ), x + y de 12 olur, topla 17; burada x ve y yi ayrı ayrı bulamayız o kafanı karıştırmasın, sadece toplamları 12 dir.

8- c ye 2 ver b 4 çıkar, a ya da 5 yazarım ( küçük bir şey yazmam lazım elden geldiği kadar ), toplarsam 11 olur, burada c ye 1 yazamazsın çünkü o zaman b de 1 çıkar, b c den büyük olmalı, onun için c ye 1 diyemem, c ye 3 de veremem o zaman b 9 olur, a da b den büyük olacağı için 10 olabilir, ne var ki a rakamdır ve 10 olamaz.

Kolay gelsin.

1)Neden 1 çıkartıyoruz,ben 1443 ü 111 e bölemedeğim için takılıyordum :)
    2)Bu sayıların sonunda 5 ve 2 yerine farklı bir rakam olsaydı nasıl yapacaktım?Mantığı nedir?
    3)Burda bir yanlışlık yapmışım kusura bakma o sayı 534021 olucaktı.
    4)11 ile bölünmeyi anlamadığım için bunda da kafam karıştı.
    7)Tek tek olması gerekiyormuş sanırım cevap şıkkı 13 müş x e 1 y ye 7 dedim z zaten 5 ti 13 buldun.

Çok saol cevaplar içi.Ben sorunluyum ya, bak yine sorcak bir şey buldum.

• Bunlar önceki sorularım çözüldüler,yeni sorum ilk mesajda.

• quote:

Yeni Sorularım

1) 5 tane torba var ,içerisinde kırmızı ve mavi olmak üzere 10,13,17,25,36 şar tane bilye var.Bunlardan rastgele bir torba alınıyor.Kalan torbalardaki mavi bilye sayısı kırmızının 4 katı old göre hangi torba alınmıştır?

kırmızı x ise mavi 4x olur toplam 5x olur
    yani 5 e bölünecek

10+13+17+25+36=101

101 bilye var
    bir torbayı çkaracaz kalan 5e bölünecek

101 den sonu 1 yada 6 olan sayı çıkarırsak 5e bölünür

6 olan 36

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Yeni Sorularım

5- a - b = 43

a = 11 b + 3

Kolay gelsin.

1)Neden 1 çıkartıyoruz,ben 1443 ü 111 e bölemedeğim için takılıyordum :)
    2)Bu sayıların sonunda 5 ve 2 yerine farklı bir rakam olsaydı nasıl yapacaktım?Mantığı nedir?
    3)Burda bir yanlışlık yapmışım kusura bakma o sayı 534021 olucaktı.
    4)11 ile bölünmeyi anlamadığım için bunda da kafam karıştı.
    7)Tek tek olması gerekiyormuş sanırım cevap şıkkı 13 müş x e 1 y ye 7 dedim z zaten 5 ti 13 buldun.

Çok saol cevaplar içi.Ben sorunluyum ya, bak yine sorcak bir şey buldum.

1) 1 falan çıkartmadık, direkt 111 e böldüm, 1443 ü 111 e böl kaç olur bölüm: 13, kalan kaç olur: 0

111'e bölmeye bile gerek yok aslında burada, ortada 2 tane 4 var dikat edersen, onları at, kalan rakamları birleştir, 13 de direkt, 111 e bölmede pratik bir kuraldır bu.

2 ) Farklı rakam olsaydı birler basamaklarını çarpıp, çarpımın birler basamağının kaç geleceğini bulacaktık ve 10 ile böl. kalan birler basamağı olacağından bulduğumuz değer cevap olacaktı.

3 ) Dediğim mantıkla tekrar çöz, sayı 3-5 fark etmez, mantığı aynı.

4) 11'e bölme şöyle: sayının rakamlarına en sağdan başlayarak sırayla a,b,a,b... veya x,y,x,y.... ya da artı, eksi.... yaz artık nasıl kolayına gelirse, sonra her grubu kendi arasında topla ve bu toplamların farkına bak, o farkın 11 e bölümünden kalan bize sayının 11 e böl. kalanı verir.

7) Hayır cevap şıkkı yanlış, tek tek de bulamazsın bunu, toplamları 12 eden iki rakam birçok şekilde olabilir, senin elinde başka bir veri de yok, mesela iki rakam da çift deseydi sadece 6 ve 6 veya 4 ve 8 olur derdik, çift ve farklı deseydi 4 vve 8 derdik, öyle olsa bile yine de bulamam ayrı ayrı, x 8 y 4 de olurdu mesela o zaman x 4 y 8 de olurdu, x>y veya y>x diye bir koşul daha vermesi gerekirdi. Tek tek bulamazsın. Ama toplamları 12 dir.

Matematik öyle bir-iki günde öğrenilecek bir şey değildir, moralini bozmadan çalışmana devam et, anlamadığın yerleri sorarak yol al.

Kolay gelsin.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.